Над 150 коня = данък лукс?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Над 150 коня = данък лукс?

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 22 мар 2010 22:21

Не се шашкайте утре ще излезе очилатото тролче с немитата косица и ще ни обясни как няма да има подобен данък.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Пон 22 мар 2010 22:23

group® написа:...
Тук е въпрос на чест!
Тук може да даваш 80% от доходите си за едната кошница (колата), но важното е, че пред комшии, приятели, колеги, случайни минувачи си с енайста употреба БМВ, Мерцедес, голфче (от по-новичките) и т.н.
Важното е, че си пръв на светофара ...
Иначе мизерия, но колата ... мамата си джаса
Много правилно - и 75 коня вършат работа, даже по-евтино я вършат, даже и те са много!
Който не му изнася да дава и останалите 20% от дохода си за 150те коня, може да се преориентира. :idea:
О не!
Забравих, че така ще ни спадне социалния статус :drinking:

Абе чета ги тия глупости и немога да се стърпя, какъв статут, каква чест, ти добре ли си, нещо яко се филмираш...
Всеки има определени изисквания към колата, все пак хората са различни-един държи на глезотийки, друг на външен вид, трети на двигател... и е напълно нормално да си вземе това дето най-му пасва, не случайно има и различни разновидности на дадена марка...
Минал съм почти всички мотори, от 1.3 до 2.8 сега, не виждам никакъв престиж в това, и 1.3 и 2.8 могат да те вкарат в беля- вдигат над 150км/ч и могат да нарушат всички ограничения(там зависи от задкормилното устройство) и двата ще свършат работа. Само че аз вече на малък мотор няма начин да сляза, много хора ме разбират защо, предполагам и ти .
Не съм съгласен, че двигателя е критерии за лукс и въобще, че начина за изчисляване на данъка е справедлив. Не се оплаквам, но не съм съгласен. Щом го имам значи съм преценил че парите, които плащам са оправдани за удоволствието да го карам. А предложението за данък лукс отпада- ми толкова е абсурдно че няма как...

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 22 мар 2010 23:03

group® написа:Тук може да даваш 80% от доходите си за едната кошница (колата), но важното е, че пред комшии, приятели, колеги, случайни минувачи си с енайста употреба БМВ, Мерцедес, голфче (от по-новичките) и т.н.
Важното е, че си пръв на светофара ...
Иначе мизерия, но колата ... мамата си джаса

и телефона, и телефона, последно поколение смартфон. Нищо, че сме на прима :mrgreen:
да не забравяме, че андрешко беше "национален герой" до скоро

п.п. колко от вас прочетоха 150к.с. И над 3000куб.см.

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пон 22 мар 2010 23:08

Хора, стига сте се карали. Дефакто това е целта на цялата дандания. И го постига. противопоставят се държавни служители с недържавни, пациенти с лекари, богати с бедни (колкото и условни да са тези понятия). Нали знаете - разделяй и владей. Лошото е, че все повече хора им (му) се вързват, и то мислещи хора. Управление на тълпата, каквото се налага тук винаги свършва лошо, рано или късно. Но знаете ли къде е проблема, ще го отнесем пак ние. Щото и да се изпълни заветната мечта на маса хора - "кръв да се пролее", пак ще е нашата.
Тези мерки са всичко друго, но не и антикризисни. Ясно се видя, че след сваляне на ДДС, постъпленията в бюджета нараснаха. Така се прави, изкарват се застоялите налични пари в хората, ама не насила. Нали се сещате, че тези със скъпите имоти и коли, за които мечтаете да си получат заслуженото, пак ще са отстрани - колата регистрирана в германия, къщата разделена по стай на 100 собственика. Пак ние ще го отнесем, ама ще ни е кеф, че и на другите им е зле...

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пон 22 мар 2010 23:17

По темата, имам смарт фон, планирам да си купя кола 3000 кубика, над 150 коня. За всяка стотинка която съм и ще платя, съм си издължал всички данъци, такси, осигуровки и други. Та да питам сега - защо ще плащам допълнителен данък лукс? За това, че вече 10 години си хабя нервите и слугувам на немци, за това, че съм учил, и продължавам да уча нови и нови неща, за това, че съм успял да договоря прилично (бих казал даже ниско) за сферата ми заплащане? хайде някой да ми каже с какво съм по-лош от другите - с това, че съм и продължавам да внасям огромни суми (по моите разбирания) в бюджета? Че заедно с другите колеги, с които работя, се стремим да задържим в България инвеститор номер 1 за 2008 година?
Не мога да го разбера. Знаете ли в Германия как се бориха с кризата? - строиха и ремонтираха магистрали с банкови заеми, който и децата на сега работещите ще "изплащат". Да де, ама не позволиха на никои доброназорно да му се бръкне директно в джоба. Ама ние нали сме хитреци...

