Законно газово оръжие КАК?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Законно газово оръжие КАК?

Мнениеот инжектопляктор » Пет 07 авг 2015 0:01

icoico написа:там нагледно доказаха, че който вади газов пистолет отнася много бой...

За това Тейзър-ът ми се вижда единствено адекватно решение. Токът действително има сила да извади човек от строя за малко, но достатъчно, за да може човек да се отдалечи внимателно или да предприеме други действия, с които да си подсигури безопасността.

Salvatore
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Salvatore » Пет 07 авг 2015 0:21

Газов пистолет подарих на едно гадже преди години. При нея няма мутри, ама има последна спирка на градско-селски автобус, на която пияните боклуци са на стада и като изпуснат последния курс, остават на спирката да си допият до сутринта.

Боен пищов съм имал навремето, законен. Продадох го, после така и не поднових разрешителното. Идеята на сегашния режим за разрешителните не е да ограничи оръжията, а да може в полицията едни хора да взимат едни много пари от подкупи. Оръжия на улицата има колкото си искате, нито престъпленията с тях са станали по-малко с новия закон, нито количеството им е намаляло.

Идеята да откриваме топлата вода в тази област е изначално лишена от смисъл. Тя е отдавна открита. Сериозен проблем, който има у нас, е оръжието на бившите военни. Статистически, на тях се падат кога 1/3, кога половината от тежките инциденти с оръжие всяка година и това ще продължава паралелно с криворазбраната "колегиалност" в системата, защото тези хора изобщо не трябва да имат оръжие.

Случай, в който ми е трябвало оръжие имам само два, като за единия аз съм си виновен-реших да мина с колелото през едни изоставени строежи за по-пряко и налетях на група пияни цигани. Естествено, тръгнаха да ми крадат колелото. Имах в мен само електрошокова палка. Хубавото на това средство за защита е, че от близко разстояние пропуск няма. Лошото-изисква малко подготовка и нерви, за да не се панира човек като го нападнат. Втория случай е с едни странни типове с кирки в гората, насред нищото, които по всяка вероятност бяха тръгнали кабели да копаят, но защо решиха, че съм някаква заплаха, не ми стана ясно. Така, както бяха тръгнали с кирките, при първия изстрел във въздуха се разбягаха кой накъдето види.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пет 07 авг 2015 8:00

Omilron написа:Извода е да не си купувате газов пистолет! НИКОГА! ...Не може и куче да уплашиш с него!

Е, аз съм плашил кучета с газов пистолет. Два пъти са ми налитали улични псета и двата пъти след изстрела изчезват яко дим. Така че не е съвсем безполезен.
Друг е въпроса, че бойно оръжие е много по-добре. Ама така както сме я подкарали, скоро служебно ще ни ги раздават ... при мобилизацията.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 01 яну 2016 22:44

инжектопляктор написа:... Спира ли циганина с брадвата или ножката - не...

Индобългарите, между прочИм, също се влияят от модата. Мое си спретнете газов Тумбстоун с ей тоя мен, примерно :mhihi :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
Xaxy
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: AFN 1.9 TDI 110

Мнениеот Xaxy » Пет 01 яну 2016 23:01

Искам да попитам нещо. Миналата година "вчера" , един приятел си купи газов пистолет за нова година, сега трябва ли да иде да го регистрира в някое РПУ, че е купил газов пистолет? "точно мислих,къде да пусна темата и тя изкочи-тази" :mhihi

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пет 01 яну 2016 23:25

За газовите не трябваше ли само да имаш касовата бележка от магазина от който си ги купил. Аз имам и не съм го регистрирал в РПУ но да кажат и колегите!

П.П. За много години, колеги! Живи и здрави и много безаварийни километри ви пожелавам и да си купите още по-нови ваг-ове!

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 02 яну 2016 0:47

Aprilia написа:Купуваш го от магазина с лична карта, трябва ти само да си пълнолетен. После с документа от магазина отиваш в РПУ по местоживене записват ти го на твое име и си готов. После ако решиш да го продаваш вече не знам как става, но НЕ ЗАБРАВЯЙ после да го отпишеш от РПУ-то ако го продадеш или загубиш

Що, какъв може да е проблемът? Балистична експертиза не могат да правят.
Omilron написа:Извода е да не си купувате газов пистолет! НИКОГА! Може да засече. Може да ти гръмне в ръцете! Може да се обгазиш, ако вятъра духа към теб! Работи с капси! Не може и куче да уплашиш с него! Не дай си боже некой да извади КНО! Те са измислени да ти зимат парите.

