Кой е с предимство?!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Re: Кой е с предимство?!

Мнениеот dlug » Пет 01 ное 2013 11:50

Когато съм изкарвал книжка (1994г.) също ми казваха, че тези в "локалното" са без предимство. В последствие явно има промяна в закона, защото освен официалният отговор от КАТ, цитиран по-горе съм разговарял с полицай по същият казус, изрично ми каза, че вече не е така и при едновременен зелен сигнал на светофара тези в "локалното" са с предимство пред завиващите надясно. Лично за мен обяснението защо е така е абсолютно ясно в цитата по-горе. Ако за някого не е му пожелавам да не му се изясни след ПТП.

DrugiaBliznak написа:Значи на това кръстовище всички са умствено изостанали, ако не знаят какво се прави....

По принцип си прав, но аз всеки ден минавам през подобно кръстовище (пред проното на НДК). Там, не знам защо, левият завой се извършва по същият безумен начин и то от толкова време, че някак си се е превърнало в правило. И ако решиш да се разминеш с насрещно завиващите наляво и да си продължите без да ви се засичат траекториите на движение има огромен шанс да направиш ПТП. Невероятно, но факт.

Потребителски аватар
deepd
Автомобил: Golf VII
Двигател: CLHB - 2015

Мнениеот deepd » Пет 01 ное 2013 11:59

Много правила, много знаци значи, много недоразумения и недосмислици. Докато свети зелено за колите и пешехоците едновременно,другото е излишно да се спори. Дори в развиваща се страна като Турция няма да го видите. Когато е зелено за кола е червено за пещеходец или обратно. Първо от най-простото трябва да се почне след това другите по сложни ситуации.
Един кратък пример: Един който го знам че е карал 15 год. в Турция и е нямал ПТП дойде тук с кола и същия ден катоастрофира и познайте къде. На кърговото и защо? Защото не знаеше правилата тук,но и там има кръгови. Май не всичко е пътни знаци и предимства,а повече внимание и оглеждане.

А когато няма енергия да важи следното

http://www.youtube.com/watch?v=RjrEQaG5jPM :) :bowdown :beer

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пет 01 ное 2013 12:10

stenly_r написа:Интересно ми е дали Шотик е ходил на шофьорски курс(щото аз не съм) или го е учил в специализирано училище.

Уважаемият колега shotik е пенсиониран локомотивен машинист, професия трудна и отговорна.
Та със сигурност е посещавал специализирано училище, на маалко по-високо ниво от шофьорски курсове. :mhihi
Дали кара без ш. курс, като Вас, да си каже той.
Нямам становище по темата, искрено се извинявам за което. :h020

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Пет 01 ное 2013 12:10

Това е Ботевградско шосе на изхода на София. Аз се движа по Ботевградско и искам да завия надясно за да вляза в бензиностанция Шел. Тези който слизат от околовръстното и имат знак Б1 и са ми дясностоящи, трябва ли да ме изчакат, или аз тях ? Прочетох по-горе, че като напускаш пътя по който се движиш, предимството е на дясностоящия. Сега там платното е преустроено, снимката е стара, но ситуацията е същата. Питам, защото тези който слизат от околовръстното никога на изчакват...
Прикачени файлове
ggg.JPG

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пет 01 ное 2013 12:50

Щом няма светофар а те имат знак осигури предимство те трябва да чакат.

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Пет 01 ное 2013 12:53

Никога не изчакват, защото организацията на лентите обикновено позволява спокойно да се включат. Законово погледнато трябва да изчакат

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Пет 01 ное 2013 14:24

dlug написа:Колега, този цитат е точно отговор на КАТ след отправено запитване към тях.
Освен това ако внимателно прочетеш какво си написал ще разбереш че си противоречиш на самият себе си. Как така не се отнася за преминаване през кръстовище, а в същото време урежда реда и правилата за маневрите, които водачите са длъжни да спазват? Аз лично се обърках

Цитат относно отговор на кой въпрос, колега? Дай линк да видим?! Сигурен съм, че въпросът, който е зададен е коренно различен ;)
Казваш противореча си?! :) Няма как няколко члена от закона, които се отнасят за различни обстоятелства, в същото време си противоречат, да се отнасят за едно и също , елементарна логика! Още повече, че раздел "Маневри" и раздел "преминаване през кръстовище" ги делят други 6 радела от ЗДвП ;)
Можем още много раздели да включим, които при определени условия, биха оправдали ситуацията,но законът е ясно написан, кой раздел за какво се отнася ;)
Няма как законът за нерегулирано кръстовище примерно, където дясностоящият е с предимство, да важи за регулирано кръстовище! Иначе и с него можем да оправдаем ситуацията ;)
Вие се хващате за първото, с което бихте обяснили ситуацията в случая, но не вземате предвид обстоятелствата при които се случва, а обстоятелствата са много важни!

