10 лв. Вход за Боянската църква?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Re: 10 лв. Вход за Боянската църква?

Мнениеот velinsl » Пон 07 фев 2011 1:54

ISRalien написа:Е нема такова реване.
Ниски ни били заплатите. Ми скъсай си гъза от работа и ще имаш пари!
То не може да си седиш на село, да бачкаш там, къде е сигурно, че нема да те изгонят, и да ревеш, че немаш пари. То може де, ама нямаш право да ревеш, при положение, че гледаш само в една точка.
...
П.П. Някой спомена, че хората работят 3 дни за 30 лв. А на всеки 3 дни ли ще си води детето на музей?

Е тук не си много прав, относно часта за доходите, а че "всеки народи си заслужава съдбата е ясно".
Според мен 10лв са много. Има и хора, който са интелигенти, искат да разгледат, но тези 10лв биха били голяма пречка.
Преди време един политик каза, че църквата в България е вглъбена в придобиването на материални и нищо друго.
За съжаление все убеждавам все повече, че е бил прав.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 07 фев 2011 8:38

hooligans написа:

Братле, донякъде си прав, но има едно НО
Например, Рилския манастир е безплатен
Там ходи всякаква селска и градска сган.
В същия манастир, магерницата е надраскана от до с надписи от рода на "Петьо беше тук" "Пенка пръдна тук" и т.н и т.н
А ако имаше 10лв вход дали щеше да я има тая селяния?
Надали ....
И

Помисли и сам ще разбереш ,че не е до 10-те лева.Даже напротив.Българина е странно животно и ще минат мнооооого поколения за да се промени това.Всеки от нас трябва да постави началото на тази промяна - затова и говоря за децата.Ако детето ти види как се отнасяш с реликвите /и не само/то ще ти подръжава.Има хора които си казват -дал съм 10 лв и затова ще правя каквото си искам.Живял съм през комунизма и знам какво е но никога няма да кажа - падне ли ти кради,троши.А има мои набори които така съветват наследниците си и които ценностната им система се ограничава до това как да прее..еш другия , държавата,работодателя ,комшията и т.н.А оная сган дето си е платила да се качи в автубуса що троши,а другите на стадиона и те са си платили ,що трошат.Не си ли съгласен ,че не 10 те лева ще оправят нещата.Всичко е до съзнание.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 07 фев 2011 14:14

Ако на някой 10лв. ще му оправят живота с радост съм готов да му ги дам безвъзмездно,не се излагайте бе хора :screwy

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 07 фев 2011 14:50

velinsl написа:....
Преди време един политик каза, че църквата в България е вглъбена в придобиването на материални и нищо друго.

Добре де , какво общо има църквата , хайде обясни .
Не съм сигурен , защото не съм ходил , но до колкото ми е известно Боянската църква не е църква , а музей !
И когато пишете за църквата , кога за последно сте ходили на църква ( не говоря за тези които по принцип са атеисти ) и колко са ви взели за това ? Ей това не обичам по форумите - ТАЛАША !

Последна промяна от milmar на Пон 07 фев 2011 14:53, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 07 фев 2011 14:50

forski написа:Ако на някой 10лв. ще му оправят живота с радост съм готов да му ги дам безвъзмездно,не се излагайте бе хора :screwy

Посещението в Боянската църква също няма да му оправи живота. Има хора дето си мизерстват сериозно, тъй че не ги съдете.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пон 07 фев 2011 15:08

milmar написа:

Не съм сигурен , защото не съм ходил , но до колкото ми е известно Боянската църква не е църква , а музей !
И когато пишете за църквата , кога за последно сте ходили на църква ( не говоря за тези които по принцип са атеисти ) и колко са ви взели за това ? Ей това не обичам по форумите - ТАЛАША !

Пробай да се ожениш у църква днешно време mhihi друга песен ще запееш
Живея срещу такава и съм запознат :applause:
Еднолична фирма :beat_butt2

Потребителски аватар
Fripon_X
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Fripon_X » Пон 07 фев 2011 16:07

