разрешително за оръжие

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: разрешително за оръжие

Мнениеот инжектопляктор » Чет 03 мар 2016 0:07

дърт милиционер написа: Всъщност това е химера - защото никой няма хей така да те трепе без никаква причина/освен ако не е луд/ . Затова ти казвам - независимо дали нападателя е с брадва , резачка и прочие - добрия самбист , каратист и прочие - има по големи шансове да неутрализира нападателя.

Не знак как пък го гада това за казармата. Истината е, че на думи е много хубаво това да си обучен в самозащита, но срещу един въоръжен или повече въоръжени нападатели няма как да излезеш с голи ръце. Другата истина е, че няма да си цял живот силен. Какво ще правиш после? Режат те цигани, нахълтали в дома ти с резачки за дърва ли? Нормално ли е това, да няма закон по който да се защитиш?
Никой няма да те трепе без причина? А циганите с резачката, другите цигани чупели врати и заплашвали старци, че ще ги убият, ако не дадат парите? Дали няма достатъчно нагли? Тук законът защитава престъпниците. Да ти влезе в имота, да опъне жена ти, да ти отреже главата на теб с резачката и все едно нищо не е направил. :banghead Искам законови промени, разрешаващи самозащита.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 03 мар 2016 6:19

Не е лошо да разгледаме как е по другите бели държави.Аз съм сигурен например,че където е разрешено да имаш оръжие в дома си,битовите престъпления са значително по-малко.Естествено,при въвеждане на такъв закон в първите 1-2 години ще има бум на огнестрелните рани,но във времето това ще е изчистило яснотата на понятието "самоотбрана",както и на боклуците...На практика говорим за закон,защитаваш личната собственост и неприкосновеноста на живота ти.Всеки може да се въоръжи в крайна сметка,но защо да е незаконно?Щом е законно пенсиониран военен да си задържи оръжието,в което аз не виждам никакъв смисъл?То принципно и докато е на служба в сегашната ни армия няма смисъл да е с оръжие.Там,където се охраняват все пак някакви складове-да,отива наряд,дават му пищова,после отстъпва и го заключват в касата в поделението.Нерде нерде ще си го носи цял живот на задника,щото е по-стабилен от останалото население?Ми да учи самбо,без това се чудят по цял ден какво да правят на работа....

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 03 мар 2016 8:01

инжектопляктор написа:... Искам законови промени, разрешаващи самозащита.

Можеш ли с няколко думи да обясниш, според теб как трябва да изглеждат тия законови промени?

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 03 мар 2016 9:51

[quote="Iezekil"]Странно защо ми се налага постоянно да влизам в обяснителен режим,явно не четеш внимателно.
1.Говоря за притежание на оръжие в къщи,не носене по кръчмите
2.Вярвай,като нямам смелост да го неутрализирам без оръжие,ще го гръмна в "бута"от страх.....

Я да видим сега кой чете внимателно и кой държи на неговото си без да следи мненията на компетентните колеги .
Казваш че искаш да притежаваш оръжие ,което да си седи у вас.По закон трябва да се съхранява в надежно заключена метална каса,която да е солидно закрепена за стабилна стена или по друг надежден начин,да не е на "очевадно" място и др. подобни.
Питем те: Да предположим че тръгнеш със семейството извън града за 2-3 дни.Ще оставиш ли апартамента празен със заключената "ютия" в касата,при положение че знаеш ако не дай си боже някой проникне у вас и го открадне ,че ТИ носиш цялата наказателна отговорност и никой няма да приеме сериозно обяснението ти че си го бил заключил в касата ама крадците я намерили,успели да я отворят и т.н.Не искам да коментирам по-лошия вариант ако с твоето оръжие се извърши престъпление....Ей заради такива "дребни" подробности съществува режим за носене и съхранение на огнестрелно оръжие.Няма такъв "филм"-Искам да си купя пистолет,дайте ми разрешително ,пък аз няма да го изкарвам от вкъщи.(пистолета)
Писах ти и за "смелостта" да го използваш,ти казваш ,че не може да се биеш,"ноще го гръмна в "бута"от страх..." Ей за това са тия прегледи за психическа годност да носиш оръжие.Ако ще стреляш от "страх",утре може да го използваш от злоба или от нещастна любов и т.н.Езатова ти писах че щом не можеш да се биеш ( в което няма нищо срамно),а си готов да използваш оръжие -ти ставаш опасен за себе си и околните...В цитата ти по горе казваш в т.1 че ти трябжа пистолет който ще се съхранява само у вас за защита на дома ти,нали?
A в т.2,след като съм те провокирал с една примерна ситуация с пияния ,който ти удря шамар (м/у другото в този пример ,никъде не съм използвал фразата "пиян рецидивист"-твой ред е да четеш по-внимателно) ,ти казваш ,че ако ти извади нож ще го гръмнеш в бута от страх...Последно: Трябва ти оръжие ,което както казваш ще се си седи у вас и ще го използваш за да защитиш дома си ,или ще го носиш със себе си за да гръмнеш един "пиян ,който те е нападнал с нож" например.? Не е шега работа,вслушай се в съветите на колегите,кото години наред са си "вадили"хляба с носене на оръжие.
А от мен един скромен съвет(гледам ,че си градски): В сградата на бившето 5-то осн.училище се провеждат тренировки по кик бокс.Познавам треньора и доста от момчетата-всички са много печени и задружни.Има и доста хора,които не са състезатели,но ходят там за да поддържат форма и да получат професионални съвети за самозащита.Завърти се натам ако искаш ,ще те приемат и ще ти помогнат да си вдигнеш малко мнението за себе си и физическите ти способности.Млад човек си ,не се подценявай :th_up

