Козирка/навес от поликарбонат

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Козирка/навес от поликарбонат

Мнениеот Nikkolay » Чет 27 окт 2016 13:41

Колеги,
Имам една тераса от 15 кв.м., която е открита. Искам да я покрия с някакъв навес, който ще предпазва от дъжд и сняг, но да пропуска светлина.
Единствения вариант май е с поликарбонатни плоскости. Но понеже и поликарбоната се дели на 2 вида: структурен (на квадратчета) и плътен (като стъкло) искам да знам какви са плюсовете и минусите и на двата вида материал за направата на навес на балкон.
Също така ако някой може да препоръчате фирма или човек за изработката и монтажа на навеса. За гр. София става въпрос.
:beer

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Козирка/навес от поликарбонат

Мнениеот инжектопляктор » Чет 27 окт 2016 13:50

Бих взел плътен, макар и по-скъп. Този, който е структурен е за парлама. Не е здрав, виждал съм такъв поставен надупчен и изгнил с годините. Плътният е по-тежък и по-скъп, но според мен ще е по-дълговечен.

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Чет 27 окт 2016 15:15

вариантите са много. може да се вземе прозрачен поликарбонат които максимално ще пропуска дневната светлина. самите плоскости имат от едната страна ув защита. ако се монтира от грешната страна след 3 4 години започва да се напуква. при монтиран от правилната страна издържа около 10 години. издражливоста също така зависи и от дебелина на този които ще се постави. може да се сложи и такъв за оранжерии. по спомен 6 кв от него дебелина 6 мм струваше 115 лв.

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Чет 27 окт 2016 17:11

има една фирма братя Градеви, за 15 квадрата навес, изработен от плътен поликарбонат 5мм. ми обявиха цена от 4000 лв. :eek

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 27 окт 2016 18:39

Nikkolay написа:има една фирма братя Градеви, за 15 квадрата навес, изработен от плътен поликарбонат 5мм. ми обявиха цена от 4000 лв.

43лв/m2 е цената на 4мм плътен поликарбонат, на плексигласа и пак някъде там цената.
Ако е плътен, повече от 4мм не ти трябва. Все пак е плътен и 15 квадрата ще дадат значително тегло на конструкцията.
Във всеки случай 4000лв е абсурдна цена. Сам можеш да се досетиш колко те цакат за конструкцията и за труд. Ако поликарбонатът ти е 645лв, останалото от конструкцията ти е 400лв, то ти взимат почти 3000лв за труд!

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Пет 28 окт 2016 6:03

Имам такъв навес на терасата от поликарботат от този на квадратчетата. Преди няколко месеца, когато беше голямата градушка в Пловдив, проби 3 сериозни дупки в навеса. Сега се чудя как да го сменям, защото е направено почти неразглобяемо. Може би варианта е 2 слоя поликарбонат за по голяма здравина, като предпазна мярка срещу градушка. Иначе 10 години навеса не беше мръднал. Нямаше напукано, нямаше счупено.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пет 28 окт 2016 7:53

прозрачен навес лятото е парник. това се установи и по емпиричен път-не го прави прозрачен!

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Пет 28 окт 2016 11:12

ще избирам някакъв кафяв цвят,няма да го правя напълно прозрачен :biggrin
а иначе за конструкцията, целия навес ще легне върху бетонни перголи на цялата площ, тоест няма да има подпорни колони или прътове.
Затова исках от алуминий да се направи самата конструкция, но само тази фирма Градеви работи с алуминий, всички останали ми предлагат със стомана, но според мен за 3-4 години и ще почне да ръждясва....та и затова се чудя сега....евентуално прахово боядисана стомана... :rolleyes

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Пет 28 окт 2016 11:44

дори леко прозрачен ще стане на парник. едни съседи отсреща с поне 40 квадрата тераса вече 3 пъти сменят концепцията по тоя повод.
по-добре направи лека конструкция, едно ОЦБ с битумни керемиди отгоре и ако си толкоз на зор за светлина - една капандура.

Друг вариант е тия сгъваемите тип хармоника, дето заведенията по тротоарите ги позлват, или такава тента ама тя на сняг не държи...
Изображение

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 28 окт 2016 12:59

Nikkolay написа:ще избирам някакъв кафяв цвят,няма да го правя напълно прозрачен :biggrin
а иначе за конструкцията, целия навес ще легне върху бетонни перголи на цялата площ, тоест няма да има подпорни колони или прътове.
Затова исках от алуминий да се направи самата конструкция, но само тази фирма Градеви работи с алуминий, всички останали ми предлагат със стомана, но според мен за 3-4 години и ще почне да ръждясва....та и затова се чудя сега....евентуално прахово боядисана стомана... :rolleyes

Предвид техническата ти грамотност, 4000 даже е твърде ниска цена.
Направи си навеса от дърво, и покрит със сачак и битумни керемиди. Огледай заведенията какви навеси са си направили.

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Пет 28 окт 2016 14:31

Nikkolay написа:Колеги,
Имам една тераса от 15 кв.м., която е открита. Искам да я покрия с някакъв навес, който ще предпазва от дъжд и сняг, но да пропуска светлина.
Единствения вариант май е с поликарбонатни плоскости. Но понеже и поликарбоната се дели на 2 вида: структурен (на квадратчета) и плътен (като стъкло) искам да знам какви са плюсовете и минусите и на двата вида материал за направата на навес на балкон.
Също така ако някой може да препоръчате фирма или човек за изработката и монтажа на навеса. За гр. София става въпрос.
:beer

Имай предвид, че при всеки дъжд ще имаш неприятен шум от навес с поликарбонат.

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Пет 28 окт 2016 18:03

и шумно пукане през жегите, когато поликарбоната се разширява и пращи... :confused
дървената конструкция при мен ще доведе до пълно затъмнение на целия апартамент, трябва и през деня да съм на крушки...
платняна тента също не работи, защото няма да пази от сняг , а на терасата трябва да се простира целогодишно :mhihi а и при всеки по-силен вятър тентата трябва да се сгъва...

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Пет 28 окт 2016 22:14

Отиди изпиинедно кафе в Бекграунд на Витошка, на самата улица имат "парник" чиито покрив се разпъва колкото е нужно електрически.

varna
Автомобил: mazda 323 f 2003g.
Двигател:

Мнениеот varna » Пет 16 дек 2016 15:49

Nikkolay написа:и шумно пукане през жегите, когато поликарбоната се разширява и пращи... :confused
дървената конструкция при мен ще доведе до пълно затъмнение на целия апартамент, трябва и през деня да съм на крушки...
платняна тента също не работи, защото няма да пази от сняг , а на терасата трябва да се простира целогодишно :mhihi а и при всеки по-силен вятър тентата трябва да се сгъва...

Като предложение купи си една сушилня, а терасата ако имаш пари я направи с ПВЦ дограма или пък си я остави отворена и евентуално си сложи тента за лятото.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”