Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
biol
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот biol » Пет 27 ное 2020 14:42

Май е необходимо повече обяснения.
Ковид е вирус който се предава по въздушно капков път. Какво означава това, когато човек е заразоносител ( да се различава от болен) вирусите се намират в дробовете и гърлото. Тук важен е въпроса как се отделят вируса и колко. Когато дишаш спокойно се отделят малко вируси, ако си отвън лесно ще се разсеят, в стая се натрупват във въздуха , ако има обща климатизация е най лошо. Колкото повече се стои в такава стая шанса да се заразиш е по висок. Маските не помагат изобщо.
Втория и по честия път, е капковия. Всички плюят , едни по малко други повече. А интензитета зависи от енергията, едно е при нормално говорене , друго при спорт, трето при пеене крещене и най много при кашлица. Тези пръски се разпространяват на по далече и в тях има много по голям брой вируси. Другата страна вируса може да оцелее в такава капка много дълго време.
Простичко, ако в понеделник някой се изкашля върху бутилка бира в кауфланд , в петък ако я вземеш може да се заразиш
Ако някой заразен се е изкашлял на масата , след него всички които я пипат , ако докоснат лицето- уста нос очи, се заразяват. Лятото на открито вируса бързо умира от топлината и ув светлината. Зимата , есента ниската температура , хората са много по плътно и на закрито , вируса издържа с дни върху повърхностите.
Маската няма да те предпази от заразяване , но с нея пазиш околните да не ги заразиш ( косвено се смята че ако си с маска не си пипаш лицето) Колкото е по хубава маската- толкова пръските са по малко. И по малките са по нетрайни от големите.
Ковид 19 е много заразен, бързо прихваща. При МЕРС и САРС болните вдигат веднага температура- това прави лесно карантинираното им. При ковида има заразни които нямат симптоми , тях не можеш да ги изолираш. Единствения начин е да наложиш повсеместна карантина или поне колкото се може да намалиш контактите на всички- здрави и болни.

Носенето на маската в по голяма степен предпазва другите ,а не теб. За да се предпазя избягвам затворени места и много хора. А за да пазя околните- нося маска. В тази обстановка , това е въпрос на култура и уважение към околните.
Училищата са голям проблем. Затвори за 45 мин, 30 изключително активни деца,всички вируси ще бъдат обменени.

Много ме критикуват защо хуля президента.
Вечерно време , хладно и влажно ( с тая мъгла особено) събери няколко хиляди човека който близко един до друг крещят и си плюят в лицето, демонстративно без маски . Бума е готов жалкото е, че след това интензивно слюнообменяне се прибират и не оставят шанс на възрастните и болните.

инжектопляктор написа:
Кайзен написа:Как докторите и другите медицински работници се заразяват, след като носят постоянно маски, спазват разпоредбите и са наясно с болестта?

Резонен въпрос. Наистина, каква е разликата между това да текне от канализацията пред вас и да го помиришеш, преминавайки и това да си потопен до уши в шахтата с ла*на. В болниците има болни хора. И то в болниците са предимно болни, които са сериозно болни и не могат да се лекуват вкъщи. Парадоксално, нали. Че бидейки по 12 часа непрекъснато всред сериозно болни хора, шансът защитното облекло да пусне нещо е по-голям отколкото ако се разминеш с някого в Кауфланд за 5 секунди.

