ЧЕЗ - гавра с клиенти

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Re: ЧЕЗ - гавра с клиенти

Мнениеот Varbona » Вто 19 фев 2013 17:40

Темата е поразчистена от офтопик, моля придържайте се към нея.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 19 фев 2013 18:04

Понеже се коментират и сметки,и консуматори-ето тема viewtopic.php?f=67&t=260656
Само да кажа,че колкото и невероятно да звучи за повечето от нас,има пост в който собственика споделя,че има отделен електромер на бойлера си,който е постоянно включен.Месечно въпросния бойлер лапа 80-90лв. ток.Аз седнах и направих една сметка по която,ако приемем,че въпросния бойлер бачка 1/4 от денонощието-сиреч 6 часа поддържа а 18 почива,то тая сметка е напълно реална.За мое огромно съжаление...

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 19 фев 2013 18:12

Дори не е съвсем така. Постоянно включеният бойлер изразходва по-малко енергия средно на час от този, който се включва периодично.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 19 фев 2013 18:14

Stoi написа: :eek Това са абсолютни глупости писани от някой, който е завършил единствено художествена гимназия :icon_lol

Може ли да просветлиш нас неразбиращите, завършили художествени гимназии, кое са глупости? Аз като не разбиращ от кабели, тоци и напрежения, питам за просто обяснение.

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Вто 19 фев 2013 19:17

joromnt написа:
Stoi написа: :eek Това са абсолютни глупости писани от някой, който е завършил единствено художествена гимназия :icon_lol

Може ли да просветлиш нас неразбиращите, завършили художествени гимназии, кое са глупости? Аз като не разбиращ от кабели, тоци и напрежения, питам за просто обяснение.

Добре ще анализирам подробно :) :Yoda

"По мрежата умишлено вместо ток с напрежение 220 волта, тече с около 180 волта."

Измервал съм напрежение в много домове и в много редки случаи напрежението е било под 210 волта. В случаите, когато не е било 220 волта или повече е било заради неизправна инсталация. Неправилно конструирана , изчислена, тънки проводници и т.н поради, което се получава пад на напрежение вече вътре в сградата след електромера. В няколкото случая, когато инсталацията е била ОК, а проблема е бил отвън се звъни на телефона оставен от
ЕВН в примера , обяснява се и до 24 часа проблема е бил решаван. Има си БДС стандарт и там е казано какво трябва да е напрежението. Ако то не съответства и проблема не е от вас са длъжни да го коригират и наистина го правят. От тук надолу цялата "статия" губи смисъл , но да продължим.

"Когато си пуснете бойлера,фурната, климатика, или каквото и да било уред, то той работи на 180/220 = 81% от възможностите си.
Или казано иначе получаваме 19% по малко от това което плащате, следователно за да получим при 180 волта напрежение същия ефект като при 220 волта ние трябва да изхабим 220/180 = 1.22 пъти повече ток "

Айде бе :icon_lol Закон на ОМ ! I = U/R или U=RxI "R" в общия случай е константа и не се променя за даден електрически уред.
Мощността P която отчита електромера ти P=UxI Да приемем, че за даден уред e R=100 и е константна. При уредите на нагревателен принцип R се променя , защото се мени от температурата на материала, но това е строго специфично и сега няма как та го сметнем.

При 220В
P=220xI
I=220/100=2,2A
P=220x2.2=484W

При 180В
P=180xI
I=180/100=1,8A
P=180x1.8=324W

какво стана ? :) По-малка консумирана мощност при по-малко напрежение :) "1.22 пъти повече ток" - дрън , дрън :thumb_down По логиката на статията при 0 волта (дръпнат щепсел) трябва да харчите безкрайно голям ток :D

Само и единствено при уредите с нагревател R се изменя в зависимост от тока , но 1.22 пъти да ви е по-голяма сметката или 1.22 по-малка няма как така да се сметне от въздуха и "статията" е много подвеждаща !

:a046 Гледай на цялата тази работа като на водопроводна тръба с постоянно сечение (R). Имаш водомер (електромер). Напрежението ти е скоростта на преминаващата вода. Кога ще върти повече за единица време , като тече по-бързо водата ( високо напрежение) или като тече по-бавно ? Верно , ако поиш краставици с по-ниско напрежение ще поиш повече време , ама пък по-бавно ти върти водомера и става танту за кукуригу :) Все едни и същи кубици ще платиш понеже краставиците си ги напоил с 1 кубик вода и ти е все тая с каква скорост си ги напоил. :a096

Сeга друга е вече работата ако тези измамници са направили електронните електромери така, че да смятат с напрежение по дефалт 220В без да се интересуват какво е в действителност. Или пък пада е заради ваши калпави и тънки проводници и турски контакти, които действан като съпротивление и греят. Това вече не знам !
Прикачени файлове
untitled123.JPG

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 19 фев 2013 20:01

Значи, правилно ли размишлявам? При по-ниско напрежение, бойлера се нагрява за по-дълго време, но за сметка на това пък електромера отчита по-малко/в сравнение със ситуацията ако напрежението е 220/. Т.е. в крайна сметка, при ниско или високо напрежение работата за сгряване на боилера е една и съща, изменя се напрежението, и от там времето за работа на боилера. Само че това е при положение че тия електромери отчитат че работят на 180 волта, а дали го отчитат ще си остане скрито...
А дали изобщо съвременните уреди /LCD, лаптопи, компютри, енергоспестяващи осветители/ ще работят на 180 волта също не ми е ясно.

