Ограничения по време на криза - от какво бихте се лишили?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

От какво бих се ограничили по време на криза

По-малко ще карам колата, ще ползвам и друг транспорт
8
4%
Ще се лиша от друго, но ще си карам както и до сега
49
26%
Изобщо минавам на градски транспорт
3
2%
Ще работя повече, но ще си карам колата
30
16%
Хич не ми пука за кризата, за мен такава няма
59
31%
Ограничавам се във всичко, не се знае какво ще стане
41
22%

Общо гласове: 190
Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Re: Ограничения по време на криза - от какво бихте се лишили?

Мнениеот embi4a » Чет 26 мар 2009 11:48

Това, което се вижда сега от тази криза е само върха на айсберга. Следващата стърка или по-точно фаза на кризата е инфлация. В момента се срива производството, за да отговори на по-ниското търсене. В даден момент поради фалити или правителството ще започне да печата пари ще се получи по-голяма парична маса отколкото стоки. И следва инфлация. Ще стане така, че този дето си стиска паричките и се радва, че в кризата има кешовица ще ги стопи за нула време. От кризата никой няма да излезе напълно сух. Това, че сега някой се пъчи и вика за мене няма криза ще усети инфлацията. Това, което трябва да направат умните и далновидни хора е да купят нещо, което запазва стойността си - злато ли ще е или друга инвестицийка всеки според възможностите си. Но определено това не е дъното.
Инфлационният натиск може да се намали, защо вече сме в Европата и рязко покачилото се търсене ще отвори дълбоката дупка на отрицателното търговско салдо и ще разклати чак тогава валутния борд. Тогава ще вземем заем от МВФ - помнете ми думите. Към края на 2009 или средата на 2010 ще клекнем, защото държавата ще се е охарчила в опитите си да стимулира търсенето и прехваления сега валутен резерв ще е само в спомените ни и от него няма да има и помен. Надявам се да не съм прав!!! А относно това че някой работи за 200-300 лева и подбивал пазара - на това му се вика търсене и предлагане. Против икономическите закони не можем да скачаме. Монетата има винаги две страни :wink:

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Чет 26 мар 2009 11:52

Бих се лишил от цигарите и алкохола :drinking:

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Чет 26 мар 2009 12:16

BastunSelski написа:Брей много икономисти имало...Аз пък грам не ебавам,важното за мене е на края на месеца да имам заплата! А това,че ще удари строителството,банките и вноса на коли е най-прекрасното нещо на света,особено за банките!!!!

Хе хе,много елементарни разсъждения.И пак леки опити да сблъскаме провинцията със столицата.
Именно това е целта на всички изредили ни се от ´90 година до сега---да сме елементарни в мисленето си,да мислим само за 5-то и 20-то число от месеца и как да се наредим на банкомата тогава.
Българина винаги е бил финансово зле образован и информиран,защото на много така им отърва.
Много хора се вживяха в ролята на брокери на недвижими имоти,когато банките раздаваха наволя на сулъо и пулъо заеми срещу шофъорска книжка и надута оценка на панелен апартамент в зона ´´Я´´.Сега много от тези много хора ще си сърбат последствията---да вземеш заем е лесно,трудно е да го връщаш.Защото в назряващата криза на ерген човек започва да му става трудно,камо ли ако си семеен с деца и кредит--не ми се мисли.НО,така им отърва на тези които ни се изреждаха и тези които ще ни се изреждат още и още,а ние ги наричаме гордо управляващи.
Темата малко се измести от основната си идея,но да си мислиш че щом все още взимаш заплата си добре е нелепо.Трябва да се научим да мислим малко по-надалеч от утрешния ден.
Хората са казали--умният се учи от грешките си,мъдрият от грешките на другите.Проблемът е че ние българите сме двойно тъпи и тази наша болест няма лечение.
Иначе всеки се е затворил в черупката си,във форумите е писател Но1,от всичко разбираме по малко,да си ги мерим сме много добри.Най-добре умеем да караме 10-15 годишни бангии,да се чудим на немците как може да си дават старата кола и да си купят от тия трошливите от новото производство,да обсъждаме броя на цилиндрите,щот това са все важни и касаещи ни проблеми.
Пичове,работата ще се оправи когато всеки си вдигне главата от клавиатурата и монитора и види реално какво става на улицата.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 26 мар 2009 12:35

propparo написа:.....

