Кофти хъркане

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Хъркате ли?

Да
70
30%
Не
51
22%
Понякога
93
40%
Незнам
20
9%

Общо гласове: 234
Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Re: Кофти хъркане

Мнениеот rosen79 » Чет 30 юли 2009 20:39

На психото има такъв въпрос: "Хъркате ли до като спите?"
Роси,ти няма да искараш и психо теста с това хъркане бре. :063:
А по темата:Ми до сега никя не се е оплакала,че бича дъски,значи не.
За разлика от тъста,той като включи дъскорезницата и няма спиране.

Потребителски аватар
Viktoriq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Viktoriq » Чет 30 юли 2009 21:08

Няма какво да се плашиш всеки човек хърка, ако е нещо по - сериозно... се консултирай с лекар

Потребителски аватар
ivodemirov
Автомобил: VW Golf
Двигател: CFFB 2010

Мнениеот ivodemirov » Чет 30 юли 2009 22:29

chombe5
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chombe5 » Пет 31 юли 2009 2:22

Аз хъркам -ходя на фитнес от 4 години когато качвам за маса, хъркам яко когато съм пил хъркам яко, когато спя по гръб хъркам яко ,единствено когато свалям мазнини не хъркам .Чувал съм че се отпускала носоглътката за това става така ,наистина е много кофти жена ми един път ме записа като се чух ми стана много неудобно -шанс единствения начин е ниско тегло и без алкохол mhihi за всички желаещи мога да помогна за диета :bishop

Потребителски аватар
dinkonikolaev
Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
Двигател: PF AAM

Мнениеот dinkonikolaev » Пет 31 юли 2009 9:49

Давай я диетата че май и аз почнах :beat_butt2 добре че почвам де се усещам.И все пак си спя сам не е проблем да хъркам ама ..... не е работа :dummy:

Потребителски аватар
ivodemirov
Автомобил: VW Golf
Двигател: CFFB 2010

Мнениеот ivodemirov » Пет 31 юли 2009 11:12

Лечение на хъркане и затруднено носно дишане

Последните научни изследвания сочат, че в световен мащаб населението спи все по-малко и по-лошо. Според статистиката човек прекарва 1/3 от живота си в сън. Преумората и стресът водят до по - трудно дистанциране от грижите и проблемите и така за много от нас нощите от време за почивка се превръщат в изтезание. А ако в този случай до вас има и хъркащ човек!!!

Някои си признават, че хъркат, но има и други, които упорито отричат. Хъркащият нарушава съня и покоя на близките си с невероятни звуци - от леко похъркване до гърмящи звуци на разбиващ чук. Хъркането може да достигне до 70-80 децибела, за сравнение нормалния говор е до 40 децибела.

Знаете ли, че до 30% от хората хъркат по време на сън?

Малко статистика:

Между 30-35 год. хъркат 20% от мъжете и 5% от жените.

Над 60-годишна възраст съотношението е 60% от мъжете спрямо 30% от жените.

Около 10% от семейните двойки посочват хъркането като основна причина за проблем в съвместното съжителство.

Хъркащият и този, който спи в близост до него, всяка нощ губят 1-2 часа пълноценен сън, т.е. 7-14 часа седмично.

Според статистически данни годишно 38 000 души умират от проблеми, свързани с хъркане и прекъсване на дишането по време на сън. Самото заболяване е често разпространено и несъмнено опасно.

Защо хъркаме или как възниква хъркането?

Хъркането не е просто банален недостатък, предизвикващ усмивка сред околните, а изключително сериозен здравословен проблем.

По време на сън, навлизайки във фазата на дълбокия сън, мускулите на небцето, езика и гърлото се отпускат, стеснявайки по този начин пътя на вдишания въздух. Колкото по-стеснен е пътят на въздушния поток, толкова по-силно е хъркането.

