давате ли бакшиши на БЕНЗИНОСТ. като ви измият стъклата?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Давате ли бакшиш като ви измият стъклата/фаровете по БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ?

зак'во да им давам, това им влиза в задължението!
138
44%
зак'во да им давам, да не съм ги карал да мият!
34
11%
давам когато имам дребни...
79
25%
винаги давам!
31
10%
не давам да ми мият стъклата!
29
9%

Общо гласове: 311
Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Сря 18 юни 2008 21:15

myrshavija написа:
joker написа:За нискоквалифициран труд бакшиши не давам!

Според мен, за висококвалифициран труд бакшиш няма как да дадеш/получиш. Поправи ме, ако греша!
има, ама им викат подкупи :lol:

хората оправдават това, че са стиснати :lol:

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Сря 18 юни 2008 21:41

Бакшиш не давам,плащам колкото е сметката.Не ми е ясно защо за дадена работа е редно да се дава бакшиш а за друга не?

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Сря 18 юни 2008 22:04

според мен за едно грамотно и културно обслужване е редно да се остави бакшиш без значение дали си на бензиностанция или на заведение!въпросът обаче е че доста малко хора знаят как да вземат бакшиша на един клиент.натрапва се мнение че бакшиша станал задължителен(иначе си ебати бастуна,ше псуват,ше гледат лошо),ДА ама НЕ :twisted: хубавото обслужване го коментираме щото е редкост,а на лошото изобщо не му обръщаме внимание щот е масово-с една дума,бакша требва да се заслужи от човека който ме обслужва :!: ще му го дам с удоволствие заради факта че ме е предразположил да се чуствам комфортно и съм удовлетворен от работата му :wink:

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Сря 18 юни 2008 22:54

Аз не знаех,че има мода да се оставят бакшиши на тея дето сипват.То аз слизам сипвам за 20 камъка и тва е.Ако има желание да мие,ако нема да не мие.Аз гумите последния път ги проверих преди година,така че не ги тормозя с тва.Ама се замислих за друго,аз сипвам за около 10мин и отивам в джунглата т.е за 1 час са 6 лумпена => за 8 часа са 48лумпена.Ако всеку лумпен им дава по левче-кефче,то стават 48 бимберици и веднага умножавам по 22 и => 1056лв.Тези пари не се облагат и така.:)

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Сря 18 юни 2008 23:02

Не давам !!!
Това е тяхно задължение :) !!!!
Ако не му харесва, да си смени работното място :wink:

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Сря 18 юни 2008 23:30

Нито съм го карам нито съм го молил.
Ако измие измие, то ако го прави за бакшиша е баси измекярщината.
Пък и мисля че му влиза в задължението, да зарежда, почистване на стъкла, помпене на гуми, проверка на масло (това от филмите) :)

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 18 юни 2008 23:38

BastunSelski написа:Аз не знаех,че има мода да се оставят бакшиши на тея дето сипват.То аз слизам сипвам за 20 камъка и тва е.Ако има желание да мие,ако нема да не мие.Аз гумите последния път ги проверих преди година,така че не ги тормозя с тва.Ама се замислих за друго,аз сипвам за около 10мин и отивам в джунглата т.е за 1 час са 6 лумпена => за 8 часа са 48лумпена.Ако всеку лумпен им дава по левче-кефче,то стават 48 бимберици и веднага умножавам по 22 и => 1056лв.Тези пари не се облагат и така.:)

то не беха камъни, бимберици, кефчета mhihi мерси колега, оправи ми настроението mhihi
и ако всички оставяха всички щяха да работят по бензиностанциите (сметни сега тия 1056 бимберици по броя колонки на една средностатистиеска бензиностанция) mhihi

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Мнениеот stoqn_g60 » Сря 18 юни 2008 23:49

ми те не са ли хора бе колега ,толкова ли ще обеднееш ако дадеш примерно 2 лв или за едно кафе да пие :shock

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 19 юни 2008 0:11

аз давам при положение че:
не ме е гледал тъпо да си заредя нафта и да доиде докато остават още 3 лева да заредя и след това да ми измие стъклата (защото където и да заредя нафта , след това ръцете ми миришат на нафта)

а учтив ли е , пич ли е , давам бакшиш , защото знам на цената на какво се искарват пари и знам какви пари получават!
за 1 лев няма да убеднея ...

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Чет 19 юни 2008 0:17

ISRalien написа:то не беха камъни, бимберици, кефчета mhihi мерси колега, оправи ми настроението mhihi
и ако всички оставяха всички щяха да работят по бензиностанциите (сметни сега тия 1056 бимберици по броя колонки на една средностатистиеска бензиностанция) mhihi

Радвам се и аз,че съм ти оправил настроението :D . Е да,ама понякога на бензиностанцията работят няколко човека,така че сигурно всеки служител си има "собствена" колонка.Като хвана и резултата от анкетата, то излиза,че около 30 процента им дават бакшишче(даже някои дават по 2лева).Така излиза,че те могат да си докарат около 300лева над своите заплати,които са в интервала [450,600].А честно да ви кажа работата не им е толкова тежка!!!(не е оксиженист,миньор и т.н,няма ОТ и крайни срокове).
То народа е казал вода газим жадни одим!!! Значи това момче като види клиент трябва да му удари такъв спринт,че Бен Джонсън да го моли да му стане треньор!А в реалност това не е така!!Влачат се между колонките,лафят си помежду си,пият кафенце и т.н.
А и според мен хората не искат да работят тази работа не,че се изкарва малко,ами просто се водиш "сипвач на бензин",същото е и с шофьор на такси.
А бе българина гледа,ако може нищо да не работи,но да печели по 2к,а и да може да е шефче.Та понякога някои хора пренасят тези свои мечти и на работното си място и става тя,каквато става.

