:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Измама с ланец

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
grizzly18
Автомобил:
Двигател:

Re: Измама с ланец

Мнениеот grizzly18 » Чет 04 ное 2010 0:57

радвам се че ти поне си мислещ изкупната цена на среброто в момента е 80 стотинки на грам а тои ми го предлага на 68 стотинки аз почти веднага го развързвах на 1.20
така че си правете изводите дали не го исках а ланеца наистина е сребро има проба 925
И да отбележа че моята везна е с точност до 0.1г до 500г на снимката си го пише !
не е професионална но върши перфектна работа за такива случаи :bishop

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 04 ное 2010 1:39

grizzly18 написа:изкупната цена на среброто в момента е 80 стотинки на грам а тои ми го предлага на 68 стотинки аз почти веднага го развързвах на 1.20

Що и мен не ме мамят така :shock :roll:

Потребителски аватар
Виктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Виктор » Чет 04 ное 2010 1:50

dobrin написа:Без да вземам каквато и да е страна по случая, само ще изложа това, което получих като консултация от един познат бижутер и изводите, които той ми сподели от случая:
1. Няма такава цена за стандартната проба сребро при такъв грамаж. Минималната цена, на която може да се купи такова нещо, доставна говирим, е близо 400 лева. Ако пробата на среброто е много ниска, това вече е съвсем друг случай.
2. Монета от 1 лев тежи 6,98 грама, а не 7. Разликата е малка, но говори за това, че използваната везна не е съвсем абсолютно прецизна. Въпреки това е допустимо точна.
3. Дори да бъде продаден този ланец в заложна къща или в бижутерско ателие като материал, цената му ще бъде по-висока от тази, за която е бил договорен. Т.е., ако купувачът наистина е получил ланец с параметрите, които той е измерил на посочената договорена цена, и ланецът е бил наистина сребърен, това е изгодна сделка.
4. Никога не си купувай бижута през интернет.

1. Всяко нещо което е ползвано сиреч не е ново няма как да е на пазарната цена за ново - важи и за сребърните ланци.

2. Както каза и колегата толеранса на измерване е +-0,1гр.(даже на дисплея се вижда че мери само до десета след запетаята) Ти говориш за разлика от 0,02гр. Което показва, че везната си е доста точна, следкато е показала 7гр.
Напълно точен измервателен уред няма. Всички измерват с известен толеранс. Толеранса често се дължи на така наречения измервателен артефакт(не съм сигурен че така се превежда на български "Messartefakt"), който е следствие от свойствата на метода за измерване. Все пак да не задълбаваме... Но изречения от типа "везната не е съвсем абсолютно точна" в случая са пълни глупости, които пораждат безпочвени съмнения.

Везната е меко казано допустимо точна, стига да не е манипулирана.

3. В заложна къща повече от 50-100лв на това няма как да се вземе. Златарите до колкото знам не изкупуват сребро като материал, тъй като изработката струва повече отколкото материала. Сиреч не си струва претопяването.

За теб ще бъде ли изгодна сделка ако ти продам джанти 16" а съм ти казал че са 17" и ти си ги купил за такива(демек съм те подлъгал и ти си дал парите с презумцията че купуваш 17")? Обаче после идва някой многознайко и започва да ти обяснява, че въпреки че са 16" са страшна далавера, защото са на цената за такива? Та ти още в началото си се подлъгал и си ги купил защото си мислел че са 17", а не защото са 16" на далавера... Да така определено се продават по-лесно нещата...

Каквото пише в обявата, това трябва и да се продава бе колеги. Ей така, от морална гледна точка. Защото другото е измама.

4. Тук съм съгласен, но какво общо има това с измамата?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Чет 04 ное 2010 2:07

Виктор написа:
dobrin написа:Без да вземам каквато и да е страна по случая, само ще изложа това, което получих като консултация от един познат бижутер и изводите, които той ми сподели от случая:
1. Няма такава цена за стандартната проба сребро при такъв грамаж. Минималната цена, на която може да се купи такова нещо, доставна говирим, е близо 400 лева. Ако пробата на среброто е много ниска, това вече е съвсем друг случай.
2. Монета от 1 лев тежи 6,98 грама, а не 7. Разликата е малка, но говори за това, че използваната везна не е съвсем абсолютно прецизна. Въпреки това е допустимо точна.
3. Дори да бъде продаден този ланец в заложна къща или в бижутерско ателие като материал, цената му ще бъде по-висока от тази, за която е бил договорен. Т.е., ако купувачът наистина е получил ланец с параметрите, които той е измерил на посочената договорена цена, и ланецът е бил наистина сребърен, това е изгодна сделка.