бих добавил и когато проблема почука на неговата врата
елементарното мислене няма да помогне
мисълта как ще взема заплатка на 5 и нямам проблеми също няма да помогне
трее се мисли перспективно
аз засега със семейство, дете, кола, кредит не за панелка, разбира се и не в зона Я, се справям, с леки корекции на харчовете си...въпроса е докога ще е така и какво да променя в бизнеса си, за да оцелея
защото банката ще ми продаде имота, колкото и да паднаха цените, ще го продаде и ще си вземе парата...
с отричане-мене кризата няма да ме сполети-щото фирмата ми е голяма и ми плаща редовно, само се отлагат проблемите. Дай Боже да не засегне масово икономиката, колкото я има в Бг, но аз съм на мнение, че щом големи държави срещат трудности-Германия най-голямата икономика в ЕС се зъдахва, наливат се милиарди, Франция /никс да ви каже/, то какво остава при нас, с полуфеодаланата ни натурална икономика.
Мерцедес са минали на 3 /три/дневна работна седмица, НО на заплати от 90%, за да могат холата да търсят работа, да се преквалифицират, да изплуват. Ние сме в предизборна ситуация, наливат се пари, за да гласуват хората за настоящите, а след летния сезон, ще видим...Помнете ми думата, следващата нова година за много хора, няма да е същата. И тогава може би пак трябва да има анкета

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 26 мар 2009 13:04

Кризата едва започва при нас

януари месец "правителството" похарчва 4 милиарда от бджетния излишък - ударно
и ниокой не пита къде и за какво, защо ли - къде ги наляха с кого си ги разделиха, как мислите ???
сега преди изборите се краде като за последно - ама никой глас не надига от т.нар опозиция...
след изборите кой и да дойде на власт ще глозга кокала, ами за народа дали ще има поне студена вода ????
налягайте си парцалите - лошото тепърва предстои

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 26 мар 2009 13:05

Хубавото е, че след някой месец, селянчетата ще се върнат на село, и в София ще се диша пак :lol: :banana

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Чет 26 мар 2009 13:26

propparo написа:Пичове,работата ще се оправи когато всеки си вдигне главата от клавиатурата и монитора и види реално какво става на улицата.

Про, много апокалиптично. Ето сега се надигам и поглеждам какво става на улицата. О, чудеса :bowdown Вървят хора, коли, опа един Туарег мина. То имало живот и извън клавиатурата :roll:
Че има криза има, че основния проблем е липсата на кредитиране така е. Ще свикваме на разумни кредити вече. Свърши тази от вратата да ти дадат пари. И в разумното финансово планиране няма нищо лошо. Все пак сме 2009-та година и аналогията с инфлацията от 1996-97 е погрешна. Криза та криза, все по лошо щяло да става идва края на света. Ако някой тук има свърхестествени способности да предвижда, моля да ми каже печелившите числа от следващото теглене.

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Чет 26 мар 2009 13:30

Ludia написа:Хубавото е, че след някой месец, селянчетата ще се върнат на село, и в София ще се диша пак :lol: :banana

:screwy :screwy :screwy :screwy
По-скоро се надявай ти да не се наложи да търсиш родното село.
И дано никой не ти отвърне на жалкото изказване,за да не се заклЮчи темата.
Като станеш на 18 поне,може и да разбереш поне малко от къде идват проблемите в тая държава.ПОвярвай ми,не са от село,рибата се вмирисва откъм главата.
Тея туарези които колегата вижда навън не ги карат бай Иван и бай Васил,които след пенсиониране са си изтеглили част от пенсионния влог за да се поглезят на стари години,а лекенца на по 2Х години които нямат и една година трудов стаж отбелязана някъде.
И да,звучи много песимистично,но няма нужда човек да е със свърхестествени способности--просто да гледа новините по чуждестранните телевизионни канали.Там на водещите са им махнали розовите очила.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 26 мар 2009 13:36

rosy написа: , опа един Туарег мина. .

