Работа като пътна помощ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Star1
Автомобил:
Двигател:

Работа като пътна помощ?

Мнениеот Star1 » Пет 18 окт 2024 13:33

Здравейте, от известно време, обмислям дали да не закупя един репатрак и да работя като пътна помощ, на 24г съм и нямам никакъв опит с това, работата ми се струва интересна, какво трябва и въпросите ми са:
-Може ли да работя без фирма?
-Имам само категория Б, какъв репатрак?
-Какви документи трябват?
-Трябва ли ми някакво разрешително?
-Струва ли си?

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Re: Работа като пътна помощ?

Мнениеот railfan » Пет 18 окт 2024 14:35

Категория Б ти дава възможност да управляваш до 3.5 тона, вкл обаче товара, тоест ако приемем една кола за 1.5 тона, репатрака трябва да е максимум до 2(категория N1 за товарни), което ми се струва нереалистично за такава машина и пак трябва да се внимава да не се качи нещо по-тежко и мисля, че има изискване да е тип паяк, тоест си на ръба и си трябва поне С категория.
Разрешително ти е необходимо при всички положения, издава се от ИААА, а фирмата ти е нужна, за да работиш легално.

Изисквания за извършване на пътна помощ
За репатриране на леки автомобили и микробуси трябва да закупите или наемете специалзииран камион за пътна помощ.

Превозното средство трябва да бъде от категория N2 или N3, специално оборудвано за превоз на повредено или аварирало превозно средства.

Важно! Възможно е да впишете и превозно средство от категория N1, при условие че същото е с трайно монтирано приспособление за повдигане на предния или задния мост на повреденото превозно средство, позволяващо репатрирането му.

Друго условие, което трябва да се изпълни преди подаване на заявлението е да имате документ, удостоверяващ правата ви като абонат на телефонния номер за повикване на пътна помощ. Телефонният номер, заедно с името на фирмата ви и текст „ПЪТНА ПОМОЩ“ трябва да бъдат поставени върху превозното средство, с което ще осъществявате услугата.

Съгласно чл. 7а ал.2 от ЗАвП, водачите на товарни автомобил за осъществяване на пътна помощ трябва да отговарят на изискванията за минимална възраст, правоспособност за управление на моторни превозни средства от съответната категория, както и за психологическа годност.

Дали си струва всеки сам си преценя.. на груба сметка първоначална инвестиция от курс за С категория 1500 лв, с купуване на репатрак 25-30 хияди. За колко ще се избие зависи от обема работа предвид цените.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пет 18 окт 2024 15:05

Трябва ти фирма доста от клиентите са юридически лица и искат фактури освен това се изисква лиценз до 3.5 ги вземат с цел спестявате на пътни такси

vozi63
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vozi63 » Пон 02 дек 2024 9:47

А може ли като пътна помощ да се работи не с репатрак ,а със платформа,която се тегли?!

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 02 дек 2024 10:17

И как ще товариш?

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 02 дек 2024 10:23

Има платформи с вградена лебедка, ама генерално май не можеш да практикуваш легално тази дейност с такава платформа.

Закона казва това:

https://lex.bg/laws/ldoc/2134681088 - раздел IV

В регистъра по ал. 4 могат да бъдат вписани превозни средства от категории N2 или N3, специално оборудвани за превоз на повредено или аварирало превозно средство, и превозни средства от категория N1 с трайно монтирано приспособление за повдигане на предния или задния мост на повреденото превозно средство, позволяващо репатрирането му.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”