Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Re: Соц. спомени

Мнениеот vucata » Нед 24 май 2015 22:50

Еми точно де....всеки говори каквото чул и недочул. Нали затова трябва да има и факти. Малко ли факти изброих?
Питах, ще питам и пак- само храната ли Ви остана като най-доброто от Социализма ?
http://e-vestnik.bg/4995/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%81-165-%D0%BB%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1/
Има достатъчно статии от хора живеели през соца...родителите ми също са били, както и дядовците и бабите ми. Да не би да са ме лъгали, че е било страашно уникално...едва ли не, новото поколение сега е измет...нищо не знае, не разбира от нищо. Социализма номер 1 завинаги ! Смях е това...голям смях :icon_lol
Знаеш ли...хубавото сега е, че мога да отида където си поискам...в която страна искам. :love.vwclub

Какви спомени бе? Такива спомени като от соца трябва да бъдат забравени....Просто се чудя как може да го споменавате дори това време, че чак се възхищавате колко приятно е било....на полето, в краварника, в кокошарника.... :scare3

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Нед 24 май 2015 22:55

Аз да ви кажа брома дето ни го даваха в казармата не е бил от качествения щото чак сега почна да ми действа. :bgflag

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Нед 24 май 2015 22:57

Vuca, трябва да има хора на полето, в краварника и т.н иначе Вие гражданите какво ще ядете? Всеки режим си има и плюсове и минуси. Спор няма. Детската ми градина беше на 100 метра от нас - сам си се прибирах. А сега какво - всеки родител води и съотвено си прибира детето от училище. Тогава поне беше спокоен живота.

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 24 май 2015 23:02

Да трябва да има...но не всички, сещаш ли се за разликата....
Добре, абстрахирам се от всичко дет съм чул до днес...вече ще помня само вашите думи, за страхотния сладолед и кебапчета от социализма. Само това ще ми е в главата като чуя соц.... :beer

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 24 май 2015 23:08

Темата няма за цел да те образова. А просто да си припомним някои забравени работи от миналото. Които за съжаление са напълно непознати днес.

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 24 май 2015 23:11

Еее има бре ktamen....Толкова е гот да се возиш в икаруса.... :biggrin

Последна промяна от vucata на Нед 24 май 2015 23:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 24 май 2015 23:28

Абе и с икаруси има неща дето днес няма как да се случат. Примерно три препълнени икаруса от Орлов мост към Плиска да се изпреварват един друг. Единия с 9км/ч, в другата лента втори с 11,5км/ч. И някакъв супер бързак в крайната лява лента с цели 14км/ч.
И майтапа настрана, ама един в обратната посока вдигна 100. Страхотни вибрации, как не се разпадна не знам, ама стотака си го вдигна, като стой та гледай.
ПП Дължиш ми една риза :c020

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Нед 24 май 2015 23:58

Организирам група за връщане във времето чрез посещение на Северна Корея. С еднопосочен билет разбира се, щото е много хубаво там и всичко им е прекрасно.

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Пон 25 май 2015 0:17

Искам и аз...искам и аз, да видя :Mr Green Fun

Потребителски аватар
bobovo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobovo » Пон 25 май 2015 0:27

Ето и едно филмче за родната казарма:
https://www.youtube.com/watch?v=Y77BKY3e6sQ

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 25 май 2015 6:04

vucata написа:Искам и аз...искам и аз, да видя :Mr Green Fun

Като искаш да видиш, следващия път като дойдеш в България, отиваш в Ретро музея във Варна. :c020
И не ми сравнявай техника от 60-те с техника от 2015 г. Това е като да сравняваш ябълки и портокали.
Да не мислиш, че Голф 1 е бил върха на дизайна, лукса и комфорта?

