Съвет за инвестиция

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Пет 11 яну 2008 16:03

този фонд ме заинтригува, интересно е да се види предстоящи ИПО във форума на инвестор.бг
има наистина интересни
ще ги следя

Потребителски аватар
momo 1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот momo 1 » Пет 11 яну 2008 17:01

прочетете договора на Бенчмарк за индивидуални портфейли,интерестно ще е да се обсъди

Потребителски аватар
Tougi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tougi » Пет 11 яну 2008 17:04

bimmoby написа:безналично злато-райфайзен и първа инвестиционна банка го продават.
казват че цената му е свързана с тази на петрола а него го чакат да
стигне 200$ за барел

То по тази логика, най-добре човек да сложи три варела нафта в мазето. За година ще удвои парите :)

Потребителски аватар
spokomen
Автомобил: VW Passat B3 Ford C-Max
Двигател: RP 1991 Durateck 2_0
Контакти:

Мнениеот spokomen » Пет 11 яну 2008 18:04

Много хубава тема. Поне за мен. За да инвестира пари човек трябва предварително да е наясно с няколко основни неща:
1. Може ли да си позволи да загуби цялата или по голяма част от сумата; 2 Във връзка с първия въпрос - до колко е склонен да поема рискове - в общия случай печалбата в право пропорционална на риска. 3 Инвестиционен хоризонт - срока на инвестицията. 4. Инвеститор или спекулант. 5. Очакване печалба. 6 Цел на инвестицията - краткосрочна с цел нкаква печалба; запазване на сумата от инфлацията; за черни дни; дългосрочна инвестиция - то само с пенсия живее ли се , след време на тези пари ще разчитам и т.н.т.
Сигурмо има и още въпроси, но тогава поста ще стане много дълъг и скучен. Важна е и възрастта на инвестиращия за да сеопредели и цел на инвестициите.
Много често на млади хора със сравнително малък капитал се дава съвета - инвестирай в себе си - образование, по възможност в чужбина, ако ти стигат парите в престижен университет. Инвестицията е много переспективна ако имаш данни, упорит си и си амбициозен.
Иначе в България има доста начини за инвестиции.
Ще изброя някои:
1. Недвижима собственост - според мен не е много переспективна инвестицията - всеки сам може да си сметне, но за да е перспективна такава инвестиция тя се смята по следния начин. Ако придобиеш имот със ипотечен кредит и с наема ( приспадайки всички негативи като данъци, ремонти, периоди без наем и т.н. ) успяваш да си погасяваш вноските по ипотеката - значи става. Аз не се сещам за такъв имот с изключение на луксозни такива - магазини, апартаменти или офиси и то при положение че имаш гарантиран дългосрочен наемател от рода на банка, голяма чужда фирма и др.
2. Злато - купуването на златни преднети е чиста загуба на средства . Те са ниско ликвидни и при продажбата им обикновенно се губи сериозно. Инвестиционно злато - само в периоди на сериозни кризи за да се запази стойността на актива. Златни монети с нумизматична стойност - също ниска ликвиднос и няма гаранция е ще се спечели. Златото и произведенията на изкуството са доста специфична инвестиция и искат опит и познания. Заслужава си с цел диверсификация на портфейла - но ако става дума за сериозни портфейли.
3. Банкови депозити - мисля че няма смисъл да коментирам. Това не е инвестиция.
4. ДЦК и облигации - непълна защита срещу инфлацията.
5. БФБ - тук има доста възмоожности. Колегите са описали някои от тях. Лично аз харесвам високорисковите фондове. Нискорисковия е безсмислен защото доходността е малка в сравнение с риска. В балансираните има смисъл ако са правилно подбрани - например балансирания на Капман - Капман капитал - има по висока доходност от много високорискови
За доверително управление на средствата - ами доста е специфично, изисква се някаква минимална сума и все пак някакви познания в областта. Комисионните не са за пренебрегване.
Самостоятелна игра на борсата - може чрез посредник или онлайн през Кобос ( пак през посресник разбира се но с минимални комисионни за сделките). Тук риска е най голям, необходима е диверсификация и доста познания. Същевременно и възможностите за печалба - най големи.
И не забравяйте риска. От октомври миналата година до сега индексите са паднали с над 30% ( разбирай с горе долу толкова е намаляла инвестираната сума - в общия случай).
За барсата може да се говори много. Най добре е преди тове да се чете около година. Има доста сайтове с инфо. Голяма част са на български......
6. Не е за пренебрегване и развитието на собствен бизнес - тук препоръки трудно се дават.
Има и други възможности ама стана вече доста отегчително.
А да се инвестира - е интересно и освен че има потенциал за печалба - вдига и адреналина.

А да забравих за FOREX-a, ама и там не е за всеки :)
И съгласно препоръките на КФН :
ГОРНОТО Е САМО МНЕНИЕ И НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА КАКВОТО И ДА БИЛОНАЙ МАЛКОТО ЗА ОПРЕДЕЛЕН ВИД ИНВЕСТИЦИЯ

Потребителски аватар
ChampioN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChampioN » Съб 12 яну 2008 15:34

:kef:
Ако оби4а6 кажи не6то пове4е zа форекса ? :D

поzдрави...

