"Oткраднати" пари от банка ДСК

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Re: "Oткраднати" пари от банка ДСК

Мнениеот chefito » Сря 18 фев 2009 17:47

group® написа:
chefito написа:... Засрами о се.

Ехе леко с иказванията!

В момента нали знае, че не са негови? Ти ако намериш пари и знаеш на кой са, още ли ще ги държиш и ще мислиш как да не ги върнеш? Поне моето възпитание е такова, каквото намеря да го върна. И не виждам какво ми се караш, просто си казах мнението. По скоро ти внимавай с изказванията, защото срещу теб не съм казал нищо, а ме kонтрираш напълно ненужно.

Под засрами се имам единствено желание да му дам някаква насока, че е в грешка от чисто човешки погледнати факти. Хора сме. Банкерът е сбъркал. Нашето момче трябва да върне чуждите пари. Тук искам да добавя, че понеже грешката е на банката би следвало да му направят сериозна разсрочена система за връщане на сумата, защото вината е тяхна.

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Сря 18 фев 2009 18:55

ADJ написа:Преди време на пьрва стараница на в-к Телеграф с големи букви пишеше,че банка ДСК-а е изпратила писмо до неин клиент,че и дьлжи ЕДНА стотинка и го омолява в наи- кратьк сркок да си погаси задаженията.Правете си изводи :!:

Нали се сещаш, че до голяма степен работата е автоматизирана и сумата не е имала особено значение?

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 18 фев 2009 22:49

chefito написа:...

Не мисля, че ти, аз или някой тук сме тези, които да казваме "засрами се"!
Всички знаем, как зад клавиатурите си всички сме от моралист нагоре ... :idea:
В този смисъл ти казах "Леко с изказванията", а не да се заяждам!

Иначе като гледам по същество мненията ни са идентични ;)

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Чет 19 фев 2009 10:16

chefito написа:Парите не са твои. Върни ги. Какво по-просто от това? Защо изобщо обсъждаме. Засрами се.

вие ме изумявате, ако това са на някой друг човечец парите - да бих ги върнал от съвест
но това, че банката се объркала- ще ги върна, но само защото ще си ги вземат така и така
аз кат се прееба така, някой да не би да ми върне?

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 19 фев 2009 10:28

group® написа:
chefito написа:...

Не мисля, че ти, аз или някой тук сме тези, които да казваме "засрами се"!
Всички знаем, как зад клавиатурите си всички сме от моралист нагоре ... :idea:
В този смисъл ти казах "Леко с изказванията", а не да се заяждам!

Иначе като гледам по същество мненията ни са идентични ;)

Във връзка с поста на Галин:
Казах по-напред, че няма да ги върна. Поне не бих ги върнал доброволно и бих изровил всички възможни начини да не им се разплатя.
Ще ми звънят да ме заплашват? Ще ми говорят арогантно? Как пък не!
Който се е насрал да си сърба попарата!
Когато аз се насера служебно всичко си е за моя сметка. Покривам загубите и на клиента и на фирмата и глоба отнасям.
Нямам съвест която да ме накара да върна такива пари на добра воля. Ако намеря хилядарки на влаковата релса също няма да ги върна!
Спете си със чистата съвест, а аз при първа възможност бих ви пратил картичка от хаваите ;)
Моята не е по-мръсна от вашата. Не съм откраднал, не съм убил... Намерил съм. Да не съм луд да си плюя на късмета ;)

Айде сега ме препсувайте на воля драги монахини :beer

Потребителски аватар
Exell
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Exell » Чет 19 фев 2009 10:31

Скоро ми се случи нещо подобно , но грешката беше моя . Преведох пари погрешка на различна сметка (не беше голяма сума и лесно щях да я преживея) . Та след 1 седмица се усетих и отидох до въпросната банка , оказа се , че парите са преведени на личната сметка на човек Х . За 15 минути всичко беше оправено , даже ми се извиниха от банката , че не са обърнали внимание , че името на фирмата няма нищо общо с тази сметка (пак повтарям , че грешката си беше моя) . Та мисълта ми е , че банката винаги ще намери начин да си върне парите , поне по приказките на управителя . А не е изключено и грешката да е на клиент на банката :roll:

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Чет 19 фев 2009 14:52

Ха сега да видим кой ще върне парите и кой няма !