1. Всяко нещо което е ползвано сиреч не е ново няма как да е на пазарната цена за ново - важи и за сребърните ланци.

2. Както каза и колегата толеранса на измерване е +-0,1гр.(даже на дисплея се вижда че мери само до десета след запетаята) Ти говориш за разлика от 0,02гр. Което показва, че везната си е доста точна, следкато е показала 7гр.
Напълно точен измервателен уред няма. Всички измерват с известен толеранс. Толеранса често се дължи на така наречения измервателен артефакт(не съм сигурен че така се превежда на български "Messartefakt"), който е следствие от свойствата на метода за измерване. Все пак да не задълбаваме... Но изречения от типа "везната не е съвсем абсолютно точна" в случая са пълни глупости, които пораждат безпочвени съмнения.

3. В заложна къща повече от 50-100лв на това няма как да се вземе. Златарите до колкото знам не изкупуват сребро като материал, тъй като изработката струва повече отколкото материала. Сиреч не си струва претопяването.

За теб ще бъде ли изгодна сделка ако ти продам джанти 16" а съм ти казал че са 17" и ти си ги купил за такива(демек съм те подлъгал и ти си дал парите с презумцията че купуваш 17")? Обаче после идва някой многознайко и започва да ти обяснява, че въпреки че са 16" са страшна далавера, защото са на цената за такива? Та ти още в началото си се подлъгал и си ги купил защото си мислел че са 17", а не защото са 16" на далавера... Да така определено се продават по-лесно нещата...

Каквото пише в обявата, това трябва и да се продава бе колеги. Ей така, от морална гледна точка. Защото другото е измама.

Тук аргументите на Виктор са доста по-убедителни за мен. :да:

Потребителски аватар
djofar
Автомобил: Golf 4 GTI
Двигател: 1.9TDI ARL 2003

Мнениеот djofar » Чет 04 ное 2010 10:06

Виктор написа:

Подкрепям колегата :да:
Все едно да продавам телефон iPfone 3G за 50 кинта впоследствие отваряш пратката в еконт и гледаш някакъв Водафон :screwy и си речеш ' що ппък 50 кинта пак съм на далавера''
Тва според теб няма да е измама пак така ли

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 04 ное 2010 10:24

защо продавача не отговаря въпреки че знае за темата
няколко човека вече писаха че ще отговори
тоест явно са говорили с него
какво толкова се бави
и аз го познавам... но ако бях на негово място час по-скоро щях да опровергая нещата написани тук

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 04 ное 2010 10:26

щото е измамник и иска всичко да отшуми.
той си го каза даже:
заключвайте темата , аз като намеря време ще покажа кое как е. :screwy

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 04 ное 2010 11:22

Не е иститна колко лесно слагате етикет на хората без да са ясни всички неща около даден или конкретно този спор...
Познавам Митко отдавна и то в съвсем друга свтлина. Имал съм финансови вземания/давания с него далеч над описаните в тази тема суми и всичко винаги е било точно.
Няма да взимам отношение по тези спорове защото не познавам случая в детайли, а и не съм нийчи съдник или адвокат. Само ще кажа, че ми е изключително трудно да повярвам, че говорим за един и същ човек...

Апелирам към всички спамери и драскачи да си въздържат коментарите и да оставят темата в ръцете на заинтересованите страни и модераторите.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Чет 04 ное 2010 11:31

groznika написа:...Апелирам към всички спамери и драскачи да си въздържат коментарите и да оставят темата в ръцете на заинтересованите страни и модераторите.