Една от най-честите причини за хъркането е удебеляването и понижения тонус на меките повърхности на небцето. Когато небцето се отпусне по време на сън и особено, когато е и по-дълго от нормалното, то се превръща в подобие на "плющящо знаме". Ниският мускулен тонус, често съпроводен с лежане по гръб, способства за отпускане и на долната челюст, съответно и на корена на езика към мекото небце, което от своя страна провисва на пътя на струята на вдишания въздух. При прекомерно силно отпускане то започва да вибрира и се получава акустичния феномен наречен "хъркане".

Причините за хъркането най-общо са:

Анатомични нарушения, водещи до стесняване на дихателните пътища:

- изкривена носна преграда

- вродена стеноза на носовите пътища и/или глътката

- полипи в носа

- удължена и удебелена увула

- малка, разположена назад, долна челюст

- увеличени сливици

- наднормено тегло

- прекалено дебел език

Функционални фактори и заболявания, отслабващи тонуса на мускулите на глътката:

-недостиг на сън и умора

-прием на алкохол, особенно преди лягане

-прием на сънотворни

-тютютнопушене

-намалена функция на щитовидната жлеза

-менопауза при жените

-стареене

-алергии, водещи до хипертрофия на лигавицата

Освен явния дискомфорт за околните и създаване на комплекси у хъркащия, хъркането е признак и за по-сериозно заболяване – синдрома на обструктивната сънна апнея (СОСА). Основен признак на заболяването е поредица спирания на дишането за около 10 сек и повече, като тези моменти могат да се повторят до десет пъти за един час.Това нарушава достъпа на кислород в кръвта и рязко се увеличава съдържанието на въглероден диоксид, чието натрупване води до дразнене на дихателния център, разбуждане на спящия, волево поемане на въздух и повторно заспиване. Тази дихателна пауза води до частично събуждане на болния, повишаване тонуса на дихателната мускулатура и отваряне на пътищата, съпроводено със силно изхъркване, което силно тревожи партньора. Следва ново заспиване, нова дихателна пауза, ново частично събуждане и прочее - десетки пъти за една нощ. Сутринта пациентът става недоспал, с главоболие, уморен, тъй като не е получил нужната доза сън. В този момент меките тъкани на глътката не просто вибрират, а колабират напълно като предотвратяват достъпа на въздух. В най-сложните ситуации за една нощ може да се случат няколкостотин краткотрайни затруднения на дишането, а общата им продължителност може да достигне до няколко часа. По този начин, причините, предизвикващи хъркането са едновременно и виновници за хронична кислородна недостатъчност. Тежките форми на СОСА съществено увеличават риска от развитие на артериална хипертония, нарушения в сърдечния ритъм, инфаркт на миокарда, инсулт и макар и рядко внезапна смърт по време на сън. Пациентът най-често се оплаква от неспокоен сън, чувство за отпадналост и умора на сутринта, изразителна сънливост през деня с често заспиване на работното място, пред телевизора и дори по време на шофиране, импотентност и редица други симптоми.

Лечение на хъркане и сънна апнея. Хъркането не е повод за насмешки и шеги, а е повод за сериозно притеснение и за консултация със специалист. Лекарите отдавна са насочили усилията си в търсене на надежден метод за борба с хъркането.

Днес съществуват над 300 различни метода за лечение на хъркане и синдрома на обструктивната сънната апнея. Методите могат да бъдат разделени в следните категории:

1.

Консервативни методи

*

Намаляване на затрудненото носно дишане
*

Редукция на теглото
*

Избягване на злоупотребата с алкохол и сънотворни
*

Регулиране позицията на челюстите и езика
*

Медикаментозна терапия за лечение на хъркане – капки и разтвори с ефект на времено подобрение
*

СИПАП-терапия (CPAP терапия) - при тежки случаи на обструктивна сънна апнея. Апарат с назална маска поддържащ постоянно положително налягане в дихателните пътища, като по този начин намалява хъркането. Но да се заспи с такова сериозно оборудване не е толкова просто.

