Узаконяване на търпим строеж
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Узаконяване на търпим строеж
Значи - накратко . Намерих вила която се продава,но се оказва ,че се води като "Търпим строеж" . Доколкото намирам информация ,такъв тип строежи са незаконни ,но не могат да бъдат събаряни,имат право на ползване както и могат да бъдат продавани,ипотекирани,купени,заложени и т.н. поради това,че имат "Удостоверение за търпимост" т.е. строежа е изпълнен според действали норми и изисквания за времето когато е строен,но все пак е незаконен .Проблема е следния ,оказва се ,че при търпим строеж не можеш да правиш абсолютно никакви промени,пристрояване,преустрояване и надстрояване т.е една стая допълнително да искаш или да избиеш някоя стена - не може . Въпроса ми е как мога да узаконя такъв строеж след като крайната дата за подаване на заявление е била 2013 год. Къщата е хубава но незаконна,иска ми се да я купя и узаконя ако има как ! Разположението на стаите не е много добро и след малко преустройване ще стане перфектна !
Re: Узаконяване на търпим строеж
къде е тази къща? По селата е пълно с такива.
Преустройството какво включва, само вътрешни промени или ще до/надстрояваш ?
В общината има ли някакъв архитрктурен план на къщата, как ще се докаже, че си правил промяна.
Задавам ти тези въпроси, за да си отговориш. Имам познати, които бутнаха стари къщи и без никакви документи, върху петното направиха съвсем нови къщи (по квадратура и височина бяха същите). Може и да не е законно, но ... ако не те натопи съсед, едва ли някой може да докаже нещо. Щом е търпим строеж, значи липсват документи, кой знае вътре какво е разположението.
Иначе в момента май няма как да го узакониш по законен начин
Преустройството какво включва, само вътрешни промени или ще до/надстрояваш ?
В общината има ли някакъв архитрктурен план на къщата, как ще се докаже, че си правил промяна.
Задавам ти тези въпроси, за да си отговориш. Имам познати, които бутнаха стари къщи и без никакви документи, върху петното направиха съвсем нови къщи (по квадратура и височина бяха същите). Може и да не е законно, но ... ако не те натопи съсед, едва ли някой може да докаже нещо. Щом е търпим строеж, значи липсват документи, кой знае вътре какво е разположението.
Иначе в момента май няма как да го узакониш по законен начин
Ами трябва да се пренаредят стаите защото разположението им не е много добро - отделно трябва да се пристроят още 1-2 ! Къщата си има партида за ток,скица на къщата,нотариален акт,геодезични там заснемания ли се водят ,скица на имота и удостоверение за търпимост . Ама си е незаконна отвсякъде и доколкото четох макар да има удостоверение за търпимост пристроя ли една стена даже към нея вече става целата незаконна !
- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Има нотариален акт, но е незаконна - нещо не ми се връзва! Не съм специалист, но май няма такъв филм?
- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
Нотариалният акт е документ за собственост. Въпросната сграда явно не притежава строителни книжа и актове. Това я прави незаконна в пълния смисъл на думата. Такива строежи не подлежат на каквито е и да е преустройства, но не подлеажат и на събаряне. Може да се само ремонтират. Но според мен едва ли и е правен подробен опис от вътре от архитекта на общината. Бих изразил мнение, че каквото и да правите вътре, няма да има проблем. Но започнете ли пристройки и етажи отвън, един лош човечец да докладва в общината и ще ви издадат моментално предписание за събаряне. 

- Ivcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега какво точно имаш в предвид под незаконна? Ако наистина имаш нотариален акт в който е описана къщата, къщата ти е абсолютно законна. Имаш право да подадеш в съответната община заявление за извършване на ремонтни дейности и да си направиш вътре каквито искаш промени. За пристрояване на нови помещения ако искаш всичко да ти е редовно се свържи с архитект който работи със съответната общинска администрация и той ще ти обясни най лесния начин да се направи това.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ivcho написа:Колега какво точно имаш в предвид под незаконна? Ако наистина имаш нотариален акт в който е описана къщата, къщата ти е абсолютно законна...
Не вкарвай такива идеи, поне не ако не си готов да платиш на човека събарянето после. Достатъчно е след N години някой "добър" човек да пусне жалба където трябва и...

Като цяло това е много тъпо да не може да се узакони сграда която е построена според всички изисквания и има почти всички документи . Явно ще се откажа да я купувам . Покрай тази къща всички останали къщи са незаконни даже нямат и удостоверение за търпимост и не присъстват на скицата на района . Дали такива съседи с такива къщи имат право на глас се чудя т.е. да подават жалби ? 