Аз си погасих част от един заем и ми взеха 600 лв само защото по-рано съм го погасил! Добре - има го в договора и аз не мога да се сърдя!
Но няма в договора аз да следя кой какви пари по погрешка превежда !
Работя с хора и много често са ми давали повече пари отколкото е цената и винаги съм си ги връщал на хората!
Но банката не е за жалене- в никакъв случаи! Това е машина за пари и тя не се интересува от друго, т.е. и мен не ме интересува те какво са объркали!
Ако говорим за моралната страна на нещата- това е друго нещо ! Но в банките няма морал, защо и в тебе да го има ?

Пич аз пък ще ти кажа,че работодателя от щатите ти е превел тия пари! Сигурен съм !!!! :wink:

На един колега му бяха превели значителна сума над 10К по погрешка и той какво направи........................ Купи си кола !
Ама заплахи, ама съд , ама незнам си какво ......... Отиде изтегли си парите от гише, закри си сметката и си направи нова, в друга банка.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 19 фев 2009 14:59

Днес дискутирах този случай с колеги в бачкането. Братът на единия колега имал подобна случка. Изтегля не малка, но не и голяма сума пари от банка като заявява сумата да е във френски франкове за да пътува до Франция. Чак след пристигането си на място установява, че парите които са му дали на гише не са във френски, а във швейцарски франкове. След обмен по съответния курс се оказва, че сумата е доста по-сериозна от цялата налична в сметката която е закрил с това изтегляне. След няколко дни банката се свързва с него с молба да отиде за да оправят грешката. Обяснил им е, че той не е длъжен да знае кои франкове какви са и, че няма намерение да покрива техните (на банката) грешки. Следват заплахи, предупреждения, писма, закани за съд, но нещата така и си остават хвърчащи. До ден днешен парите не са върнати, а някои може би помнят от кога във франция официално се ползва евро ;)

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 19 фев 2009 15:34

groznika написа:
Казах по-напред, че няма да ги върна. Поне не бих ги върнал доброволно и бих изровил всички възможни начини да не им се разплатя.
Ще ми звънят да ме заплашват? Ще ми говорят арогантно? Как пък не!
Който се е насрал да си сърба попарата!
Нямам съвест която да ме накара да върна такива пари на добра воля. Ако намеря хилядарки на влаковата релса също няма да ги върна!
Спете си със чистата съвест, а аз при първа възможност бих ви пратил картичка от хаваите ;)
Моята не е по-мръсна от вашата. Не съм откраднал, не съм убил... Намерил съм. Да не съм луд да си плюя на късмета

:applause: :applause: :applause:

колегата няма ли да каже какво е станало.
запали ни тук и изчезна :(

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Чет 19 фев 2009 16:20

Искам и аз 10К банкова грешка, да мога да си купя кола...

Инак Моето мнение по въпроса е, че като си видял че имаш повече пари по сметката е коректно да потърсиш човека който ти ги е превел. Тука става дума за това, че твоя работодател може да се е объркал и да е пуснал повече пари. Ако е такъв случая ти не цакаш банката ами цакаш него.

Ако обаче става въпрос за грешка на банков служител, съм на мнението на groznika, който си го надробил да си го сърба.

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Чет 19 фев 2009 18:04

Lizard написа:

Инак Моето мнение по въпроса е, че като си видял че имаш повече пари по сметката е коректно да потърсиш човека който ти ги е превел.

Пич ти прочете ли темата отначало,той се съмнява да е работодатела зад океана,ти ще го потърсиш ли?

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Чет 19 фев 2009 22:07

те отзад и отпед океана нямат телефони, нямат интернет,обаче банковата ми сметка имат :)

Темата се казва откраднати пари.
Явно не ги е откраднала банката, защото тя ги е превела.
Та проблема си е изцяло на госпожицата, дето така бързо изхарчила 800$ :)

На мен ми се случи да се усъмня в това, че са ми превели повече пари отколкото трябва. Случи се така, че насред месеца ме преназначиха в друга фирма и аз очаквах да получа една част от заплата от старта и една от новата... Реално обаче от старата получих доста повече. Веднага съобщих в счетоводството. Оказа се, че няма проблем, а са ми платили не взети отпуски заради прехвърлянето.

