Има ли сметка от АЕЦ Белене?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Ако не се построи тази АЕЦ Белене след време като ни спрат и останалите блокове на Козлодуй такъв четвъртит ще го поемем че ще се молите да ви изпратят на бригада да строите реактори ! Какви са тия глупости за вятърна енергия и за други "зелени" източници на енергия направо не разбирам,някой хора четат много фантастика ми се струва. Всички страни дето си нямат АЕЦ си мечтаят да имат а ние пък се опъваме понеже сме много отворени 

- baibradar
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
DragoGT написа:хем работиш пък...
АЕЦ е осн. източник той се спира бавно и се пуска бавно...
ВЕЦ-овете служат за регулиране
има си хора които си следят моментното натоварване в страната и износа
в момента в който има нужда пускат вецовете
в момента в който няма нужда ги спират
и предполагам че затова работите така...
обратното нестава защото реакторите се пускат повече от един ден доколкото знам
тоест ВЕЦ-овете регулират - с три думи
Така работят само най-големите ВЕЦове при по малките с мощност 10 - 20 MW се работи непресъснато докато има вода, а не тя да се пилее на вятъра или да поливаме ориза в турция с нея. Конкретно за мястото където работя непрозиведената енергия за миналия месец поради неправилно стопанисване на водните ресурси е 1240 MW. Тоест един час и малко работа на един блок в АЕЦ на пълна мощност, а тази енергия изтече свободно в реката без да бъде оползотворена. Навремето за такива неща разстрелваха и пращаха в Белене за храна на прасетата.
- StanTheMan
- Автомобил:
- Двигател: AFT
- Контакти:
Колеги, евала за търпението, с което обяснявате, аз го нямам и късно виждам темата за да я изчета цялата
Очевидно Колегата не може да Ви разбере за какво му говорите, но аз ще сложа тук една "табличка", дано помогне
ПРЕДПРИЯТИЕ........................................ЦЕНА ЛВ/MWh
АЕЦ "Козлодуй".............................................................14,91
ТЕЦ "Марица" 3..............................................................46,78
ТЕЦ "Марица Изток" 2.....................................................33,13
ТЕЦ "Бобов дол".............................................................48,54
ТЕЦ "Варна"....................................................................42,39
Водни електроцентрали..................................................80
Вятърни електроцентрали...............................................200
Данните са ми от 2005г., вярно не са актуални към момента, но са показателни и за 3год. не се е променила кой знае колко хавата, пропорциите са си същите
и АЕЦа няма да го изплащат и децата ни, веднъж стане ли готов и започва да възвръща инвестициите си от момента на пуска!
Темата е мн дълбока и нямам време да се разпенвам тука

Очевидно Колегата не може да Ви разбере за какво му говорите, но аз ще сложа тук една "табличка", дано помогне

АЕЦ "Козлодуй".............................................................14,91
ТЕЦ "Марица" 3..............................................................46,78
ТЕЦ "Бобов дол".............................................................48,54
ТЕЦ "Варна"....................................................................42,39
Данните са ми от 2005г., вярно не са актуални към момента, но са показателни и за 3год. не се е променила кой знае колко хавата, пропорциите са си същите

и АЕЦа няма да го изплащат и децата ни, веднъж стане ли готов и започва да възвръща инвестициите си от момента на пуска!

- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
StanTheMan написа:Колеги, евала за търпението, с което обяснявате, аз го нямам и късно виждам темата за да я изчета цялата![]()
Очевидно Колегата не може да Ви разбере за какво му говорите, но аз ще сложа тук една "табличка", дано помогне![]()
Данните са ми от 2005г., вярно не са актуални към момента, но са показателни и за 3год. не се е променила кой знае колко хавата, пропорциите са си същите![]()
Вярно колега не си прочел темата

Още една сметка да ви напиша от тия простите с калема

парите ще похарчим днес, а ток след 2-3 години през които години има лихви и цената става още по-нерентабилна.
- Cherepaha
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
embi4a написа:Аз разглеждам нещата чисто икономически, понеже съм икономист, а не говоря за сигурноста и риска от АЕЦ.
И по икономически помисляш малко какво се случва с цената на петрола и природните ресурси (и всичко останало) в момента (виждаш 18-те теми за протести и пр.) виждаш света накъде отива и разбираш, че на всяка цена трябва да се направи ... Нямаме избор дет се вика. Па после може и за добив на водород да я ползваме за да си караме колите, ако на там са отишли нещата ...