Потребителски аватар
kakyra
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: 1.6

Мнениеот kakyra » Пон 22 мар 2010 23:28

Е стига с това И!!! Няма да ти кажат ИЛИ. При това положение както го разбирате вие (както ви отърва) кво правим с маздите рх и там кви бяха и японските кончета спрямо литража. Не е това идеята която вие си мислите. А за данъка.... Нали сме ГОРДИ БЪЛГАРИ, ще си плащаме, щото ако не си не е*ат двойно, пък и какво като после си мрънкаме по форуми и на дивана в къщи. Аз сега ще си платя данъка на АБФ-а не го знам до 150лв. знам че ще е, ма нека ми го вдигнат и ще видят 1 стотинка на кукув ден. Ще ида, ще вкарам същите пари догодина, пък после да ме търсят да ми вземат нещо.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 22 мар 2010 23:34

mladvampirTDI написа:защо ще плащам допълнителен данък лукс?

Като въведоха плоския данък бас държа беше доволен и не зададе въпроса "ама защо ще взимам повече"? Сега би ли се навил да върнат прогресивно облагане? Аз не бих, че ще ми се отрази със ~100 месечно, нищо че в социален аспект е много по-справедлив като вид данък.

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пон 22 мар 2010 23:39

maxpayne написа:
mladvampirTDI написа:защо ще плащам допълнителен данък лукс?

Като въведоха плоския данък бас държа беше доволен и не зададе въпроса "ама защо ще взимам повече"? Сега би ли се навил да върнат прогресивно облагане? Аз не бих, че ще ми се отрази със ~100 месечно, нищо че в социален аспект е много по-справедлив като вид данък.

Нека не спорим за това, защото въобще не мисля, че прогресивния данък е по-социално обоснован..., по-андрешковски можа, но по-справедлив....
:drunk :beer

Потребителски аватар
Bubetooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bubetooo » Вто 23 мар 2010 0:50

Пак никакъв смисъл колегии и да се тръшкате и да не се,се е тая!Най-много с по 20-30 лв да се вдигне данъка,една дискотека по малко или едно излизане!Те няма да видят темата в форума и да си кажат,вижте хората са недоволни и да няма данък лукс!Сега поне ще се фалите,че колите са ви бързи и плащате повече пари заради това!Така ще сваляте повече мацки!

Потребителски аватар
VW_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_forever » Вто 23 мар 2010 5:48

groznika написа:Истината е, че този данък лукс 99.9% няма да засегне никой от нас...

Явно няма повод за притеснение. :D
Повечето от тези, които трябва да го плащат, са същите тези, на които май трябваше да им конфискуват...
Случайни неща няма. Сигурно нещо с пицата не могат да се оправят, а кризата е параван.

Аз съм за въвеждането на "Данък SEX", като антикризисна мярка! :idea:

Не съм икономист, но от случващото се в последните дни, все повече се убеждавам, че това е
поредният опит, от поредните "ентусиасти" ... да "оправят" нацията. До сега всичките - успешно :?
А 20 годишното пор*о, не може да Ни е гратис... вЕрвайте ми! :да:

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 23 мар 2010 7:34

данъка няма да е с 20-30 лв повече а х2
т.е плащал си 100 ся ще плащаш 200 лв :Mr Green Fun
а който от вас има яхта х3
+ ДДС 22% mhihi
НО казаха че докато някой от парлямента не го каже лично всичко е само слух

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 23 мар 2010 7:46

Предпочитам да ми бръкнат в джоба сега (а те вече го направиха), и да вземат малко, но да има някаква перспектива!
А не 4 години да мажат и лажат, да запълват дупки с кредити, на които и децата ни няма да могат да платят лихвите.

Както се казва: "Не са страшни големите разходи, а малките приходи"
Просто е време българина да излезне от кафетата и кръчмите и малко да поработи!
Мързеливи сме до ента степен!
Който е работил в чужбина ме разбира.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 23 мар 2010 10:57

group® написа:...
Мързеливи сме до ента степен!
Който е работил в чужбина ме разбира.

