Инструменти и аксесоари за автомобила от Lidl - стават ли?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
trv
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Re: Инструменти и аксесоари за автомобила от Lidl - стават л

Мнениеот trv » Чет 17 сеп 2015 22:41

инжектопляктор написа:
trv написа:За протокола -кръстата и звезда не е правилно. PH- Филипс PZ- Позидрайв.

Че ти нищо не каза. PH и PZ са кръстати и двата типа. Разликата е, че при PH е създаден ръб, при който над определено усилие на завиване, отвертката да приплъзва. Но това е само ако се използва правилната отвертка. И освен това, при меките винтове често им се замазва главата по тоя начин. PZ е по-добре за винтове - позволява по-голяма сила на завиване и не приплъзва, с което не се поврежда главата на винта. Работата е, че съществува риск от пренатягане и скъсване на винта. Което се решава с динометрична отвертка или винтоверт с такава функция.
PH и PZ са кръстати. Torx е еврейска звезда, а Hex си е шестограмчето.
На 3/4 от местата, където ми се налага да ползвам винтове, ползвам видии за гипсокартон. Защото са по-здрави, остри и главата им е PZ - позволява по-здраво затягане.

Абе че си философ ми е ясно от предишни твои мнения.

Обаче това с проектираното замазване и приплъзване на PH направо ми обра точките !

Значи на Лидъл битовете от часовникарският комплект за това се чупели- за да ми приплъзват при определено усилие и да не превъртам фините винтчета. :Mr Green Fun

А сега сериозно - РН е разработка на Филипс и така се именова, а PZ е просто подобен но друг профил с повече канали- Позидрайв.
Това са им правилните имена, а не кръстати или звезда. Това имах предвид.
И когато са разработвали РН стандарта едва ли са мислели за това да приплъзва и да замазва, напротив- просто този профил е много по удобен както за лесно позициониране на винта към бита, така и за по лесното му завиване дори и да прескочи от канала. Правата отверка изкочи ли от канала се налага наместване и се износва по бързо и бита и винта. Това е. А и от естетична гледна точка е по красив, както и Еврейските звезди и шестограмите особено там където се виждат главите на болтовете.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 17 сеп 2015 23:20

trv написа:Абе че си философ ми е ясно от предишни твои мнения.

Да са и.. и философа, всъщност си прав. Всъщност PH е по-прост, но за по-нисък въртящ момент при затягане. PZ действително профилът ми не е кръстат, а е кръстат с ръбчета. И причината да приплъзва при завиване на PZ е масовото използване на PH битове и отвертки. Говори се, че PH имал "функция", която не позволявала презатягане. Ама така си се говори май само. :Mr Green Fun
Обаче честно казано, омръзнало ми е от различни видове глави и отвертки. В колата например има някакви нахакани торкс битове по шибидаха и вратите - ключалките. Та Токс ли да купувам, PH битове, PZ битове, шестограми, тия странните като звезда с 3 рамена, някакви странни с квадратна глава, други като като за плоска отвертка, но отсечена в средата - там винтът няма нарез. :screwy
samo_pechka написа:Това е ново за мен. Аз колкото съм ползвал, са все тип Филипс

Чета през пръсти. Тия черните види са PH и сега разбрах, че съм ги обичал толкова много, защото PZ изискват друга отвертка, а аз като се замислих ги пера с отвертка PH. :banghead И после се чудя защо винтовете за дърво и дюбелите с кръстачка глава ми се замазват винаги и ги псувам. :stumm

Потребителски аватар
Golf 3 Yahting GT
Автомобил: VW GOLF III YACHTING GT VARIANT
Двигател: AEK 1.6-74kW - 1996

Мнениеот Golf 3 Yahting GT » Пет 18 сеп 2015 7:00

Малко въпроси за този перфоратор за който питах в предишното ми мнение: Някой ползвал ли го е със свредло/бургия Ф24-5мм за бетон? И ако да как се представя? Защитен съединител има ли?

