Чaкай малко,чети внимателно преди да ме цитираш.Давам ти две примерни ситуации в които може да изпаднеш,които са различна степен на физическа опасност за теб(друг е въпроса какъв е шанса в проценти да попаднеш в такива ситуации).В единия случай те "поставям" с/у невъоражен заядлив пиян човек,с/у когото е най-нормално да противодействаш физически,ако не разбира от дума.Няма как да извадиш законно притежавания си пистолет и да стреляш,щото оня бил пиян и ти ударил шамар.Втората ситуация,в която те "поставям" е доста по-опасна-въоражен рецидивист НЕУПОТРЕБИЛ алкохол. Ако в първата ситуация си готов да вадиш оръжие за самозащита,какъв е шанса ти във втората(дуло с/у дуло,както цитираш Колт) .Ще имаш ли смелоста и най-вече бързината да ликвидираш един изпечен въоръжен престъпник?
Надали.Единствено обучени в бойни умения и боравене с видове оръжия хора имат доста по-голям шанс от мен и теб в подобна ситуация,но и при тях няма гаранция че ситуацията ще е под техен контрол през цялото време.
Относно съхранението на оръжието-не мисля че сравнението ти с авджиите е много на място.
1.Нарезното(бойното ) оръжие подлежи на прострелване след закупуване след което му се прави балистична експертиза или нещо подобно беше,която е уникална и различнa за всяка бройка оръжие,т.е.независимо че 2 пистолета са с една марка и произведени в една партида,всеки от тях оставя различни белези по изстреляния боеприпас.С други думи отговорността ти е доста по-сериозна:Ако отидеш на почивка и през това време пистолета ти е откраднат и с него се произведе изстрел,точно по тая балистична експертиза ще те намерят дори на плажа и то заотрицателно време и нищо не може да те спаси от обвинението за ненадежно съхранение на бойно оръжие вследствие на което....и т.н.
2.Относно гладкоцевното(ловното оръжие),не знам дали е законно един ловец да има 5-10 ловни пушки,както казваш ,но доколкото знам при този вид оръжие няма такава балистична експертиза,така че ако ти откраднат една от пушките и стрелят с нея,докато не бъде заловен крадеца и намерена пушката в него,та по номера и да го свържат с теб,няма как да носиш отговорност.
Сам си направи извода за какъв вид оръжие би поел лична отговорност...
3.Питаш ме дали съм изпадал в ситуация с насочен към мен нож,а аз с голи ръце.Не ,не съм и се надявам да не изпадна поради причината че над 95% процента от подобни случаи са в резултат на пиянски свади,когато се стига до сериозно меле и за да надделее по-пияния вади хладно оръжие .Естествено след като е направил белята казва пред съда че съжалява,но обикновенно е късно.
Хайде да имаме малко повече самоуважение и да не се "филмираме " с разни типове насочили с/у ни ножове, косачки,резачки мотики и тем подобни.Не че е невъзможно ,но и доста ни психясват и медиите с непроверена предварително,а украсена в стил "пситрилър" информация.
Вчера гледах по новините в 19,00ч запис от охранителна камера в магазин на пишман обирджия с пистолет.Като го метна да го бие тая магазинерка с една дръжка на метла,оня стана "луд",забрави даже че държи пистолет...А така като гледам тая жена беше максимум около 60кг. Шапка и свалям,евала за куража.Ето пример за самочувствие и кураж ,и то от жена.

п.с. С този пост се обръщам към lezekil,a не към $100,с който явно сме публикували отговорите си едновременно.Относно примера на $100 за откраднат пистолет и открадната кола,мисля че e неуместен-едно е да ти откраднат колата пред блкока и да подадеш жалба си спазил закона,няма как да носиш отговорност,Но да преминеш маса тестове и изпити за да ти разрешат бойно оръжие,означава че с пълно съзнание поемаш и осъзнаваш отговорността за това оръжие и произтичащите от загубата му възможни фатални за човешки живот/ти последствия.Е затова се изисква от теб да го съхраняваш максимално обезопасено в метална каса и т.н...Все пак няма закон ,който те задължава да си държиш колата в метален и добре заключен контейнер.Прав ли съм?