Billa се оттегля от България

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
fly_free
Автомобил: т5
Двигател: вrr
Контакти:

Re: Billa се оттегля от България

Мнениеот fly_free » Вто 07 апр 2015 8:16

maxpayne написа:Ако заплатата ти е 440 лв държавата взима от тях около 96. Толкоз. Какви са разходите на работодателя за теб е нещо различно. Работодателя трябва да мисли за тях като си прави сметка за бизнеса, а не ти.

Проблемът не е колко пари взима държавата от данъци, а какво прави с тях и кой следи за това. Толкова е просто. Но по телевизия Алфа не се изисква да се мисли, важното е, че веригите изнасят 700 милиона всеки месец... или беше година? Без значение.

Темата е за Билла,демек защо тя си заминава.Та в мутренската държава няма условия за нормален бизнес.
Доколкото съм влизал в техните магазини ,цените са малко по високи от тези на Кауфленд и някои стоки са с по високо качество.Демек те търсят по високо платежния клиент ,който цени качеството.
Тези клиенти са на измиране тук.Масата предпочита ментето в оригинална опаковка.Пример със маслото ,понеже с това се занимавам в последно време.Изказване на маслар звучеше така "Вапцай ми варела като на Мобил и ми го дай на твоята цена.Хората гледат какво пише отвън ,а не какво има вътре"
А разходите за труд влизат в цената на стоката ,дали ги плаща работодателя ,или работника те са си там вътре.И те са част от условията на просъществуване на един бизнес.Върху тях се плаща и 20 ДДС.Пак влиза в цената на стоката.
Всичко което отива като плащане на държавата си е чист данък.От тези 180 лева дето ги взема държавата единствено 10 лв отиват в УПФ,които евентуално ,ако не променят закона ,ще ги видят моите деца.

Копирам ти изречението с което сам съгласен на 1000%
Проблемът не е колко пари взима държавата от данъци, а какво прави с тях и кой следи за това. Толкова е просто.
Щом плащаха по 50 лв на глас на последните избори ,колко трябва да е възвръщаемостта?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 07 апр 2015 9:46

Гледам, че на няколко пъти се бърка. За протокола Била+Пени са като Кауфланд+Лидл (ретейлър+дискаунтър=един собственик). Немците много се кефат на тоя модел. Те са и царе в оптимизирането на процесите и контрола. Натискат яко персонала, но пък и плащат (на фона на локалния пазар). Не случайно са лидери в сектора и са много конкурентно способни. Та когато някой казва, че са кофти играчи, нека да даде примери защо. Защото са труден конкурент ли ?

Интересно ми е как се съди дали една стока е качествена или боклук, само по цената ли ?
Всички вериги имат собствени марки, казвам марки, защото производителя реално може да е всеки. И това обикновено са големи производители, т.е. сериозни и предполагаемо качествени. Малките играчи, не могат да отговорят на оборотите и условията (това не пречи да са качествени).
В Германия често се правят разни потребителски изследвания, там доста критично гледат на качествата на стоките. И се оказва, че не винаги най-рекламираната и широко позната марка има най-качествените продукти. Преди време бях гледал подобен анализ за слънцезащитни кремове, оказа се че познатата ни синя опаковка не е по-добра от крем, марка на верига, по-евтин, който тук малко хора са чували сигурно.

Та когато говорим за качеството на стоките във веригите (собствена марка), да, то може да варира, но не бих казал, че е боклук. Измежду другите марки, може да има всякакви стоки, но там оборота и клиентското търсене определят коя е "боклук" и коя не.
А ако една стока се продава след изтичане на срока й на годност, това вече е лош контрол или лоша практика на местно ниво. Всички вериги работят с предварително определен процент на брак, който е предварително калкулиран в цената. Всичко останало е планиране и логистика. Нашият пазар е толкова малък, че едва ли само заради някой ще променя модел, който работи.

(био/еко продуктите не искам да ги намесвам, щото там 90% са същите "боклуци", но с етикет БИО. Онзе ден гледах сок в кутия с консерванти и годност 1 година, обаче ей такъв надпис БИО, хаха добре)

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 07 апр 2015 15:31

Не съм убеден че плащат ....и не натискат те...хващат няколко келеша завършили ГДРето или Ферегето и им казват те ви немски заплати обаче искаме еди каква си печалба..и еничерите почват да извиват ръцете на де що има гяур по системата за сваляне на разходите вкл и от заплати защото на тях им дреме на балалайката как дедо пенчо върти геврека по цял ден за 350лв....важното е че те са добре ....ебал съм го немското и австрийското плащане...скръндзи са отвсякъде...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 07 апр 2015 16:06

Докато има дядо пенчовци, които да са ОК да въртят геврека за 350 лева, ако това е пазара на труда, това е и положението. Това е пазарната икономика и тя не прощава без значение еничар, гяур или фрг-ец си.