За отвертките разбрах, че няма смисъл от тях :cry

П.П. снимка по темата със стандартите за "кръстатите" отверки/накрайници/битове:
PH vs PZ.jpg

Най-често се прецакват отвертките или главите на винтовете от използването на неправилната комбинация отвертка винт.

trv
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот trv » Пет 18 сеп 2015 7:50

Защитен съединител има 4 кг Спарки BP 330CE- 4 джаула за 450 лева. Това имам.
Изображение

А от Лидл купих по малкият перфоратор за Вилата- PBH 1050 A1
Изображение

Клипа на тяхната страница показва и вътрешният механизъм на машината. Аз съединител не виждам.
Та по голямата машина не знам от къде ще има съединител за тези пари и видимо със същата автоматика.
Също ми е чудно как моето Спарки в на мощният си режим вади 4 джаула, а пък тяхната ги докарва на 5.

http://www.lidl-service.com/cps/rde/SID-054A16B9-B3C9100C/lsp/hs.xsl/product.html?id=112725050&rdeLocaleAttr=bg&title=%D0%9F%D0%95%D0%A0%D0%A4%D0%9E%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%9E%D0%A0%20PBH%201050%20A1

Потребителски аватар
Sashko_Trg
Автомобил: Audi A4 Avant
Двигател: 2 0 TDI

Мнениеот Sashko_Trg » Пет 18 сеп 2015 8:07

Някой да каже нещо за гайковерта който се продава в момента за 60 лева, мен ми се струва малко менте и слабичък, няма да може да завие хубаво болтовете на джантите ????

trv
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот trv » Пет 18 сеп 2015 8:30

Ако си направите труда да погледнете във форум "Направи сам" ще откриете отговорите веднага. Там темата е нон-стоп.
http://forum.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=57&t=47043&start=5560

Tiger221 написа:http://dox.bg/files/dw?a=c73a953013
http://dox.bg/files/dw?a=6de7566a9a
http://dox.bg/files/dw?a=a6f6c71b81

Тук съм качил "видео тестове" на компресора и гайковерта. На някой ако му се занимава може да ги качи на по-достъпно място,няма авторски права :),защото линковете,ще са активни до 27.09
В първото съм снимал за колко време напълва бутилката.
Във второто развиване на джанта ,много зле го снимах и почти не се вижда,но не ми се снимаше пак. Като първите два болта са затегнати на 170 Нм ,третият на 150 Нм,четвъртият на 140Нм,и последният на 90Нм каквито са предписанията на производителя за този автомобил.Всичките болтове се развиха без да се включи компресора (включва на около 5,5 бара) и дори остана малко въздух.
Във третото клипче съм включил пистолетът за боядисване,като е настроен на максимален въздух,а от редуцир-вентилът на компресора,въздухът е ограничен на 3 . Минимално падна на 2,5 бара.
Предполагам,че около 200Нм е максимумът на гайковерта на 8 бара налягане с маркуч с дебелина 10 мм и дължина 10м. Иначе гайковерта съм го мъчил и с доста по-голямо налягане около 12 бара,силата му се увеличи значително,но не е препоръчително да се ползва на такова налягане.
Надявам се,да съм ви бил полезен.

Та колега, ако развиваш болтове на тир или трактор може и да не стане, но тия 310 нютона, ако приемен че са реално 200, пак са достатъчни да ти свалят болтовете, които най вероятно са затегнати на 150.
Обаче нещата зависят и от компресора- дебит и налягане.
Интересното е че за верта за казали че иска 50 литров компресор, а пък реално и 25 литровият от Лидъл се оправя с положението добре. Прочети темата по обстойно и ще видиш.
Аз го купих. Масивен, и як. Иска и мазане за да работи добре.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Пет 18 сеп 2015 10:42

Sashko_Trg написа:Някой да каже нещо за гайковерта който се продава в момента за 60 лева, мен ми се струва малко менте и слабичък, няма да може да завие хубаво болтовете на джантите ????