Малко крайни присъди даваш.
1) За засичането - и не-газовия може да засече.
2) Не е задължително да стреляш с газови патрони. Има халостни, с червен пипер и т.н.
3) Куче доста добре се плаши.
4) Ако гръмнеш на някого в лицето пораженията са повече от удар с юмрук. За да няма лоши последици е по-сигурно да стреляш от упор в стомаха/ребрата с халосни патрони(!)
5) Ако не за друго, върши работа да гърмиш на НГ.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 02 яну 2016 9:42

"Що, какъв може да е проблемът? :

Проблема е никакъв. Конфискуват ти газеника и отнасяш глоба от порядъка на 500 лв.
Това беше по времето когатовъведаха задължителната регистрация / не помня 2010 11 ли беше/ .
Сега може да са включили и задържане и съд.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 02 яну 2016 14:35

Не си хванал нишката на мисълта - питах какъв е проблемът, ако не отрегистрираш бившия си газов пистолет. Какво ще ти конфискуват, като вече е чужда собственост и за какво ще ти пишат глоба? Тия задържания и съд си ги запази за американските полицейски филми. Тук блъскаш и убиваш 2-3 човека и те пускат на втория ден, ти ми говориш за задържане и съд заради някакви турска гърмяща играчка.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 02 яну 2016 15:05

А какъв е смисъла на регистрация на газово оръжие в милицията?! Правят балистична експертиза или какво?!
Какво става с пищови купувани преди тези промени

Винаги може да кажеш, че си го намерил и го носиш в рпу-то. Съд-мъд, друг път.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 02 яну 2016 15:51

$100 написа:Не си хванал нишката на мисълта - питах какъв е проблемът, ако не отрегистрираш бившия си газов пистолет. Какво ще ти конфискуват, като вече е чужда собственост и за какво ще ти пишат глоба?...

Те ти нишката. Далеч съм от мисълта, че с подходящ адвокат и/или връзки/ подходящи корупционни практики :mhihi :mhihi няма да се отървеш от глобата...само, че...какъв е смисълът?

ЗООБВВПИ
Чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) Лице, което продаде или дари на друго лице притежаваното от него газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула, или го замени, е длъжно в 7-дневен срок от прехвърлянето да уведоми писмено началника на РУ на МВР по адреса на управление на юридическото лице или по постоянния адрес на физическото лице.

Чл. 179. (1) Който не изпълни задължението си по чл. 55, се наказва с глоба в размер 500 лв. и/или имуществена санкция в размер 1500 лв.
(2) При повторно нарушение по ал. 1 се налага глоба в размер 1000 лв. и/или имуществена санкция в размер 3000 лв.

VWGT написа:...Винаги може да кажеш, че си го намерил и го носиш в рпу-то. Съд-мъд, друг път.

С горната уговорка:
Чл. 183. (1) Който изгуби взривни вещества, оръжие, боеприпаси или пиротехнически изделия и не уведоми незабавно за това органите на МВР, се наказва с глоба в размер 2000 лв. и/или с имуществена санкция в размер 5000 лв.
(2) Който намери взривни вещества, оръжие, боеприпаси или пиротехнически изделия и не уведоми незабавно за това органите на МВР и/или наруши местоположението им, се наказва с глоба в размер 1000 лв.

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Съб 02 яну 2016 16:10

Мале............голяма гъзария е да носиш под мишницата имитация на пищов.......Дава ти кураж и вече си по смел. Естественно е да се забъркваш в глупави ситуации.......и да плащаш после скъпо и прескъпо на адвокати/съдии и прокурори/. Е , ако не те гръмнат преди това - защото като извадиш имитацията/газовото плякало/.........може и да бъдеш застрелян от другия каубой - и той няма да носи никаква съдебна отговорност.......извадил си срещу него пищов , и той се е отбранил с неговия боен пищак.27г. съм носил боен Макаров , и когато се пенсионирах - не пожелах да си купя оръжие , макар да беше много лесно . Моето скромно мнение е , че не трябва да влизаш в скандални ситуации - не знаеш ако извадиш пищов - онзи какво ще извади , освен това - когато се вади оръжие - то трябва да се ползва , а не се плаши с него.........а газовите плякалки стават само за плашене.В нашата държава на абсурда - притежанието на оръжие е голям проблем за притежателя му. Ако трябва да се защитавам - ще се бия с юмруци , но пищов - НИКОГА ! И накрая за ентусиастите - преди да си купите пищаци - прочетете в НПК /чл. 12, и чл.13 - Неизбежна отбрана и Крайна необходимост / - кога закона ще ви защити ,и кога ще ви вкара в затвора ако използвате бойно оръжие
...........пък и газово........защото то също понякога предизвиква смърт. Ха наздраве ! :beer

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 02 яну 2016 16:48

Идея за имане на газово оръжие е както с бойното-вадиш в най-краен случай,като няма вече накъде.Говорим за самозащита.
И да ви кажа,че много хора пишат наизуст.Който мисли,че тая пуцалка е ташак...от разстояние или от упор...значи още бая бобец има да яде.Но всеки може да си проведе експеримент,даже и сам.И после пак да пише.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 02 яну 2016 17:05

дърт милиционер написа:а газовите плякалки стават само за плашене.

дърт милиционер написа:пък и газово........защото то също понякога предизвиква смърт.

В крайна сметка за плашене ли е само или може да предизвика и смърт? Забелязва се леко разминаване в твърденията. Освен това в дадена ситуация може да избираш - да те убият или осакатят здраво или да те съдят, че някой е умрял. Аз бих предпочел второто.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 02 яну 2016 17:26

icoico написа:Баси... значи ако срещна някого с лопата под мишница и арбалет през рамо да считам, че вероятно е форумен член ?

И лопатата е поне размер №9.

:mhihi :mhihi :mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”