За поредните промени в закона за движение по пътищата

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Re: Умения са нужни, годините нямат значение.

Мнениеот 20vTurbo » Чет 17 юли 2008 18:25

Ludia написа:
20vTurbo написа:....
това е много хубаво, но има един проблем само.....
и той е манталитет. Американците знаят че не са добре подготвени, дори като вземат изпита.... но Българина си мисли, че като е взел книжка и колата на тати е "king of the streets"
за това не е приложима тази схема тук ;)

Прав си. Но все пак аз мисля че са останали здраво мислещи хора и в България, които въпреки Балканският манталитет ще проумеят истината. Пак казвам че именно поради този наш манталитет законите няма да помогнат особено много.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Re: Умения са нужни, годините нямат значение.

Мнениеот quattro^^ » Чет 17 юли 2008 18:25

Ludia написа:
20vTurbo написа:....
това е много хубаво, но има един проблем само.....
и той е манталитет. Американците знаят че не са добре подготвени, дори като вземат изпита.... но Българина си мисли, че като е взел книжка и колата на тати е "king of the streets"
за това не е приложима тази схема тук ;)

То да беше само тоя който е взел книжка...всички са в кюпа.Пък и тва нашето улици ли са :lol:

Потребителски аватар
jetttlii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jetttlii » Чет 17 юли 2008 18:29

Хубаво съгласен съм, че трябва да се направи нещо, НО тези предложения са нелпи :lol:

Аз лично (имам почти 3 год. зад волана и почти 25 000 км. навъртени само в София) не мога да разбера как решиха, че тези хора не могат да карат в късните часове (когато улиците са почти празни), а могад да се забият в най - голямото задръстване в центъра на София в 17,00 например :shock , най - големите магарии на които съм бил свидетел са били именно в пиковите часове през деня (когато всеки се опитва да "мине другите" ), а не след 22,00.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 17 юли 2008 18:32

jetttlii написа:Хубаво съгласен съм, че трябва да се направи нещо, НО тези предложения са нелпи :lol:

Аз лично (имам почти 3 год. зад волана и почти 25 000 км. навъртени само в София) не мога да разбера как решиха, че тези хора не могат да карат в късните часове (когато улиците са почти празни), а могад да се забият в най - голямото задръстване в центъра на София в 17,00 например :shock , най - големите магарии на които съм бил свидетел са били именно в пиковите часове през деня (когато всеки се опитва да "мине другите" ), а не след 22,00.

според мен тук с това предложение се целят в street racers ;) и нощните гонки.... и понеже немогат да ме хванат докато се дърпаме, ще причакват по кварталите и ще проверяват.....

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 17 юли 2008 19:09

Ludia написа:
jetttlii написа:Хубаво съгласен съм, че трябва да се направи нещо, НО тези предложения са нелпи :lol:

според мен тук с това предложение се целят в street racers ;) и нощните гонки.... и понеже немогат да ме хванат докато се дърпаме, ще причакват по кварталите и ще проверяват.....

И за да намалеят пийналите шофьори, според мен.
Абе никога няма да сме доволни, но трябва да се вкарват закони и дебели глоби за да може малко по малко да се спазват.
Честно казано като гледам какви катастрофи стават по пътищата (имам предвид извънградските, та и градските) и ме е страх да тръгна за морето или да си отида до вилата.... не знам в кой момент някой ще се изтреля в мене с 100 км щото не е могъл да вземе завоя или пък е пил :evil:

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 17 юли 2008 19:44

canyoubounce написа:
Ludia написа:

:да:

Потребителски аватар
pike
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pike » Чет 17 юли 2008 19:45

Rijo написа:
pike написа:Нека не ви звучи като от "Работническо дело",но когато бях "млад шофьор"-11 клас -1987г.-моя баща:
1.не ми даваше колата през нощта
2.Първите няколко месеца беше с мен/вкл.и до ГДР-то-4000км с москвич/
3.имах лепенка "внимание"-сега му викат млад шофьор
4.не ми даваше да пуша,да не говорим за пиене,докато бях ученик.