Аз пък точно от този гайковерт не съм доволен..Голям зор вижда на моите джанти.Пробвах да развия с него задния съпорт на Пасата,еми не можа!Ще пробвам да сменя маркуча за по голям дебит и ще видим тогава .Гледах брошурата им в Румъния там има една въздушна тресчотка нея мисля да я взема утре :beer.

trv
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот trv » Пет 18 сеп 2015 10:56

Ако джантите са алуминиеви е нормално да е така. Болта задира в алумина и става тегаво. А съпорта на скобата е бая ръждясал и затегнат.
На удар не ги ли пораз-пуква и да помогне с отвиването.

Действително изискването за маркуча е да бъде мин-9 мм вътрешно, а този от Лидъл бил 7 мм. Което вероятно е проблем.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 18 сеп 2015 11:33

Намислим съм една "циганска"...пардон- ромска работа с моя компресор :smile имам една бутилка от газова уредба-50лт, мисля си следното: да стане нещо като преходно тяло м/у компресора ми и гайковерта, като ресивър, ще свържа бутилката със компресора, с оригиналния и дълъг маркуч, а от другата страна на тая бутилка да "вържа" тоя гайковерт от Уйдл-а , ама с маркуч с по-голямо вътр.сечение и не толкова дълъг. Нещо ми подсказва, че не съм тръгнал по грешен път :rolleyes трябва да има осезаем ефект в +.

Потребителски аватар
designer1
Автомобил: Skoda Rapid 1i2 TSI
Двигател: CJZC 2015

Мнениеот designer1 » Пет 18 сеп 2015 11:42

Sashko_Trg написа:Някой да каже нещо за гайковерта който се продава в момента за 60 лева, мен ми се струва малко менте и слабичък, няма да може да завие хубаво болтовете на джантите ????

При магистрала на 7.5 бара и маркуч с 10мм вътрешен диаметър съм го пробвал да развие болт предварително стегнат с динанометричен ключ на 120Nm е неможа! За съжалени немога да надуя компресора във фабриката на 10 щото се съмнявам в инсталацията че ще издържи. Предполагам на 10бара ще развива до към 200Nm :gruebel Малка скобка отварям лидълския/енхелския компресор е до 8 бара може да успеете да го надуете до 10 но има ли смисъл :)

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пет 18 сеп 2015 12:38

samo_pechka написа:Намислим съм една "циганска"...пардон- ромска работа с моя компресор ...Нещо ми подсказва, че не съм тръгнал по грешен път :rolleyes трябва да има осезаем ефект в +.

зависи какъв ти е компресора - ако е по-маломощен, ще го натовариш с пълненето на 50 л. повече сгъстен въздух, като за сметка на това ще имаш по-голям запас сгъстен въздух. ефектът ще се изразява в по-дълга работа на компресорната част по време на сгъстяване и по-дълговременна работа с въздух, преди да се включи отново компресорната част - не виждам как ще се отрази на работата на гайковерта.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 18 сеп 2015 16:40

Виждал съм подобни правени бутилки по сервизите.Ползват ги като запас на въздух,когато е много далеч компресора и не може да смогне въздуха в маркуча.Според мен ще има ефект. :th_up

Потребителски аватар
Sashko_Trg

Мнениеот Sashko_Trg » Пет 18 сеп 2015 19:16

Компресор си имам голям, който работи на 10 бара, въздуха не е проблем, въпроса е дали ще може да стяга достатъчно за да не ми паднат джантите някъде !

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 18 сеп 2015 20:43

Аз ги завивам с гайковерта, но винаги след това ги дозатягам с динамометричен ключ на опред. момент на затягане, така никога не съм имал фал :th_up

Потребителски аватар
Sashko_Trg

Мнениеот Sashko_Trg » Съб 19 сеп 2015 16:59

Аз като ще ги затягам с ключ после по-добре да не се занимавам с глупости !

Върни се в “ОФФ-Топик - други”