В много от ковид отделенията лекарите са вътре по няколко дни 24часа, там спят там ядат денонощно, спят в болницата и не се прибират да не заразят близките. Те осъзнават , че никое облекло няма да ги пази 100%
И ВЪПРЕКИ ТОВА , ТЕ ВЛИЗАТ ВЪТРЕ И ЛЕКУВАТ БОЛНИТЕ. Загубих бройката колко лекари починаха вече. Представи си как се чувстват когато някой излезе и каже грипче

Последна промяна от biol на Пет 27 ное 2020 15:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 27 ное 2020 14:58

biol написа:Носенето на маската в по голяма степен предпазва другите ,а не теб

С други думи ако всеки носи маска и предпазва другите, то всички са относително по-предпазени.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 27 ное 2020 15:16

biol написа:Май е необходимо повече обяснения

До тук спрях с четенето...предполагам не съм аз :thumb_down

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Пет 27 ное 2020 15:30

https://www.facebook.com/58672300817561 ... 732863301/

Знам , че тази телевизия за някои от вас е "жълта". Но това е д-р Алексов- председател на патолозите в България. Ако се абстрахирате от коментарите на водещия ( и мен ме дразни) може да чуете как умират хора ЗАРАДИ ковид ситуацията.
И той говори за плащане на едни 2- 3 хил. лева.... да се вписват с ковид-а.
46 000 лекари подписали декларацията!!! От цял свят.
Доктора направи една грешка в изказването си , заради която сега съм сигурен , че ще почнете да го кълнете. Както и мен сигурно :scare3
Да позная ли кой първи ще започне да обяснява на мен ,на доктора , на водещия и на доячката от ТКЗС-то на с. Калиперково , че нищо не разбираме...….?
НИКОЙ НЕ ОТРИЧА ВИРУСА. Но по този начин не се помага а се вреди. На всички!!!

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 27 ное 2020 15:34

Всъщност biol много добре описа нещата :th_up

Лекарите от ковид отделенията се заразяват най-много при обличане/събличане. Точно защото са в среда с много наситен от вируса въздух, най-малката грешка в процеса на дезинфекция води до заразяване.
Било защото са уморени, било от липса на обучение. Лекар не означава, че знае всичко. В момента там са и педиатри, психиатри, ортопеди...

Иначе по-голям брой са лекарите заразени от пациенти извън ковид средата.
Последно чух, че заразените лекари са над 2000 (би трябвало да включва и сестри, санитари). Което, ако е така, обяснява как може да имаме 20000 легла, но при 6000 заети да издиша системата.

..............

Интересно, защо някой ще дава 2-3к лв на някой си да казва, че някой си умрял от К19, като могат да симулират един тест и веднага да се пише К19 жертва?
Да вземат да се свържат тези злодеи с мен, ще им спестя много разходи срвщу малък %. Пишете ми ЛС!
Имам и други идеи да се спестят тези 1800лв и 40те лв.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 27 ное 2020 15:53

бат рамбо написа:И той говори за плащане на едни 2- 3 хил. лева.... да се вписват с ковид-а.

Ако се разровиш, ще видиш че клиничната пътека за Covid е 1200лв. Мерките, създаващи раздор свързани с първата линия ги знаеш. Кой и защо според теб ще дава 3000лв, като най-много може да изкара "1200" като го пише Covid? Да, пътеката за Пневмония е към 800лв в момента. Но в никой случай не можеш да даваш по 3000, пък да получаваш 1200 и да си на кяр. Дори чисто финансово, ако оставим морал и етика няма логика да правиш нещо подобно.
На мен защо никой не ми даде 3000лв "да ме пише Ковид"? Освен ако тезата не ти е, че умишлено убиват икономиката на света, използвайки парите на самите данъкоплатци да ги убеждават, че има вирус, който няма, за да може след това да получават по-малки приходи от данъци и да е по-зле за всички, което само по себе си е безумна теза, защото никой не сече клона на който седи, наистина не разбирам как може да вярваш на подобни неща.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 27 ное 2020 15:59

Този патолог отдавна се дипли за медиен интерес с някакви словестни еквилибристики, но:

В университетската клиника в Аахен още по време на първата вълна от пандемията заведоха специален регистър, в който събират и анализират данните от аутопсиите на пациенти с Ковид от цяла Германия, съобщава "Дойче веле".

