Има ли сметка от АЕЦ Белене?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Рентабилна ли е цената на новата АЕЦ Белене?

Да, рентабилна е
98
80%
Не, не е рентабилна
25
20%

Общо гласове: 123
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 12 юни 2008 21:03

Ако не се построи тази АЕЦ Белене след време като ни спрат и останалите блокове на Козлодуй такъв четвъртит ще го поемем че ще се молите да ви изпратят на бригада да строите реактори ! Какви са тия глупости за вятърна енергия и за други "зелени" източници на енергия направо не разбирам,някой хора четат много фантастика ми се струва. Всички страни дето си нямат АЕЦ си мечтаят да имат а ние пък се опъваме понеже сме много отворени :shock

Потребителски аватар
baibradar
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот baibradar » Чет 12 юни 2008 21:23

DragoGT написа:хем работиш пък...
АЕЦ е осн. източник той се спира бавно и се пуска бавно...
ВЕЦ-овете служат за регулиране
има си хора които си следят моментното натоварване в страната и износа
в момента в който има нужда пускат вецовете
в момента в който няма нужда ги спират
и предполагам че затова работите така...

обратното нестава защото реакторите се пускат повече от един ден доколкото знам
тоест ВЕЦ-овете регулират - с три думи

Така работят само най-големите ВЕЦове при по малките с мощност 10 - 20 MW се работи непресъснато докато има вода, а не тя да се пилее на вятъра или да поливаме ориза в турция с нея. Конкретно за мястото където работя непрозиведената енергия за миналия месец поради неправилно стопанисване на водните ресурси е 1240 MW. Тоест един час и малко работа на един блок в АЕЦ на пълна мощност, а тази енергия изтече свободно в реката без да бъде оползотворена. Навремето за такива неща разстрелваха и пращаха в Белене за храна на прасетата.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 12 юни 2008 21:54

мда сигурно е било така
само че има едни доста умни хора които (както казах няколко пъти)
следят нон-стоп ел. мрежата в България и те преценяват кой вец да пуснат и кой не...

Потребителски аватар
StanTheMan
Автомобил:
Двигател: AFT
Контакти:

Мнениеот StanTheMan » Чет 12 юни 2008 23:30

Колеги, евала за търпението, с което обяснявате, аз го нямам и късно виждам темата за да я изчета цялата :oops:
Очевидно Колегата не може да Ви разбере за какво му говорите, но аз ще сложа тук една "табличка", дано помогне :wink:
ПРЕДПРИЯТИЕ........................................ЦЕНА ЛВ/MWh
АЕЦ "Козлодуй".............................................................14,91
ТЕЦ "Марица" 3..............................................................46,78
ТЕЦ "Марица Изток" 2.....................................................33,13
ТЕЦ "Бобов дол".............................................................48,54
ТЕЦ "Варна"....................................................................42,39
Водни електроцентрали..................................................80
Вятърни електроцентрали...............................................200

Данните са ми от 2005г., вярно не са актуални към момента, но са показателни и за 3год. не се е променила кой знае колко хавата, пропорциите са си същите :wink:
и АЕЦа няма да го изплащат и децата ни, веднъж стане ли готов и започва да възвръща инвестициите си от момента на пуска!

Темата е мн дълбока и нямам време да се разпенвам тука :(

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 13 юни 2008 7:48

StanTheMan написа:Колеги, евала за търпението, с което обяснявате, аз го нямам и късно виждам темата за да я изчета цялата :oops:
Очевидно Колегата не може да Ви разбере за какво му говорите, но аз ще сложа тук една "табличка", дано помогне :wink:
ПРЕДПРИЯТИЕ........................................ЦЕНА ЛВ/MWh
АЕЦ "Козлодуй".............................................................14,91
ТЕЦ "Марица" 3..............................................................46,78
ТЕЦ "Марица Изток" 2.....................................................33,13
ТЕЦ "Бобов дол".............................................................48,54
ТЕЦ "Варна"....................................................................42,39
Водни електроцентрали..................................................80
Вятърни електроцентрали...............................................200

Данните са ми от 2005г., вярно не са актуални към момента, но са показателни и за 3год. не се е променила кой знае колко хавата, пропорциите са си същите :wink:
и АЕЦа няма да го изплащат и децата ни, веднъж стане ли готов и започва да възвръща инвестициите си от момента на пуска!

