Да са ни честити новите цени!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Пон 03 юли 2006 18:30

То манталитета ясно, но нали се сещате, че хората, които основно ползват градския транспорт, не са от онези, които могат да си позволят кола... и от там и много други неща, а пък от там заплатите им не са главоломни. От тука иде простия извод, че ако си късметлия и имаш превоз до работното място само с едно превозно средство - тва прави 1.40 отиване е връщане. Има като цяло 5 работни дни, което прави общо 20 в месеца. От сметката излиза следното

20x1.40 = 28 лв. Това е ако си късметлия. Ако не си и ползваш например две превозни средства до работа - и, о да, говоря само до работа, а не за други разстояния! то следва че

2x(20x1.40) = 56

Сега да сметнем при минимална работна заплата колко процента от общия доход идва само за транспорт до работа!

При 150 лв мин. раб. запл. 28 лева са. 28x100/150 = 18.6%,
а при 56 лева = 37.3%.

Но ще кажете, е да, но минимална раб. заплата - получават помощи - ала бала. За това смятаме при заплата 300 лева. /като замислете се тук дори какво са 37% от заплата 150 лева? - та това е повече от една четвърт/

При 28 лева това са 9,3% а при 56 - 18,6%.

И така отговорете ми на следния забиващ въпрос:

Защо българите да нямат право да негодуват при все, че стандарта им на живот е толкова нисък, че трябва да дават при втория случай - заплата от 300 и разходи за транспорт 28 лева - цели 10% от брутния си доход, не нетен а брутен. И това само за 1 месец. Защото официалната заплата е 300 лева, но преди данъчи, осигуровки и т.н.

Като се има предвид, и че за нормалните граждани няма намаление на картите и реално те плащат реално средствата на транспорт на студенти, хора в неравностойно положение, старите хора и други групи, които имат намаления. То защо хората да негодуват?

Реално в добрия случай и масов случай, оспорете ме, че 10% от брутния доход на българиня са малко , и той няма право да негодува, че те отивам само и единствено за транспорт до местоработата му?

Извинявам се много, но ако изчислим сметките като процент от доходите? Повярвайте картинката не е никак розова.

Така че, не смятам, че тук става дума за манталитет а за неправилно управление, неправилно преразределение на ресурсите и тяхното прахосничество - което води само до едно.

Нисък стандарт на живот.

А от там вече идва въпроса.... дали да стана 1 час по-рано - да се завлека до работа пеш и да работя с нежелание, защото през този 1 час /примерно за деня отиване и връщане в добрия случай/ не съм напривил нищо полезно а съм вървял - не съм сипочивал а вървял.... и като отида на работа хич не съм на кеф зради това съответно - като след това тези пари ще ги дам за храна или за тетрадки или за нещо друго от първа необходимост; или ще предпочета да се кача на градския транспрот пълен с цигани, които не се таксуват, луди, които не се таксуват, нахални улигофрени и келеши от всякакъв пол, които не се таксуват и да се завлека на работа в тази приятна обстановка изпълнена с благоухания и какво ли още не + риска на всичкото отгоре и да ме оберът?

Не, не мисля, че това е манталитета ни, това, което вие наричате манталитет е просто следствие от много и константни грешки...

А и да не зачекваме темата за гражданското общество и какво може то... защото в страната ни такова няма... и то ен прави нищо за себе си. Всеки се спасява поединично.

Оспорете ме... моля!?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 03 юли 2006 18:57

sebastianz55 написа:Оспорете ме... моля!?

Колко човека работят на минимална работна заплата в София?

Знаеш ли колко минимални работни заплати давам за гориво всеки месец?

Ти за колко пари работиш?