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Чет 03 мар 2016 12:07

gergeto написа:Защо реши че щом нямаш самочувствието да се защитиш в една ръкопашна схватка -представи си теоретично един доста подпиинал горе-долу с твоето телосложение и невъоражен реши да се заяде с теб (има нелоши хора,но с много лошо пиянство) и ти удари безпричинно един шамар,ще си подложиш и другата буза ли .Ако нямаш "смелоста" да го неутрализираш без оръжие,не виждам откъде ще ти дойде смелост да стреляш както казваш по един въоражен рецидивист, на който окото му няма да мигне да те гръмне и при всички случаи ще е много по-бърз от теб .
.

Използваш и двете думи-пиян и рецидивист,и понеже си представям,ги ползвам и аз но в едно изречение.А сега освен да четеш вземи и помисли.
Като тръгнат на почивка авджиите всичките си пушки да не мъкнат със себе си?Има хора с 5-10 пушки,как ли се оправят?Това ли е критерия?Ами какво правят всички пенсионирани военни и полицаи с оръжие,не ходят на почивка ли?Това не го мисли...не е причина да ме откажеш.Денем ще го държа в каса,нощем под възглавницата....
Баща ми си криеше пищова под леглото,още 4-5 клас си играех с него...
Примерите ти...ако не са ти вадили нож/примерно/просто си го представи истински и ми сподели чувството и изходите.В тая ситуация ако си с голи ръце ще видиш изход в съзнанието си,който ще ти смръзне кръвта.Резачката пък от примера на колегата няма да коментирам.
Психо прегледите естествено ги одобрявам,не ги отричам,както и емоционално и общо психическо състояние.Имам се за напълно нормален,здраво мислещ човек.Даже и не пия.Искам просто възможност за самозащита.
Оценявам и последния ти съвет...не съм много млад,но като нормален човек съм тренирал на младини киокушин,тай бокс и на няколко пъти във времето културизъм да го наречем.Е и?Нямам тая наглост,безпардонност,агресия и злоба като на престъпник,за да разчитам на голи ръце,а и ситуациите са най-различни.Изравняването на силите или преимуществото е както е казал Колт-дулото.Пак повтарям-не искам да отнемам живот,а да защитя моя,АКО се наложи.Много ли искам?

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Чет 03 мар 2016 16:13

gergeto написа:Питем те: Да предположим че тръгнеш със семейството извън града за 2-3 дни.Ще оставиш ли апартамента празен със заключената "ютия" в касата,при положение че знаеш ако не дай си боже някой проникне у вас и го открадне ,че ТИ носиш цялата наказателна отговорност и никой няма да приеме сериозно обяснението ти че си го бил заключил в касата ама крадците я намерили,успели да я отворят и т.н.

По същата логика може да се страхуваш, че като си паркираш колата пред блока може някой да я открадне, да извърши престъпление, да я снимат камери и да ти я върнат на същото място. И ..."никой няма да приеме сериозно обяснението ти". Или смяташ, че има голяма разлика?