Темата е мн дълбока и нямам време да се разпенвам тука :(

Вярно колега не си прочел темата :wink: Тока от ВЕИ е толкова скъп щото държавата изкупува въпросната енергия на цени 10 и повече пъти над реалната себестойност, заради ЕС. Не ми се обяснява повече, нагоре го пише. Аз открих анкетата заради цената на АЕЦ Белене, а не дали има нужда от нея. От нови мощности разбира се че има нужда, но въпроса е на каква цена. Кат си купувате домати и ви поискат 2 пъти по-скъпо отивате да си купите от другаде,нали, а колко повече когато двойно по-скъпото не е 1 лев кат при доматите ами няколко милиарда, с които могат да се направят толкова полезни неща за тази държава и за хората в нея. Това е големия въпрос и голямата трагедия. Аз разглеждам нещата чисто икономически, понеже съм икономист, а не говоря за сигурноста и риска от АЕЦ.
Още една сметка да ви напиша от тия простите с калема :D Драго писа,че ефективноста от ВЕИ е 33%. Браво, толкова е наистина. Но ефективноста на АЕЦ и то по данни на двата хилядника в Козлодуй е около 67%, но за простите сметки ще ги сметнем че са 70%. Значи 8 млрд. за постоянно средно количество енергия 2000 MWh х 70% = 1400 MWh средно годишно от 2 та реактора. Сега за перките 8 000 MWh за същата цена х 33% ефективност = 2640 MWh средно годишно. И кво излиза накрая 2640 - 1400 = 1240 MWh средно загуба при АЕЦ на година. Средно на година не означава че толкова ще загубим за цяла година, а означава че толкова ще губим средно на всеки час от денонощието. Когато цифрите говорят мисля че коментарите са излишни :wink: Ако бъркам моля поправете ме! Отделно от това всяка инсталирана перка започва веднага да произвежда електричество а реакторите ще се пуснат доста по-късно, а тази времева граница е около 2-3 години, което означава че
парите ще похарчим днес, а ток след 2-3 години през които години има лихви и цената става още по-нерентабилна.

Потребителски аватар
Cherepaha
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cherepaha » Пет 13 юни 2008 7:57

embi4a написа:Аз разглеждам нещата чисто икономически, понеже съм икономист, а не говоря за сигурноста и риска от АЕЦ.

И по икономически помисляш малко какво се случва с цената на петрола и природните ресурси (и всичко останало) в момента (виждаш 18-те теми за протести и пр.) виждаш света накъде отива и разбираш, че на всяка цена трябва да се направи ... Нямаме избор дет се вика. Па после може и за добив на водород да я ползваме за да си караме колите, ако на там са отишли нещата ... mhihi mhihi

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 13 юни 2008 8:00

да ... продължавай продължавай ;)
сега ги смятаме..
АЕЦ "козлодуй" произвежда 2000 мегават часа за 20874лв
2000MWh * 14,91 = 20874лв

Вятърните електроцентрали ще произвеждат 2000 мегават часа за ~40000лв

което значи, че средно на година не означава, че ще печелим по 20к лева на година, а 20к лева на денонощие ;)
Но не забравяй, че това е АЕЦ "Козлодуй" .. тази електроцентрала не се знае колко ще произвежда..
колко реактора ще са и така нататъка
по груби сметки са 7милиона печалба на година от аец "козлодуй" с неговите си убити реактори

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 13 юни 2008 8:06

Vizor написа:да ... продължавай продължавай ;)
сега ги смятаме..

което значи, че средно на година не означава, че ще печелим по 20к лева на година, а 20к лева на денонощие ;)
Но не забравяй, че това е АЕЦ "Козлодуй" .. тази електроцентрала не се знае колко ще произвежда..
по груби сметки са 7милиона печалба на година от аец "козлодуй" с неговите си убити реактори

Забравяш един доста голям фактор от цената...
Тия реактори за да работят трябва да има гориво. Хубавото е, че си имаме уранови мини в югозападна България.. Лошото е, че урана е изчерпаем ресурс. Ще свърши все някога.
После - не можеш да оставиш реактора на самотек, най-малкото ще гръмне :) Знаеш ли колко хора работят в АЕЦ-а?

