Отваряне на автомивка на самообслужване

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Отваряне на автомивка на самообслужване

Мнениеот nero » Пет 30 авг 2024 16:38

Здравейте, обмислям вариант да инвестирам в автомивка на самообслужване. Разполагам с място на главен път и потока от коли там е 24/7. Има ли тук колеги които се занимават или работят в тази сфера ?

Всякакви съвети и коментари ще ми бъдат от полза.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: Отваряне на автомивка на самообслужване

Мнениеот thanis » Пет 30 авг 2024 19:09

Ако имаш оборудване е лесно, ако нямаш недей да таиш надежди, че ще се избиеш бързо. Двете неща за добра автомивка са локация и качество на услугата.

Не казваш за кой град става дума. Едно е да има голям междуградски поток - разбирай никой да не спре, друго е да си в голям град и да имаш потенциални клиенти. Също така си има занимавка, не е само да пуснеш машините и да забравиш.

Просто парцел е 1 стъпка от 20

не е хейт това, просто хубаво трябва да прецениш с ексел/калкулатор дали и колко си заслужава

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пет 30 авг 2024 20:34

С водата е много трудна работата, почни от там. Питай защото има голяма вероятност да удариш на камък. Ако там стане и отпуснат, другото е лесно.

thanis

Мнениеот thanis » Пет 30 авг 2024 20:48

Водата не е проблем, защото може с 2 резервоара по 30 кубика и пречиствателна станция да си я рециклира. Ама да инвестира примерно 300-500 хил и да печели чисто по 5000-8000 на месец накрая, не е за всеки. 150 коли на ден за месец са ти около 14-15 хил лева оборот, ама въпроса е да си конкурентен и/или монопол.

Трябва да се купуват препарати, да се зареждат, да поддържаш машините, да си водиш документация, да се занимаваш с чистене на каналите след като дойде някой с тоновете кал. Зимата да не замръзва и още куп дреби неща, които искат внимание и пари. Ако има оборудването, дори и втора употреба е по-лесно. За автомивка на самообслужване парцела е най-малкия проблем.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 31 авг 2024 18:29

thanis написа:Водата не е проблем...
...150 коли на ден за месец са ти около 14-15 хил лева оборот...

Точно водата му е сред най-големите проблеми.
1. Трудно и скъпо се вади (сондира). Разрешитешно за водовземане е кошмар.
2. Трудно и скъпо се пречиства, а още повече - омекотява. За автомивка твърдата вода е бич и много лесно може да изгони клиентите.

150 коли да ден са му около 45000лв оборот на месец icon_idea

За мен, един от основните проблеми в днешно време пред всяка бизнес идея е работната ръка.
В случая при 24/7 това са поне 5ма служители и поне 1/3 от горния обород разход. За разправиите там няма говоря :horror

Рисков фактор в обозримо бъдеще - забрана за миене на коли. Просто трябва да се споне и имаш едно наум, защото не е невъзможно да се случи при задържане на безводие.

Разни:
- заложи в началото възможността за добавяне на соларни панели върху конструкцията на клетките и където може! После ще ми благодариш :icon_lol
- говорейки за клетките, хубаво прецени слънцето и сянката. Много е важно да не пече през отворите. Това ще ти даде възможност и за по-добро дозиране на препарата без риск от щети върху колите
- не пести от оборудване! Края на септември е техническия панаир в Пловдив icon_idea

Бизнесът не е лош и се услажда на някои.

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Вто 04 мар 2025 20:07

Взех решение и има движение по въпроса... В процес на оформяне на документи и проект съм вече.

Въпрос към колегите които ползват този тип автомивки:
- Колко често посещавате автомивка ?
- Кои програми най често ползвате ?
- Колко време и пари ви коства да измиете колата си отвътре и отвън?

thanis

Мнениеот thanis » Вто 04 мар 2025 20:19

Ще опитам да ти отговоря по генерално:

1. от 2 пъти месечно до 2 пъти на 6 месеца грубо казано
2. вода силна/слаба струя 1 път, за да се наморки колата. След това веднъж пяна и 2-3 пъти измиване или иначе казано, ако програмите са ти по 90 сек и са 1 лв - около 5-6 лв на посещение
3. между 3 и 10 лева за вътре/вън.

