За поредните промени в закона за движение по пътищата

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 15 юли 2008 19:17

аз със 75 коня (-10 умрели от възрастта) вдигам 160 на магистралата (по нанадолнище де), а какво остава някое 16 годишно хлапе с 90? НЕ МИ СЕ МИСЛИ!!!

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

re

Мнениеот amikus » Вто 15 юли 2008 21:18

Текста си е много правилен че два пъти са ме удряли келеметорчета на по 18-19 рацерчета.Ако катаджийте и даяджийте не бяха корумпирани положението щеше да е друго...

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 16 юли 2008 8:43

Подкрепям го тоя проекто закон и ще поясня защо:
1. Имам колега на 40г който скоро взе книжка и :horror: някой келеш дето по цял ден кара коли в NFS ще се справи по добре от него. В случая колегата не е виновен просто защото нищо не са го научили, след 2 дни на полигона (под мой контрол) вече има 5к без драскотина по колата. Но на него му попива главата ама има келеши дето знаят само "ти знаеш ли кой съм аз ти знаеш ли кой е баща ми"
2. В цивилизованият свят всички млади шофьори имат ограничения имам един приятел взе книжка на 18 на 20 отиде на студентска бригада в САЩ и там нямаше право да кара на повече 200 мили от населеното място в което живее (в щатите 200 мили са все едно 20км в България) просто защото нямаше навършени 21г ,а ако беше на 18 трябваше да кара със придружител
3. 80% от ПТП-тата са причинени от водачи на автомобили до 15к 50% от тези ПТП-та са дело на неопитни или надценили възможностите си водачи
4. Аз като взех книжка няколко месеца карах със придружител(баща ми) за първи път ми даде да шофирам сам във гъста мъгла и му върнах колата без драскотина от тогава не съм имал проблеми докато и аз не надцених възможностите си имам книжка от 99та направих ПТП 2003 от келешлък.
Така че колеги 2г не са толкова много по добре със ограничения и придружител но ЖИВИ от колкото да стане непоправимото :D

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Сря 16 юли 2008 10:23

тъпо ми е да цитирам черната хроника, но ...
http://dnes.dir.bg/2008/07/16/news3199982.html

Аз съм на мнение, че тези предложения не са случайни. Според мен трябва да се затяга все повече и повече контрола.

А относно какво е "млад шофьор", това е човек който е получил преди по-малко от година право да управлява МПС.
Няма какво да го коментирам, всички знаете как се взема книжка в момента. Тук място за спор няма! Според мен не само трябва да се затегне контрола върху младите шофьори, а и да се преразгледа начина на провеждане на курсовете за придобиване на право за управление на МПС. Там каква мафия са мале мила...

Относно корупцията, която все пак не е предмет на тази тема, не мога да не се съглася с колегите и не един път съм го писал. "Каква полза от нови ограничения и по-големи наказания, като няма кой да упражнява контрол и кой да наказва" ....

Потребителски аватар
mk2_Golf83
Автомобил: Голф 2
Двигател: EZ 1983

Мнениеот mk2_Golf83 » Сря 16 юли 2008 10:30

тоя закон вече в сила ли е ? имам книжка от година и 2 месеца :) но карам кола от мн повече време :) ест без книжка :) но не мисля че ще намалят нещо с тая забрана малко млади шофиори пътуват през ноща , за мен тва е глупост , кво да говорим в америка на 16г искарват книжки не съм чувал за такива закони....

Потребителски аватар
kikata
Автомобил: vw passat b6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kikata » Сря 16 юли 2008 13:50

zliq_golf83 написа:тоя закон вече в сила ли е ? имам книжка от година и 2 месеца :) но карам кола от мн повече време :) ест без книжка :) но не мисля че ще намалят нещо с тая забрана малко млади шофиори пътуват през ноща , за мен тва е глупост , кво да говорим в америка на 16г искарват книжки не съм чувал за такива закони....

Кат не си чувал,поне прочети за какаво иде дума.Аман от празни приказки!

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Сря 16 юли 2008 22:00

Определено тези закони имат + и -, но минусите са повече, както каза колегата.Мога да ви дам за пример Англия, тук определено камерите те снимат през цялото време,за скорост за колан, за да гледал магистралите и улиците за катастрофи и т.н.Дразни ме това, но хората имат закони и доста солени глоби и наказания (пример - затвор за превишена скорост, отнемане на колата ако нямаш/или ти е изтекла застраховката) и така са накарали хората да спазват законите.Надявам се това да стане един ден и в България.

п.п А и с всичките тези камери са направили така, че полицията не може да те спре (освен ако не си съмнителен - пиян, друсан и т.н) и по този начин няма как да бутнеш петаче :)

Потребителски аватар
d.borimirov
Автомобил: MK3_ABF
Двигател:

Мнениеот d.borimirov » Сря 16 юли 2008 23:16

то 4е си има + и - е ясно, но като са решили поне да го напрявят забраната да важи за изванградко, защото за града е глупаво, едно е 4е си има дежурни патрулки, друго 4е на някои като мен ,които свършват работят по касно (кам 12/02 през нощта) тази кола им е нужна да се пребират...

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Чет 17 юли 2008 14:39

Lizard написа:тъпо ми е да цитирам черната хроника, но ...

Аз съм на мнение, че тези предложения не са случайни. Според мен трябва да се затяга все повече и повече контрола.

Не са случайни, колега. Недомислени са. В линка, който си дал пише, че виновните за катастрофите са били пияни. Да караш пиян, доколкото се сещам е доста забранено.

Та, представете си следната ситуация - млад шофьор взима книжка, купува си кола, напива се и тръгва да се прибира с колата. Но! Аха да отключи и си поглежда часовника - 23:01 часа, в компанията си вижда две момичета на по 17 и аверче на 18. Тогава си казва: "Не, минало е 23:00 часа и не мога да шофирам" ....