Та ако беше питала преди да харчи, сега проблеми нямаше да има! За мен не са постъпили коректно, още в момента, в който са разбрали за парите. А това сега да ли ще ги върнат??? Аз като гледам пише кражба! Кой е крадеца?

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 19 фев 2009 22:25

Темата лично за мен е показателна колко назад с мисленето са някои наши сънародници:

Първо: нямам познание как функционира банковата система, аз съм само клиент.Но:

Като клиент очаквам банката максимално автоматизирано и защитено от човешки грешки да оперира с парите ми. Независимо дали вътре в странат или международно.
След като има някъв дроид някъде в тъмна стаичка, чиято работа е да кълве в ПЦто преводни нареждания, то за мен това е голям минус по адрес на банката. Защото той е човек и може да допусне грешки, които с "елементарна" информатика могат да се изключат на 100%. След като банката не иска да инвестира в такава система, то риска си е неин, когато дроида или дроидката между 2 кафета напише една нула в поовече някъде. Това е професионален риск и с елементарна статистика, контролинг и/или застраховки този риск за банката може да се сведе до една кръгла 0.
От друга страна се питам защо банката (не тази, а по принцип) си позволява за операция като един международен превод от 120 лв да дръпне 20 лв обработка? Какво толкова като ресурс бива изразходено, че да вземат 20 лв? Ако приемем, че един дроид прави 10 такива превода на час, минималната ставка е 20 лв на превод, и ефективно кълве преводи 6 часа на ден, то това са минимум 6 по 10 по 20 равно на 1200 лв, които банката взима, а дроида да струва 100 лв като заплата (2200 лв заедно с осигуровките / 22 дни). Смятам, че за банката това е повече от печелившо, така че риска си е техен и те могат да си го позволят. Така че да се оправят.

Апропо оправят: Моята банка съм сигурен, че дори няма да ме питат, ами директно ще си дръпнат парите обратно. Дори съм склонен да смятам, че самото движение по сметката аз няма и да мога да го видя (в смисъл, че няма да ми излезе на разпечатката). Естествено, че това предполага банката да си оправи бакиите сравнително в кратък срок.

Постъпката на колежката, дето е дала на душата, е глупава и типично българска. "Абе те са се объркали, ама няма да питам, че да не забележат случайно". Ще трябва да ги върнеш, освен ако банката не ги прежали.

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Чет 19 фев 2009 22:48

Не съм съгласен.
Работя в сравнително голяма фирма. Услугата, която предлагаме изглежа елементарна, но за да може да поемем определен поток от клиенти, без да се бавим, се налага съществуването на 5 - 7 отдела. Не може да се автоматизира абсолютно всичко. Част от работата ми е да оптимизирам работния процес -колкото и да имам желание и ресурс, няма как да изключиш човешкия фактор. Още повече, че не започваш на чисто, с акумулирани знания и опит, а надграждаш това, което някой е правил преди теб, без да има значение дали е било правилно или грешно.

Някои от колегите заемат доста елементарна позиция и не се поставят на мястото на ответната страна. А ако утре отидеш да купиш нещо по - голями и дадеш 200 лева повече? Пак ли ще мислиш - блял съм, какво да направя ...

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 19 фев 2009 23:08

Rijo написа:Не съм съгласен.
Работя в сравнително голяма фирма

Не рабрах само, мен ли коментираш, ама как да е.
Тука говорим за стандартна услуга на една стандартен гешефт (банка), която само цената и е нестандартна.
Няма да измислят колелото на ново я...Има си механизми, те като не могат да ги приложат риска си е техен...
За човешкия ресурс ми е ясно, напълно съм съгласен, че не можеш да го изключиш от workflow-a, ама тука тва е все едно да идеш до хлебарницата и да кажеш "дай един ЛЕб" и да си изправен пред избора
1. един стандартен тип Добруджа, взимаш и бягаш или
2. една нова рецепта, хляба е супер, ама чат-пат не втасва и може да не стане, ама се и чака, че сега ще го месим
?
Имам стандартен процес, 1001 изпълнителя на процеса на пазара (сиреч не-монопол, сравнително отработена схема), интересува ме разултата, е не как ще го постигнат. Ако искат, да си викат през балкона кой колко къде да преведе...Или огън, одеяло и по индианския метод...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”