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Пон 03 юли 2006 18:58

Точно поради тази причина съм взел за отправна точка 300 лева.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 03 юли 2006 19:00

Добре де, давай за 300 лева да разсъждаваме, защото познавам фирми в които чистачките взимат по 500 и бачкат на 4-5 часа на ден

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 03 юли 2006 19:16

Да и смяташ 1.4 дневно..
всъщност са 21 или 22 работни дни..
Но не смяташ, че можеш да вземеш карта за 3 месеца, което значи 33 лв месечно..
Не смяташ, че има карти за няколко линии.. значително по-евтини...
Има начини.. 300 лв.. та това в София, си е здравно опасен минимум..

Не ми казвай, че някой може да работи и да живее с толкова пари в София..

До народо психология е...
Ако ще и 100000 да взимаш пак ще се оплакваш...

Като едновременно с тва.. няма да искаш данъци да плащаш..

Та..
Платил 200 кинта данъци годишно.. оплаквай се в рамките на 200 кинта...

И да в манталитета ни е..

Щото като тръгне контролата да глобява.. всички му се качват на главата и викат .. ми аз за кво да плащам.. като.........ЦЕНЗОРА...........ЦЕНЗОРА и управници.......ЦЕНЗОРА и градски транспорт ...

Ми той човека си върши работата .. той трябва да глобява..
Има институция.. пишеш.. водиш.. съдиш ако трябва..

Иначе уста проклина цяла вселена е най-лесно..
Аз съм бръмчал... плащал/... бръмчал..
И сега давам няколко мин. заплати за автомобили.. защото не бих пуснал съпругата си и детото в Адският транспорт..
Ама за 70 стинки толкоз..
Ако го направят 2 лева.. и се возят само хорас които си плащат.. тогава ще ги пусна..
защото няма да ги има онези дето не плащат..
Ама за това трябва и гражданско самосъзнание....

Демек сега мога.. после ще му мисля...

Това е моето мнение..

Последна промяна от wili98 на Пон 03 юли 2006 19:20, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Пон 03 юли 2006 19:19

Ами хубаво. Сподели тогава. Защото човек собразование сигурно може да се прежали да работи като чистач, заради парите а не да работи по специалността си, където му предлагат 300 лева начална заплата.

Преподаватели в университети, асистенти, учители, медицински сестри и други хора с образование взимат по 350 лена бруто. Хора на държавна работа а и не само. Ако говорим за частно по секретарските работи вървят по 250 стартова.

Не разбирам, какво означава фирми - познавам фирми. И аз познавам фирми, където хората с моите знания и умения взимат 4-5 пъти повече от мене, но това не променя факта какъв е моят доход.

Струва ми се, че разсъждаваш твърде едностранно върху нещата... няма значени колко даваш ти за гориво на месец, приеми, че твоите разходи за гориво са паригте, с които хора преживяват на месец.

Защото ако делът на твоито разходи за транспорт е 10 процента примерно от 100 лева то покупателната стойност на останалите 900 лева е равна на 900 лева. Но ако получаваш заплата от 300 лева покупателната способност се равнява на съвсем различна сума.

Така, че не разбирам какво искаш да кажеш. Че вземаш достатъчно пари и си доволен от работата си?

Това, че ние не сме като тях, не прави тяхното положение по-розово.

Ставаме като в приказка на стълбата, нещо...

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 03 юли 2006 19:22

не колегата иска да ти каже, че всеки има избор..
Смяташ, че ти плащат малко..... хайде намери си работа за повече..

Щом бачкаш за 300 кинта.. значи толкова заслужаваш и точка...

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Пон 03 юли 2006 19:33

Вили, тези две изречения от тебе просто ме разбиват -

Демек сега мога.. после ще му мисля...

Щом бачкаш за 300 кинта.. значи толкова заслужаваш и точка...

Каква е логиката на първото?. Не е ли сега, че просто можеш да си позволиш така да мислиш? Всеки според своята черга... нали? Слагаш каруцата преди коня нещо...

А кой колко заслужава? Хора с по 3 висши образования? Големи професионалисти и крайно специализирани взимат по 300 лева? Толкова ли заслужават... Чистачка взима 500 а завършиш човек 300 - и това за вас е нормално? Щом такова ни е мисленето такава ни и държавата.

