Здравейте. Скоро не бях вземал газ в бутилка. Досега връщам старата, вземам новата и всичко е ОК. Но днес протече малко странно:
- пита ме хубава ли ти е бутилката?
- без да я знам каква е, естествено, че му отговорих с да
- погледна я мойта, поразрови се и ми подаде една пълна от по-задните редове. Преди да ми я даде, тиксото с което е намотан винтила на бутилката, го свали като капачка от буркан. Прибра си го, сложи го на моята празна бутилка и ми даде пълната. И това удоволствие ми струваше 27,96 лв. за 10кг газ пропан-бутан.
Така ли се маха това тиксо? Много съмнително изглежда. Другия ми въпрос е от къде идва разликата в цената за литър газ за автомобилите и тази за битови нужди? Вчера зареждах колата и беше 1,26 ако не се лъжа. А тука идва към 1,54 за литър ако смятам правилно.

Битова газ в бутилки
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- batmilko
- Автомобил: Opel Zafira
- Двигател: 1900 CDTI
- Контакти:
Re: Битова газ в бутилки
битовата газ принципно трябва да е по-различна от тая за колите и е забранено на газ-станция за коли да се пълнят битови бутилки ако не се лъжа.
тиксото е само за отбелязване, коя е пълна - коя не
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
batmilko написа:битовата газ принципно трябва да е по-различна от тая за колите и е забранено на газ-станция за коли да се пълнят битови бутилки ако не се лъжа.

И до колкото знам, битовата газ е по-скъпа от тази за колите! Но защо немога да кажа!
-
- Автомобил: vw mk2 Candy Blue
- Двигател:
Аз като ходя да си подменям бутилката , винаги проверяват заредената дали и изпуска винтила.
-
- Автомобил: virgine blue B3
- Двигател:
Битовата газ се мери само на кг . Литър срещу килограм газ имаше доста разлика .
-
- Автомобил:
- Двигател:
Толкова си е колега. По газстанциите се зарежда. Разлика няма в цените. Еднаква е с тая на колите. Както и самото гориво е еднакво с това на колите. 1кг газ е около 2 литра или 1.85-1.9 литра точно някъде. Варира според съотношението пропан-бутан. Цената напълно си отговаря както е тая на колонката.
Макар, че би трябвало битовата да е по-евтина защото не трябва да се облага с акциз. Но на кой ли му пука. 

Последна промяна от black` на Съб 19 фев 2011 19:11, променено общо 1 път.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
black` написа:.... 1кг газ е около 2 литра или 1.85-1.9 литра точно някъде.....
Точно така е , плътността на газта е 0.54 - 0.56 кг/л . Зависи силно от температурата и най-вече от агрегатното състояние , трябва да се мери в литри само течна фаза . Затова от няколко години се продава само в килограми . Не е задължително обаче да се тегли на кантар , има вече доста модели масови разходомери , които мерят директно килограми преминал флуид

А иначе газта си е една и съща

-
- Автомобил:
- Двигател:
Момчета. Газта е една и съща - и аз това викам. Но откъде идва разликата. 27,96лв за 10кг прави ~1,54лв за един литър. Като зареждам колата, не зареждам на 1.54лв, а на 1,26лв. Тези 28 стотинки разлика за литър от къде идват?
Утре ще мина да видя вентилите на тези жълтите бутилки на витогаз. Дали и при тях с два пръста ще мога да махна тиксото на вентила.
Утре ще мина да видя вентилите на тези жълтите бутилки на витогаз. Дали и при тях с два пръста ще мога да махна тиксото на вентила.
- Bobi_S13
- Der Polizist
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
хмм...и на мене ми е интересно, до сега не се бях замислял

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
bachest написа:Момчета. Газта е една и съща - и аз това викам. Но откъде идва разликата. 27,96лв за 10кг прави ~1,54лв за един литър. Като зареждам колата, не зареждам на 1.54лв, а на 1,26лв. Тези 28 стотинки разлика за литър от къде идват?
Май не обичате да чете! Написа се че 10 кг са 20 литра приблизително което вече не прави 1,54 лв за литър

- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
мисля, че за в битовата газ съотношението пропан-бутан е по-различно в полза на по-скъпия от двата газа (май беше пропана). иначе битовата газ щеше да е доста по-евтина от газта за автомобили, най-малко поради липсата на облагане с акциз.
- batmilko
- Автомобил: Opel Zafira
- Двигател: 1900 CDTI
- Контакти:
абе още горе им го написах, ама те н - една и съща била - една и съща е, щото такава ви зареждат, а не щот така трябва да еjoro_kem написа:мисля, че за в битовата газ съотношението пропан-бутан е по-различно в полза на по-скъпия от двата газа (май беше пропана). иначе битовата газ щеше да е доста по-евтина от газта за автомобили, най-малко поради липсата на облагане с акциз.

