Битова газ в бутилки

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
bachest
Автомобил:
Двигател:

Битова газ в бутилки

Мнениеот bachest » Съб 19 фев 2011 16:58

Здравейте. Скоро не бях вземал газ в бутилка. Досега връщам старата, вземам новата и всичко е ОК. Но днес протече малко странно:
- пита ме хубава ли ти е бутилката?
- без да я знам каква е, естествено, че му отговорих с да
- погледна я мойта, поразрови се и ми подаде една пълна от по-задните редове. Преди да ми я даде, тиксото с което е намотан винтила на бутилката, го свали като капачка от буркан. Прибра си го, сложи го на моята празна бутилка и ми даде пълната. И това удоволствие ми струваше 27,96 лв. за 10кг газ пропан-бутан.

Така ли се маха това тиксо? Много съмнително изглежда. Другия ми въпрос е от къде идва разликата в цената за литър газ за автомобилите и тази за битови нужди? Вчера зареждах колата и беше 1,26 ако не се лъжа. А тука идва към 1,54 за литър ако смятам правилно.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Re: Битова газ в бутилки

Мнениеот batmilko » Съб 19 фев 2011 17:45

битовата газ принципно трябва да е по-различна от тая за колите и е забранено на газ-станция за коли да се пълнят битови бутилки ако не се лъжа.
тиксото е само за отбелязване, коя е пълна - коя не

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 19 фев 2011 17:54

batmilko написа:битовата газ принципно трябва да е по-различна от тая за колите и е забранено на газ-станция за коли да се пълнят битови бутилки ако не се лъжа.
тиксото е само за отбелязване, коя е пълна - коя не

:да:
И до колкото знам, битовата газ е по-скъпа от тази за колите! Но защо немога да кажа!

Калоян Крумов
Автомобил: vw mk2 Candy Blue
Двигател:

Мнениеот Калоян Крумов » Съб 19 фев 2011 18:23

Аз като ходя да си подменям бутилката , винаги проверяват заредената дали и изпуска винтила.

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Съб 19 фев 2011 18:58

Битовата газ се мери само на кг . Литър срещу килограм газ имаше доста разлика .

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Съб 19 фев 2011 18:59

Толкова си е колега. По газстанциите се зарежда. Разлика няма в цените. Еднаква е с тая на колите. Както и самото гориво е еднакво с това на колите. 1кг газ е около 2 литра или 1.85-1.9 литра точно някъде. Варира според съотношението пропан-бутан. Цената напълно си отговаря както е тая на колонката. :) Макар, че би трябвало битовата да е по-евтина защото не трябва да се облага с акциз. Но на кой ли му пука. :beer

Последна промяна от black` на Съб 19 фев 2011 19:11, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 19 фев 2011 19:10

black` написа:.... 1кг газ е около 2 литра или 1.85-1.9 литра точно някъде.....

Точно така е , плътността на газта е 0.54 - 0.56 кг/л . Зависи силно от температурата и най-вече от агрегатното състояние , трябва да се мери в литри само течна фаза . Затова от няколко години се продава само в килограми . Не е задължително обаче да се тегли на кантар , има вече доста модели масови разходомери , които мерят директно килограми преминал флуид :idea: .

А иначе газта си е една и съща :D !

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Съб 19 фев 2011 19:24

Момчета. Газта е една и съща - и аз това викам. Но откъде идва разликата. 27,96лв за 10кг прави ~1,54лв за един литър. Като зареждам колата, не зареждам на 1.54лв, а на 1,26лв. Тези 28 стотинки разлика за литър от къде идват?

Утре ще мина да видя вентилите на тези жълтите бутилки на витогаз. Дали и при тях с два пръста ще мога да махна тиксото на вентила.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Нед 20 фев 2011 1:04

хмм...и на мене ми е интересно, до сега не се бях замислял
Изображение Изображение Изображение

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 20 фев 2011 9:42

bachest написа:Момчета. Газта е една и съща - и аз това викам. Но откъде идва разликата. 27,96лв за 10кг прави ~1,54лв за един литър. Като зареждам колата, не зареждам на 1.54лв, а на 1,26лв. Тези 28 стотинки разлика за литър от къде идват?

Утре ще мина да видя вентилите на тези жълтите бутилки на витогаз. Дали и при тях с два пръста ще мога да махна тиксото на вентила.