Щом темата е във форума, значи че всеки може да вземе отношение по нея без да бъде квалифициран като спамер или драскач. Иначе заинтересованите, както казваш, биха си изяснили отношенията на лични. :012:

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 04 ное 2010 11:35

За можене може, но с нищо не помагат на никоя от страните :)
Респективно се обезмисля коментирането от неинформирани (спамери и драскачи) ;)

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 04 ное 2010 11:48

аз това не мога да разбрера, познавате някой тук от форума и няколко изпити кафета и вече той за нищо на света не може да бъде измамник.
аз също не вземах страна, ама то ясно вече ,че работата намирисва.
все пак ако някой ме обвини ще се опитам да отделя 7 мин. да се защитя.
не вярвам да е повече от 7 мин.5 мин. до някой златар да го претегли и 2 да напиши какво е притеглил.
а той продалжава да се спотайва.

groznika написа:За можене може, но с нищо не помагат на никоя от страните :)
Респективно се обезмисля коментирането от неинформирани (спамери и драскачи) ;)

на тях може и да не можем ,НО на бъдещите купувачи -- ДА

grizzly18
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grizzly18 » Чет 04 ное 2010 11:56

бих допълнил една мъдрост

Гладът е по силен от тока!

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 04 ное 2010 12:20

Виктор написа:1. Всяко нещо което е ползвано сиреч не е ново няма как да е на пазарната цена за ново - важи и за сребърните ланци.

Колега, не виждам в какъв точно аспект се нае да коментираш написаното от мен, при условие ,че съм написал, че го пиша нито за да оправдавам някого, нито за да обвнинявам. 15-ки, 16-ки, 12-ки - къде отиде и защо не мога да разбера. А иначе бижутерите изкупуват сребърни бужута. Относно пълните глупости - виж все пак, преди да напишеш нещо, с каква точност мерят везните в бижутерските ателиета и се замисли защо (цената е на грам). Както написах по-горе - изброеното е мнение на познат бижутер, неангажиращо никого.

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател:

Мнениеот Stefan » Чет 04 ное 2010 12:21

Няма ли да се спрете бе. Нали ви казах, че няма възможност да отговори :evil: За по-малоумните ще го напиша по-ясно - няма достъп до компютър :!:

Междудругото, има заснето видео с измерването на ланеца :arrow:

Потребителски аватар
Виктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Виктор » Чет 04 ное 2010 13:22

dobrin написа:
Виктор написа:

Колега, не виждам в какъв точно аспект се нае да коментираш написаното от мен, при условие ,че съм написал, че го пиша нито за да оправдавам някого, нито за да обвнинявам. 15-ки, 16-ки, 12-ки - къде отиде и защо не мога да разбера. А иначе бижутерите изкупуват сребърни бужута. Относно пълните глупости - виж все пак, преди да напишеш нещо, с каква точност мерят везните в бижутерските ателиета и се замисли защо (цената е на грам). Както написах по-горе - изброеното е мнение на познат бижутер, неангажиращо никого.

Не искаш да оправдаваш или да обвиняваш никого и в следващия момент следват 4 точки които са само в полза на едната страна в спора.
Детски истроии... "Не искам да обидя никого ама да ви е*а майката на вскичките" - същата работа.

Я кажи с каква точност мерят везните в бижутерските ателиета? Каква супервезна ти трябва за да хванеш 50гр. разлика? От НАСА ли?
+-0,1гр. в случая ти е предостатъчен. На какъв език да го напиша?

И 4те точки от мнението са супер манипулативни.

Сега ще ти кажа и защо се "наех" да коментирам (не знаех, че не е позволено)
dobrin написа:Т.е., ако купувачът наистина е получил ланец с параметрите, които той е измерил на посочената договорена цена, и ланецът е бил наистина сребърен, това е изгодна сделка.

Коментирам, защото администратор във форума обяснява, че въпреки че колегата не е получил това което е пишело в обявата, има далаверка...
Колега, ако наистина администраторския екип на форума толерира такива неща, ще се радвам да ми изтриете юзъра.

Дори в И-бей пише че продавачът носи отговорност за написаното в обявата. Там е работата.

Колегата ако не е занел колко тежи тая тенекия, спокойно е можел да остави само снимката. Оттам нататък всеки да си слага главата в торбата, като мащабира с телефона.

В мнението което прочетохте съм цитирал баба ми, която е златар, адвокат, полицай и пожарникар и нямате право да оспорвате казаното. Също така защото съм цитирал баба си, не нося отговорност за написаното mhihi mhihi mhihi

Последна промяна от Виктор на Чет 04 ное 2010 13:29, променено общо 2 пъти.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”