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Е тая газ дето я сипваме в колите не я ли освободиха 2009 година от акциз!
все си мисля че пропан - бутана си е един и същ и в битовите и в другите бутилки.
все си мисля че пропан - бутана си е един и същ и в битовите и в другите бутилки.
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Газта е абсолютно една и съща.Освободена би трябло от акциз да е битовата газ.Но не се забелязва никъде.
Забелязвам едно друго нещо обаче ...за едни и същи пари бутилка заредена на кантар...ме кара 2 месеца а бутилка заредена на колонка/ намират се чат пат газаджийници/ ме кара 4 месеца.А кажете сега....кво правим.И бутилката от кантара е видимо по лека след като е напълнена примерно за 20 лв от тази напълнена пак за 20 лв от колонка.
Забелязвам едно друго нещо обаче ...за едни и същи пари бутилка заредена на кантар...ме кара 2 месеца а бутилка заредена на колонка/ намират се чат пат газаджийници/ ме кара 4 месеца.А кажете сега....кво правим.И бутилката от кантара е видимо по лека след като е напълнена примерно за 20 лв от тази напълнена пак за 20 лв от колонка.
-
- Автомобил:
- Двигател:
mely написа:Газта е абсолютно една и съща.Освободена би трябло от акциз да е битовата газ.Но не се забелязва никъде.
Тази от кантара е по-лека защото за 20лв. получаваш по-малко, отколкото от колонката. Съпоставена литър/лв, тази от кантара е по-скъпа от тази на колонката. За пример ти давам моя случай: за 27,96лв ми дават 10кг(18-19 литра). А с 27,96лв от колонката бих заредил 22 литра. Килограм и половина повече.
Освен разликата в цената, друг е въпроса каква е разликата в пропан-бутана като автомобилна газ и газ за битови нужди. Стигнах до някъде, но ударих на камък. По БДС пропан-бутана има три марки (А, Б, В):
А - като автомобилно гориво
Б - за комунално-битови цели

В - за промишлени нужди
Основната разлика между тях е във:
1. въглеводородния състав (пропани, бутани, етани, метани, пентани и т.н.)
2. съдържанието на сероводород (за тип А, Б - 2.5г/100м3 за тип В - 10г/100м3)
3. наситени/ненаситени въглеводороди, налягания и т.н.
Освен това в зависимост от географския пояс и съответния сезон има лятна/зимна версия на пропан-бутана, което се изразява в промяна на съотношението на пропана към бутана.
КлючЪ за мазЪтЪ най-вероятно се крие в следните стандарти:
БДС 15376:1981 - Газове въглеводородни втечнени. Определяне въглеводородния състав
БДС EN 589:2008/NA:2010 - Автомобилни горива. Втечнен нефтен газ (LPG). Изисквания и методи за изпитване. Национално приложение (NA) на БДС EN 589:2009
БДС 7926:1984 - Газове въглеводородни втечнени. Определяне съдържанието на сероводород
Ето и един интересен стандарт от българския институт във връзка с ръководство за потребителя:
БДС EN 13856:2005 - Минимални изисквания за съдържанието на ръководството на потребителя за автомобилни уредби на LPG
Така че, като ходите по сервизите си искайте книжката за газовата уредба.

Освен спецификациите заложени в стандартите, изниква и резонния въпрос - каква е реалната обстановка. Спазва ли се нещо от това, което е регламентирано? ...аз книжка за това как да си ползвам газовата уредба нямам?
И накрая, колегата който пита за акциза дали е махнат:
Ако се позовем на информацията от лукойл,
ще видим, че газта има акциз - 340лв/тон
Върни се в “ОФФ-Топик - други”