От анализа се вижда, че 85% от всички пациенти са починали от увреждания, причинени именно от коронавируса. Макар данните все още да не са представителни поради относително малкия брой на извършените аутопсии, според лекарите, тенденцията е именно такава.

https://www.google.com/amp/s/m.dnes.bg/ ... 470688/amp

И понеже знам, че някой ще се хване за малкия брой аутопсии и думата 'не представителни' (което съвсем коректно включих в цитата), единственото което показвам с това е, че все пак има починали от К19. Което този касапин отрича.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пет 27 ное 2020 16:03

group® написа:Интересно, защо някой ще дава 2-3к лв на някой си да казва, че някой си умрял от К19, като могат да симулират един тест и веднага да се пише К19 жертва?

Плащат на роднините или околните, които могат да вдигнат шум. Питането е в тоя стил: "Имате ли нещо против, ако запишем причина за смъртта Ковид?" +съответното парично стимулиране. След като има смъртен случай на дата Х, това да се инсценира тест с минала дата може би е по-трудно отколкото просто да се пише причина за смъртта. Главният проблем може да е някой близък, който да се развика по телевизията, че починалият е имал съвсем друг проблем и никакви симптоми. Каква им е ползата е друг въпрос. Мога да предположа примерно, че болницата може да прибере по-голяма сума от дадената.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 27 ное 2020 16:05

777 написа:Мога да предположа примерно, че ако действието се развива в болница, могат да приберат по-голяма сума от дадената.

Как? Клинична пътека Ковид - 1200лв. Даваме 3000лв. 1800лв назад сме за всеки човек, за който го правим.
И не стига, че сме назад, ами ни дебнат и медиите. Клинична пътека пневмония - 800лв.
Значи трябва да даваме по-малко от разликата между 1200 и 800 да за можем да спечелим.
Междувременно се съкращават леглата в други отделения, заради Ковид. Съответно приходите намаляват.
Няма и логика да правят това, когато за Избор на екип сам виж колко се взима и плановата операция колко струва.
Те хората искат Ковид да го няма, за да може всички да си вършат другата работа, вие смятате че кяр има някой да предлага по 3000лв.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пет 27 ное 2020 16:10

Ами сигурно знаеш в дълбоки дейтали сметките на болниците, организация и цени на клинични пътеки или разни косвени последици - приходи и разходи. Аз нямам такава подробна информация и затова само предполагам. Като не знаеш и ти защо се напрягаш да разсъждаваш с категорични заключения? Представи си, че при наличие на 20 смъртни случая им се отпуска някакво финансиране, облекчение или нещо друго. И болницата предпочита да изкара фиктивно бройката и да си прибере полагаемото, отколкото да чакат наистина да има жертви. Интересът им е заразата да стои далече, а парите да са при тях.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 27 ное 2020 16:14

777 написа: и цени на клинични пътеки или разни косвени последици - приходи и разходи.

Информацията я има свободно в Интернет. Това не е оправдание. Цените на клиничните пътеки са свободно достъпни и в повечето случаи ги има и на сайтовете на самите болници. Никой няма сметка дори и да иска, да дава пари.
777 написа: И болницата предпочита да изкара фиктивно бройката и да си прибере полагаемото, отколкото да чакат наистина да има жертви. Интересът им е заразата да стои далече, а парите да са при тях.

Трудно става, когато болницата трябва да доказва с PCR тестове, че има болни. Освен ако и лабораторията не в схемата. А то в повече от една лаборатория се правят тестовете. И рентгеновите снимки фалшифицират, казваш?

Последна промяна от инжектопляктор на Пет 27 ное 2020 16:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 27 ное 2020 16:23

Аз разсъждавам само с въпроси и когато им намеря адекватен отговор допускам, че имам хипотеза.