Май не обичате да чете! Написа се че 10 кг са 20 литра приблизително което вече не прави 1,54 лв за литър :012:

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 20 фев 2011 10:57

мисля, че за в битовата газ съотношението пропан-бутан е по-различно в полза на по-скъпия от двата газа (май беше пропана). иначе битовата газ щеше да е доста по-евтина от газта за автомобили, най-малко поради липсата на облагане с акциз.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Нед 20 фев 2011 11:43

joro_kem написа:мисля, че за в битовата газ съотношението пропан-бутан е по-различно в полза на по-скъпия от двата газа (май беше пропана). иначе битовата газ щеше да е доста по-евтина от газта за автомобили, най-малко поради липсата на облагане с акциз.
абе още горе им го написах, ама те н - една и съща била - една и съща е, щото такава ви зареждат, а не щот така трябва да е :idea: :idea: :idea:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 20 фев 2011 13:06

Е тая газ дето я сипваме в колите не я ли освободиха 2009 година от акциз!
все си мисля че пропан - бутана си е един и същ и в битовите и в другите бутилки.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Нед 20 фев 2011 14:38

Газта е абсолютно една и съща.Освободена би трябло от акциз да е битовата газ.Но не се забелязва никъде.
Забелязвам едно друго нещо обаче ...за едни и същи пари бутилка заредена на кантар...ме кара 2 месеца а бутилка заредена на колонка/ намират се чат пат газаджийници/ ме кара 4 месеца.А кажете сега....кво правим.И бутилката от кантара е видимо по лека след като е напълнена примерно за 20 лв от тази напълнена пак за 20 лв от колонка.

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Нед 20 фев 2011 18:09

mely написа:Газта е абсолютно една и съща.Освободена би трябло от акциз да е битовата газ.Но не се забелязва никъде.
Забелязвам едно друго нещо обаче ...за едни и същи пари бутилка заредена на кантар...ме кара 2 месеца а бутилка заредена на колонка/ намират се чат пат газаджийници/ ме кара 4 месеца.А кажете сега....кво правим.И бутилката от кантара е видимо по лека след като е напълнена примерно за 20 лв от тази напълнена пак за 20 лв от колонка.

Тази от кантара е по-лека защото за 20лв. получаваш по-малко, отколкото от колонката. Съпоставена литър/лв, тази от кантара е по-скъпа от тази на колонката. За пример ти давам моя случай: за 27,96лв ми дават 10кг(18-19 литра). А с 27,96лв от колонката бих заредил 22 литра. Килограм и половина повече.

Освен разликата в цената, друг е въпроса каква е разликата в пропан-бутана като автомобилна газ и газ за битови нужди. Стигнах до някъде, но ударих на камък. По БДС пропан-бутана има три марки (А, Б, В):
А - като автомобилно гориво
Б - за комунално-битови цели :lol:
В - за промишлени нужди

Основната разлика между тях е във:
1. въглеводородния състав (пропани, бутани, етани, метани, пентани и т.н.)
2. съдържанието на сероводород (за тип А, Б - 2.5г/100м3 за тип В - 10г/100м3)
3. наситени/ненаситени въглеводороди, налягания и т.н.

Освен това в зависимост от географския пояс и съответния сезон има лятна/зимна версия на пропан-бутана, което се изразява в промяна на съотношението на пропана към бутана.

КлючЪ за мазЪтЪ най-вероятно се крие в следните стандарти:
БДС 15376:1981 - Газове въглеводородни втечнени. Определяне въглеводородния състав

БДС EN 589:2008/NA:2010 - Автомобилни горива. Втечнен нефтен газ (LPG). Изисквания и методи за изпитване. Национално приложение (NA) на БДС EN 589:2009

БДС 7926:1984 - Газове въглеводородни втечнени. Определяне съдържанието на сероводород

Ето и един интересен стандарт от българския институт във връзка с ръководство за потребителя:
БДС EN 13856:2005 - Минимални изисквания за съдържанието на ръководството на потребителя за автомобилни уредби на LPG

Така че, като ходите по сервизите си искайте книжката за газовата уредба. rtfm

Освен спецификациите заложени в стандартите, изниква и резонния въпрос - каква е реалната обстановка. Спазва ли се нещо от това, което е регламентирано? ...аз книжка за това как да си ползвам газовата уредба нямам?

И накрая, колегата който пита за акциза дали е махнат:
Ако се позовем на информацията от лукойл,
ще видим, че газта има акциз - 340лв/тон

Върни се в “ОФФ-Топик - други”