Здравейте колеги,
На 21.04.2015г.започнах работа на една бензиностанция на длъжност "Обслужващ бензиностанция" , като работата беше на 12 часови смени. Договорът беше подписан на 22.04.2015г. Един месец по-късно напуснах работа поради лошото отношение на шефовете. Бяхме се разбрали с шефката че ще съм на работа до 22.05.2015г. и от следващият ден ще ми бъде прекратен трудовият договор, и трудовата книжка ще ми бъде върната след 2 дни, но това така и не стана. След няколко ходенета и увъртане от тяхна страна днес най-после си взех трудовата книжка и заповедта за освобождаване. И сега като се прибрах гледам, че договорът е прекратен на 21.05.2015 Дадоха ми и някакво удостоверение в което пише, че е до 20.05.2015, и че са ме водили "Обслужващ бензиностанция" на 8 часов работен ден, а аз карах 12 часови смени. И също в трудовата ми книжка пише че имам 19 дни стаж, а аз съм бил 1 месец на работа. Не съм си получил и парите за смените които съм карал през този месец.
Искам да Ви питам дали при 1 месец работа е не трябвали да ми се водят 30 дни стаж, а не 19 дни. И нормално ли е при 12 часови смени да ме водят че съм на 8 часов работен ден.
Също да Ви питам, не трябвали след като се прекрати договора да си получа и парите ?
Ще съм Ви много благодарен ако ми отговорите, понеже не съм наясно с тези работи и не знам какво да правя.

Въпрос относно прекратяване на трудов договор
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: Въпрос относно прекратяване на трудов договор
Колко смени си карал за това време докато си бил на работа?
- blanko
- Автомобил:
- Двигател:
Карал съм 17 смени.
- KKamenov
- Автомобил: Golf MK5
- Двигател: 1.6 FSI
всичко зависи спрямо подписаният от теб трудово договор. В него се опитва работното време. В този член ти имаш описан видът на работните смени... ако си карал смени по 12ч, това означава, че ти би трябвало да бъдеш на не ненормирано работно време, което по закон не трябва да превишава 40 часа на седмица... повечето компании работят 2/2/4 работни дни.
По отношение на работните дни мога да ти кажа, че събота/неделя/национални празници не се броят. Това е само за делнични дни.
Заплащане ще получиш в деня, в които е описан в трудовия договор (тоест ако си напуснал на 20-ти а те плащат до десето число на месеца, ти трябва да изчаках опонентката в договора дата.)
на този етап на дали някой, може да ти помогне, защото нямаме специфики на трудовия договор подписан с работодателя.
По отношение на работните дни мога да ти кажа, че събота/неделя/национални празници не се броят. Това е само за делнични дни.
Заплащане ще получиш в деня, в които е описан в трудовия договор (тоест ако си напуснал на 20-ти а те плащат до десето число на месеца, ти трябва да изчаках опонентката в договора дата.)
на този етап на дали някой, може да ти помогне, защото нямаме специфики на трудовия договор подписан с работодателя.
- blanko
- Автомобил:
- Двигател:
В договора пише "Работното време на работника се състои от 40 часа седмично при сумирано изчисляване на работното време на основание чл. 142 чл. 2 от кодекса на труда."
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Що ми изчезна мнението?
Опа писал си и Ауди форум. Моя грешка. Там съм отговорил.
Опа писал си и Ауди форум. Моя грешка. Там съм отговорил.
Последна промяна от nurv на Съб 30 май 2015 17:37, променено общо 1 път.
- KKamenov
- Автомобил: Golf MK5
- Двигател: 1.6 FSI
При установено от работодателя по реда на чл. 142, ал. 2 от Кодекса на труда (КТ) сумирано изчисляване на работното време, работодателят отчита (изчислява) работното време на конкретния работник или служител в края на отчетния период. Когато нормата работно време за същия период е превишена ще бъде налице извънреден труд. Часовете, получени над определената норма часове (след превръщането на нощните часове в дневни), са извънреден труд и се отчитат по реда на чл. 149 КТ в специална книга, както и всяко полугодие – пред инспекцията по труда.
Разпоредбата на чл. 142, ал. 2 от Кодекса на труда дава възможност работодателят да установява сумирано изчисляване на работното време – седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 4 месеца. Максималната продължителност на работната смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време – до 1 час над намаленото им работно време.
Разпоредбата на чл. 142, ал. 2 от Кодекса на труда дава възможност работодателят да установява сумирано изчисляване на работното време – седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 4 месеца. Максималната продължителност на работната смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време – до 1 час над намаленото им работно време.
- blanko
- Автомобил:
- Двигател:
Ок, но в трудовата ми книжка не трябва ли да пише един месец, а не 19 дни ?
-
- Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
- Двигател:
Колегата по-горе ти е казал за работните дни. Дните, в които почиваш не се броят за работни.
- blanko
- Автомобил:
- Двигател:
Ок, благодаря Ви за отговорите. 

- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
За трудов стаж се смята в календарни дни, месеци и години. Има и такъв калкулатор.
http://www.brainstorm.bg/bul/calculators/epc
След като си работил в периода от-до, би следвало в трудовата ти книжка да пише примерно 29 дни, независимо че работните в случая са 19.
Аз например съм почнал работа на 10.02.1992 г и към 31.05.2015 г. калкулаторът ми дава 23 год, 3 мес и 21 дни. Отделно казармата също се брои за трудов стаж.
http://www.brainstorm.bg/bul/calculators/epc
След като си работил в периода от-до, би следвало в трудовата ти книжка да пише примерно 29 дни, независимо че работните в случая са 19.
Аз например съм почнал работа на 10.02.1992 г и към 31.05.2015 г. калкулаторът ми дава 23 год, 3 мес и 21 дни. Отделно казармата също се брои за трудов стаж.
казармата с какъв документ се приравнява за трудов стаж ? Военна книжка ?!
веднъж съм ходил в тия бюра да ми смятат трудов стаж и никой нищо не каза за казармата, измекяри
бтв този калкулатор смята само на база 8 часов нормален работен ден. При ненормирано работно време може дните да се смятат по друг начин (то реално не е ясно колко дни си работил).
веднъж съм ходил в тия бюра да ми смятат трудов стаж и никой нищо не каза за казармата, измекяри
бтв този калкулатор смята само на база 8 часов нормален работен ден. При ненормирано работно време може дните да се смятат по друг начин (то реално не е ясно колко дни си работил).
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Казармата с военна книжка, да. Дадох пример с 8 часов работен ден, защото ми се струва по-масов. Когато работиш на смени, се изготвя график, но това в никакъв случай не означава, че трудовият стаж се изчислява в работни, а не в календарни дни.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”