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Пон 25 май 2015 6:10

Като бяхме деца сравнявахме колите така: Гледаме през прозореца на жигула- там 160 на километраж, гледаме шкода- там 180.... значи шкодата е по бърза :mhihi
Имах приятелче дето ми казваше - колата се движи от въздуха от аспуха... колкото по голям аспух- по-бърза е(явно е видял ракета по телевизията, после е видял москвич как пуши и тръгва, и е вързал 2+2 :mhihi )... тва сме били на 5 6 години лапета. Един ден видяхме Мерцедес- там и 2та аспуха - накривени надолу.... голямо мислене падна :h020

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Пон 25 май 2015 7:41

Ако трябва да съм честен, си спомням с носталгия за соц. времето. Макар и малко да съм видял от онова време, но все пак, в съзнанието са ми се запечатали много силни спомени, които ще се опитам накратко да споделя. Вярно, че тези спомени са от гледната точка на един хлапак тогава, но все пак. Играехме си до късно с другарчетата, без да се притесняваме, че някой ще те пречака зад ъгъла или нещо друго. Прибирахме се по тъмно - улиците бяха осветени и чисти, а родителите ни не се притесняваха. В магазините нямаше голям избор, но имаше основното и беше достъпно за всички. Здравеопазването беше на ниво, образованието и сигурността - също. Уважавахме учителите си и по-големите от нас, защото така бяхме възпитани. В автобуса винаги се правеше място на някой по-възрастен. Оценявахме всичко, което имахме, защото много от нещата трудно се намираха. Аз имах пет играчки, но все още ги пазя и са здрави - като нови. Не заради друго, ами защото знаех, че ако счупя нещо, нямаше да ми се даде друго. Всичко беше качествено - от хранителната промишленост, до обувките, които носихме. Помня, че през вечер бяхме на гости на приятелско семейство и през вечер у дома бяха на гости. Сега, майка ми и баща ми колкото и да се опитвам да ме убедят, че нещата не стоят точно така, все пак е факт, че по онова време те двамата успяха да построят вила със заплатата на прости бачкатори-нещо, което сега няма как да се случи. Е, има си и лошите страни онова време. Например се чакаше по 10-12 година за автомобил и то какъв, ама автомобил - всички бяха с такива. Нямаше такава огромна разлика бедни - богати. Всички бяхме еднакви. Хората се уважаваха и някак си липсваше тази злоба, която сега всеки ден виждаме. Не ангажирам никой с мнението си, но наистина това си спомням и затова си го спомням с носталгия.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 25 май 2015 8:43

lz2aii написа:Всички бяхме еднакви. Хората се уважаваха и някак си липсваше тази злоба, която сега всеки ден виждаме. Не ангажирам никой с мнението си, но наистина това си спомням и затова си го спомням с носталгия.

Имаше и злоба, имаше и завист, да хората бяха добри един към друг защото по-принцип нямаше за какво да си завиждат, във всяка къща всичко беше еднакво, секцията, чашите и чинийте, дрехите, обувките и т.н.
Ако обаче поради някаква причина разполагаше с повече и то не с повече а с много повече, тогава нещата стояха по-коренно различен начин!
Имах късмет, моите родители тогава да разполагат с много, защото успяха да излязат на гурбет в близка нам африканска държава, и да им се плаща в долари. Дори имах възможност да живея една година при тях, и това което видях там, и което си спомнян беше много различно от това което беше тук. Там буквално имаше всичко, магазините бяха пълни със всякаква стока, имаше шоколади, Пепси, Кола, всякакви плодове и зеленчуци, имаше двуетажни Неоплани, имаше Мерцедеси, Тойоти, Датсун и всякакви други автомобили които тук никой не знаеше че дори съществуват. Имаше техника, дрехи, имаше всичко...в сравнение с тях България беше като селски хоремаг сравнен със сегашен МОЛ, там имаше дори и молове а годината беше 85-та. Много завис имаше тогава, и много злоба, защото когато у вас има Сони тринитрон а на паркинга чисто нов Форд, а у комшията Велико Търново, и стар мохер картинката става съвсем различна :smile

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 25 май 2015 9:24

forski, хайде да не вземаме за пример ония "нефтени паразити". Ако не е нефта, ще имат те неоплани и тринитрони на кукуво лято.
Да сравняваш един ученолюбив и трудолюбив народ, какъвто бяхме тогава, с простите и мързеливи араби е направо обидно.
В крайна сметка достойнството не се измерва с "домашни потреби".

Върни се в “ОФФ-Топик - други”