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 13 юни 2008 8:12

Ясно ми е колко хора ;) ясно ми е и какви специалисти са и с какви заплати са ..
Не си мисли, че тея "мелнички" не искат поддръжка макар, че ги доставят с гаранция. и пак казвам.. има ли някой инженер ядрен тука ? Някой, който да е по вътре в нещата с АЕЦ-ите и тн ?
Чешем си езиците и някой ако ни види сметките ще ни се смее.. и то доста
за това ако има експерт да каже
останалото е глупост според мен и ще ви кажа защо
защото хората не учат по 20 години и там още толкова в Русия, Германия, Англия и тн за да дойде някакъв икономист (не знам къде работиш и с какво се занимаваш пич и нищо лично) и да му каже "Ах.. колко си проз за кво учи толкова като гледай сега слагаме мелничка и трепем рибата с нея.. няма хора дет да бачкат и да учат има ли ветър има ток.. " нали така ? ;)
ае стига глупости :)
драго хубаво заключи темата по рано
все едно да учиш баща си как се правят деца :(
еми просто не става така според мен
Ако изкочи някой ядрен експерт или нещо такова сега.. и ще ни направи весели тука
обаче такивата хора са рядкост и не мисля, че ще се занимава да ми обяснява тука във форума защо АЕЦ а не мелнички...

Последна промяна от Vizor на Пет 13 юни 2008 8:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 13 юни 2008 8:12

Vizor написа:да ... продължавай продължавай ;)
сега ги смятаме..

Визорче, Визорче - цената от ВЕИ е толкова висока, защото държавата е поела ангажимент пред ЕС да имаме 20% дял от ВЕИ и защото държавата няма толкова пари решава да стимулира частния бизнес като им изкупува тока на такива цени. Ако са собственост на държавата тази цена няма да е тази, а в пъти по-ниска. Дори ще падне под стойноста на АЕЦ защото в АЕЦ-а имаш гориво, постоянни профилактики, РЗ, нововъведения и подобрения. Ако видиш през последните години колко милиона евро са вкарани в модернизации на АЕЦ Козлодуй ще те заболи главата. А освен в перки, що не се вкарат парите и в ВЕЦ - колко такива стоят на чертеж като каскада Горна Арда, която освен икономически има и военно приложение :wink: Просто тази нова мощност е повече да се фукаме и да се пъчим отколкото за реална ефективност и икономия.

Последна промяна от embi4a на Пет 13 юни 2008 8:14, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 13 юни 2008 8:14

Vizor написа:Ясно ми е колко хора ;) ясно ми е и какви специалисти са и с какви заплати са ..
Не си мисли, че тея "мелнички" не искат поддръжка макар, че ги доставят с гаранция. и пак казвам.. има ли някой инженер ядрен тука ? Някой, който да е по вътре в нещата с АЕЦ-ите и тн ?
защото хората не учат по 20 години и там още толкова в Русия, Германия, Англия и тн за да дойде някакъв икономист (не знам къде работиш и с какво се занимаваш пич и нищо лично) и да му каже "Ах.. колко си проз за кво учи толкова като гледай сега слагаме мелничка и тя убива лева" нали така ? ;)

Завършил съм Физика в ЮЗУ-Благоевград и съм учил ВЕИ, ФП на ЯЕЦ, Атомна и Ядрена физика отделно... Не казвам, че знам много, ама поне основните неща ги знам

edit: каква поддръжка искат ветрогенераторите и/или слънчевите панели?

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 13 юни 2008 8:20

Vizor написа:Ясно ми е колко хора ;) ясно ми е и какви специалисти са и с какви заплати са ..
защото хората не учат по 20 години и там още толкова в Русия, Германия, Англия и тн за да дойде някакъв икономист (не знам къде работиш и с какво се занимаваш пич и нищо лично) и да му каже "Ах.. колко си проз за кво учи толкова като гледай сега слагаме мелничка и трепем рибата с нея.. няма хора дет да бачкат и да учат има ли ветър има ток.. " нали така ? ;)
ае стига глупости :)
драго хубаво заключи темата по рано
все едно да учиш баща си как се правят деца :(
еми просто не става така според мен
Ако изкочи някой ядрен експерт или нещо такова сега.. и ще ни направи весели тука
обаче такивата хора са рядкост и не мисля, че ще се занимава да ми обяснява тука във форума защо АЕЦ а не мелнички...

