Има ли сметка от АЕЦ Белене?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Рентабилна ли е цената на новата АЕЦ Белене?

Да, рентабилна е
98
80%
Не, не е рентабилна
25
20%

Общо гласове: 123
Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Пет 13 юни 2008 8:47

Vizor написа:Аз също работя в едно министерство и знам как стават нещата бъди сигурен. Не си мисли, че всичко което пишат по вестниците е вярно.. повярвай ми ;)

Знам, че не става както пише във вестниците, но знам че е много по-зле работата. Това ми е ясно от първа ръка :wink:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 13 юни 2008 17:25

Много ми е интересно на каква база всеки един гласува в тази анкета?

Как сметнахте рентабилността на едно такова крупно начинание?

Пример давам - дали е рентабилна рафинерията Лукойл-Нефтохим? - Определено е рентабилна, понеже ако не беше, нямаше да съществува в този си вид. Обаче има едно НО. Примерно вярвате ли, че ако Лукойл го нямаше, бензина щеше да е по-скъп?

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 13 юни 2008 17:54

musura написа:Много ми е интересно на каква база всеки един гласува в тази анкета?

Как сметнахте рентабилността на едно такова крупно начинание?

Пример давам - дали е рентабилна рафинерията Лукойл-Нефтохим? - Определено е рентабилна, понеже ако не беше, нямаше да съществува в този си вид. Обаче има едно НО. Примерно вярвате ли, че ако Лукойл го нямаше, бензина щеше да е по-скъп?

...мен ако питаш щеше да е по-евтин...

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 13 юни 2008 18:17

Просто въпроса е как някой сметнаха, че АЕЦ-а ще е ефективен или обратното :wink:

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пет 13 юни 2008 18:21

musura написа:Просто въпроса е как някой сметнаха, че АЕЦ-а ще е ефективен или обратното :wink:

ще ти отговоря....
празни приказки се говорят тук... аз задодох няколко въпроса на автора, той не ми отговори.Следователно вобще не е наясно, а говори измишльотини, неподкрепени с факти и цифри. от там следва че се говорят празни приказки.

Потребителски аватар
Cherepaha
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cherepaha » Пет 13 юни 2008 20:23

musura написа:Просто въпроса е как някой сметнаха, че АЕЦ-а ще е ефективен или обратното :wink:

Елементарно. Ядрената енергия се нарежда веднага след термоядрения синтез (не е измислено нищо по-убаво)... И тъй като термоядрения синтез за момента днешен е неизползваем (въпреки, че го борят от 40 лета вече), отдаваме свойте предпочитания на ядрената енергия за сметка на духането на вятъра, валежите (не, че на са актуални тези дни) и строежа на язовирни стени ... ?!! mhihi mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 13 юни 2008 20:38

Според мен си е рентабилна.Мисля,че около 40% от електроенергията в БГ се произвежда от сегашния ни АЕЦ.След като се гласят а и вероятно ще успеят да го спрат целия оставаме с 40% по-малко.Инвсетицията във ВЕЦ-ове,ТЕЦ-ове,вятърни електроцентрали и т.н. едва ли ще е по-малка от тази за един АЕЦ при еднаква изходна мощност (въпросните 40%).Отделно ние ли ще сме прецаканите вместо да изнасяме електричество да трябва да си го внасяме при положение,че имаме възможността да си го произвеждаме ние.
Румъния със спонсорството на Франция си строи доста АЕЦ-ове с идеята да изнася електроенергия към съседни държави.Ние в момента изнасяме за Турция определено количество така да се изразя.След като затворят сегашния ни АЕЦ не само няма да изнасяме ами ще трябва и да си внасяме....откъде ли ще внасяме тогава....отговора е малко по-нагоре ;) Не случайно Франция гласува с пълно мнозинство за спирането на сегашния ни АЕЦ и е твърдо против построяването на новия ни...все пак френските реактори на територията на Румъния трябва да се изплатят някак си ;)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 13 юни 2008 23:26

Въпросът като цяло е, не е ли по-изгодно за малка България със затихващата си икономика и демография (след 30-40 години ще сме няколко милиона по-малко население)... да си купуваме като пичове енергията, вместо да инвестираме едни милиарди, които видите ли, след 30-40 години ще сме на печалба :roll:
Само се сетете, примерно милиардите вместо в строеж на АЕЦ, ако отидат в инфраструктура, няма ли да е по-добре за 30-40 години да спасим 30-40 хиляди живота от ПТП-та, или ще е по-добре да плащаме ел.енергия с 0.02 лева по-евтино, от колкото да си я внасяме от Румъния или от където и да е?

Всички тези мегаломански проекти с държавно участие (а АЕЦ-а ще е точно такъв), са една голяма партийна касичка. На фона на няколкото милиарда инвестиции, 200-300-400 милиона не се забелязват.

Бих гласувал с 2 ръце за такъв проект, ако е без участието на държавата, обаче след като бизнеса (и то не само нашия, а и световния) е преценил, че не си струва инвестицията в такъв мегаломански проект, защо трябва да вярвам на политиците (като те се славят като най-лоши стопани), че проекта си заслужава?

Винаги съм си мислел, че не трябва да се гонят евтини суровини или екстри, а да се преследва качество на живот. Демек не е важно тока да е евтин, по-важно е доходите да са достатъчно големи, за да не ти пука колко струва тока. Това се отнася и за всякакъв вид жизнено важни стоки и услуги - тях не трябва да ги мислим. Никога няма да бъдем "гъзари" и "истински богати" заради това, че тока ни е с 2-3 цента по-евтин от колкото в Германия.