тъй тъй
туарези, кайени ..пълно е със свръхскъпи коли по улиците
абе тия хора какво работят ???? как така болшинството от тях или са безработни или са на минимални или на държавни заплати ????
как става тая работа ????
как така никой сметка не им дири, от къде тез пари .......

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Чет 26 мар 2009 13:39

Ти наистина ли питаш или въпросът ти е риторичен?
Нарткотици, проституция и т.н.
Никой не им търси сметка, защото тези, които трябва да го сторят са поставени на местата си пт въпросните с Кайените.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 26 мар 2009 13:41

Тази тема заприлича на пенсионерска седянка... :roll:

Трябваше да го напиша, пък... трийте, банвайте...

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Чет 26 мар 2009 13:42

propparo написа:И да,звучи много песимистично,но няма нужда човек да е със свърхестествени способности--просто да гледа новините по чуждестранните телевизионни канали.Там на водещите са им махнали розовите очила.

Основно правило в новинарството е колкото по-лоша новина толкова по-добре. Спести ми лекция по медийна обективност, с това дълго време си изкарвах парите. Една значителна част от кризата се намира в главите на хората. Българина се обогати, защото освен от футбол, политика и коли, започна да разбира и от криза :drinking:
И само нещо за размисъл- някои от основните играчи на имотния пазар със свободен кеш в момента ударно изкупуват на цени около минус 50% от предишните. Брендо пък пусна реклама изкупуваме жилища на килограм.Защо мислиш ги купуват- защото са балъци с розови очила ли? Защо сега дават 500 евро на кв. кеш веднага? Защо не изчакат още няколко месеца когато според "специалистите" пазара съвсем ще се срине :roll:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 26 мар 2009 13:48

селяните на село-го отминавам
но БГ е объркана държава и в тоя ред на мисли и кризата ни ще е объркана и затова, другите държави ще излязат след 1-2-3 години от рецесията, а ние ще въртим гуми у блатото и ще се чудим накъде да тръгнем
но няма да се плашиме, то ние сме така вече 20 години, сега просто кризата е не само тук, а и в целия нормален свят
лошото е че преди имахме поне някакъв пазар навън и с евтините си надници бяхме конкуретнти, макар и с лошо качество. Сега пазара го няма.
Виждам хора, които допреди 1 година си купиха по 3-4 апартамента, по море, планина, София, коли, деца в чужбина да учат...сега продават. говоря не за дупенцата с туарезите, а за хора, които имаха фирми, основно свързани със строеителството и съпътстващите дейности-ОВ, проектиране, ВиК. ДА, беше време, когато моя клиент фирмата Х-строител, плащаше 2500 лева на плочкаджията си, а на адвоката си по-малко...сега плаща по 700 лева и оня се радва че има работа...поне може би ще се оправи безумието в заплащането на различните видове труд.
Пак казвам ЧНГ 2010 България ще е друга

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Чет 26 мар 2009 14:25

за селяните на село не знам ,но до края на годината страшно много народ ще напуснат държавата и то може би завинаги;англия беше една от наи добре икономи4еските страни и умря за норматив;германия и франция засега държат фронта,но все по лошо става и тук за обикновените хора а какво остава за малка и бедна страна с прекалена показност и приказки без покритие като бг.никои не може да прогнозира то4но ,но до максимум 4 месеца ще става каквото не е ставало досега в България(дано да греша)

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Чет 26 мар 2009 14:32

Е добре де,кажете кво ще стане? Ще има километрични опашки за кисело млеко и за хляб ли?Купонна система? Ами тваго преживях в София 90-те години,но някои не са си спомняли,защото на село за ръфали луканката и са брали от градината.
Каква криза коли,заведения,алкохол,цигари... Българинът не пести и после що няма пари...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”