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Пет 01 ное 2013 14:47

Цитат от раздел "маневри"
да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот

В ситуацията десният завой как точно трябва да се дифинира, ако не е маневра?
Продължавам да съм объркан от твоите разсъждения, честно...Нищо в закона не си противоречи, за мен е кристално ясно...за съжаление обаче не за всички :smile

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Пет 01 ное 2013 18:25

Историята е разплетена, след консултация преди малко с един колега :)
Оказа се, някои са налучкали, че дясностоящият е с предимство в случая, въпреки, че постваха съвсем различни членове от закона, които се отнасяха за коренно различни ситуации :) Признавам си, че и аз не съм вникнал достатъчно.
Та, ако завивате от главният булевард, знайте че тези в локалното са с предимство пред вас, защото попадате в кръстовище с равнозначни пътища!
Също така, напълно изключваме тезата, че локалното платно е едно с главния път, за тези които го твърдяха :)
Ако се случи ПТП, на това място, виновният ще бъде наказан по Чл. 48 от ЗДвП от раздел XI "Преминаване през кръстовище", който гласи:

Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение.
Надявам се всички сме научили по нещо, което би ни било от полза за в бъдеще :)
Успех!

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 01 ное 2013 19:07

Значи гледам на едната снимка има знак за предимство на тея в локалното.Значи както и да я въртим с тия светофари,тоя който продължава направо по локалното-път с предимство и т.н. естествено е с предимството пред другите навлизащи в кръстовището.Оня дето завива от главния път е в състояние на маневра и напуска пътя с предимство.Тук вече играе правилото на десния и на движещия се направо по главния път.Това важи и за кръстовището с двата знака за предимство.Единия завива,другия е направо. Тук не приемам отговора за равнозначните пътища по простата причина,че аз дето съм от село и вляза в това кръстовище,няма как да знам нали/при липса на знак/,че кръстовището е с равнозначни пътища....Но знам,че слизам от главен път и няма как да съм на главен пак.
Що се отнася до наказването за ПТП...членове много,тоя дето удря винаги е виновен.Но пък ако аз пишех актовете,щях да приложа чл.50 ал.1.

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Пет 01 ное 2013 20:21

Не, в случая, този който завива на дясно от булеварда не е с предимство, не защото напуска пътя с предимство, а защото и двата пътя са с предимство т.е. равнозначни и следва правилото за дясностоящ. Пак казвам, ПТП в случая е предизвикано при обстоятелствата на Чл.48 от ЗДвП.

Няма как да бъдеш наказан по Чл.50 ал.1, (има, в случай, че полицая не знае правилника, като съответно АУАН пада веднага в съда, като незаконосъобразен), защото там изрично е посочено " единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство" :) Докато тук и двата пътя са сигнализирани като път с предимство от светофара, съответно са равнозначни :)

Потребителски аватар
dlug

Мнениеот dlug » Пет 01 ное 2013 21:05

Идеално, разговора с твой колега е по-меродавен от становище на КАТ :mhihi
Нейсе, дано всички се успокоят най-накрая

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Пет 01 ное 2013 22:01

dlug написа:Идеално, разговора с твой колега е по-меродавен от становище на КАТ :mhihi
Нейсе, дано всички се успокоят най-накрая

Допитал съм се до колега, отличен адвокат по Административно и Наказателно право!
Мисля, че бях достатъчно сериозен в темата до тук, опитвайки се да разясня възможно най-много неща на хора, които ги тълкуват различно, въпреки че темата не беше със заглавие "По колко начина един човек може да си разтълкува ЗДвП"!
Подразни ме начина, по който се опита да ме иронизираш. А всъщност иронията е там, че един ден ще платиш глоба по член от закона, който не си нарушил, воден от незнанието си ;) А, ако попаднеш в казус при който ти е нужен адвокат ( не го пожелавам никому ), и по една или друга причина попаднеш при мен, дано не те разпозная ;)

П.п. Нека последното не се тълкува, като заплаха! :)

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Пет 01 ное 2013 22:12

Колеги, не съм съгласен, че пътищата са равнозначни. Движещите се по булеварда имат разрешаващ сигнал на светофара да преминат през кръстовището, от там нататък при всяко следващо кръстовище се съобразяваме с неговото регулиране.
На булеварда има зелено - завиваме надясно, попадаме в кръстовището на локалното /за него нямаме зелено/, изчакваме тези със зелен сигнал на кръстовището, а именно тези от локалното, след това тръгваме.

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Пет 01 ное 2013 22:21

batmit написа:Колеги, не съм съгласен, че пътищата са равнозначни. Движещите се по булеварда имат разрешаващ сигнал на светофара да преминат през кръстовището, от там нататък при всяко следващо кръстовище се съобразяваме с неговото регулиране.
На булеварда има зелено - завиваме надясно, попадаме в кръстовището на локалното /за него нямаме зелено/, изчакваме тези със зелен сигнал на кръстовището, а именно тези от локалното, след това тръгваме.

Напротив, имаме зелено и на локалното ;)

Един приятел на какво интересно видео попаднал ;) Въпреки, че не става въпрос за кръстовището от първия ми пост, ситуацията е абсолютно идентична! Оказва се, са го коментирали още 2009г.
И един приятелски апел, когато четете, мислете :)
Приятно гледане ;)

http://novanews.bg/news/view/2009/10/06/2653/%D0%A8%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F/

Върни се в “ОФФ-Топик - други”