Хра не четох темата из основи и незнам дали има такъв подобен пост като моя, НО самислете се че вярващите (колкото и малко да са) че да отидат да се помолят трябва да си платят. Ами ако си закъсал слизаш от планината след като си се загубил и не си ял от 3-4 дни и изведнъж попадаш на църква. Какво, че да ти спасят живота трябва да дадеш 10 кинта ли???? Според мен посещението на манастири черкви и такива обекти трябва да е безплатно за всеки, независимо дали си българин или чужденец. Повечето манастири са към светия синод или там която инстанция отговаря за тях или са на самоиздръжка като Рилския манастир. Според мен манастирите които са на самоиздръжка трябва да набавят пари с благотворителност, повертвувания, продажба на светена вода, картички, календарчета и бог знае още какво. НО независимо колко пари изкарва един българин та това и да са 300 или 3000 лева не трябва да се плаща за влизане в едно свято място.
Аз лично бях на рилския манастир миналото лято. Да отида до там (от София) ми трябваха около 50 билетчета за бензин и в манастира единственото нещо за което ми искаха пари е да посетя казаните и за картички и дранкулки. А единственото за което дадох пари е за мекици, биволско кисело мляко и хляб. :039:

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 07 фев 2011 16:53

цената за вход в казанлъшката гробница е 20 лева, ама за там никой не се оплаква :). Специално в боянската църква постоянно се поддържа специфичен микроклимат (както и в к.гробница) заради влошеното състояние на стенописите й, което сигурно оказва влияние на цената за вход. От друга страна самата църква е уникална в исторически смисъл, и не е редно да се сравнява с други обекти, само заради големината си.
Тази църква не е за богомолци, там никой няма да ти даде да си запалиш свещ или нещо подобно. Тя е исторически паметник на културата - само влизаш, гледаш и не се бавиш.

Потребителски аватар
VW-fenka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW-fenka » Пон 07 фев 2011 17:59

drmilendd написа:Само на мен ли ми се струва много? Посещението вътре е до десет минути, за да не вдига влажността. Ако искаш беседа - още 5 лв ня човек. Едняква цена за чужденци и българи.
Не знам... Реших да споделя...ходили сме тук там из нашата родина, но тук ми се видя неоправдано като цена. Поправете ме ако греша

Според мен 10лв е приемлива цена ! :да: И защо Ви е странно , че цената за чужденци и българи е една й съща ??? Така трябва да бъде...живеем в 21-ви век !
Не всеки ден се посещават забележителности и т.н... заслужава си ! Всеки сам си преценява дали може да си го позволи ! България може да спечели много от забалежителностите си !!! Убедена съм 100% в това... просто трябва да се работи в тази насока ! Чужденците за "жадни" за исторически и културни паметници, изкуство и т.н
В България, а и навсякъде ако искаме да видим нещо и то е важно и интересно за нас си плащаме. Всеки има различни интереси... Всеки сам решава дали да си отдели парички за концерт, татър, кино, или исторически паметник на културата ! :beer
Преди 2 месеца посетихме Замъкът Уиндзор и въобще не съжалявам, че платихме по 16 паунда билет + пътни и т.н Дори ми се стори малко ! Преди да излезеш си даваш билета на служител за печат и се подписваш и можеш да посетиш замъка безплатно една година след това !

Още от сега си имаме план какво да посетим 2011...само живот и здраве ! :drunk
Темата много се изроди ! :|

joromnt написа:И да, такси трябва да има за да има средства да се поддържат тия паметници на културата.

:!: :idea:

Последна промяна от VW-fenka на Пон 07 фев 2011 18:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пон 07 фев 2011 18:01

Fripon_X написа:Хра не четох темата из основи и незнам дали има такъв подобен пост като моя, НО самислете се че вярващите (колкото и малко да са) че да отидат да се помолят трябва да си платят. Ами ако си закъсал слизаш от планината след като си се загубил и не си ял от 3-4 дни и изведнъж попадаш на църква. Какво, че да ти спасят живота трябва да дадеш 10 кинта ли???? Според мен посещението на манастири черкви и такива обекти трябва да е безплатно за всеки, независимо дали си българин или чужденец. Повечето манастири са към светия синод или там която инстанция отговаря за тях или са на самоиздръжка като Рилския манастир. Според мен манастирите които са на самоиздръжка трябва да набавят пари с благотворителност, повертвувания, продажба на светена вода, картички, календарчета и бог знае още какво. НО независимо колко пари изкарва един българин та това и да са 300 или 3000 лева не трябва да се плаща за влизане в едно свято място.
Аз лично бях на рилския манастир миналото лято. Да отида до там (от София) ми трябваха около 50 билетчета за бензин и в манастира единственото нещо за което ми искаха пари е да посетя казаните и за картички и дранкулки. А единственото за което дадох пари е за мекици, биволско кисело мляко и хляб. :039:

Боянската църква е музей :012:

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 07 фев 2011 18:07

hooligans написа:Братле, донякъде си прав, но има едно НО
Например, Рилския манастир е безплатен
Там ходи всякаква селска и градска сган.
В същия манастир, магерницата е надраскана от до с надписи от рода на "Петьо беше тук" "Пенка пръдна тук" и т.н и т.н
А ако имаше 10лв вход дали щеше да я има тая селяния?
Надали ....