- Vizor
- Изгубена душа
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Контакти:
да ... продължавай продължавай
сега ги смятаме..
АЕЦ "козлодуй" произвежда 2000 мегават часа за 20874лв
2000MWh * 14,91 = 20874лв
Вятърните електроцентрали ще произвеждат 2000 мегават часа за ~40000лв
което значи, че средно на година не означава, че ще печелим по 20к лева на година, а 20к лева на денонощие
Но не забравяй, че това е АЕЦ "Козлодуй" .. тази електроцентрала не се знае колко ще произвежда..
колко реактора ще са и така нататъка
по груби сметки са 7милиона печалба на година от аец "козлодуй" с неговите си убити реактори

сега ги смятаме..
което значи, че средно на година не означава, че ще печелим по 20к лева на година, а 20к лева на денонощие

Но не забравяй, че това е АЕЦ "Козлодуй" .. тази електроцентрала не се знае колко ще произвежда..
по груби сметки са 7милиона печалба на година от аец "козлодуй" с неговите си убити реактори
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Vizor написа:да ... продължавай продължавай
сега ги смятаме..
Забравяш един доста голям фактор от цената...
Тия реактори за да работят трябва да има гориво. Хубавото е, че си имаме уранови мини в югозападна България.. Лошото е, че урана е изчерпаем ресурс. Ще свърши все някога.
После - не можеш да оставиш реактора на самотек, най-малкото ще гръмне

- Vizor
- Изгубена душа
- Двигател:
- Контакти:
Ясно ми е колко хора
ясно ми е и какви специалисти са и с какви заплати са ..
Не си мисли, че тея "мелнички" не искат поддръжка макар, че ги доставят с гаранция. и пак казвам.. има ли някой инженер ядрен тука ? Някой, който да е по вътре в нещата с АЕЦ-ите и тн ?
Чешем си езиците и някой ако ни види сметките ще ни се смее.. и то доста
за това ако има експерт да каже
останалото е глупост според мен и ще ви кажа защо
защото хората не учат по 20 години и там още толкова в Русия, Германия, Англия и тн за да дойде някакъв икономист (не знам къде работиш и с какво се занимаваш пич и нищо лично) и да му каже "Ах.. колко си проз за кво учи толкова като гледай сега слагаме мелничка и трепем рибата с нея.. няма хора дет да бачкат и да учат има ли ветър има ток.. " нали така ?
ае стига глупости
драго хубаво заключи темата по рано
все едно да учиш баща си как се правят деца
еми просто не става така според мен
Ако изкочи някой ядрен експерт или нещо такова сега.. и ще ни направи весели тука
обаче такивата хора са рядкост и не мисля, че ще се занимава да ми обяснява тука във форума защо АЕЦ а не мелнички...

Не си мисли, че тея "мелнички" не искат поддръжка макар, че ги доставят с гаранция. и пак казвам.. има ли някой инженер ядрен тука ? Някой, който да е по вътре в нещата с АЕЦ-ите и тн ?
защото хората не учат по 20 години и там още толкова в Русия, Германия, Англия и тн за да дойде някакъв икономист (не знам къде работиш и с какво се занимаваш пич и нищо лично) и да му каже "Ах.. колко си проз за кво учи толкова като гледай сега слагаме мелничка и трепем рибата с нея.. няма хора дет да бачкат и да учат има ли ветър има ток.. " нали така ?