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Вто 19 фев 2013 20:08

joromnt написа:Значи, правилно ли размишлявам? При по-ниско напрежение, бойлера се нагрява за по-дълго време, но за сметка на това пък електромера отчита по-малко/в сравнение със ситуацията ако напрежението е 220/. Т.е. в крайна сметка, при ниско или високо напрежение работата за сгряване на боилера е една и съща, изменя се напрежението, и от там времето за работа на боилера. Само че това е при положение че тия електромери отчитат че работят на 180 волта, а дали го отчитат ще си остане скрито...
А дали изобщо съвременните уреди /LCD, лаптопи, компютри, енергоспестяващи осветители/ ще работят на 180 волта също не ми е ясно.

В общи линии е точно така :) Съвременните уреди са с импулсни захранвания и вариациите на напрежението не им влияят в определени граници. В общия пример LCD телевизор с импулсно захранване ще работи нормално добре както на 170 волта , така и на 240 волта. Все му е тая. Нищо от електрониката вътре не работи на 220В, а обикновено с напрежения 5В 12В което се генерира от импулсното. А относно електромерите уж минават някаква стандартизация и калибриране , но скоро се разбра , че тази калибрация не се прави от независим държавен орган , а от самите дружества и как точно ги калибрират само те си знаят :confused Всеки може да изисква от дружествата да дойдат да му проверят с уред колко ток изразходва в даден момент и това дали отговаря на моментното показание на електромера. Имаше там някаква мижава такса.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 19 фев 2013 20:21

dobrin написа:Дори не е съвсем така. Постоянно включеният бойлер изразходва по-малко енергия средно на час от този, който се включва периодично.

Ами съвсем така е значи,от 24 възможни часа му даваме 6 да бачка..това прави по 15 минути на час.Все пак първо се поддържа температурата по-често в студеното време вярвам.Като сложим и консумацията-къпане,миене чинии и т.н за това 4 членно +баба семейство,смятам е разумно.Подвеждащото е точно това,всички знаем,че харчи по-малко като е включен постоянно и невероятно но факт-харчи 90 лв. на месец.От друга страна аз го включвам моя всеки ден за по 40 минути....Е,чий бойлер харчи по-малко-постоянно или периодично включения?Ако го включвам всяка нощ за цяла нощ пак ще харчи по-малко от постоянно включения.
Stoi написа:
"По мрежата умишлено вместо ток с напрежение 220 волта, тече с около 180 волта."

При 220В
P=220xI
I=220/100=2,2A
P=220x2.2=484W

При 180В
P=180xI
I=180/100=1,8A
P=180x1.8=324W

Написах точно такава хипотеза в другата тема,използвам случая да я кажа и тук без да съм разбиращ.От примера ясно се вижда,че промяната в напрежението води до промяна и в ампеража.Можем ли да допуснем,че един електронен уред като електромера ползва всъщност ампеража за изчисляване на консумираните ватове?Все пак съм виждал именно с ампер клещи да правят проверки дали се краде ток?И сега вече е лесно да се досетим,че повишения ампераж всъщност при алгоритъм за изчисляване със зададено константа напрежение/примерно 230 волта/води до образуване на грешни данни от към киловати?И ако всичкото това е умишлено заложено/а даже и да не е / се получава противоречието със реално изразходената мощност.
Аз съм лаик и това е просто хипотеза.

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Вто 19 фев 2013 20:36

Вижте сега хора. Зарежете ги тези бойлери и електромери. Проблема е само един и това е монопола. Ако вие хванете ЧЕЗ да ви мота нещо с периоди , електромери , неразбираеми фактури и шмекеруване на дребно и живеехте в бяла стрна щяхте да вдигнете телефона, да се обадите на конкурентите им и да дойдат те да ви продават ток. Много ясно , че като е само един и нямате избор ще си прави каквото си иска. Тва е като едно време има партия майка и си прави каквото иска. Замисляли ли сте се защо тея три дружества на са си конкуренти в едни и същи райони ? Картелен монопол ! Тука сега се вика , крещи да се гонят тая дружества ! Пълни глупости ! Трябва да се докарат нови или да се създадат такива Български и да работят, като техни конкуренти. Да видите тогава как всичко ще си дойде на мястото. Хората това не го разбират и скандират в тълпата за неща, които искат днес и сега, но...истината е друга и онези там горе не са глупави и знаят за, какво става въпрос. Не знам каква е тая цялата схема, но ако изгонят дружествата и не се допускат нови пак сме с 20 годишна крачка назад. Ще се национализират и като всяко държавно дружество ще стане пълна анархия . Ще продават по-евтино да , и на загуба дори ако се наложи , но тази загуба пак ще се вземе от джобовете и то от на вас работещите , за сметка на евтиния ток за паразитите и манг***е . Жалко, че никой няма да чуе какво говоря , но онез умните глави там горе това много добре го знаят и са си начертали плановете за дълги години напред.