Да влезеш в двора на манастира няма такса. Таксата има да паркираш пред манастира, понеже паркинга е платен/мисля 4 лв на час беше/. Ако решиш да влезеш в музея който е в манастира, таксата е 8 лв. Ако имаш книжка за "100-те туристически обекта на България", не ти бият печат в нея че си бил там, ако не си платиш таксата за посещение в музея.
И да, такси трябва да има за да има средства да се поддържат тия паметници на културата.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 07 фев 2011 18:20

joromnt написа:
hooligans написа:

И да, такси трябва да има за да има средства да се поддържат тия паметници на културата.

Едно от най-смислените мнения, до сега! Всеки гледа само за него! До кога така? Ако искаме да имаме паметници на културата трябва да има кой да ги потдържа!? Хората които потдържат тея неща без пари ли работят!? Моля ви се, нека не изместваме темата! Ако не ви се дават 10 лева за Боянската черква, не ходете !
То ще кажете че всеки ден ще ходете, и без пари да го направят входа съм сигурен че я отиде някой 2 пъти в годината я не, ма нали трябва да се каже нещо!
Честно ще ви кажа, когато пътувах за Рилски Манастир, по баира, и когато слязх от колата бях като разглобен, сякаш съм патувал цял ден! Но когато влязох в Манастира, сякаш тая умора в мен изчезна!
Та има някаква сила в тея места, и не са направени само за да се взимат пари!
А какво ще кажете за човек който влиза в черквата, целува иконите даже и 2 стотинки не слага?
И ако кажете че това е нормално, незнам, дали ние сме нормални на днешно време и искаме всичко да ни е "АВАНТА" Не бъркайте заплатата със таксата! Тази такса е сложена, както каза колега по-горе за хора които могат да си го позволят, а не за всеки 2-ри!

milen_40
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот milen_40 » Пон 07 фев 2011 18:31

Темата вече се разводни, но:
- аз също бях неприятно изненадан от 10 лв. вход за Боянската църква - Обиколил съм доста места из БГ, не само тези от 100-те Туристически обекта и цената ми се стори висока за такъв тип услуга.
Нека тук да не се правят коментари кой колко пари има, изкарва или харчи. За много от хората, които наистина имат интерес към църквата-музей 10лв/човек може да се окаже възпиращ разход - за едно семейство са м/у 40 - 80 лв. в зависимост с или без беседа.
- относно издръжката на музей паметници на културата и др. си има закони, съответно бюджети и субсидии. Не споменавам тези на самоиздръжка- те стават ЕТ или ЕООД.
- Популяризирането на Нашите забележителности ( над 6000 са) с поносими такси ще донесе много повече приходи на бюджета ( държавен, общиски или сърковен), отколкото няколко автобуса с туристи, случайно минавайки на път за морето или планината.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 08 фев 2011 0:12

forski написа:Ако на някой 10лв. ще му оправят живота с радост съм готов да му ги дам безвъзмездно,не се излагайте бе хора :screwy

аз и ако може ежедневно, но за не те вкарвам в преразход, може да ми ги пратиш наведнъж за целия месец
milmar написа:

и музей да е, това не променя нещата. Нека да е музей. Иначе по празници съм виждал да изкарват светени води, иконки и т.н. да става като пазарче - лошо няма трябва да се издържа някак си. Свещеници да получават дарове БМВ-та, също. Обаче българската църква да помогне на някой - домове за сираци, примерно. Още не съм чул дори. Ако някой е чул или видял нека пише. Едва ли е и случайно, че имахме и два синода и не се знаеше кой е официален. Едва ли са карали за възможността да помагата на нуждаещи се хораи само дето не се биха.

Потребителски аватар
M.Mitov
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN-2 000

Мнениеот M.Mitov » Вто 08 фев 2011 2:57

Малко оф от темата :screwy Когато работех в Дубай ходих да видя Бурж Ал Араб ,но го видях само от вън :( Не успях да дам 100 долара,за да го разгледам,защото месечната ми заплата беше 420...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”