Жалко, че политиците ни са толкова лакоми и късогледи, че с лека ръка са готови да потрошат много пари на данъкоплатците, само и само да си докарат тяхната облага :evil:

Задайте си и въпроса, колко точно пари ще ми струва тази централа (примерно като разделите предполагаемата стойност на броя реално работещи хора в БГ и после умножите по две, понеже проекта винаги е много по-евтин в началото, но преди завършването все някъде са потънали още толкова пари). Само уточнявам, че реално работещите хора в БГ са някъде около милион, тук изключвам професиите, които са на бюджетна издръжка, както и пенсионерите и децата.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 13 юни 2008 23:55

Тънката идея е друга - държавата няма да започне да внася електроенергия а по-скоро ще ни измислят режим както направиха с водата навремето като не достигаше.....отне няколко години да решат проблема за София специално а през това време...режимче.По-голямата част от тези инвестиции са чуждестранни понеже ние сами нямаме как да си я финансираме като после разбира се ще ги връщаме под формата на електроенергия или на нещо друго.Отделно тя би създала работни места,доста голями капиталовложения в различни сектори по време на изпълнението и т.н.Тези пари и да се отделят за инфраструктура няма да има никакъв смисъл - просто ще бъдат наместени някъде другаде но не и в инфраструктурните проекти (че ние една магистрала до Плевен и една до морето ги строим колко години вече и....нищо).Според мен все пак има смисъл от централата.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Съб 14 юни 2008 0:04

Ами сам виждаш как се строят магистрали, сети се как ще се строят АЕЦ-и :idea: Отделно ще се строи с държавни гаранции, демек голяма част от финансирането ще си бъде държавно, независимо по какъв начин ни го представят :idea: Отделно тази централа ще се прави с руски реактори, които могат да работят само с руско гориво. Демек - събуваме си гащите и се надупваме по посока изток, понеже ще е кофти да хвърлим няколко милиарда и братушките да кажат - "Пичове, от утре урана става дабъл, понеже голямо търсене стана на пазара..." :idea:, а пък няма алтернативни доставчици на гориво, ужас... плащай и плачи

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Съб 14 юни 2008 13:38

musura написа:Ами сам виждаш как се строят магистрали, сети се как ще се строят АЕЦ-и :idea: Отделно ще се строи с държавни гаранции, демек голяма част от финансирането ще си бъде държавно, независимо по какъв начин ни го представят :idea: Отделно тази централа ще се прави с руски реактори, които могат да работят само с руско гориво. Демек - събуваме си гащите и се надупваме по посока изток, понеже ще е кофти да хвърлим няколко милиарда и братушките да кажат - "Пичове, от утре урана става дабъл, понеже голямо търсене стана на пазара..." :idea:, а пък няма алтернативни доставчици на гориво, ужас... плащай и плачи

Това за горивото къде го прочете?
В предишните страници казах, че в югозападна България ИМА уранови мини!

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Нед 15 юни 2008 16:05

musura написа: .........Отделно тази централа ще се прави с руски реактори, които могат да работят само с руско гориво.........

Поредната глупост :lol:

Ядрените централи работат с Уран 235 = U 235!!!!!!!!!

Ядреното гориво прилича на голямо "хапче"!!!!! и е пресован в специални форми.
Урана е руда, която след нейното изваждане се праща, за така нареченото "Обогатяване" или изчисти от разни примеси !!
Обогатения уран=изчистен уран= U 235 !!!

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1% ... %D0%BD-235
Това е една малка част от това което трябва да прочетеш(а не става само с четене) преди да се изкажеш!!!!!

п.с.
Урана може да бъде добита от всякъде, било то в Русия, Америка, Африка, Европа, ако щеш и на Мачу Пичу у царевичака!!!!

Последна промяна от petko5 на Нед 15 юни 2008 20:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 15 юни 2008 16:44

ISRalien и petko5 защо пак се изказвате неподготвени? КАто не сте наясно как работят АЕЦ, защо трябва да пишете глупости?

Научете си първо урока за ядреното гориво и тогава пак може да поспорим кое с какво работи и къде се прави обогатяването на горивото.

Да не си помислихте, че се копа уран, пресова се и се пуска в реактора mhihi? Ако беше така работата, нямаше да са 4-5 ядрените сили в света и толкова ревностно да пазят технологиите за обогатяване на уран :wink: Иначе самата руда всеки може да си я копа колкото иска, номера после колко пари се плаща да ти направят от рудата гориво и колко след това струва да ти вземат отработеното гориво, което е радиоактивен отпадък :wink:

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Автомобил: Dacia Sandero Stepway
Двигател: 2017
Контакти:

Мнениеот Kaizer Soze » Нед 15 юни 2008 19:00

petko5 написа:....... за така нареченото "Убогатяване" или изчисти от разни примеси !!
Убогатения уран=изчистен уран= U 235 !!!

Преди да говориш за обогатяване на уран се позавърни към 4 клас, щот неграмотните специалисти по ядрена енергетика приличат по-скоро на специалисти по компресиране на въздушни маси...

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Нед 15 юни 2008 19:59

Kaizer Soze написа:
petko5 написа:....... за така нареченото "Убогатяване" или изчисти от разни примеси !!
Убогатения уран=изчистен уран= U 235 !!!

Преди да говориш за обогатяване на уран се позавърни към 4 клас, щот неграмотните специалисти по ядрена енергетика приличат по-скоро на специалисти по компресиране на въздушни маси...

Случват се правописни грешки, благодаря за което :wink:

Относно твоето тъпо изказване......просто нямам думи :wink:
Аз съм специалист по компресиране на тъпи изказвания и специалисти по компресиране на въздушни маси...
Твоето изказване се компресира до=0, явно и ти трябва да почетеш малко повече, преди да пуснеш тема касаеща твоета некомпетенция :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”