2.

Оперативени методи

*

Увулопалатофарингопластика - тази операция е доста травматична и нерядко е свързана с усложнения. А ефективността при тежки форми на хъркане достига едва 20-30%.
*

Тонзилектомия
*

Операции в областа на основата на езика
*

Операции в областа на носа и хирургични корекции на челюстите

За съжаление 100% ефективен метод за лечение на хъркане не съществува. Няма универсално "лекарство", което да се справи напълно с проблема.

Съвременната медицина направи сериозна крачка напред и днес хъркането ефективно може да бъде отстранено с модерна радиочестотна технология.

Радиочестотна термотерапия

Радиочестотната термотерапия е най-малко инвазивната методика използвана в практиката, позволяваща лечение в амбулаторни условия и без какъвто и да е риск за пациента, на редица заболявания в оториноларингологията. Една иновационна технология с изключителна ефективност.

Принципът на съвремената радиочестотна хирургия е използването на високочестотна /радио/ вълна, водеща до загряване на тъканите и последваща коагулация. С помощта на тънък електрод прецизно се пунктира тъканта в точно определени позиции и по този начин се втвърдява и стяга увеличената и отпусната тъкан на мекото небце. В резултат на това се намалява значително вибрацията на мекото небце и респективно се елиминира до голяма степен основната причина за хъркането.

Успехът на този метод е свързан с корекция на меките тъкани на небцето като в резултат на лечението те стават по-плътни и еластични. Целта е да се елиминират вибрациите на небцето по време на сън и същевременно да се запазят функциите му.

Използването на радиочестотната технология осигурява абсолютна стерилност и безопасност на операцията. Модерната процедура, освен че е комфортна и лека за пациента, гарантира и 80 процента подобрение. В повечето случаи за решаване на проблема е достатъчна 1 до 2 процедури с интервал от 3-4 седмици, като повторение на интервенцията се налага в малък процент от случаите. Няколко дни след процедурата е възможен лек дискомфорт в гърлото, като при болно гърло, което отшумява бързо.

Предимства при използването на радиочестотна термотерапия пред традиционните методи на лечение:

- извършване на процедурата в амбулаторни условия и под локална анестезия - пациентът е седнал в удобен стол, което му спестява травмиращия ефект на операцианата зала и общата анестезия

- липсващо или минимално кървене

- намесата не води до усложнения

- не се налага хоспитализация - това намалява в пъти цената на медицинската услуга

- след процедурата пациента може веднага да напусне лечебното заведение и да се върне към нормалния си ритъм на живот

- не изисква прилагане на антибактериална и противовъзпалителна терапия в следоперативния период

- кратко време за извършване на процедурата - около 10 минути, без болка с постигане на оптимални резултати

- не е свързана с нарушена трудоспособност на пациента

Модерната радиочестотна технология е доказала своята ефективност и надеждност на резултата – след приключване на курс лечение пациентът се наслаждава на дълбок и освежаващ сън и задълго забравя за това, какво е хъркане. Връщането на пълноценият сън в нашия живот води до намалена раздразнителност, повишаване на активността и вниманието през деня и изцяло подобрено качество на живот.Ако хъркането ви създава проблеми, не отлагайте срещата със специалист.

С помощта на радиочестотната термотерапия може да се проведе успешно лечение и на друго разпространено заболяване – хроничен хипертрофичен ринит.То се харектеризира с хипертрофия на лигавицата на долната носна раковина, изразяващо се в затруднено носно дишане, първоначално по - силно изразено на страната, на която лежи болния, а по - късно - превръщащо се в постоянно. Класическата терапия е възможно най-бързо възстановяване на нормалната функция на носа. Консервативната терапия се състои в използването на редица капки за нос и инхалации, но след изчерпване на влиянието им се прибягва до хирургически редукции на долната носна раковина - доста травмиращи и носещи неудобствата на хоспитализацията .