Доколкото е въможно е хубаво да имаш нещо като постоянна клиентела. Не спомена къде е локацията (поне за кой град става дума ), защото факта, че е на голям главен път - не е панацея.

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Вто 04 мар 2025 20:41

Браво, дано по скоро я пуснеш в експлоатация и да оправдае очакванията ти :th_up

1-много зависи от сезона. Може да измине 1 седмица и колата още да е чиста а може и още на втория ден да не личи че е мита.

2- най често ползвам безконтактно или турбо пяната.

3- За около 5лв я измивам външно. Рядко я чистя вътрешно на такива автомивка. Предпочитам вкъщи защото се заигравам много :mhihi

Има автомивки на които им изключва пистолета на всеки 1лв, без значение колко монети си пуснал. Адски дразнещо е на всяко левче да ходя и да натискам бутона отново и отново...
Ако приема и по 2лв е още един плюс, защото има такива където не приемат по 2лв или пък на една клетка приема 2 а на другата не.

Другото на което те съветвам да обърнеш внимание е силата на водната струя. Ако налягането е слабо остава мръсотия която на пръв поглед не се вижда но като минеш с перото се размазва а от там и надраскване то на лака.
Това трябва да се съчетае и с добри препарати!

Успех !

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Вто 04 мар 2025 20:57

2-4 пъти месечно, според зависи. Сезон, свободно време, колко мизерия се е натрупала.

Само 2 програми откак ползвам самообслужване - изплакване високо налягане и безконтактен препарат/пяна ниско налягане.

4-7лв, София - Дружба и/или Младост. Това го споделям, защото според района има разлика в ставките.

П.с. Така съм се ошлайфал, че за тези пари си я мия все едно от шоурума излиза.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 04 мар 2025 21:01

Най-често ползвам прахосмукачките, но изглежда се повреждат лесно.

drotomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drotomir » Вто 04 мар 2025 21:08

Аз си мия колите за по 2 лева два пъти месечно или 8 лева на месец общо , 1 лева пяна и с четка разтърквам , оше 1 лев и успявам да я измия на косъм , после пред нас имам прахосмукачка на 12 волта и изчиствам отвътре най накрая парцала с течност за интериор и съм готов. Днес минавайки покрай автомивката до нас ми стана лошо от цените 35 лева външно и вътрешно за джипка 42 лева , тези хора са полудели.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 04 мар 2025 22:09

Левче за пяна, пуша една цигара да се задейства, 2 лева за вода да я измия хубаво без да бързам и според настроението, времето и други фактори вакса, т.е 3-4 лв, веднъж седмично или на две седмици веднъж. Пазя си я чиста от вътре и ми се налага прахосмукачка веднъж на 2 месеца сигурно, но нея или в къщи или в сервиза с голямата за едри боклуци.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Вто 04 мар 2025 22:15

Къде ги намирате тия мивки по левче, в София знам само една. Всички други за които се сещам, а те са над 20, всичките са по два лева.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Вто 04 мар 2025 22:20

- рядко ползвам мивка въпреки че имам голям избор наоколо. да кажем 1-2 пъти месечно.
- пръскам безконтактен перпарат после го измивам. никога не ползвам четка.
- средно 5 лева. обаче след пръскането стоя доста време да бърша, особено тавана и предни капак. ако шампоанът е бил слаб остава някаква мътилка отгоре. ако е плътен никога не може да се изплакне нацяло. та взимам гумено перо ако има и после служебния спрей за прозорци и с мой чист парцал бърша и го пера няколко пъти. също бърша праговете и подсушавам вратите в долната част отвътре. стават 20 минути престой на обекта а въздухът в града е толкова мръсен че още не следващата сутрин росата е налепила всякакви сажди и пепел - заричам се скоро да не ходя на мивка. прахосмукачка веднъж на 3-4 посещения (не возя деца и не е мръсно). таблото го бърша със служебния препарат веднъж на 5-6 месеца (не обичам да ми е много лъскаво). Иначе прахоляка си го бърша по светофарите както и предните прозорци отвътре.

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Вто 04 мар 2025 22:57

fur1ous написа:Къде ги намирате тия мивки по левче, в София знам само една. Всички други за които се сещам, а те са над 20, всичките са по два лева.

Затова споделих района. Тия с опция само за 2 кинта - директен Х.

Не че им седят празни мивките. Има достатъчно места където действат по старите цени от левче-кефче.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”