А бе, тия, чужбинците, и те са доста мързеливи. Оригиналните обитатели, де.
Защо иначе в ингилизко ще бъка от пакита и мингийци, а във Франция - черниги и арабели? :roll:
Имам преки наблюдения, а не хипотетични размишления. :041:

Колкото до данъка... Само ще постна един цитат, с чийто автор съм до голяма степен съгласен:
'robobug' @ 'Mar 22 2010, 08:31 написа:"Данък лукс" е поредното доказателство за невъзможността на държавата да въведе елементарни правила.
Логичното е, че при покупка на "луксозните" стоки са платени вече веднъж данъци.Но факт е, че показните и смешни "акции" и
арогантното и ченгеджийско поведение на държавни чиновници от НАП и общини не са довели до повишаване на приходите.
Всеки чиновник е започнал да "разследва" и да раздава присъди. Сега в очите на данъчния "лукс" е кола над 150коня.
В моите очи лукс е да седиш по цял ден на стола, да чоплиш пасианса, да имаш по 15мин почивка на час (защото работиш на компютър),
да можеш да си уредиш детето в общинската ясла като прескочиш до съседната стая, зимата да стоиш на отворен прозорец защото ти е топло - е защо тия хора не плащат данък лукс (или поне осигуровките си?)

Данък лукс за колите има и сега и то много по справедлив (от гледна точка на лукса) - безумния коефицент - 2 за кола до 5 години и 1.5 за кола до 14 години.
Данък лукс има и според мощостта - катализатор за кола над 100кс не се "признава".
Безумие е за Q7 да се признава данъчен кредит, а за Голф - не. Правейки елементарна сметки (за ДДС, данък печалба, дивидент, осигуровки) излиза, че един Голф струва на един съдружник повече от Кю7. Т.е. държавата принуждава не малка част от хората да си купуват джипове, а сега ще ги облага с данък лукс.
За мен данък лукс не е най-големия проблем. По-големият за мен проблем е липсата на сигурност, липсата на финансова политика и невъзможността да си планираш финансите поне 1 месец напред.
И кога най-сетне тези еко Евро стандарти ще имат значение и в България? Който иска да кара без катализатор - да заповяда, но колата да мине в друга - "евро" таблица. Искаш да караш дизелов Голф или Кадет - може, но има данък. Не е нормално в София да нося детето на гръб, защото по-ниско долу не може да се диша от сажди, а държавата да насърчава покупката на нови замърсители с този "данък лукс".
Чета сега Дянков бил съгласен с 80% от исканията на синдикатите - е какъв си ти - финансов министър на дясно правителство или лайнар комунист, за който най-важно е да се закрепи на стола целия мандат.
Айде отивам да работя, че вече трябва да се изкарва и за данък лукс.

А за момента - мен не ме вълнува. Аз съм с 1.6i по документи... mhihi

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Вто 23 мар 2010 11:13

Моето мнение е ,че нашата мила дърважица за пореден път иска да ни е.е във въздуха и докато си траем и обществоо не се разбуди,все ще ходим с постоянно закърпени гъзове.Те какви ли не данъци не бяха-луксове,бастуни и тем подобни.Скоро ще ни забранят да дишаме(добре,че не могат).

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 23 мар 2010 14:10

ChimeyJimmey написа: ...

Не знам, какви наблюдения имаш, но аз такива гледки като тук, никъде не съм видял(а съм бил тук там):
- пълни кафета, молове и всякакви заведения! Непрекъснато е така, а заведенията са много, много!
- 10 човека вършат нещо - един работи, девет пушат с кафе в ръка и спорят за политика, футбол и т.н. И това не е анекдот, а съвсем реални кадри, които често виждам.
- обслужване под всякакъв минимум - навсякъде! Често може да се случи да чакаш за да те обслужат, защото лицето говори по телефона, пуши цигара, млЮщи фастъчки и семки или просто обсъжда нещо с колежка! Даже съм ставал свидетел на такива гледки, докато собственик/управител е на място :banghead:
- мърляво свършване на работа е ежедневие.
И още много, много примери за мързела на българина.
Работим добре само в чужбина.
Сега някой ще каже "Защото тук малко плащат"
Не е това - просто там средата ни кара да го правим.
Виждаме, че всичките ни колеги бачкат и се интересуват от това, което правят и ни заразяват и нас или просто ставаме аутсайдери.
Няма как да получаваме много за мързела си.
В БГ един завод е с пъти по-ниско КПД от такъв в други държави.
Как да вдигнат заплатите, когато са нужни двойно повече работници за една работа?!
И сега опираме до въпроса "кое е първо...?!"
Има го и фактора, че всеки гледа се налапа и експлоатира, но замислете се, че всички сме така и реално бихме били същите в подобна ситуация!
Все да плащаме малко, а да получаваме искаме! Все ни е виновно нещо или някой!
И тук идва мястото на държавата, която чрез закони и ред трябва да ни възпита да не мишкуваме, а такова нещо няма.
Просто темата е много комплексна, но истината е, че без да променим отношението си към работа, околни и всичко останало, не ни чака светло бъдеще!
Непрекъснатото черногледство много ни вреди!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”