Е,колеги: кое в новите разпоредби ви се вижда "странно"?На мен почти всичко ми се вижда като че ли добре забравено "нормално".
Май почти всичко тръгва още от семейството.
Всеки рипа като му нарушат правата,ами задълженията...?
Все пак говорим за човешки животи...

1. Сега е 2008г. и не искам колата на баща ми, ами теглих кредит и си купих собствена. 1987 такава опция нямаше.
2. То и в казармата си е било опасно (огнестрелно оръжие, това - онова). Не вярвам там да си бил с баща си.
3. Набор 84 съм, но ги помня тези лепенки. Познай как джигитите ще ме задминават при вида на подобна лепенка.
4. Не знам на кого му дават да пуши и да пие като ученик. Пропуших на 21, но и сега родителите ми се мръщат.

За пореден път, колеги - ограниченията са хубаво нещо, стига да се спазват. Има достатъчно закони, но няма кой да следи съвестно за спазването им.

Р.

Kолега,мисълта ми беше,че баща ми е пазил мен,а не колата. Говорим за отговорност на едно поколение към друго,а не за кредити.
Аз лично пазарувам кеш.Не е нормално родител да даде на новобранец кола 200к.с.,защото може по тъмното отсреща да се окажеш ти или твой близък -тогава кво правим.......
Иначе за карането по тъмно идеята е наистина тъпа и ограничаваща,но повода го знаем всички-
"прибираме се от дискотека,пили сме по две-три големи и сме 5 човека в колата "-изхода от тая ситуация доста от нас вече не могат да го коментират..Мой близък съученик си отиде по този начин когато си бил на 2 г.-дали съм безпристрастен,а ?
Изобщо има една дълга серия въпроси,които всички си ги задаваме късно-дали еърбега ще ми спаси живота ако се прасна с 200?Дали ако имам кинти Свети Петър ще ме върне обратно?Дали с кола за 50к ще живея повече от тея дето карат барачките?
Кви закони,кви глупости....Проблема въобще не там..

Потребителски аватар
doc_j
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doc_j » Чет 17 юли 2008 19:52

Vlad777 написа:И аз съм бил на 19, и аз съм правил простотии! В тийн годините, особено като се съберете повече келеши в автомобила стават сакатлъци.

Аз за това не обичам да возя други хора (ако щете, наречете ме егоист). Най-много да кача един човек с предварителната уговорка да не приказва, ако няма нужда.

Във Франция, доколкото знам, шофьор можеш да станеш още на 16, но доста време след това караш само с правоспособен от не-знам-си-колко-време шофьор до теб.

Потребителски аватар
martineli
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martineli » Чет 17 юли 2008 19:57

днес говорих с един познат катаджия който ми каза че има промяна в закона за алкохола.вече дори и да имаш по малко от 0.5 промила по усмотрение на полицая се пише акт за това че въобще си опотребил алкохол.ама не съм сигурен за точките и глобата.дори и 0,01 да покаже ако ченгето иска ти пише акта и тва е а вече за 0.5 и нагоре се зима книжка

много добра промяна според мен защото има много ентусиасти които си мислят че сами могат да преценят колко да пият и как да карат пили.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 17 юли 2008 20:23

martineli написа:днес говорих с един познат катаджия който ми каза че има промяна в закона за алкохола.вече дори и да имаш по малко от 0.5 промила по усмотрение на полицая се пише акт за това че въобще си опотребил алкохол.ама не съм сигурен за точките и глобата.дори и 0,01 да покаже ако ченгето иска ти пише акта и тва е а вече за 0.5 и нагоре се зима книжка

много добра промяна според мен защото има много ентусиасти които си мислят че сами могат да преценят колко да пият и как да карат пили.

