Здравейте, обмислям вариант да инвестирам в автомивка на самообслужване. Разполагам с място на главен път и потока от коли там е 24/7. Има ли тук колеги които се занимават или работят в тази сфера ?
Всякакви съвети и коментари ще ми бъдат от полза.
Отваряне на автомивка на самообслужване
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: Отваряне на автомивка на самообслужване
Ако имаш оборудване е лесно, ако нямаш недей да таиш надежди, че ще се избиеш бързо. Двете неща за добра автомивка са локация и качество на услугата.
Не казваш за кой град става дума. Едно е да има голям междуградски поток - разбирай никой да не спре, друго е да си в голям град и да имаш потенциални клиенти. Също така си има занимавка, не е само да пуснеш машините и да забравиш.
Просто парцел е 1 стъпка от 20
не е хейт това, просто хубаво трябва да прецениш с ексел/калкулатор дали и колко си заслужава
Не казваш за кой град става дума. Едно е да има голям междуградски поток - разбирай никой да не спре, друго е да си в голям град и да имаш потенциални клиенти. Също така си има занимавка, не е само да пуснеш машините и да забравиш.
Просто парцел е 1 стъпка от 20
не е хейт това, просто хубаво трябва да прецениш с ексел/калкулатор дали и колко си заслужава
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
С водата е много трудна работата, почни от там. Питай защото има голяма вероятност да удариш на камък. Ако там стане и отпуснат, другото е лесно.
Водата не е проблем, защото може с 2 резервоара по 30 кубика и пречиствателна станция да си я рециклира. Ама да инвестира примерно 300-500 хил и да печели чисто по 5000-8000 на месец накрая, не е за всеки. 150 коли на ден за месец са ти около 14-15 хил лева оборот, ама въпроса е да си конкурентен и/или монопол.
Трябва да се купуват препарати, да се зареждат, да поддържаш машините, да си водиш документация, да се занимаваш с чистене на каналите след като дойде някой с тоновете кал. Зимата да не замръзва и още куп дреби неща, които искат внимание и пари. Ако има оборудването, дори и втора употреба е по-лесно. За автомивка на самообслужване парцела е най-малкия проблем.
Трябва да се купуват препарати, да се зареждат, да поддържаш машините, да си водиш документация, да се занимаваш с чистене на каналите след като дойде някой с тоновете кал. Зимата да не замръзва и още куп дреби неща, които искат внимание и пари. Ако има оборудването, дори и втора употреба е по-лесно. За автомивка на самообслужване парцела е най-малкия проблем.
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
thanis написа:Водата не е проблем...
...150 коли на ден за месец са ти около 14-15 хил лева оборот...
Точно водата му е сред най-големите проблеми.
1. Трудно и скъпо се вади (сондира). Разрешитешно за водовземане е кошмар.
2. Трудно и скъпо се пречиства, а още повече - омекотява. За автомивка твърдата вода е бич и много лесно може да изгони клиентите.
150 коли да ден са му около 45000лв оборот на месец

За мен, един от основните проблеми в днешно време пред всяка бизнес идея е работната ръка.
В случая при 24/7 това са поне 5ма служители и поне 1/3 от горния обород разход. За разправиите там няма говоря

Рисков фактор в обозримо бъдеще - забрана за миене на коли. Просто трябва да се споне и имаш едно наум, защото не е невъзможно да се случи при задържане на безводие.
Разни:
- заложи в началото възможността за добавяне на соларни панели върху конструкцията на клетките и където може! После ще ми благодариш

- говорейки за клетките, хубаво прецени слънцето и сянката. Много е важно да не пече през отворите. Това ще ти даде възможност и за по-добро дозиране на препарата без риск от щети върху колите
- не пести от оборудване! Края на септември е техническия панаир в Пловдив

Бизнесът не е лош и се услажда на някои.
Взех решение и има движение по въпроса... В процес на оформяне на документи и проект съм вече.
Въпрос към колегите които ползват този тип автомивки:
- Колко често посещавате автомивка ?
- Кои програми най често ползвате ?
- Колко време и пари ви коства да измиете колата си отвътре и отвън?
Въпрос към колегите които ползват този тип автомивки:
- Колко често посещавате автомивка ?
- Кои програми най често ползвате ?
- Колко време и пари ви коства да измиете колата си отвътре и отвън?
Ще опитам да ти отговоря по генерално:
1. от 2 пъти месечно до 2 пъти на 6 месеца грубо казано
2. вода силна/слаба струя 1 път, за да се наморки колата. След това веднъж пяна и 2-3 пъти измиване или иначе казано, ако програмите са ти по 90 сек и са 1 лв - около 5-6 лв на посещение
3. между 3 и 10 лева за вътре/вън.
Доколкото е въможно е хубаво да имаш нещо като постоянна клиентела. Не спомена къде е локацията (поне за кой град става дума ), защото факта, че е на голям главен път - не е панацея.
1. от 2 пъти месечно до 2 пъти на 6 месеца грубо казано
2. вода силна/слаба струя 1 път, за да се наморки колата. След това веднъж пяна и 2-3 пъти измиване или иначе казано, ако програмите са ти по 90 сек и са 1 лв - около 5-6 лв на посещение
3. между 3 и 10 лева за вътре/вън.
Доколкото е въможно е хубаво да имаш нещо като постоянна клиентела. Не спомена къде е локацията (поне за кой град става дума ), защото факта, че е на голям главен път - не е панацея.
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
Браво, дано по скоро я пуснеш в експлоатация и да оправдае очакванията ти
1-много зависи от сезона. Може да измине 1 седмица и колата още да е чиста а може и още на втория ден да не личи че е мита.
2- най често ползвам безконтактно или турбо пяната.
3- За около 5лв я измивам външно. Рядко я чистя вътрешно на такива автомивка. Предпочитам вкъщи защото се заигравам много
Има автомивки на които им изключва пистолета на всеки 1лв, без значение колко монети си пуснал. Адски дразнещо е на всяко левче да ходя и да натискам бутона отново и отново...
Ако приема и по 2лв е още един плюс, защото има такива където не приемат по 2лв или пък на една клетка приема 2 а на другата не.
Другото на което те съветвам да обърнеш внимание е силата на водната струя. Ако налягането е слабо остава мръсотия която на пръв поглед не се вижда но като минеш с перото се размазва а от там и надраскване то на лака.
Това трябва да се съчетае и с добри препарати!
Успех !