Пък и не знам за какво точно ми говориш. Според нета има магазини където касиерката взима над средната заплата за страната :eek

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 07 апр 2015 16:17

Тази тема отприщи толкова много други .. :mhihi

silent написа:..и еничерите почват да извиват ръцете на де що има гяур по системата за сваляне на разходите вкл и от заплати защото на тях им дреме на балалайката как дедо пенчо върти геврека по цял ден за 350лв....важното е че те са добре ....ебал съм го немското и австрийското плащане...скръндзи са отвсякъде...

Айде кажи ми къде и при кой не е така?
Ти ако имаше фирма щеше да даваш 'немски' заплати на ниско квалифицирани работници в България ли?
Абсолютно навсякъде е така - няма немец, българин, турчин, американец ...
И абсолютно всеки тук в тази тема, ако имаше собствен бизнес и работници - пак щеше да дава 'нужния минимум' и нито пени повече (този минимум може да е регламентиран от закона, от бранша, професията, нуждата и т.н.).
А специално за мързелив народ като нашия - съвсем е валидно това!
Просто българина има в пъти по-ниска продуктивност от така оплювания тук немец и съвсем нормално е да гледат на нас с пренебрежение.
Трудолюбието на българина е мит, както и това, че сме гостоприемни.
Мързеливи, комплексирани, озлобени, завистливи, тъпи ... това сме ние.
Каквито и хубави качества да сме наследили от предците си, те са дълбоко, дълбоко скрити ... (дано не са и загубени).
Самоуважение - никакво!
Как тогава друг да ни уважава?!

п.с. моля ако някой реши да ме оборва да не ми цитира колко сме били трудолюбиви, когато сме в чужбина и ни плащат добре, защото съм бил достатъчно 'навън' и съм ни гледал сеира. Това просто доказва, че сме едни сребролюбци, които могат да се напънат за да си купят айфончи или БМВци и нищо повече. Никога няма да се напънем обаче, за да си оправим собствената кочина - България!

Ето защо си тръгва Била! (за да се върнем в темата)
Писна им от нашите сиромашки андрешковски душици!
Писна им да гледаме в тяхното канче, колко било пълно!
Писна им да седим по кафенца и молчИта и да ревем, а те да си скъсват трътките от работа!
Затова и другите си тръгват!
Затова и няма да има читави инвеститори!
Затова само ще идват разни съмнителни компанийки, които ще гледат само как набързо да вземат нещо, но не и да ни градят нещо!
Защото никой не е луд да гради нещо на някого, който сам не се хваща и само руши!

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 07 апр 2015 16:47

Колеги говоря от личен опит като бивш служител в една такава фирма...и да всеки трябва да си цени труда ма стой гладен де ..аз съм се заинатил че няма да работя на безценица никому ...и ей на една година ходя по интервюта ..като стане дума обаче за пари и почва едно мънкане...при това във фирми дето не като да нямат но не им се дават....в тази фирма прогамиста може да взема 5хиляди лева ма на тоя дето се цапа с машините им които произвеждат и им вадят парите и не е учил по малко и хиляда им се свидят...така че бай пенчо не от хубаво върти геврека за малко пари...
По повод на дългия ти пост ..всеки си има мнение и собствен задник дет се вика...аз пък ще кажа да си заминават...и никога да не се връщат и ти може да заминаваш с тях ....като българина е всичко което ти не си ... там ще се чувстваш по-добре...
В интерес на истината и аз бих се чувствал по-добре навън но си намирам причини да не положа това усилие ....

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Вто 07 апр 2015 17:36

group® написа:
само едно ще те попитам нима тези хора,който работят в тези и други магазини при (не знам как да се изразя за условията на труд) затова ще ги нарека не много добри за да не употребя по-силни думи ти наричаш
мързеливи,комплексирани,тъпи за теб това втора ръка хора ли са ?
те не работят това за удоволствие,а за да си платят сметките и да се прехранват повярвай ми явно не знаеш как се работи и какви пари дават тези господари щом мислиш,че работят за последен модел gsm или старо bmw много се лъжеш реално парите не им стигат до никъде не могат да си позволя да си купят нови дрехи или обувки,пък камо ли да отидат на море или планина поне един път в годината или един път в месеца да отидат на ресторант,кино,театър за съжаление това е истината

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 07 апр 2015 17:58

tdi fen написа:.. за теб това втора ръка хора ли са ?

Не те, а ние за мен сме втора ръка хора! icon_idea
Обяснил съм защо мисля така и не съм вадил себе си от кюпа - не ми изопачавай думите!
За хора изключения - мога също да говоря, но 1во - темата е друга и за нея е важен кюпа и 2ро - за съжаление са малко изключенията и масата ги задушава. Дано все пак в някакъв момент да вземат превес!

