иванчо написа:drmilendd написа:Договора изтекъл ли е или е с опция за преминаване в безсрочен? Ей това е разковничето. Ако е станал безсрочен - адвокат. Ако е изтекъл - полиция и обвинение в незаконно проникване. Не може да няма (изтекъл) договор и иванчо да не може да влезе и да си ползва апартамента. Значи нещо в договора куца.
Договора е изтекъл и си е съвсем нормален. Няма опция да се поднови автоматично. След изтичането му съм взел един наем което се води че съм го бил подновил (това не съм го знаел а и как да не взема наем като имам да плащам 2000лв за парно). Затова съм я предупредил с нотариална покана да напусне жилището ми в срок от 1 месец, но тя не го напуска. Немога да ремонтирам никакви тръби вътре защото неотваря на никой нито на полиция, нито на призовкар, нито на домоуправителя.. Единствено може да бъде изгонена законно с съдия изпълнител, което отнема много време и даже може и с години да не стане. Другия вариант е незаконно като я изгона аз лично и след това да ме съди за самоуправство и т.н.
Ако един месец след изтичането на договора наемателя е останал да ползва имота със знанието и без притивопоставянето на наемодателя то се счита,че договора се превръща автоматично в безсрочен, а иванчо е приел един наем,значи се е съгласил наемателите да останат.Но безсрочният договор се прекратява с едномесечно предизветсвие за двете страни.Справка- ЗЗД.Изглежда странно, но ако наемателят откаже да напусне имота след изтичането на договора или предизветсвието, наемодателя няма право да изведе на своя глава наемателя.В противен случай има самоуправство,но пък при това самоуправство нещата са поразмити, говори се за нанесени немаловажни щети, т.е.ако щетите са маловажни няма самоуправство, няма дело.Вариант е влизане в имота със свидетели задължително!,съставяне на констативен протокол за наличните мебели, уреди и т.н.и смяна патрона на бравата, иначе може да те обвинят за изчезналите 10000 евро например.