Егати хора, преди години като ученик обяснавах на изпровизирана реч как докато нашето дете не започне да се дрогира не става наш проблема... това правилно ли е - това мислене. За 5 години нещата не само не са се подобрили а са се влошили. Ограничили сте се до собственото си оцеляване, някакви крайни групи, затворени в определени контакти и се чувствате добре. Това ви кара да се чувствате добре ли?

Явно... и това продължава толкова дълго, че всичко останало е ненормално. Всъщност може и да е нормално... всичко, което се случва е нормално... щом може да се случи.

Ако всеки имаше избор, намаше да има теми за билетчета.

В мене се загнездва усещането, че сте се спасили от потъващия кораб - другите да му мислят. Нали сега сте добре... е за това няма гражданско общество.

А за манталитета - все слушам, че той ни е проблема. Ами не ни е започвам да си мисля аз. Той е просто параван за нашето нехайство, безогтоворност и незанажираност и огромен егоизъм, защото докато някой не разбие и нашата врата, цъкаме с недаумение как се е случило това на съседа...

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 03 юли 2006 19:40

Ами естествено..
Да не го бия с лопата да седи на 300 лева..
3 образования.. ха.. това откога определя заплатата...

Естествено че е нормално чистачка да взема повече от вишист...
щото работи повече от него..

Да всеки има избор..
Щото майка ми и баща ми.. са ми дали възможността да уча до 18 години..
след това са ми помагали.. но съм блъскал сам..
Досега никога не съм използвал връзки от роднини за къдете и да е..

И защо да съм се спасил от потъващ кораб....? че да не би да съм си крал познанията или да съм бил някого за заплатата си...
Преборил съм се измежду още 100-200 други такива като мен..
някой на по-високи заплати в момента.. някой на по-ниски..

Извини ме.. ама не мога да мисля за целият китайски народ..

Сина ми като си счупи ръката.. кой мисли за него..?
Ми кой мисли за жена ми ..?
Ми кой за мен?

И това не е само в БГ.. така е навсякъде...

А случайно да знаеш поредният вишист за 300 кинта какво прави за да се изхрани.. и мислиш ли, че само с 300 се изхранва...

Пак ти казвам щом седи за толкова.. значи го заслужава..
Бориш се получаваш...

И да сега съм добре..
но правя всичко възможно за да стана по-добре..
И когато почна да не мога.. и младежта стане по-добра от мен..
пазара ще ме изтика.. каквото съм направил дотогава... добре.. което не съм.. кофти...

Тва е гадно звучи, ама кво да правиш грозен свят...

А според теб не е ли нормално всеки според своята черга...
Повече от нормално дори..
Ти ще си дадеш ли твоята кола да походиш пеш вместо мен?
няма.. кво коментираме ... и защо каруцата да дойде пред коня...

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Пон 03 юли 2006 20:07

Глобалното мислене... тази конкуренция и борба, а която говориш...
ами да, прав си... всъщност всеки е прав за себе си а пазара никого не пита.

Да избием конкуренцията. Човещинка, всеки иска хляб а даром не се дава нищичко.

Гаден свят, а?

Но щом нищо не правим значи ни харесва. Тъй е... всеки е виновен за себе си? Никой да не мисли за другия... е за това - защото сме сами за себе си...

Абе пазарна икономика - колкото повече я разбирам, толкова повече разбирам, че няма нищо човешко в нея.

Вили, според мене това, че си се преборил е достойно за похвала, но това, че не виждаш нищо по-добро от това да се катериш на главите на другите за по-голям дял от баницата, не е. Нищо, че така е устроен света за момента.

Отпреди казах, нисък стандарт на живот. В европата - за преглед на човек от лекар се взимат на частно 200 евро - средно. А тук?

