Имам питане, тъй като се нуждая от информация. Днес стана ПТП в София на кръстовището на бул. Васил Левски и Дондуков. Въпроса ми е може ли участниците в ПТП да видях записите от видеокамерите, намиращи се на това кръстовище? Според закона, аз съм лишила водача срещу мен от предимство на пътя, но от друга страна казаха, че не съм го засекла според записите, но такъв бил закона. В такива моменти, човек трудно може да прецени какво се случва за секунди. Ето и цялата ситуация. Аз се движа от бул. Сливница, по Васил Левски, посока Дондуков и искам да направя ляв завой посока моста Чавдар.Намирам се в най-лява лента, тръгвам на зелен сигнал, пропускам колите и продължавам на ляво, при което кола, намираща се в най-дясна лента, (очевидно шофьорът се беше разсеял нещо), ме удари в заден десен калник и в бронята. По мои спомени, а и на пътниците в колата до мен, въпросната кола сякаш нададе газ,сякаш, като нарочно да мине през мен. Виждайки, че колата на другият шофьор не намалява,а увеличава скоростта, натиснах газта, за да избегна удара и изведнът "бам", и ме удари. Не мога да повярвам, че толкова тъпо ме удари. Другият шофьор не намали, а явно виждайки ме в последния момент завъртя волана посока негово ляво и ме удари. Аз почти се бях изнесла от кръстовището, а той директно си ме нацепи. Майка ми си удари лошо главата, но слава Богу, мина с малко. Викнахме и линейка дори, освен КАТ. Полицаите дойдоха и тъй като имало ранен, отведен с линейка, извикаха някакви други полицаи- офицери от Столичната дирекция, те да се заемат със случая. След дълго стоене и разговори по телефона, дрегер и т.н., ми казаха, че според закона, аз съм нарушител, тъй като аз правя ляв завой, независимо от това с каква скорост е карал другият шофьор, и дали е засилил колата си (нямало радари, които да засекат скоростта и т.н) или не(нямаше и следи от спирачен път), и дали се е опитал да предотврати удара. Естествено акта е за мен, но мен друго ме интересува. Според мен другият шофьор се е разсеял, тъй като каза, че не е от София и не познава района, от gps-а на телефона си, чудейки се надясно ли да завие или да продължи напред. Срещу мен летеше някакъв автомобил, който нито съобрази скоростта, нито намали, нито нищо, сякаш беше сам напътя (беше доста далеч от мене, докато правех завоя), нямаше абсолютно никаква реакция. Имам двама свидетели, които бяха с мен в колата. Те са на същото мнение- видяли са това, което и аз, единият от тях е шофьор. Чудно ми е, дали не потулиха нарочно нещата, защото имам книжка от две години, млад шофьор съм и имам собствен автомобил от 8 месеца? Има ли смисъл да обжалвам?Тия записи от камерите могат ли да се видят, правят ли се такива справки по телефона? Няколко пъти попитах затова полицаите и те тактично ме отрязаха и ме сплашиха, че трябва пак да се явявам на шоф. изпит и т.н? Тъй като за първи път съм участник в ПТП, не знам какво да правя и има ли смисъл да обжалвам? Моля, дайте ми приятелски съвет?