За всяка работа си има хора. И кат дойде ядрения специалист може да ти обясни как се цепи атома и кво става друго ама пазара и икономическа обосновка няма да може да ти направи, както и аз не мога да ти обясня как се цепи атома и кво става в голямата кутия дето пише на нея ВВЕР 1000, но мога да смятам и се вижда от далеч че ще се дадат пари с които могат да се направят по-ефективни неща. Ти май хем не разбираш, хем се пъчиш. Малко помисли. :wink: Аз не те нападам, очаквам същото от теб. Това е една дискусия, в която всеки да си каже мнението, а не е фактор да се караме. Ще се радвам някой път да се запознаем и да полафим :beer

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 13 юни 2008 8:25

Чакай сега и аз не те нападам, а си изказвам мнението и НИКЪДЕ НЕ СЪМ КАЗАЛ, ЧЕ РАЗБИРАМ!!!!
но ти тръвдиш
а 10 човека ти казват, че не си прав :)
като си толкова голям философ ще ти кажа какво да направиш
напусни си добре платената работа
подай си молбата в министерството на енергетиката.. взимай 400лв заплата и се опитай да им обясниш на хората там КОЛКО големи глупаци са защото ТИ СИ ТОЛКОВА УМНИЯ да измислиш мелничките
айде няма смисъл да пиша повече 10 човека ти казват едно и също нещо
хората се чудят как да строят повече АЕЦ-и по света защото ЯВНО ИМ Е РЕНТАБИЛНО а ние се чудим де ши духа ветър тея дни
успех и аз ще се радвам да се запознаем

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 13 юни 2008 8:40

Vizor написа:Чакай сега и аз не те нападам, а си изказвам мнението и НИКЪДЕ НЕ СЪМ КАЗАЛ, ЧЕ РАЗБИРАМ!!!!
но ти тръвдиш
а 10 човека ти казват, че не си прав :)
като си толкова голям философ ще ти кажа какво да направиш
напусни си добре платената работа
подай си молбата в министерството на енергетиката.. взимай 400лв заплата и се опитай да им обясниш на хората там КОЛКО големи глупаци са защото ТИ СИ ТОЛКОВА УМНИЯ да измислиш мелничките
айде няма смисъл да пиша повече 10 човека ти казват едно и също нещо
хората се чудят как да строят повече АЕЦ-и по света защото ЯВНО ИМ Е РЕНТАБИЛНО а ние се чудим де ши духа ветър тея дни
успех и аз ще се радвам да се запознаем

Ех, не четеш какво пиша. АЕЦ е хубава и сигурна работа ама ни доят с нереални цени и като база за сравнение дадох ВЕИ и ВЕЦ колко по-евтин е тока от тях. А от тези 10 човека, за които говориш още 10 пък пишат че е скъпо и нерентабилно. То се получи патова ситуация. А не твърдя че съм кой знае колко умен, но тия дето го решават в министерството ще си осигурят и пра-внучетата с тази централа в това можеш да бъдеш абсолютно сигурен, то затова и цената на централата е такава :wink: И не го решават тези с 400 те лв заплата. С това мисля че можеш да се съгласиш, нали! В крайна сметка извода е че трябва да има ток, за да е студена бирата ни :lol: То като с Кремиковци и с цялата ни индустрия - дадоха я за без пари. За справка тоя дето купи Кремиковци и го продаде на човека със слоновете, плати 1USD за завода на Костов, а после го шитна след 2 години за 100 ина милиона евро. Така е и с АЕЦ-а. Има една приказка за нашата работа - "Кучетата си лаят, а кервана си върви"!

Последна промяна от embi4a на Пет 13 юни 2008 8:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 13 юни 2008 8:42

Аз също работя в едно министерство и знам как стават нещата бъди сигурен. Не си мисли, че всичко което пишат по вестниците е вярно.. повярвай ми ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”