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 03 мар 2016 16:48

Чaкай малко,чети внимателно преди да ме цитираш.Давам ти две примерни ситуации в които може да изпаднеш,които са различна степен на физическа опасност за теб(друг е въпроса какъв е шанса в проценти да попаднеш в такива ситуации).В единия случай те "поставям" с/у невъоражен заядлив пиян човек,с/у когото е най-нормално да противодействаш физически,ако не разбира от дума.Няма как да извадиш законно притежавания си пистолет и да стреляш,щото оня бил пиян и ти ударил шамар.Втората ситуация,в която те "поставям" е доста по-опасна-въоражен рецидивист НЕУПОТРЕБИЛ алкохол. Ако в първата ситуация си готов да вадиш оръжие за самозащита,какъв е шанса ти във втората(дуло с/у дуло,както цитираш Колт) .Ще имаш ли смелоста и най-вече бързината да ликвидираш един изпечен въоръжен престъпник?
Надали.Единствено обучени в бойни умения и боравене с видове оръжия хора имат доста по-голям шанс от мен и теб в подобна ситуация,но и при тях няма гаранция че ситуацията ще е под техен контрол през цялото време.
Относно съхранението на оръжието-не мисля че сравнението ти с авджиите е много на място.
1.Нарезното(бойното ) оръжие подлежи на прострелване след закупуване след което му се прави балистична експертиза или нещо подобно беше,която е уникална и различнa за всяка бройка оръжие,т.е.независимо че 2 пистолета са с една марка и произведени в една партида,всеки от тях оставя различни белези по изстреляния боеприпас.С други думи отговорността ти е доста по-сериозна:Ако отидеш на почивка и през това време пистолета ти е откраднат и с него се произведе изстрел,точно по тая балистична експертиза ще те намерят дори на плажа и то заотрицателно време и нищо не може да те спаси от обвинението за ненадежно съхранение на бойно оръжие вследствие на което....и т.н.
2.Относно гладкоцевното(ловното оръжие),не знам дали е законно един ловец да има 5-10 ловни пушки,както казваш ,но доколкото знам при този вид оръжие няма такава балистична експертиза,така че ако ти откраднат една от пушките и стрелят с нея,докато не бъде заловен крадеца и намерена пушката в него,та по номера и да го свържат с теб,няма как да носиш отговорност.
Сам си направи извода за какъв вид оръжие би поел лична отговорност...
3.Питаш ме дали съм изпадал в ситуация с насочен към мен нож,а аз с голи ръце.Не ,не съм и се надявам да не изпадна поради причината че над 95% процента от подобни случаи са в резултат на пиянски свади,когато се стига до сериозно меле и за да надделее по-пияния вади хладно оръжие .Естествено след като е направил белята казва пред съда че съжалява,но обикновенно е късно.
Хайде да имаме малко повече самоуважение и да не се "филмираме " с разни типове насочили с/у ни ножове, косачки,резачки мотики и тем подобни.Не че е невъзможно ,но и доста ни психясват и медиите с непроверена предварително,а украсена в стил "пситрилър" информация.
Вчера гледах по новините в 19,00ч запис от охранителна камера в магазин на пишман обирджия с пистолет.Като го метна да го бие тая магазинерка с една дръжка на метла,оня стана "луд",забрави даже че държи пистолет...А така като гледам тая жена беше максимум около 60кг. Шапка и свалям,евала за куража.Ето пример за самочувствие и кураж ,и то от жена. :th_up
п.с. С този пост се обръщам към lezekil,a не към $100,с който явно сме публикували отговорите си едновременно.Относно примера на $100 за откраднат пистолет и открадната кола,мисля че e неуместен-едно е да ти откраднат колата пред блкока и да подадеш жалба си спазил закона,няма как да носиш отговорност,Но да преминеш маса тестове и изпити за да ти разрешат бойно оръжие,означава че с пълно съзнание поемаш и осъзнаваш отговорността за това оръжие и произтичащите от загубата му възможни фатални за човешки живот/ти последствия.Е затова се изисква от теб да го съхраняваш максимално обезопасено в метална каса и т.н...Все пак няма закон ,който те задължава да си държиш колата в метален и добре заключен контейнер.Прав ли съм?

