От 2013 г. – пътна такса за всеки изминат километър

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: От 2013 г. – пътна такса за всеки изминат километър

Мнениеот icoico » Съб 29 май 2010 8:29

AmW написа:Не знам само що се палите така...
Няма да стане реалност това, сигурен съм.
Кой ще напише софта? Сименс може би? Те се представиха блестящо с документите.
Кой ще плаща за тия устройства по колите?
Нали бай ти Пешо ще му хване цаката на 2рата седмица и замина и gps замина и проследяване...
Да оправят данъците и всеки да си плаща там където си кара... и да плаща данък... не некви пръдливи 15лева.
Е тва е, не някакви gps-и и простотии.

Господин министъра Плевналиев по образование е компютърен инженер,така ,че бих казал конкурса за софтуера случайно ще го спечели фирма на някой негов състудент(справка Цветелинките) mhihi
За плащането на устройствата...сещам се кой :roll:
Наистина се пеним напразно обаче,защото най-вероятно става въпрос за електронните винетки за товарни автомобили,за каквито са всички действащи такива системи из Европа.
http://www.shell.bg/home/content/bgr/pr ... itzerland/

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Съб 29 май 2010 11:17

Колега НЕОН
Сори ,че ти писах това в личните, не беше нарочно , обърках ;)

Аз не виждам нещо комично , ама колега щом си го видял така да е ;). Но не виждаш ли как от година на година, цоцат нас шофьорите със всевъзможни данъци и такси. Или е лъжа ???. Има ли логика , ще ти дам следния пример:
Преди пасата имах една фиеста 1.1 бензин 1993г. - данъка и беше 19 лева
На пасата ми сега , който е доста по нов 1,9 тди 115 к.с. данъка ми е 230 лв.
Един приятел има 3 годишна корса бензинка данъка му е 180 лева.
Е какво излиза когато крам трошка плащам по-малък данък. Това никъде го няма , в ЕС когато колата ти е чисто нова почти не плащаш данъци, а ткогато ти е стара яко те друсат с данъците именно затова те се отървават от старите си коли, защото им идват много данъците, а тука е точно обратното.
Направо се замислям да си купя една жигула да и хакна едно газово и да плащам данък 5 лева.

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Съб 29 май 2010 11:21

Marto_VN написа:Колега НЕОН
Сори ,че ти писах това в личните, не беше нарочно , обърках ;)

Аз не виждам нещо комично , ама колега щом си го видял така да е ;). Но не виждаш ли как от година на година, цоцат нас шофьорите със всевъзможни данъци и такси. Или е лъжа ???. Има ли логика , ще ти дам следния пример:
Преди пасата имах една фиеста 1.1 бензин 1993г. - данъка и беше 19 лева
На пасата ми сега , който е доста по нов 1,9 тди 115 к.с. данъка ми е 230 лв.
Един приятел има 3 годишна корса бензинка данъка му е 180 лева.
Е какво излиза когато крам трошка плащам по-малък данък. Това никъде го няма , в ЕС когато колата ти е чисто нова почти не плащаш данъци, а ткогато ти е стара яко те друсат с данъците именно затова те се отървават от старите си коли, защото им идват много данъците, а тука е точно обратното.
Направо се замислям да си купя една жигула да и хакна едно газово и да плащам данък 5 лева.

Ами взимай,искаш ново,значи имаш пари и да си плащаш данъка mhihi Караш стара кола,ясно е че повечето от нас,не могат да си позволят нова кола,с тези заплати е така,така че е редно данъка да е малък mhihi

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Съб 29 май 2010 12:15

цената сигурно ще бъде 1 стотинка на километър :roll:

Потребителски аватар
Vladko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vladko » Съб 29 май 2010 12:22

И аз мисля че става въпрос само за товарни/тежки МПС,а не за леки :idea: По цяла Европа е така-с изключение на магистралите които са платени,там си има определена цена за определен маршрут-ако не ти изнася караш по първокласен път безплатно.

Потребителски аватар
JoroKN
Автомобил: Vw Golf MK6
Двигател: CBAB - 2010

Мнениеот JoroKN » Съб 29 май 2010 13:12

Vladko написа:И аз мисля че става въпрос само за товарни/тежки МПС,а не за леки :idea: По цяла Европа е така-с изключение на магистралите които са платени,там си има определена цена за определен маршрут-ако не ти изнася караш по първокласен път безплатно.

И аз мисля че ще бъде нещо подобно,ако не колата в гаража и ще си се возя с колелото :evil:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 29 май 2010 13:29

В нашата разбойническа държава всичко го плащаме по няколко пъти, а това което получаваме срещу парите си е под всякаква критика. На практика и сега плащаме на километър чрез акциза върху горивата (реално сумата е доста по голяма от цената на винетката) още веднъж плащаме данък, още веднъж винетка и разбира се плащаме и излишни ремонти, които не биха се наложили, ако поне малка част от парите действително се използваха за поддръжка на пътищата. Няма да се изненадам, ако просто ни задължат освен досегашните цени на винетките да плащаме И електронните.