Потребителски аватар
spokomen
Контакти:

Мнениеот spokomen » Съб 12 яну 2008 22:30

ChampioN написа::kef:
Ако оби4а6 кажи не6то пове4е zа форекса ? :D

поzдрави...

Ами търговия с валута. По точно, с валутни двойки. Например долар-йена. Печели се ( по скоро много бързо се губи, ако не знаеш какво правиш) от промените в съотношението - разлика в курса. Много посредници предлагат платформи за търговия - повечето са чужди. Някои предклагат и марджин нежду 10:1 и 50 до 100 :1. Те разбира се си взимат процента. Някои наши инвестиционни посредници и консултанти предлагат обучение, курсове, ама риска е голям. Лично аз не съм се занимавал. Ако искаш порови тук http://forum.investor.bg/viewforum.php? ... 169459&f=2
и тук http://forum.investor.bg/viewforum.php? ... 69546&f=16
Има доста литература но основната е на английски. Преди да се пробваш проучи основно въпроса и помисли добре.

Потребителски аватар
vaalentin70
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaalentin70 » Нед 13 яну 2008 0:22

Ако ще се хващаш с Форекс-МНОГО внимателно прочети условията в договора и указанията на платформата
.Минал съм по този път-мога да помогна-на Л.С.

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пон 14 яну 2008 10:30

след малко проучване съм се насочил към балансиран фонд или на Бенчмарк или на Елана

Потребителски аватар
spokomen
Контакти:

Мнениеот spokomen » Пон 14 яну 2008 14:52

mladvampirTDI написа:след малко проучване съм се насочил към балансиран фонд или на Бенчмарк или на Елана

Интересно ще е да споделиш мотивите.
Защо не Капман капитал например, или ДСК стандарт? Мислил ли си за индексен фонд?

Потребителски аватар
momo 1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот momo 1 » Пон 14 яну 2008 14:52

mladvampirTDI написа:след малко проучване съм се насочил към балансиран фонд или на Бенчмарк или на Елана

за какъв период ,и какъв процент евентуално ще вземеш :?:
да вида дали си струва :D

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 14 яну 2008 20:01

spokomen написа:Защо не Капман капитал например

Лично аз Капман не бих избрал по простата причина, че правят нереално висока доходност :wink: Както се казва, ще има много разплакани и разорени хора, все някога балона ще каже "пук" и айдееее :lol:
А чувам, че доста народ е ипотекирал апартаментите и е инвестирал в Капман :wink: Дано да съм лош пророк, но ми намирисва цялата работа там.

Потребителски аватар
spokomen
Контакти:

Мнениеот spokomen » Пон 14 яну 2008 20:30

musura написа:................ все някога балона ще каже "пук" и айдееее :lol: ..........

Ами то борсата си е един вид пирамида. Само че обезпечена в някакви граници от реални активи - тези на дружествата. А за пукането на балона - мислиш ли че може да гръмне Капман -т.е. дружествата в които са активите му - имайки в предвид проспекта и правилата за не повече от 5% от едно дружество от портфейла( които се заобикалят разбира се , но в разумни граници) без да гръмнат другите фондове и борсата като цяло. Това което става в момента е изпускане на въздуха от балона и то с доста високи темпове - но както всеки може да види намаляват активите на всички фондове и Капман капитал не е от тези с най бързо намаляващи активи. Не че препоръчвам нещо - просто разсъждавам. Борсата си е риск, а като ще рискуваш - на война като на война.
А за тези с ипотекираните апартаменти - гарантирано има такива, но едва ли са много. Наистина страшно ще стане когато повечето хора вместо в банките започнат да влагат парите си на борсата, а да не говорим за тези които играят с кредити или продават имущество. До това време мисля е ни делят поне 3-4 години, ако изобщо дойде. До тогава растеж и корекции с надеждата за годишен процент доста над инфлацията.
Разбира се нищо не препоръчвам, всеки сам си решава като преди това доста чете и мисли.
Извинявам се за дългите постове, но нали темата е за инвестиции, а борсата е един от начините да се инвестира - поне в нормалния , а се надявам и в нашия свят.

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Пон 14 яну 2008 20:40

Щом си икономист - включвай се в http://finance.yahoo.com/
Ще въртиш акции на световни компании. Малко риско, но пък потенциално доходен. Тъкмо докато трепериш за парите си ще понаучиш доста неща за много фирми, защото ще ги следиш с цел печалба.

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Вто 15 яну 2008 13:18

само да добавя, където и да решиш да инвестираш, накрая на годината вземи някаква част от печалбата и направи нещо с нея- , купи си кола, отиди на почивка, квото щеш, само не реинвеситрай всичко. В смисъл, ако реализираш 20 % печалба, продай дялове на стойност половината от печалбата и си прави кефа. Щото да не стане като онзи случай, при който един реинвестирал всичко 10 години подред, защото страшно му вървяло и на 11-тата година останал без пукнат лев,

Потребителски аватар
ChampioN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChampioN » Пет 18 яну 2008 15:25

Как моzе да се zакупят акции, на компания, която сега 6те иzлиzа на борсата ? Има ли zапоzнати ? :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”