FELIPE написа:....който лекар мисли че му е малко заплатата,че го оценяват не по достойнство,че е голям специалист и иска прилично заплащане,че е загубил 10 г. от живота си за да се научи да работи и т.н. излиза извън ДЪРЖАВНАТА болница на свободния пазар слага си тарифите,плаща си данъците в/у тях и....
... и ще оперира в кухнята си може би?
Абстрахирайте се от темата за подкупа и си помислете дали наистина тези хора имат голям избор да работят извън държавния сектор? Като гледам много хора си мислят че е толкова лесно, колкото да си отвориш автосервизче в гаража. Купуваш един комплект гаечни ключове и почваш. Е да, ама не - май само, ако си специалист по кожни болести можеш да минеш с една лупа и микроскоп в апартамент под наем. За всичко друго си е необходима мнооого скъпа техника и клиника. Кой може да си го позволи сам? И ако си завършил преди 20 години изобщо не си си мислил какви времена ще дойдат. И сега какъв избор имаш - или да си в държавна болница, или да си в частна клиника (ама те не са стотици, ами няколко десетки само и места йок

) или да почнеш да продаваш краставици на пазара, или да караш такси (примерно). Джипи също нямаш шанс - баницата отдавна е разпределена, а освен това изискванията са абсурдни - трябва да имаш някъде към 300-400 кандидати за пациенти за да ти дадат разрешение да почнеш. Не помня точната цифра, но беше там някъде. Вместо да е обратното - да имаш толкова горна граница на броя пациенти. Щото не знам как някой личен лекар може да обслужи 2000 пациента - това физически е невъзможно. Ти не можеш имената да им запомниш, камо ли кой от какво страда и да подходиш индивидуално към него.
Та се опитвам да кажа - не са виновни хората, ами скапаната система. Щото хем не могат да мръднат от болницата, хем им плащат някаква мизерна заплата. А те също хранят семейства.

Я да им направят заплатите подобаващи на ценза, пък да видим дали ще искат подкупи.
И да поясня за да не си помисли някой нещо - защитавам ги не защото съм лекар - завършил съм икономика.