След като не отопляваш подпокривното пространство, изолирай смело. Само ползи ще има от това, а инвестицията не е чак толкова голяма. Не знам колко ти е висок комина над покрива, но ако имаш възможност изолирай и там. Не рискувай с материалите - ползвай каменна вата - огнеупорна е и има добри топлоизолационни свойства. Не е от най-евтините изолационни материали, но комин се изолира веднъж дето се вика. За таралежа - той не е някакъв специален - обикновен таралеж, дето се продава по железариите. Просто казваш за какъв отвор е. На теб комина с какво фи е? Значи те са си стандартни. Ако комина ти е 130мм, казваш, че ти трябва таралеж за такъв комин. Поначало, таралежа трябва да е с малко по-малък размер, за да преминава свободно през димоотвода. Продават ги без тежести, така, че трябва да измислиш нешо, което да закачиш на куката на таралежа. Гледай да не е много тежко, за да не разбиеш коминните тела при почистването.
Относно почистването на гадния креозот, който е във вид на смола, срещам двупосочни мнения. На едно място пише, че трябва голяма упоритост с таралежа, на друго - че на практика е неотстраним механично, а се премахва само с горене. Незнам

.
Клапата, която е под огнището я отварям само при разпалване. Когато се разгорят дървата я затварям напълно. Тази, която е на изхода съм си я монтирал допълнително аз. Печката ми я нямаше фабрично. Тя стои отворена за по-дълго време и я затварям предимно вечер, за да забавя горивния процес и да не ставам нощем да подкладам

. За нея си мисля обаче, че не е измислена правилно или по-точно, че няма място там. Съображенията ми са следните: затваряйки я, все едно се симулира запушен комин или кюнци. Така се намаля техния дебит, а това ни връща обратно към неефективното горене. Резултатите вече са ясни - креозот, черни стъкла и прочее. Няма как да е ефективно това. Най-добрия според мен вариант е, след добро разпалване, да се ограничи максимално подавания към огнището кислород. При мен, а и при повечето фабрично изпълнени камини това няма как да стане, защото вратичката ми е от тънка ламарина, която при нагряване се деформира и покрай нея преминава немалко количество въздух. Така на практика дори и да съм затворил клапата към огнището, към него все пак успява да достигне кислород, който води до бурно горене. Решението съм го измислил, но все не ми остава време да го изпълня - или да изолирам фугите между вратата и печката с огнеупорен шнур, или да си направя чугунена врата, която не се деформира при температурни разлики.