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Могат, могат. Всеки може, даже без да е съсед. Реален скорошен случай с мой познат: скарва се със свой братовчед заради 20 см. имот и всеки подава срещу другия сигнал точно по твоя казус(постройките са изградени ...някога си..., от дядото на двамата
). Само, че жената на единия работи в съвета
, съответно постройката само на другия бива малко бутната

- Ivcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега не давам никакви идеи а пиша реални неща, никой не може да събори къща която има удостоверение за търпимост, живея в такава къща строена 1980 година като я купих 2009 съседа ми реши че гаража който е строен с къщата е незаконен и иска да го събори води си делата и си ги загуби. Направил съм ремонт на цялата къща покриви изолации дограми всичко е ставало с разрешения за ремонти от общината и не съм имал никакви проблеми. Пак казвам на колегата който иска да купува, вземи си грамотен архитект от съответната община и ще ти узакони всичко каквото искаш срещу съответното заплащане.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Нямат право на глас. Като отидат да подават жалба, ще ги питат дали техните къщи са законни. Ако не са, ще им откажат.bmwww написа:... Покрай тази къща всички останали къщи са незаконни даже нямат и удостоверение за търпимост и не присъстват на скицата на района . Дали такива съседи с такива къщи имат право на глас се чудя т.е. да подават жалби ?

Ivcho написа:Колега не давам никакви идеи а пиша реални неща, никой не може да събори къща която има удостоверение за търпимост, живея в такава къща строена 1980 година като я купих 2009 съседа ми реши че гаража който е строен с къщата е незаконен и иска да го събори води си делата и си ги загуби. Направил съм ремонт на цялата къща покриви изолации дограми всичко е ставало с разрешения за ремонти от общината и не съм имал никакви проблеми. Пак казвам на колегата който иска да купува, вземи си грамотен архитект от съответната община и ще ти узакони всичко каквото искаш срещу съответното заплащане.
Да ама не мога да пристроявам стаи към нея нали ? То там е проблема ! Да не заради една стая цялата къща да стане незаконна !

- Ivcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Можеш да правиш всичко, но след изготвяне на проект на новостроящото се и издаване на разрешение за строеж. Занимавам се с проектиране на отоплителни инсталации, в момента правя проект на къща строена 1960 година която има само удостоверение за търпимост, прави се цялостно преустройство на къщата и се добавя още един етаж, като за целта се изготвят проекти по всички части и се узаконява всичко. И за трети път пиша: архитекта който ти го прави знае как да го направи и да нямаш проблеми, но струва пари.
-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
А бе къща на незнам си колко години не можеш ме убеди, че отговаря на сегашните изисквания. Нито колоните са колони, нито шайбите за земетръс съществуват... И какво знае архитекта ? Какво очакваш да направи - проект на къщата дето е наполовина амортизирана и не отговаря почти на никоя европейска директива?!
Да, на всеки парцел можеш да си направиш проект, но при едно земетресение познай дали няма да ти се отделят много бързо двете постройки. Да не говорим, че ако искаш всичко да ти е ок ще те накарат да изкопаеш едни ивични основи (каквито имам аз на моя строеж) и познай как се крепи дърта постройка да не падне в изкопа
Не е много трудно, но е бая скъпо начинание.
Към колегата дето се замисля да купува: Коя година е този имот? Каква му е конструкцията? Потърси и друго предложение, лично аз не бих купил стара постройка за да я достроявам. Ремонт и саниране - да, но не и дострояване. Винаги нещо няма да е както трябва и ще си иска кръпки. После даже ако направиш сметка може да се окаже, че събарянето и започването от нулата ще е по-изгодно.
Да, на всеки парцел можеш да си направиш проект, но при едно земетресение познай дали няма да ти се отделят много бързо двете постройки. Да не говорим, че ако искаш всичко да ти е ок ще те накарат да изкопаеш едни ивични основи (каквито имам аз на моя строеж) и познай как се крепи дърта постройка да не падне в изкопа

Към колегата дето се замисля да купува: Коя година е този имот? Каква му е конструкцията? Потърси и друго предложение, лично аз не бих купил стара постройка за да я достроявам. Ремонт и саниране - да, но не и дострояване. Винаги нещо няма да е както трябва и ще си иска кръпки. После даже ако направиш сметка може да се окаже, че събарянето и започването от нулата ще е по-изгодно.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ivcho написа:...И за трети път пиша: архитекта който ти го прави знае как да го направи и да нямаш проблеми, но струва пари.
Добре де...не само архитектът, и други го знаят

Върни се в “ОФФ-Топик - други”