1-много зависи от сезона. Може да измине 1 седмица и колата още да е чиста а може и още на втория ден да не личи че е мита.
2- най често ползвам безконтактно или турбо пяната.
3- За около 5лв я измивам външно. Рядко я чистя вътрешно на такива автомивка. Предпочитам вкъщи защото се заигравам много

Има автомивки на които им изключва пистолета на всеки 1лв, без значение колко монети си пуснал. Адски дразнещо е на всяко левче да ходя и да натискам бутона отново и отново...
Ако приема и по 2лв е още един плюс, защото има такива където не приемат по 2лв или пък на една клетка приема 2 а на другата не.
Другото на което те съветвам да обърнеш внимание е силата на водната струя. Ако налягането е слабо остава мръсотия която на пръв поглед не се вижда но като минеш с перото се размазва а от там и надраскване то на лака.
Това трябва да се съчетае и с добри препарати!
Успех !
- alpinab
- Автомобил:
- Двигател:
2-4 пъти месечно, според зависи. Сезон, свободно време, колко мизерия се е натрупала.
Само 2 програми откак ползвам самообслужване - изплакване високо налягане и безконтактен препарат/пяна ниско налягане.
4-7лв, София - Дружба и/или Младост. Това го споделям, защото според района има разлика в ставките.
П.с. Така съм се ошлайфал, че за тези пари си я мия все едно от шоурума излиза.
Само 2 програми откак ползвам самообслужване - изплакване високо налягане и безконтактен препарат/пяна ниско налягане.
4-7лв, София - Дружба и/или Младост. Това го споделям, защото според района има разлика в ставките.
П.с. Така съм се ошлайфал, че за тези пари си я мия все едно от шоурума излиза.
Най-често ползвам прахосмукачките, но изглежда се повреждат лесно.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз си мия колите за по 2 лева два пъти месечно или 8 лева на месец общо , 1 лева пяна и с четка разтърквам , оше 1 лев и успявам да я измия на косъм , после пред нас имам прахосмукачка на 12 волта и изчиствам отвътре най накрая парцала с течност за интериор и съм готов. Днес минавайки покрай автомивката до нас ми стана лошо от цените 35 лева външно и вътрешно за джипка 42 лева , тези хора са полудели.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Левче за пяна, пуша една цигара да се задейства, 2 лева за вода да я измия хубаво без да бързам и според настроението, времето и други фактори вакса, т.е 3-4 лв, веднъж седмично или на две седмици веднъж. Пазя си я чиста от вътре и ми се налага прахосмукачка веднъж на 2 месеца сигурно, но нея или в къщи или в сервиза с голямата за едри боклуци.
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Къде ги намирате тия мивки по левче, в София знам само една. Всички други за които се сещам, а те са над 20, всичките са по два лева.
- рядко ползвам мивка въпреки че имам голям избор наоколо. да кажем 1-2 пъти месечно.
- пръскам безконтактен перпарат после го измивам. никога не ползвам четка.
- средно 5 лева. обаче след пръскането стоя доста време да бърша, особено тавана и предни капак. ако шампоанът е бил слаб остава някаква мътилка отгоре. ако е плътен никога не може да се изплакне нацяло. та взимам гумено перо ако има и после служебния спрей за прозорци и с мой чист парцал бърша и го пера няколко пъти. също бърша праговете и подсушавам вратите в долната част отвътре. стават 20 минути престой на обекта а въздухът в града е толкова мръсен че още не следващата сутрин росата е налепила всякакви сажди и пепел - заричам се скоро да не ходя на мивка. прахосмукачка веднъж на 3-4 посещения (не возя деца и не е мръсно). таблото го бърша със служебния препарат веднъж на 5-6 месеца (не обичам да ми е много лъскаво). Иначе прахоляка си го бърша по светофарите както и предните прозорци отвътре.
- пръскам безконтактен перпарат после го измивам. никога не ползвам четка.
- средно 5 лева. обаче след пръскането стоя доста време да бърша, особено тавана и предни капак. ако шампоанът е бил слаб остава някаква мътилка отгоре. ако е плътен никога не може да се изплакне нацяло. та взимам гумено перо ако има и после служебния спрей за прозорци и с мой чист парцал бърша и го пера няколко пъти. също бърша праговете и подсушавам вратите в долната част отвътре. стават 20 минути престой на обекта а въздухът в града е толкова мръсен че още не следващата сутрин росата е налепила всякакви сажди и пепел - заричам се скоро да не ходя на мивка. прахосмукачка веднъж на 3-4 посещения (не возя деца и не е мръсно). таблото го бърша със служебния препарат веднъж на 5-6 месеца (не обичам да ми е много лъскаво). Иначе прахоляка си го бърша по светофарите както и предните прозорци отвътре.
- alpinab
- Автомобил:
- Двигател:
fur1ous написа:Къде ги намирате тия мивки по левче, в София знам само една. Всички други за които се сещам, а те са над 20, всичките са по два лева.
Затова споделих района. Тия с опция само за 2 кинта - директен Х.
Не че им седят празни мивките. Има достатъчно места където действат по старите цени от левче-кефче.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”