Въпрос относно прекратяване на трудов договор

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
blanko
Автомобил:
Двигател:

Въпрос относно прекратяване на трудов договор

Мнениеот blanko » Съб 30 май 2015 17:06

Здравейте колеги,

На 21.04.2015г.започнах работа на една бензиностанция на длъжност "Обслужващ бензиностанция" , като работата беше на 12 часови смени. Договорът беше подписан на 22.04.2015г. Един месец по-късно напуснах работа поради лошото отношение на шефовете. Бяхме се разбрали с шефката че ще съм на работа до 22.05.2015г. и от следващият ден ще ми бъде прекратен трудовият договор, и трудовата книжка ще ми бъде върната след 2 дни, но това така и не стана. След няколко ходенета и увъртане от тяхна страна днес най-после си взех трудовата книжка и заповедта за освобождаване. И сега като се прибрах гледам, че договорът е прекратен на 21.05.2015 Дадоха ми и някакво удостоверение в което пише, че е до 20.05.2015, и че са ме водили "Обслужващ бензиностанция" на 8 часов работен ден, а аз карах 12 часови смени. И също в трудовата ми книжка пише че имам 19 дни стаж, а аз съм бил 1 месец на работа. Не съм си получил и парите за смените които съм карал през този месец.

Искам да Ви питам дали при 1 месец работа е не трябвали да ми се водят 30 дни стаж, а не 19 дни. И нормално ли е при 12 часови смени да ме водят че съм на 8 часов работен ден.
Също да Ви питам, не трябвали след като се прекрати договора да си получа и парите ?

Ще съм Ви много благодарен ако ми отговорите, понеже не съм наясно с тези работи и не знам какво да правя.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос относно прекратяване на трудов договор

Мнениеот joromnt » Съб 30 май 2015 17:10

Колко смени си карал за това време докато си бил на работа?

Потребителски аватар
blanko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blanko » Съб 30 май 2015 17:14

Карал съм 17 смени.

Потребителски аватар
KKamenov
Автомобил: Golf MK5
Двигател: 1.6 FSI

Мнениеот KKamenov » Съб 30 май 2015 17:18

всичко зависи спрямо подписаният от теб трудово договор. В него се опитва работното време. В този член ти имаш описан видът на работните смени... ако си карал смени по 12ч, това означава, че ти би трябвало да бъдеш на не ненормирано работно време, което по закон не трябва да превишава 40 часа на седмица... повечето компании работят 2/2/4 работни дни.

По отношение на работните дни мога да ти кажа, че събота/неделя/национални празници не се броят. Това е само за делнични дни.

Заплащане ще получиш в деня, в които е описан в трудовия договор (тоест ако си напуснал на 20-ти а те плащат до десето число на месеца, ти трябва да изчаках опонентката в договора дата.)

на този етап на дали някой, може да ти помогне, защото нямаме специфики на трудовия договор подписан с работодателя.

Потребителски аватар
blanko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blanko » Съб 30 май 2015 17:29

В договора пише "Работното време на работника се състои от 40 часа седмично при сумирано изчисляване на работното време на основание чл. 142 чл. 2 от кодекса на труда."

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Съб 30 май 2015 17:35

Що ми изчезна мнението?
Опа писал си и Ауди форум. Моя грешка. Там съм отговорил.

Последна промяна от nurv на Съб 30 май 2015 17:37, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
KKamenov
Автомобил: Golf MK5
Двигател: 1.6 FSI

Мнениеот KKamenov » Съб 30 май 2015 17:36

При установено от работодателя по реда на чл. 142, ал. 2 от Кодекса на труда (КТ) сумирано изчисляване на работното време, работодателят отчита (изчислява) работното време на конкретния работник или служител в края на отчетния период. Когато нормата работно време за същия период е превишена ще бъде налице извънреден труд. Часовете, получени над определената норма часове (след превръщането на нощните часове в дневни), са извънреден труд и се отчитат по реда на чл. 149 КТ в специална книга, както и всяко полугодие – пред инспекцията по труда.

Разпоредбата на чл. 142, ал. 2 от Кодекса на труда дава възможност работодателят да установява сумирано изчисляване на работното време – седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 4 месеца. Максималната продължителност на работната смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време – до 1 час над намаленото им работно време.

Потребителски аватар
blanko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blanko » Съб 30 май 2015 23:32

Ок, но в трудовата ми книжка не трябва ли да пише един месец, а не 19 дни ?

Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Мнениеот Калоян Кирилов » Нед 31 май 2015 8:29

Колегата по-горе ти е казал за работните дни. Дните, в които почиваш не се броят за работни.

Потребителски аватар
blanko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blanko » Нед 31 май 2015 10:15

Ок, благодаря Ви за отговорите. :beer

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пон 01 юни 2015 10:27

За трудов стаж се смята в календарни дни, месеци и години. Има и такъв калкулатор.
http://www.brainstorm.bg/bul/calculators/epc
След като си работил в периода от-до, би следвало в трудовата ти книжка да пише примерно 29 дни, независимо че работните в случая са 19.
Аз например съм почнал работа на 10.02.1992 г и към 31.05.2015 г. калкулаторът ми дава 23 год, 3 мес и 21 дни. Отделно казармата също се брои за трудов стаж.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 01 юни 2015 11:35

казармата с какъв документ се приравнява за трудов стаж ? Военна книжка ?!
веднъж съм ходил в тия бюра да ми смятат трудов стаж и никой нищо не каза за казармата, измекяри

бтв този калкулатор смята само на база 8 часов нормален работен ден. При ненормирано работно време може дните да се смятат по друг начин (то реално не е ясно колко дни си работил).

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пон 01 юни 2015 12:13

Казармата с военна книжка, да. Дадох пример с 8 часов работен ден, защото ми се струва по-масов. Когато работиш на смени, се изготвя график, но това в никакъв случай не означава, че трудовият стаж се изчислява в работни, а не в календарни дни.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”