Браво! И това подкрепям.
Отиде ми едната биричка mhihi

Иначе по темата смятам идеята на колегата 20vTurbo за страшно полезна, стига да се направи добра организация:
Пускат се теми във всички авто-форуми, търсещи доброволци-инструктори (с/без коли). От всеки клуб отива представител до официалния вносител за марката с предложение за спонсорство. Медиите със сигурност биха подкрепили подобна кампания, защото и без това постоянно подхващат някакви тип "не карам пил", "обади се като стигнеш" и т.н.
За местоположения предлагам неизползвани писти от летища (като това във Видин например), учебни полигони и т.н.
Обаче "курса" да е предвиден за младежи над 16 години.
Желаещи гаранция ще има повече от достатъчно, за това предлагам и някаква малка такса.
Парите от спонсорите да отиват за поддръжка+гориво на колите.

А дано не ме осерете сега :roll: Аз смятам, че това би било подходящо тук...

едит: Гаранция ще ме питате - откъде коли? Няколко възможности - собствен автомобил "на тати", автомобил на инструктора срещу допълнително заплащане... нещо такова, знам ли...

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Чет 17 юли 2008 22:35

martineli написа:днес говорих с един познат катаджия който ми каза че има промяна в закона за алкохола.вече дори и да имаш по малко от 0.5 промила по усмотрение на полицая се пише акт за това че въобще си опотребил алкохол.ама не съм сигурен за точките и глобата.дори и 0,01 да покаже ако ченгето иска ти пише акта и тва е а вече за 0.5 и нагоре се зима книжка

Все пак, има и сиропи за кашлица които съдържат алкохол и може да покажат над 0.01 ... тая работа с "усмотрението на полицаите" обикновено се превежда като "ами сега кво шЪ праим" ... :wink:

Потребителски аватар
jetttlii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jetttlii » Чет 17 юли 2008 23:13

Ludia написа:
canyoubounce написа:
Ludia написа:

:да:

всичко гореизброено става с контрол от страна на КАТ, а не със забрани да си караш колата :wink:

Потребителски аватар
Vw_polo_16v
Автомобил: VW Polo 6n Seat ibiza 1.8T
Двигател: AFH 1996 AQX 2000

Мнениеот Vw_polo_16v » Съб 26 юли 2008 11:47

ами и аз да си кажа. Имам позната дето има книжка от 10 години,и какво? сиг има най-много 30 часа зад волана за тези 10 г. Няма кво да говоря, поне имам от година и половина категория "B" а от 2 и малко "М". Поне съм си спасил кожата, но дано не влезе в сила, по-съгласен съм ако те хванат непълнолетен без книжка, тогава както преди примерно за 3 години ти я забавят след 18. А не както е сега на 16 или 17 пишат му акт и вече като стигне до кат плаща 140 лева акта и пак си е с книжка, не че не съм почнал да карал 16 но все пак аз така го мисля.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Съб 26 юли 2008 12:05

martineli написа:по усмотрение на полицая
какво означава това?
че ако той си реши си пил или не си?
ако съм си измил зъбите и намирисвам на мента без дрегер ли ще ми напише акт?не разбрах нещо

Потребителски аватар
evgata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот evgata » Съб 26 юли 2008 12:06

Хм... тия предложените закони за "млад шофьор" са доста строги според мен, при положение, че в САЩ на 16 год. вече си шофьор. Обаче там сгафиш ли ти идва мозъка в главата а тука срещу 20 лв. се надъхваш още повече да влизаш в завоите с дрифтове и ръчни. Според мене решение може да е това "Шофьор с по-малко от 2 години стаж да не може да управлява кола с двигател над определена мощност" защото полицията докато няма стабилни високи заплати все ще си приема пари. Определено повечето катастрофи стават заради млади шофьори на които им предстои да покажат "КАКВО МОГАТ" и т.н. :) Един вид филми като "Бързи и яростни" и игри като "Need for speed" не влияят много добре на младите.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”