Потребителски аватар
lodarski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lodarski » Чет 19 юни 2008 0:30

Бакшиш на човек който взима 1000лв заплата не бих дал.А това кой колко е квалифициран, човек не може да знае.На мен колата ми зареждаше човек с висше, които от недоимък работи като бензинджия.Не е хубаво да определяме хората по този начин.Във всяко стадо си има мърши.А хората, които са пичове и се отнасят добре с клиента мисля , че винаги си получват по нещо отгоре.
ПП Не мисля, че е нормално, ако зареждам за 10 или 20 лева да давам по 2лв бакшиш.В първия случай това си е 20% от консумацията. :evil:
ПП2 Аз винаги давам бакшиш, без значение колко.

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Чет 19 юни 2008 8:27

Аз мога сама да си заредя резервоара, да си измия стъклата, да си проверя налягането в гумите, да си налея течност/и/ и го правя...
Не е там работата...
Има бензиностанции, на които служителите са ЗАДЪЛЖЕНИ да мият стъклата и го санкционират, ако не го направят...

Потребителски аватар
Hertz
Автомобил: vw
Двигател:

Мнениеот Hertz » Чет 19 юни 2008 8:41

"зак'во да им давам, да не съм ги карал да мият!" :roll: :oops:
Предпочотам сам да си ги измия и да не си строша стъклото, пред това да го строши някой бензинджия :roll:

kibo_tom_8440
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB -2 0 4motion

Мнениеот kibo_tom_8440 » Чет 19 юни 2008 9:01

quote="BastunSelski"]
ISRalien написа:то не беха камъни, бимберици, кефчета mhihi мерси колега, оправи ми настроението mhihi

Радвам се и аз,че съм ти оправил настроението :D . Е да,ама понякога на бензиностанцията работят няколко човека,така че сигурно всеки служител си има "собствена" колонка.Като хвана и резултата от анкетата, то излиза,че около 30 процента им дават бакшишче(даже някои дават по 2лева).Така излиза,че те могат да си докарат около 300лева над своите заплати,които са в интервала [450,600].А честно да ви кажа работата не им е толкова тежка!!!(не е оксиженист,миньор и т.н,няма ОТ и крайни срокове).
То народа е казал вода газим жадни одим!!! Значи това момче като види клиент трябва да му удари такъв спринт,че Бен Джонсън да го моли да му стане треньор!А в реалност това не е така!!Влачат се между колонките,лафят си помежду си,пият кафенце и т.н.
А и според мен хората не искат да работят тази работа не,че се изкарва малко,ами просто се водиш "сипвач на бензин",същото е и с шофьор на такси.
А бе българина гледа,ако може нищо да не работи,но да печели по 2к,а и да може да е шефче.Та понякога някои хора пренасят тези свои мечти и на работното си място и става тя,каквато става.[/quote

Eй това разсъждение най ме кефи. Бравос
Стига с тея бакшиши, на нас кой ни дава. По логиката на някой колеги от темата трябва да си разменяме бакшиши за извършена работа за която ни плащат или си изкарваме пари по този начин. Няма оправия в тая държава докато има такива разсъждения и действия от страна на част от хората.

Какво значи бакшиш - подарък, дар, възнаграждение, почерпушка, близо до подкуп, рушвет и т.н. Бакшиш е възнаграждение за обслужаване (в ресторант, бар, такси, хотел, фризьорски салон, и пр.), което е допълнително „дадено на ръка“ над предварително уговорената сума.
Думата е от персийски произход - bakshish (بخشش), което означава „дар“. Разпространена е в Турция и всички територии на бившата Отоманска империя. Смята се, че думата бакшиш е свързана с персийската бакхшидан — което означва „давам“, както и бъкши — което означава „допълнително“ или „даром“.

Ето и малко информация от Google:
По света [редактиране]
Заведенията в САЩ имат регламентиран процент възнаграждение за обслужващия персонал (service fee, такса за обслужване). Очаква се клиентът да плати допълнително сума между 15-25% от цената на консумацията. Процентът е регламентиран в меморандума на Националната асоциация на ресторантьорите в САЩ.[1][2]

В Европа (и България[3]) бакшишът се възприема като награда за добре свършена работа или добро обслужване.[1] В Швейцария, Холандия и Австрия размерът на бакшиша е 3-5% от сумата. В Скандинавските страни и Италия бакшишът (ит. servizio e coperto, такса за обслужване и сервиране) се включва в сметката и варира около 7-10%. Във Франция бакшишът се включва в сметката (като pourboire, буквално за да пийнеш), но е прието да се даде и допълнително дребна сума. В Гърция се нарича (филодорима, „дружески подарък“) и представлява задължителни 10% от сметката.[2]

В Япония не е прието да се дава бакшиш. Презумпцията е, че цялото заплащане на служителите се урежда от работодателя им, а клиентът има финансови взаимоотношения само с него.[1] Японските служители възприемат даването на бакшиш за оскърбление, тъй като те смятат, че са длъжни да си вършат работата добре по подразбиране.[2]

В Китай даването на бакшиш официално е забранено, но на практика е 5-10% от сумата за обслужване.[

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 19 юни 2008 12:47

stoqn_g60 написа:
ми те не са ли хора бе колега ,толкова ли ще обеднееш ако дадеш примерно 2 лв или за едно кафе да пие :shock

Да - аз едвам едвам си плащам горивото :cry:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”