инжектопляктор написа:trv написа:За протокола -кръстата и звезда не е правилно. PH- Филипс PZ- Позидрайв.
Че ти нищо не каза. PH и PZ са кръстати и двата типа. Разликата е, че при PH е създаден ръб, при който над определено усилие на завиване, отвертката да приплъзва. Но това е само ако се използва правилната отвертка. И освен това, при меките винтове често им се замазва главата по тоя начин. PZ е по-добре за винтове - позволява по-голяма сила на завиване и не приплъзва, с което не се поврежда главата на винта. Работата е, че съществува риск от пренатягане и скъсване на винта. Което се решава с динометрична отвертка или винтоверт с такава функция.
PH и PZ са кръстати. Torx е еврейска звезда, а Hex си е шестограмчето.
На 3/4 от местата, където ми се налага да ползвам винтове, ползвам видии за гипсокартон. Защото са по-здрави, остри и главата им е PZ - позволява по-здраво затягане.
Абе че си философ ми е ясно от предишни твои мнения.
Обаче това с проектираното замазване и приплъзване на PH направо ми обра точките !
Значи на Лидъл битовете от часовникарският комплект за това се чупели- за да ми приплъзват при определено усилие и да не превъртам фините винтчета.

А сега сериозно - РН е разработка на Филипс и така се именова, а PZ е просто подобен но друг профил с повече канали- Позидрайв.
Това са им правилните имена, а не кръстати или звезда. Това имах предвид.
И когато са разработвали РН стандарта едва ли са мислели за това да приплъзва и да замазва, напротив- просто този профил е много по удобен както за лесно позициониране на винта към бита, така и за по лесното му завиване дори и да прескочи от канала. Правата отверка изкочи ли от канала се налага наместване и се износва по бързо и бита и винта. Това е. А и от естетична гледна точка е по красив, както и Еврейските звезди и шестограмите особено там където се виждат главите на болтовете.