А идеята да си траят близките ми се чини наивна.
1. 3к лв свършват за дни и желанието да се вдигне шум с истината и намаже още някой лев от журналисти е доста вероятна хипотеза.
2. Тест не се прави със задна дата, а след смъртта. Защото 'докторът се съмнява заради специфични усложнения, че починалия е боледувал атипично от ...'. Доста по-лесно от въвличането на съучастници. И крие много по-малко рискове от разобличаване.
3. Защо всъщност да си прави някой труда, когато просто може да се завиши цифрата в протоколите, които болницата издава. Още по-малко въвлечени лица и нисък риск.

И всичко това без да се споменава една разумна причина да се прави това?!
Освен 'повече пари'. Ама откъде са тези повече пари? Кой ги дава - МЗ, ЕС, #кой? Някой да покаже откъде идват? Кой бюджет е свързан с жертви, заразени?

Много са ми обидни тези 'сензации'.

Последна промяна от group® на Съб 28 ное 2020 9:33, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 27 ное 2020 16:26

group® написа:Някой да покаже откъде идват? Кой бюджет е свързан с жертви, заразени?

Сефте чувам някой в момента да дава пари, за това че някой друг е умрял. Не знам да има пътека - "Приход-умрял Ковид"
Дори напротив, ако някой умре преди да са му направени процедурите в пътеката или избяга и умре вкъщи, болницата губи пари.
Би било най-малкото ненормално и против здравия разум и всяка мисъл да се дават пари за това, че хора умират.
group® написа:1. 3к лв свършват за дни и желанието да се вдигне шум с истината и намаже още някой лев от журналисти е доста вероятна хипотеза.

Последна промяна от dobrin на Съб 28 ное 2020 2:01, променено общо 1 път.
Причина: Без спам и политически подмятания!

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Пет 27 ное 2020 16:39

group® написа:Този патолог отдавна се дипли за медиен интерес с някакви словестни еквилибристики, но:

В университетската клиника в Аахен още по време на първата вълна от пандемията заведоха специален регистър, в който събират и анализират данните от аутопсиите на пациенти с Ковид от цяла Германия, съобщава "Дойче веле".

От анализа се вижда, че 85% от всички пациенти са починали от увреждания, причинени именно от коронавируса. Макар данните все още да не са представителни поради относително малкия брой на извършените аутопсии, според лекарите, тенденцията е именно такава.

https://www.google.com/amp/s/m.dnes.bg/ ... 470688/amp
Fake news

Новината на DW - https://www.dw.com/de/coronavirus-was-d ... a-53287713
Тук пишат, че данните са събирани в Hamburg. Тази новина също не е много вярна.

Истинската новина, която е потвърдена и от aerzteblatt.de и medical-tribune.de - https://www.medical-tribune.de/medizin- ... esursache/
Не е университета в Аахен, а този в Дрезден.
Professor Dr. Gustavo­ B. Baretton­ vom Institut für Pathologie der Medizinischen Fakultät an der TU Dresden

Не били 250 аутопсии, а 154. И то на хора със средна възраст 70г
die Ergebnisse von 154 Obduktionen... Durchschnittsalter in der Kohorte lag bei 70 Jahren

Процентите не били 85, а 82..
bei 82 % der Obduzierten als wesentliche bzw. alleinige Todesursache festgestellt

Такива ми ти работи с журналистите/преводачите/писачите...

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 27 ное 2020 16:41

инжектопляктор написа:... някой в момента да дава пари, за това че някой друг е умрял...

Не в момента, в никой момент не са давани пари от ЕС на брой заразен и починал.
Цялата тази пропаганда набра сила след гласуването на 'едни пари' за най-засегнатите страни от първата вълна. Тиражираха се едни теории, които мнозинството възприе, защото като чуе пари и политици в едно изречение, приема всичко за чиста монета.
И понеже едните пари вече са разпределени, се твърди, че ще се разпределят други пари, за които ние точим лиги и завишаваме числата.
Тоест ЕС ще ни плаща за всеки труп?! :no

.......
Кайзен мерси за рисърча! Все пак важи извода на поста ми.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”