имаме един клиент, на който сме изградили 3 обекта с видеонаблюдение, освен тях се очертава да му преработим и конфигурираме почти цялостно лан-мрежата - VPN на няколко компютъра, евентуално сървър да му сложим, може би някоя cloud-базирана услуга и т.н. Съвсем грубо ще трябва да поддържаме 6 мрежи (заедно с офиса им, на който трябва да подменим мрежово оборудване - съответно настройки на рутер, принтери, компютри и т.н.). Обмисляме вариант с колегата да им предложим договор за поддръжка, като освен комуникациите, офис-техниката, видеонаблюдението включим и всичко свързано с ел.мрежата им.
Моля, ако има колега работещ в сферата на поддръжката с абонаментна такса - нека ми прати някакъв типов договор, за да можем да нахвърлим нещата като услуги, време за реакция, какво включва таксата и т.н. Така или иначе след като го оформим ще минем и през адвокат, за да го изпипаме максимално добре - в полза и на двете страни (те са наши клиенти от доста време и си имаме доверие). Не зная ценообразуването в IT-сектора как е, не ми се иска да ги таксуваме на час, предпочитам на свършена работа - примерно - преинсталация на OS, конфигурация на принтер - споделяне, мрежов и т.н. и т.н. Би ми било много полезно ако имам някаква отправна точка, за да не си смуча цените от пръстите. Отдалечен съпорт също предвиждам (там цените са по-ниски). Така или иначе им оправяме мрежата, поне дето се казва, да го има черно на бяло с договор със съответните клаузи, цени за отделните дейности и т.н. Съвсем грубо - фирмата има общо около 20-25 компютъра, 78 видеокамери, 3 NVR, около 7-10 принтера, 2-3 плотера, складов софтуер + счетоводен и един сървър, дето още не съм го пипнал да видя, аджеба, какво има на него. Като цяло има работа по техните мрежи за цял китайски народ, понеже има много свободни съчинения правени през годините. Тепърва ще се ангажираме една по една да ги вкараме в ред, да отстраним всички проблеми по тях и, надявам се, да заработят както си трябва без "слаб интернет", "нямам достъп до складовата програма", "принтерът нещо не ни работи" и т.н.
Мерси предварително