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Съб 29 май 2010 14:06

Nikkolay написа:цената сигурно ще бъде 1 стотинка на километър :roll:

И като навьрташ по 25000 на година ,колко ще платиш смятал ли си=250 ЛЕВА... е.ати грабежа..то да караш по пьтища сьм сьгласен ,ама в тоя лунен пейзаж... :screwy

Потребителски аватар
ivostefanov
Автомобил: Audi A4
Двигател:

Мнениеот ivostefanov » Съб 29 май 2010 14:14

единственото хубаво или по скоро надежда от цялата тази работа е,че се надявам хората които идват от провинцията дори и големи строителни фирми като започне да им излиза по солено да пътуват съответно да си дигнат и цените за труд.
макар,че и доста хора се осетиха вече ама...

за ремонти на коли и дупки няма смисъл да си говориме но аз също смятам,че 100km не са равни на 1000 седмично а таксата е една.
това е поредната простотия с която ще ни ши*ат всичките,едни по малко др. повече.

Потребителски аватар
Vencitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vencitu » Съб 29 май 2010 14:41

Първо да си оправим начина на мислене пък после да говорим кое е справедливо и кое не е :!:

Потребителски аватар
Marto_VN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_VN » Съб 29 май 2010 16:02

Enigma79

Не е в това въпроса кой има и кой няма. Имал съм взел съм, това незначи че съм милионер нали. Взел съм го за 7600 лв. преди година и половина оценка като нова е 45000 лв., можех добавя още някой лев и да си взема една дачия нова нали, ама не ми се кара румънска каруца - и пак да плащам луди данъци за нея.Всеки работи за заплата , ако си дръпнеш заем за по-хубава колица това какво значи ,че си много богат ли ?! Пълни глупости!
Е трябва ли всички да караме каруци и таралясници за да не плащаме данъци? И какво да си сменям колите с 15-20 годишни ли ?
Нали логиката е да вземеш поне 9-10 годишна за да можеш да я караш поне 5-6 години или ако можеш повече.
Аман от тая българска , соц. черта да караме колите си по 20 години, все едно се женим за купчина желязо.

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Съб 29 май 2010 16:12

Marto_VN написа:Enigma79

Не е в това въпроса кой има и кой няма. Имал съм взел съм, това незначи че съм милионер нали. Взел съм го за 7600 лв. преди година и половина оценка като нова е 45000 лв., можех добавя още някой лев и да си взема една дачия нова нали, ама не ми се кара румънска каруца - и пак да плащам луди данъци за нея.Всеки работи за заплата , ако си дръпнеш заем за по-хубава колица това какво значи ,че си много богат ли ?! Пълни глупости!
Е трябва ли всички да караме каруци и таралясници за да не плащаме данъци? И какво да си сменям колите с 15-20 годишни ли ?
Нали логиката е да вземеш поне 9-10 годишна за да можеш да я караш поне 5-6 години или ако можеш повече.
Аман от тая българска , соц. черта да караме колите си по 20 години, все едно се женим за купчина желязо.

То освен да я купиш,там да ли с заем или в кеш,то трябва да я подържаш,ами и това си е сума и то голяма,дори и за каруци от 1998г и на горе,такаче не е само да я купиш,равносметката е в плюс на старите коли,евтина подръжка и в зависемост от колата и вкараните части,може и да изкара още 20години.Това че е на 20г или на 30г,не е гарнция че е каруца,ако е подържана както трябва,мога да кажа че е по добра от доста по модерни пластмасови боклуци,обикалящи по нашите пътища.А по въпроса защо европейците ги изхвърлят на по 3-5години,ами много е просто,от тази икономия на материал,след тези години колата се разпада,както беше шегата за опел,на екологичната кола,зарови в земята един опел и след 2години,няма нищо да откриеш на това място,всичко ще рециклирано :063:

Потребителски аватар
profesor humel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот profesor humel » Съб 29 май 2010 16:22

Бе аз съм твордо против тия електрони винетки, прърво беше само винетка 40 - 50 лв , после акциз на горивата от 1.70 станаха на 2.30 (говоря за нафтата). И сичко това да саберат пари и Ужжж да оправят патищата в България , крапнаха квто крапнаха с еФтения асвалт ,замазаха ни очите и готово. Колкото повече палащаме толкова повече крадът, гадините.ПП - една птоста сметка един милион автомобили с винвтка по 67 лв са 6 милиона и косур на година , за горивата да не говорим щотооо ..... :bishop

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Съб 29 май 2010 16:29

profesor humel написа: една птоста сметка един милион автомобили с винвтка по 67 лв са 6 милиона и косур на година , за горивата да не говорим щотооо ..... :bishop

даже не е и толкоз проста сметката колега, защото 1 милион автомобили с винетки от по 67лв не правят 6 милиона лв., ами цели 67 милиона :да:

Потребителски аватар
profesor humel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот profesor humel » Съб 29 май 2010 16:30

извинявам се за грубата грешка :beat_butt2 а някои питал ли се е каде отиват тия пари death

Върни се в “ОФФ-Топик - други”