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 17 юли 2008 15:22

Rijo написа:
Lizard написа:тъпо ми е да цитирам черната хроника, но ...

Не са случайни, колега. Недомислени са. В линка, който си дал пише, че виновните за катастрофите са били пияни. Да караш пиян, доколкото се сещам е доста забранено.

Та, представете си следната ситуация - млад шофьор взима книжка, купува си кола, напива се и тръгва да се прибира с колата. Но! Аха да отключи и си поглежда часовника - 23:01 часа, в компанията си вижда две момичета на по 17 и аверче на 18. Тогава си казва: "Не, минало е 23:00 часа и не мога да шофирам" ....

Обаче мъжествеността надделява и подкарва колата и го спират ченгетата след 100 метра дай боже и ИМАТ достатъчно основания да го нахендрят със солидна глоба и да му заключат колата примерно!
Мометата вече не му се кефят понеже няма кола, тате тепа яко шамари щото колата е негова а нашия посерко си седи вкъщи наказан от мама :!:

Потребителски аватар
pike
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pike » Чет 17 юли 2008 16:54

Нека не ви звучи като от "Работническо дело",но когато бях "млад шофьор"-11 клас -1987г.-моя баща:
1.не ми даваше колата през нощта
2.Първите няколко месеца беше с мен/вкл.и до ГДР-то-4000км с москвич/
3.имах лепенка "внимание"-сега му викат млад шофьор
4.не ми даваше да пуша,да не говорим за пиене,докато бях ученик.

Е,колеги: кое в новите разпоредби ви се вижда "странно"?На мен почти всичко ми се вижда като че ли добре забравено "нормално".
Май почти всичко тръгва още от семейството.
Всеки рипа като му нарушат правата,ами задълженията...?
Все пак говорим за човешки животи...

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Чет 17 юли 2008 17:06

99% от младите водачи не осъзнават че автомобила е като калашник в пълна зала трябва да гърмиш (управляваш МПС) без да убиеш никого :!: Сядат във колата и се мислят за безсмъртни :evil:

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Чет 17 юли 2008 17:53

pike написа:Нека не ви звучи като от "Работническо дело",но когато бях "млад шофьор"-11 клас -1987г.-моя баща:
1.не ми даваше колата през нощта
2.Първите няколко месеца беше с мен/вкл.и до ГДР-то-4000км с москвич/
3.имах лепенка "внимание"-сега му викат млад шофьор
4.не ми даваше да пуша,да не говорим за пиене,докато бях ученик.

Е,колеги: кое в новите разпоредби ви се вижда "странно"?На мен почти всичко ми се вижда като че ли добре забравено "нормално".
Май почти всичко тръгва още от семейството.
Всеки рипа като му нарушат правата,ами задълженията...?
Все пак говорим за човешки животи...

1. Сега е 2008г. и не искам колата на баща ми, ами теглих кредит и си купих собствена. 1987 такава опция нямаше.
2. То и в казармата си е било опасно (огнестрелно оръжие, това - онова). Не вярвам там да си бил с баща си.
3. Набор 84 съм, но ги помня тези лепенки. Познай как джигитите ще ме задминават при вида на подобна лепенка.
4. Не знам на кого му дават да пуши и да пие като ученик. Пропуших на 21, но и сега родителите ми се мръщат.

За пореден път, колеги - ограниченията са хубаво нещо, стига да се спазват. Има достатъчно закони, но няма кой да следи съвестно за спазването им.

Р.

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Умения са нужни, годините нямат значение.

Мнениеот 20vTurbo » Чет 17 юли 2008 18:05

Мисля че е добре да се погледне този топик от малко по различна перспектива.

За да караш добре кола е нужно да придобиеш правилните умения. Хората плащат много пари за уроци по ски, по тенис, по голф но на много малко им идва на акъла да отидат на допълнителен курс по шофиране който не е задължителен. Годините нямат НИКАКВО значение, аз съм на 34 години 6 от които съм се състезавал активно в индивидуален (Solo) автокрос клас на SCCA. Сега познавам деца на по 12 - 13 години които печелят шампионати по картинг и са много по технични шофьори даже и от мен.

В САЩ например като цяло техническите умения на масата шофьори са супер ниски и под всякаква критика, част от този проблем е породен от факта че книжка се взима за 2 часа. НО! Някой от хората осъзнават че това съвсем не е достатъчно и пращат децата си на допълнителни училища които да ги научат как да КАРАТ а не само да са пасажери в собствените си автомобили. Аз лично помагам на местният Ауди клуб който организира всяка зима училище за тинейджъри на едно замръзнало езеро на което ги учим как да контролират автомобилите си в критични ситуации и при екстремни условия. ( http://www.eventbrite.com/event/75305240/ )Има страшно много желаещи! Много повече от което ние може да си позволим да поемем. Има и много други подобни училища, които помагат на младите хора да придобият правилните умения които един ден може да им спасят живота. Ето още един пример: http://www.streetsurvival.org/ спонсорирано от BMW.

Според мен това е правилният начин да се борим с този проблем а не чрез поредните ИДИОТСКИ закони. Имаме си достатъчно закони, ама никой не ги спазва и без това.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Re: Умения са нужни, годините нямат значение.

Мнениеот Ludia » Чет 17 юли 2008 18:10

20vTurbo написа:....
това е много хубаво, но има един проблем само.....
и той е манталитет. Американците знаят че не са добре подготвени, дори като вземат изпита.... но Българина си мисли, че като е взел книжка и колата на тати е "king of the streets"
за това не е приложима тази схема тук ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”