Последна промяна от gergeto на Чет 03 мар 2016 17:08, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Чет 03 мар 2016 16:54

До колегата Vento 94..............не беше трудно да се досети човек , че не си ходил в казарма........особенно с логото 94...виж , аз не искам да те обидя - дори напротив . Похвално е чувството ти за справедливост......но тук по форумите тези неща не се решават. Истината е , че с увеличаващата се циганска раждаемост ще прогресира и престъпността - ще се увеличи и недоволството на хората , но това едва ли ще доведе до либеризиране на носене на лично оръжие. С две думи по лошо ще става. Или свиквай .....или бягай. За мене е вече късно ............

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 03 мар 2016 18:15

icoico написа:Можеш ли с няколко думи да обясниш, според теб как трябва да изглеждат тия законови промени?

Мога. Ако те нападне повече от 1 човек, ако те нападне въоръжен човек - имаш право да използваш законно придобитото си оръжие. Ако крадец/престъпник влезе у дома ти, още повече въоръжен имаш право да използваш законно придобитото си оръжие. В тези случаи да не понасяш никакви санкции.
Не може циганин да нападне с тръба полицаи и когато единият полицай застрелва мангала, да отиде в затвора. Не може някой да влезе у вас с брадва и да нямаш право да го затреляш. Просто е.
дърт милиционер написа:...особенно с логото 94.., но това едва ли ще доведе до либеризиране на носене на лично оръжие. С две думи по лошо ще става.

Нещо си в грешка. 94-ти набор ми е колата. А ако се либерализира притежанието на лично оръжие, набезите ще секнат. Защото някой циганин, който влиза с брадва няма да знае от другата страна дали някой няма да го надупчи с куршуми. След като няма адекватна полиция, да дадат възможност на хората сами да се пазят.

Последна промяна от инжектопляктор на Чет 03 мар 2016 18:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 03 мар 2016 18:21

Отбраната трябва да отговаря на нападението и тук се включват адвокатите и неизбежната отбрана :bowdown
Явно господине когато сте го гръмнал той вече е тръгнал да прибира ножа, което значи че е прекратил атаката, а вие като сте го застреляли сте нарушили правилото за неизбежна отбрана и ще ви осъдим като за предумишлено убийство в състояние на афект

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 03 мар 2016 18:23

К.Одаджийски написа:Отбраната трябва да отговаря на нападението и тук се включват адвокатите и неизбежната отбрана

Няма такъв филм да прибере ножа. И няма такъв филм не неизжебна самообрана в тоя случай. Нападнат ли те веднъж с оръжие, трябва да имаш право да отговориш с оръжие. Друго би било абсурдно. Няма такъв филм отбрана равна на нападение. Това са глупости. Това, че някой има брадва, не означава че трябва да си държиш брадва под ръка. Технически погледнато, тоя с брадвата може да ти сцепи главата с 1 точен удар и да те убие моментално.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 03 мар 2016 18:33

инжектопляктор написа:
icoico написа:Можеш ли с няколко думи да обясниш, според теб как трябва да изглеждат тия законови промени?

Мога. Ако те нападне повече от 1 човек, ако те нападне въоръжен човек - имаш право да използваш законно придобитото си оръжие. Ако крадец/престъпник влезе у дома ти, още повече въоръжен имаш право да използваш законно придобитото си оръжие. В тези случаи да не понасяш никакви санкции. ...

И кой ти е забранил да използваш законно придобитото си оръжие?

НК
Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.
(3) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм., бр. 120 от 1997 г., бр. 75 от 2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

Само, че не се води самозащита да стреляш по всички цигани в обсега на пушката ти,докато броят им не падне под санитарния минимум :mhihi :mhihi Това май наистина е проблем? :rolleyes

инжектопляктор написа:...Няма такъв филм да прибере ножа. И няма такъв филм не неизжебна самообрана в тоя случай. Нападнат ли те веднъж с оръжие, трябва да имаш право да отговориш с оръжие. Друго би било абсурдно. Няма такъв филм отбрана равна на нападение...