едит: Всъщност се чудя защо ли ти отговарям?! Тъпо от моя страна е да очаквам от човек, пишещ толкова неграмотно, да прочете и вникне. И ако си мислиш, че с това те обиждам - прочети пак написаното от теб и ще видиш, че ти сам се обиждаш и себе си, и всички които четът!

Последна промяна от group® на Вто 07 апр 2015 18:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 07 апр 2015 18:06

group® написа:
Просто българина има в пъти по-ниска продуктивност от така оплювания тук немец

Точно така си е :exclaim
С очите си съм виждал, че немските касиерки са десет пъти по-бързи от българските си колежки и затова вземат 10 пъти по-големи заплати :mhihi :mhihi :mhihi
Поста ти много прилича на двете статии....... има и верни работи в него.
Засилих се и аз да пиша дълъг пост, че причината за лошото заплащане са некадърните работодатели, щото не могат да си организират дейността и да използват пълноценно служителите си, ама се отказах щото и той нямаше да е 100% верен.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 07 апр 2015 18:25

Един мой познат който е работодател ми каза така ..ей човек нямам бе не мога да ти давам 200лв повече от туй дето ти предлагам(естествено не е така но както и да е най малкото щото това му е 1 резервоар на Пасата СС) обаче вика ще ти кажа какво ще направим..като видя че добре работиш...аз винаги мога да глобя някой от работниците(има около 20човека наети) с 50-150лв и да ти ги дам....Ей богу не си го измислям...изхвърчах с 200 и повече кракът ми не е стъпил там.....дори и така да е да не ми го беше казвал...ми това е манталитета на голяма част от бг работодателите...Дойдоха чуждите инвеститори защото работната ръка е евтина хубаво не искаме немски заплати ама дайте поне колкото хората да живеят що годе поносимо...после същите се жалват че българинът нямал пари не купувал и бизнеса им умирал...ми откъде пари ...като не му давате пари какво да харчи в магазина...

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 07 апр 2015 18:39

ktamen написа:Поста ти много прилича на двете статии....... има и верни работи в него.

... има и грешни - знам! ;)
Но в тези теми, а и изобщо в нашето мислене има нещо много грешно и то е винаги друг да ни е виновен.
Да знам, че имаме кофти политици, кофти инвеститори, кофти шефове etc.
Но знаеш ли защо така мълчим и търпим?
Защото сме виновни!
Защото ние нищо не правим и дълбоко в нас знаем, че сами сме си виновни!
Защото за 90% от кофти нещата в нашата родинка, сме виновни ние!
Дали с действия, дали с бездействие ... все и всите сме виновни!
Боклуците по улицата, в природата - ние ги хвърляме или ставаме безучастни свидетели и съучастници.
Ние разваляме туризма - с действия или бездействия.
Ние караме като идиоти по пътя и убиваме - или ставаме безучастни свидетели на безчинствата.
Ние нямаме грам самосъзнание ... Тук се сещам за онзи клип с полицая, където изпраща дъщеря си на училище и отива на работа. Спира кола, която кара идиотски и взима подкуп. По-късно същата тази кола и шофьор убива детето му!
Това е толкова показателно за всичко което ни се случва, че книга да напиша, няма така умело да изкажа тази идея!

... и когато масата народ започне да прави забележка на онзи, който си хвърля фаса в градинката, и когато стане нетърпим към всяко безумие ... тогава ще можем ...- Не! Ще изискаме/заставим политика, чиновника, инвеститора... и там всеки, който считаме за виновен - да ни задоволи нуждите и желанията!

Отприщих се нещо в болна тема ... :icon_sad
Спирам!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 07 апр 2015 19:12

group® написа: масата народ

Съгласен съм, че масата народ е точно такава, каквато си я описал. Ако някой се опита да промени нещо в положителна посока той бързо бива смачкван от същата тази маса. После човека става, избърсва си кръвта от лактите и коленете и или си бие шута извън България или си наляга парцалите и става част от същата тази маса.
И не виждам начин това положение да се промени някога. Читавите или се смачкват или заминават.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 07 апр 2015 19:35

Моето мнение се припокрива на 100% с това на груп. Работодателите дават, колкото дават и другите край тях - сакън, няма да се минат, никой път !!! Иначе що да му дава на колегата 200 лева отгоре, като той може да си ги зареди в Пасата и да вземе някой мързеливко за 200 лева по-малко и що-годе да му крета работата. А, че и нашият народ не го бива много... факт. Идеята на цялата тая работа е да няма средна класа. Да е само много богати и гладуващи и работещи за минимума за съществуване. Така се контролира стадото.

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Вто 07 апр 2015 19:43

Живи и здрави, да не се върнат им пожелавам! :icon_lol

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Вто 07 апр 2015 19:45

Явно и германците много не ги бива щом ще си ходят.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”