Каква е разликата ли? Че там хора се бутат за образование и да се научат, да си заслужат пари с реално покритие а тука всеки се бута за едни пари, не защото ги заслужава а защото е по-силен. Тука е конкуренция не на знания а за оцеляване. Като при животните. Е за това няма общество. Щото не сме хора. И защото до такава степен сме привикнали с това, че нищо друго не ни интересува стига да сме се набутали на по-добре. А отгоре нещата са хубави. На върха на небостъргач хората изглеждат толкова малки... като мравки... и проблемите са им едни такива малки...70 стfтинки. Но те са, просто за тарпаната... да става тълпа.

В страната ни заплащането, което получаваме въобще не е дори приблизително равно, на онова, което сме заслужили. Кажете дали не е така? Дали да се мъчиш 7 години да ставаш човек или 1 да намериш онова от което се правят добри пари и ад станеш човек. То си е за нас, щом сме доволни сме приключили... малко ограничено ми се види.

Защо децата затъпяват. Защо всеки втори учител, преподавател и друг човек образоващ децата стига до следното - всяко година - все по-зле и по глупави са децата... нивото пада. Ами защото хората виждат, че тук не с учение и труд стават нещата а трябват други неща, за да успееш - я хитрост, я повечко мускули. За това колкото по-нагоре си изкачваме в конкурентната борба в хубавата ни държанва - толкова по-хубави ни се струват нещата.

Свикнали сме със статуквото и живеем според него... и за това мислим така... конкуренция, кой колкото заслужи... според мене не заслужава човек отдал живота си на науката да живее като пор а някой келеш дето дилърства наркотици да си кара новата кола и да не го е еня за билетчетата, щато и той в борбата е оцелял и е добре.

Да се перефразирам - статуквото на държават ни не е в ред. Изучете икономиките на напредналите страни и тези от третия свят. Пазарни процеси, игри... но всичко това се грди на хора, които имат достатъчно опит, минало,в което са градили, за да бъдат каквито са и са си заслужили парите. Да, манаполисти има... но, единици са тези дето баща им е шейх и им е завещал милиарди... а дори и онези богатите пак имат самосъзнанието да учат, защото знаят, че само с конкуренция не става.

Смятам, че до толкова сме свикнали с тази ни ситуация, че сме просто за химна "Another brick in the wall".

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Пон 03 юли 2006 20:40

Ще прекъсна за малко разгорелия се спор и ще се върна на темата :)

Аз лично нямам нищо напротив билетчето да е 70 стотинки, разбирам столичната компания за адски транспорт какво им е на главата. но не разбирам как така тази компания не секна кражбите и продажбите на какво ли не от нейните служители.
имах един колега баща му работеше там, цялата фамилия караха естествено дизели, аз карах старата кола само с масла арал и т.н. Познавам и шофьор от скгт който има един гараж фрашкан догоре с какви и ли не части за автобуси, има даже и такива и които не зане за какво са, ама е паднало му е що да не го гепи. За него това си е нещо в реда на нещата
Лично мен това ме дразни най много.

sebastianz55 прав си наистина, но все пак СКГТ не е социално дружество . мисля си че тук държавата да се намеси като регулатор но на нея май и е през к.ра какво прави населението.

wili98 и с теб съм съгласен но според мен това е малко едностранчиво мнение, в случая не ни засяга нас лично и затова не е страшно. Но представи си ако утре някой лешник му хрумне че кола под 4 год небива да се движи по родните пътища, просто защото някой официален вносител го е закършил. колко хора имат възможността да се затичат да си пазаруват нови автомобили ??

Не искам да се заяждам. Просто си мисля че темата за цените на билетчета малко не е за този форум :)

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пон 03 юли 2006 20:44

orgasmatron написа:Но представи си ако утре някой лешник му хрумне че кола под 4 год небива да се движи по родните пътища

Няма проблем значи ми остават още 2 ;)
а Половера става оффроуд.. ;)
да наистина темата беше за билетчетата..

Върни се в “ОФФ-Топик - други”