Който иска да разпространи.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 19 фев 2013 20:47

Както и да въртим и сучим,тока няма да стане 10 стотинки.Това е истината.Въпроса е съвсем друг-как може хора с климатици да плащат по толкова,колкото такива без.Затова дадох другия линк,за да се види какви фрапиращи разлики има.Не става въпрос само за цената,а за разминаванията в консумираната енергия.Това сега се измъкна от контекста,трябваше да се свалят и проверят всички електромери от независими,чуждестранни фирми.За мен там е измамата.
Национализация не може да има,има ред изисквания.По последни данни всичко така или онака отива в НЕК,оказва се,че енерго разпределителните дружества взимат по 5-7 % от сметките ни.Еми ето ти национализация....

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 19 фев 2013 21:10

А я да си кажем сега ако ваш роднина ви се похвали че има човек в енергото дето "бъзва" електромера и вече отчита 30 процента от потребената енергия какво ще направите ?? Понеже аз мисля че мнозинството ще му кажат "давай го насам и да казва колко иска.." ! И това е само един от малкото възможни примери за всичко което става в държавата а после всички /включително и тия с пипнатите електромери/ реват как нямало такава държава. Някой беше казал една приказка за "лошия материал" в държавата и аз съм напълно съгласен с него ,че има прекалено много такъв материал а докато е така и господ да дойде не може да ни помогне !

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 19 фев 2013 22:00

Аз пък не веднъж съм се опитвал да си обясня твърдението, че постоянно включен бойлер е по икономичен, вярно че не съм наблюдавал точно колко работи, ама разсъждавам така: включвам бойлера, загрява половин час и се къпя, на другия ден пак така, е ако е постоянно работещ ще се получи къпя се, бойлера работи половин час, и поддържа водата топла до другия ден, после пак отначало, е аз не мога да разбера как хем ще харчи ток, И за да поддържа водата топла ненужно, хем че харчи по малко ток като цяло!

Потребителски аватар
stinbg
Автомобил: Passat B6
Двигател:

Мнениеот stinbg » Вто 19 фев 2013 23:00

Колега не се заблуждавай с тези аксиоми - бойлера харчи по-малко като е включен постоянно. Много лесно можеш да си го обясниш за себе си без да си с някакво специално образование. Загубите на бойлера са от отдаване на топлина в околната среда, което с прости думички означава, че колкото по-дълго има топла вода в него, толкова повече загуби ще натрупаме. Още по простичко казано - ако бойлера работи цяла година без да го ползваме изобщо, 100% от загубите ще са в разсейване на топлина или тази сметка от около 1000 лв.(около 90 лв месечно както се спомена) ще е чисто разхищение. Ако ползваме бойлера само веднъж в годината и си го включим 2 часа по-рано, ще изхарчим някакви 5-6 кВт или да кажем 1 лв. през въпросната година.
Сега помисли - не си ползвал бойлера и си изхарчил 1000 лв., ползвал си бойлера веднъж и си изхарчил левче - кое според теб е по-икономично?
А ЧЕЗ е ясно, че грабят колкото могат, както грабеше Мтел в условията на монопол (те май продължават де, станало им е навик) и изобщо всички компании и хора поставени при тези условия биха правили същото - вината е на държавата и институциите, които както знаем работят като държавни - тоест бавно, некачествено, корупционно и незаинтересовано. По-важно е да се накарат въпросните институции да работят и ЧЕЗ, както и останалите бързо ще влязат в час - естествено в условия на монопол това трудно ще стане ...

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Вто 19 фев 2013 23:26

stinbg написа:вината е на държавата и институциите, които както знаем работят като държавни - тоест бавно, некачествено, корупционно и незаинтересовано. По-важно е да се накарат въпросните институции да работят и ЧЕЗ, както и останалите бързо ще влязат в час - естествено в условия на монопол това трудно ще стане ...

:bowdown :bowdown :bowdown

http://pressadaily.bg/publication/10145 ... 1%80%D0%BE

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Сря 20 фев 2013 0:15

http://btvnews.bg/bulgaria/ponizhenoto- ... a-tok.html

Това се вижда и от споменатите сметки.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”