ае стига глупости

Ако изкочи някой ядрен експерт или нещо такова сега.. и ще ни направи весели тука
обаче такивата хора са рядкост и не мисля, че ще се занимава да ми обяснява тука във форума защо АЕЦ а не мелнички...
Последна промяна от Vizor на Пет 13 юни 2008 8:13, променено общо 1 път.
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Vizor написа:да ... продължавай продължавай
сега ги смятаме..
Визорче, Визорче - цената от ВЕИ е толкова висока, защото държавата е поела ангажимент пред ЕС да имаме 20% дял от ВЕИ и защото държавата няма толкова пари решава да стимулира частния бизнес като им изкупува тока на такива цени. Ако са собственост на държавата тази цена няма да е тази, а в пъти по-ниска. Дори ще падне под стойноста на АЕЦ защото в АЕЦ-а имаш гориво, постоянни профилактики, РЗ, нововъведения и подобрения. Ако видиш през последните години колко милиона евро са вкарани в модернизации на АЕЦ Козлодуй ще те заболи главата. А освен в перки, що не се вкарат парите и в ВЕЦ - колко такива стоят на чертеж като каскада Горна Арда, която освен икономически има и военно приложение

Последна промяна от embi4a на Пет 13 юни 2008 8:14, променено общо 1 път.
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Vizor написа:Ясно ми е колко хораясно ми е и какви специалисти са и с какви заплати са ..
защото хората не учат по 20 години и там още толкова в Русия, Германия, Англия и тн за да дойде някакъв икономист (не знам къде работиш и с какво се занимаваш пич и нищо лично) и да му каже "Ах.. колко си проз за кво учи толкова като гледай сега слагаме мелничка и тя убива лева" нали така ?
Завършил съм Физика в ЮЗУ-Благоевград и съм учил ВЕИ, ФП на ЯЕЦ, Атомна и Ядрена физика отделно... Не казвам, че знам много, ама поне основните неща ги знам
edit: каква поддръжка искат ветрогенераторите и/или слънчевите панели?
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Vizor написа:Ясно ми е колко хораясно ми е и какви специалисти са и с какви заплати са ..
ае стига глупости
За всяка работа си има хора. И кат дойде ядрения специалист може да ти обясни как се цепи атома и кво става друго ама пазара и икономическа обосновка няма да може да ти направи, както и аз не мога да ти обясня как се цепи атома и кво става в голямата кутия дето пише на нея ВВЕР 1000, но мога да смятам и се вижда от далеч че ще се дадат пари с които могат да се направят по-ефективни неща. Ти май хем не разбираш, хем се пъчиш. Малко помисли.

- Vizor
- Изгубена душа
- Двигател:
- Контакти:
Чакай сега и аз не те нападам, а си изказвам мнението и НИКЪДЕ НЕ СЪМ КАЗАЛ, ЧЕ РАЗБИРАМ!!!!
но ти тръвдиш
а 10 човека ти казват, че не си прав
като си толкова голям философ ще ти кажа какво да направиш
напусни си добре платената работа
подай си молбата в министерството на енергетиката.. взимай 400лв заплата и се опитай да им обясниш на хората там КОЛКО големи глупаци са защото ТИ СИ ТОЛКОВА УМНИЯ да измислиш мелничките
айде няма смисъл да пиша повече 10 човека ти казват едно и също нещо
хората се чудят как да строят повече АЕЦ-и по света защото ЯВНО ИМ Е РЕНТАБИЛНО а ние се чудим де ши духа ветър тея дни
успех и аз ще се радвам да се запознаем
но ти тръвдиш

подай си молбата в министерството на енергетиката.. взимай 400лв заплата и се опитай да им обясниш на хората там КОЛКО големи глупаци са защото ТИ СИ ТОЛКОВА УМНИЯ да измислиш мелничките
хората се чудят как да строят повече АЕЦ-и по света защото ЯВНО ИМ Е РЕНТАБИЛНО а ние се чудим де ши духа ветър тея дни
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Vizor написа:Чакай сега и аз не те нападам, а си изказвам мнението и НИКЪДЕ НЕ СЪМ КАЗАЛ, ЧЕ РАЗБИРАМ!!!!
но ти тръвдиш
Ех, не четеш какво пиша. АЕЦ е хубава и сигурна работа ама ни доят с нереални цени и като база за сравнение дадох ВЕИ и ВЕЦ колко по-евтин е тока от тях. А от тези 10 човека, за които говориш още 10 пък пишат че е скъпо и нерентабилно. То се получи патова ситуация. А не твърдя че съм кой знае колко умен, но тия дето го решават в министерството ще си осигурят и пра-внучетата с тази централа в това можеш да бъдеш абсолютно сигурен, то затова и цената на централата е такава

Последна промяна от embi4a на Пет 13 юни 2008 8:45, променено общо 1 път.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”