quote="BastunSelski"]
ISRalien написа:то не беха камъни, бимберици, кефчета

мерси колега, оправи ми настроението

и ако всички оставяха всички щяха да работят по бензиностанциите (сметни сега тия 1056 бимберици по броя колонки на една средностатистиеска бензиностанция)

Радвам се и аз,че съм ти оправил настроението

. Е да,ама понякога на бензиностанцията работят няколко човека,така че сигурно всеки служител си има "собствена" колонка.Като хвана и резултата от анкетата, то излиза,че около 30 процента им дават бакшишче(даже някои дават по 2лева).Така излиза,че те могат да си докарат около 300лева над своите заплати,които са в интервала [450,600].А честно да ви кажа работата не им е толкова тежка!!!(не е оксиженист,миньор и т.н,няма ОТ и крайни срокове).
То народа е казал вода газим жадни одим!!! Значи това момче като види клиент трябва да му удари такъв спринт,че Бен Джонсън да го моли да му стане треньор!А в реалност това не е така!!Влачат се между колонките,лафят си помежду си,пият кафенце и т.н.
А и според мен хората не искат да работят тази работа не,че се изкарва малко,ами просто се водиш "сипвач на бензин",същото е и с шофьор на такси.
А бе българина гледа,ако може нищо да не работи,но да печели по 2к,а и да може да е шефче.Та понякога някои хора пренасят тези свои мечти и на работното си място и става тя,каквато става.[/quote
Eй това разсъждение най ме кефи. Бравос
Стига с тея бакшиши, на нас кой ни дава. По логиката на някой колеги от темата трябва да си разменяме бакшиши за извършена работа за която ни плащат или си изкарваме пари по този начин. Няма оправия в тая държава докато има такива разсъждения и действия от страна на част от хората.
Какво значи бакшиш - подарък, дар, възнаграждение, почерпушка, близо до подкуп, рушвет и т.н.
Бакшиш е възнаграждение за обслужаване (в ресторант, бар, такси, хотел, фризьорски салон, и пр.), което е допълнително „дадено на ръка“ над предварително уговорената сума.
Думата е от персийски произход - bakshish (بخشش), което означава „дар“. Разпространена е в Турция и всички територии на бившата Отоманска империя. Смята се, че думата бакшиш е свързана с персийската бакхшидан — което означва „давам“, както и бъкши — което означава „допълнително“ или „даром“.
Ето и малко информация от Google:
По света [редактиране]
Заведенията в САЩ имат регламентиран процент възнаграждение за обслужващия персонал (service fee, такса за обслужване). Очаква се клиентът да плати допълнително сума между 15-25% от цената на консумацията. Процентът е регламентиран в меморандума на Националната асоциация на ресторантьорите в САЩ.[1][2]
В Европа (и България[3]) бакшишът се възприема като награда за добре свършена работа или добро обслужване.[1] В Швейцария, Холандия и Австрия размерът на бакшиша е 3-5% от сумата. В Скандинавските страни и Италия бакшишът (ит. servizio e coperto, такса за обслужване и сервиране) се включва в сметката и варира около 7-10%. Във Франция бакшишът се включва в сметката (като pourboire, буквално за да пийнеш), но е прието да се даде и допълнително дребна сума. В Гърция се нарича (филодорима, „дружески подарък“) и представлява задължителни 10% от сметката.[2]
В Япония не е прието да се дава бакшиш. Презумпцията е, че цялото заплащане на служителите се урежда от работодателя им, а клиентът има финансови взаимоотношения само с него.[1] Японските служители възприемат даването на бакшиш за оскърбление, тъй като те смятат, че са длъжни да си вършат работата добре по подразбиране.[2]
В Китай даването на бакшиш официално е забранено, но на практика е 5-10% от сумата за обслужване.[