Има, има. Иначе утре ако се сблъскаме на някой светофар мога да те гръмна спокойно с оправданието, че си ми извадил нож. Ако нямаш нож си нося резервни за всеки случай :mhihi

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 03 мар 2016 18:55

http://vbox7.com/play:943eaf1f33?pos=src
Ето това е неизбежна самоотбрана-просто ясно и документирано за доказателство пред компетентните органи.Само дето това не е в БГ.Докато не те пази закона в БГ при такава ситуация,собствения ти законен пистолет може да те вкара в затвора...за съжаление.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Чет 03 мар 2016 19:00

Има значи разни закони,ама явно в съда не ги знаят?
Колега Герги,не знам какво точно се опитваш да ми обясниш,но пак ме вкарваш в обяснителен режим.Първо,че има нарезно ловно оръжие-карабини/направо снайпери/,АК-47 ако щеш/без автоматичната стрелба/,куп незаконни флоберки,арбалети,лъкове,свръх мощни ПЦП-та.
Няма ограничение за броя на ловното оръжие.
Закона на Колт не е дуло срещу дуло,а "Пред Колта всички са равни".

А теб какво те бърка да ни дадат право на оръжие и на нас,простосмъртните?Нали не ходиш неканен по къщите?Никой не те кара ти да си купуваш и трепериш дали няма да го откраднат.Моя принцип е да не се налагА разбира се,но ако се наложи да го имам.Като пожарогаситела в колата.Пияния е ясен,щом не сме в къщи-нямам оръжие,ще си отнеса шамарите да кажем.Ти точно с какво си против?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 03 мар 2016 19:02

инжектопляктор написа:
К.Одаджийски написа:Отбраната трябва да отговаря на нападението и тук се включват адвокатите и неизбежната отбрана

Няма такъв филм да прибере ножа. И няма такъв филм не неизжебна самообрана в тоя случай. Нападнат ли те веднъж с оръжие, трябва да имаш право да отговориш с оръжие. Друго би било абсурдно. Няма такъв филм отбрана равна на нападение. Това са глупости. Това, че някой има брадва, не означава че трябва да си държиш брадва под ръка. Технически погледнато, тоя с брадвата може да ти сцепи главата с 1 точен удар и да те убие моментално.

Мързи те да четеш и спориш с кръчмарски аргументи. Образовай се малко моля те
Наказателен кодекс - чл. 12:
(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.

5. Нападението е прекратено, когато е отблъснато от нападнатия или трети лица, когато нападателят сам не е отказал да го завърши, завършил го е и др. ( След като нападението е прекратено, деянията на нападнатия могат да се оценят само като извършени в състояние на силно раздразнение или реторсия, а не и като извършени при неизбежна отбрана - в този смисъл постановлението.)
6. Нападнатият има право на активна защита. Той може, но не е длъжен по закон, да се отклони от защита чрез бягство, укриване, търсене помощ от трети лица, държавни и обществени органи и др.
Съответствието между защитата и нападението се определя от съвкупността на всички елементи, отнасящи се до силата и интензивността на нападението и защитата, значимостта на защитавания и увреден обект, степента на опасността, застрашаваща нападнатия, неговите сили и възможности за отбрана, средствата за нападение и защита, мястото и времето на нападението и др.
7. Превишаване пределите на неизбежната отбрана има само когато защитата явно надхвърля необходимото за отблъскване на нападението. Несъответствието е явно, ако е ясно изразено и не буди никакво съмнение. При отблъскване на нападението нападнатият може да използва и по-интензивни средства и начини за отбрана от тези, използвани от нападателя, стига да не превишава пределите на неизбежната отбрана. Отбраняващият се при неизбежна отбрана не е задължен да избира и засяга само неуязвими (неопасни) части от тялото на нападателя.

В общи линии, в пазарджик ни разказваха за един случай на полицай който отишъл на дискотека в извън работно време и направил забележка на двама видимо пияни и буйстващи. Стигнало се до скандал, извадили го извън дискотеката, дори го ръгнали и с нож мисля. Паднал по стълбите и ги гръмнал, единия в крака, другия не си спомням къде. Полицая е осъден защото е стрелял след прекратяване на нападението.

И последно, да речем че ти разрешат да си купиш пистолет, държиш си го в касата във вас, остаряваш и идват циганите с резачката нощес докато сладко си почиваш след тежкия ден в градината, измъкват те за врата от кревата и почват да те налагат. Кога в тази ситуация ще успееш да си намериш ключа от касата, да стигнеш до нея, да я отключиш, да заредиш оръжието и да стреляш?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”