За щастие съществува алтернатива! Напоследък особенно успешно и ефективно за лечение на хроничния хипертрофичен ринит се използва радиочестотната термотерапия. Извършва се в амбулаторни условия, без болничен престой, под местна анестезия, без болка и кървене, за кратко време. Процедурата води до бързо и безболезнено намаляване на хипертрофиралите участъци и запазване на функциите на ресничестия епител на лигавицата, както и до моментално подобрение на носното дишане.

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Чет 04 апр 2013 18:50

Преди година и половина бях около 75 килограма пиех и пушех и не хърках.Спрях тогава цигарите....станах 90кил и почнах да хъркам.Наистина съпругата ми е казвала че като не пия нищо вечер почти не се чувам.Пиина ли повечко съм ненадминат... :drunk Явно алкохолът влияе наистина.Но пък не пуша.Сега съм си поставил за цел да намаля алкохола до минимум и да сваля 7-8 кила.Да видим дали ще се отрази.Значи до около 4мес ще пиша резултата.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 04 апр 2013 19:08

А някакви мерки срещу хъркането ?? ПОмощ кокера ми хърка като прасе.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Чет 04 апр 2013 20:59

Баща ми пие по 50 грама ракия на ден и чаша вино. Не пуши. Но пък за сметка на това си е дъскорезница. Не знам все пак какво трябва да се разбира под "пие"... Според един познат "близвам по малко на ден" е равно на 3 големи водки и 4 бири...

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 04 апр 2013 21:11

Скоро си изтеглих едно приложение за телефона включваш го преди да легнеш и като засече звук започва да записва докато спре звука.Като видях колко записа е нацъкало се уплаших че то излиза че не съм спал :eek не е силно хъркането но е начесто.За сметка на това на другата нощ нещата бяха доста по добре :mhihi

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Чет 04 апр 2013 21:46

kris11 написа:А някакви мерки срещу хъркането ?? ПОмощ кокера ми хърка като прасе.

И моя кокер хъркаше яко.Спеше до спалнята и постоянно го побутвах за да спре.Най много хърка когато си е поставил на криво главата,и при хората е същото :mrgreen
Баси темата,бях забравил бисерите на Rosy :mhihi Понякога ми липсват :screwy

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 04 апр 2013 21:50

Вие, по събори на палатки, не сте си лягали последни :mhihi :h020

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало
Автомобил: Vw Golf V
Двигател: 1.9 TDI BKC

Мнениеот Night_elf » Нед 07 апр 2013 12:48

Понякога.

Докато бях бременна ми се случваше да получавам ръчкане в ребрата, но само ако бях легнала настрани. По гръб нямах проблем.След като родих, няма оплаквания от мен :Mr Green Fun

Преди години майка ми беше много напълняла, и беше страшно бичене. :scare3 После като отслабна проблема поотшумя за известно време, след това пак започна.
Знам за приятели, които са пробвали с въпросните лепенки за носа, и са имали същия проблем като теб Роси. Хем боли, хем сърби - Драго ми е. :biggrin
Може би е най-правилно да се обърнеш към медицинско лице :gruebel Синузит имаш ли ?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 07 апр 2013 13:15

Bai Sando написа:
kris11 написа:А някакви мерки срещу хъркането ?? ПОмощ кокера ми хърка като прасе.

И моя кокер хъркаше яко.Спеше до спалнята и постоянно го побутвах за да спре.Най много хърка когато си е поставил на криво главата,и при хората е същото :mrgreen
/quote]
:Mr Green Fun :Mr Green Fun Това е всяка вечер. А както сънува чак прискимтява :screwy

Последна промяна от kris11 на Нед 07 апр 2013 19:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 07 апр 2013 13:30

Намери му кокерКА, докато хърка да го побутва, а ти ще си спиш спокойно :mhihi

Лично аз не мисля, че хъркам, понеже няма кой да чуе :gruebel

Върни се в “ОФФ-Топик - други”