Инцидент на магистралата за Пловдив; Не карайте неразумо!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
spokomen
Автомобил: VW Passat B3 Ford C-Max
Двигател: RP 1991 Durateck 2_0
Контакти:

Инцидент на магистралата за Пловдив; Не карайте неразумо!

Мнениеот spokomen » Чет 21 юли 2005 17:18

Срещал съм подобни теми и не съм им обръщал особено внимание, но след вчерашната случка май е по добре да се вслушваме в съвети от подобен род. Та карайки си по магистралата към Пловдив със 160 км/час без някаква сериозна причина за това, ми се отлепи протектора и телта под него от лявата задна гума. Гумите не са регенерат, имаха сравнително добра дълбочнина на протектора. Резултата - докато спра парчетата изкривиха навътре и разкъсаха част от задния калник, отчупиха се държачите на планката която закрепва пластмасовата броня за калника. Калника го поизправих на място а бронята я завързах с тел - не знам дали може да се ремонтира или трябва да я сменям. Но не това е важното - какво ли би станало ако не беше задна а предна гума, ако в момента изпреварвах, абе изобщо ако не ви е много наложително - не карайте много бързо, няма никакъв смисъл , а риска е прекомерно голям.

Последна промяна от spokomen на Чет 21 юли 2005 17:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Чет 21 юли 2005 17:26

Както са казали римляните "бързай бавно" ,и това е по времето когато е имало каручки...

Потребителски аватар
didodi
Автомобил: Amarok DOUBLE cab
Двигател: CSHA 2014
Контакти:

Мнениеот didodi » Чет 21 юли 2005 19:14

Винаги съм твърдял , че кадето и да се блъснеш (челно, странично....) само скороста има значение , тоест колкото е по-голяма толкова щетите ще са по-големи :!:

Потребителски аватар
Wizi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Wizi » Чет 21 юли 2005 19:45

Винаги съм си мислел, че да спукаш предна гума е по-опасно от колкото да спукаш задна. Уви тестовете на Мишлен, които гледах по немската телевизя на скоро твъртят точно обратното. Елементраното обяснение: предницата е по-тежка и по-лесно може да запази контрол, докато задницата адски лесно излиза извън контрол.

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Чет 21 юли 2005 20:01

Като бях ученик баща ми имаше волга,та веднъж спука задна лява и паркирахме по таван...

Потребителски аватар
Jerom
Автомобил: Golf II
Двигател: RF
Контакти:

Мнениеот Jerom » Чет 21 юли 2005 20:51

На мен при 140 изкочиха теловете на задна лява как не гръмна нямам идея :? чувството беше доста... :shock: (правете си сметка как се чувства човек който има книжка от 6 месеца (или горе-долу 13к км) та вече доста се замислям като натискам газта

Потребителски аватар
CX
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CX » Чет 21 юли 2005 20:59

Wizi написа:Винаги съм си мислел, че да спукаш предна гума е по-опасно от колкото да спукаш задна. Уви тестовете на Мишлен, които гледах по немската телевизя на скоро твъртят точно обратното. Елементраното обяснение: предницата е по-тежка и по-лесно може да запази контрол, докато задницата адски лесно излиза извън контрол.

Аз не че разбирам де, ама не зависи и от това каква е колата, къде колко тежи, дали е с предно или задно...? :oops:

PULSAR
Автомобил:
Двигател:

Re: Инцидент на магистралата за Пловдив; Не карайте неразумо

Мнениеот PULSAR » Чет 21 юли 2005 21:14

spokomen написа:ако не ви е много наложително - не карайте много бързо, няма никакъв смисъл , а риска е прекомерно голям.

Абсолютно вярно е това. Това ми се струва много нелепа смърт - да свършиш затиснат от ламарини и то защо - за да "издухаш" този или онзи.
Много пъти съм се изкушавал да натисна газта, но като се замисли човек това е пълна глупост и безумие. Карайте нормално хора. Не бавно. Не бързо. Просто нормално. Няма нищо геройско в това да вдигнеш 150-200 и т.н. Затова пък живота е безценен.

Потребителски аватар
evgenyh
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: BSE 2005

Мнениеот evgenyh » Чет 21 юли 2005 21:22

На баща ми наскоро, връщайки се от Самоков(знаете какви завои са), та понеже познава добре пътя и се е ръчкал малко повече по завоите(е, не повече от 120) вече бил почти на Горубляне когато му гръмва задна дясна гума - Michelin, имаше протектор ама старичка вече, и то се пръска отстрани - на надписите точно, дупка с дължина 20см, и ширина 5,6см. :!: :!: :!: Ужас, добре, че на равното, та е спрял спокойно без други аварии.

....ТА, Пичове, караите бавно :!: :!: :!:

90,100 е съвсем нормална скорост за извънградско, глупаво е да се кара по бързо, а и няма да спестите кой знае колко време. По добре по бавно ама да стигнеш, не го знаеш тоя лумпен отсреща с колко кара, колко му е акъла и на колко ракии е :idea: трябва да имаш време да реагираш!

...и не забравяйте онези 2 ваденки в Кордобата, сещате се кои нали :!:

Потребителски аватар
Wizi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Wizi » Чет 21 юли 2005 21:32

CX написа:Аз не че разбирам де, ама не зависи и от това каква е колата, къде колко тежи, дали е с предно или задно...? :oops:

Много малко коли са със средно или задно разположен двигател. От там следва, че масово задницата е по-лека и по уязвима. Дали е с предно или задно няма сериозно значение.

Щом в Германия се канят да въвеждат ограничение на скоростта както е из цялият ЕС - 130км/ч, а и извън него, значи наистина има причина да караме с толкова.

Плюс това ако седнете да сметнете каква е разликата във времето когато карате със 120 и със 150 въобще не си заслужава да се рискува.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Чет 21 юли 2005 21:48

Spokomen, каква марка е била тая гума че да не си купувам такава?

А в Германия са малко по-различни нещата, там и настилката е друга, хората карат с МНОГО ХУБАВИ гуми (сериозно, бил съм, видял съм) и са ужасно колегиални на пътя и прочее.

Аз честно за 300000км не съм пукал гума, ама и бавничко карам... И си мисля, че ако съм в един 560SEC с 4 нови гуми примерно Йокохама или Унироял хич няма да се замислям за спуканите гуми и под 200 няма да падна (който е карал нещо подобно знае за какво говоря)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 21 юли 2005 22:01

основната поука е, ако ще караш бързо - то само с правилно поддържан автомобил с нови гуми, изрядно окачване и спирачки, останалото е самоубийство. Аз при 180 км/ч изпреварвайки, пича пред мен реши да прави ляв завой без мигач и аз за да го избегна чукнах леко вдясно и после поне 200 метра въртях ляв/десен за да вкарам отново колата в пътя. Същият ден смених амортисьорите с билщайн газови и нямам този проблем вече. Купих си и новички гуми от магазина с висок скоростен индекс, защото от високата температура нормалните гуми гърмят, а второупотребните - още по-често...

Потребителски аватар
luciuz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот luciuz » Пет 22 юли 2005 8:13

мда ........ аз като отивах на морето преди месец на магистралата някой беше разпилял малки парченца мрамор и си срязах предна лява гума при скорост 120 км/ч ........

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Пет 22 юли 2005 10:39

Аз един ден се прибирах от към петрохан, пътя ми е до болка познат, знам всички дупки и каквото е възможно.Та карам си аз и влизам в Костинброд а след мене некжа фиестичка, и аз карам бавно понеже знам каде са полицайте. И вече на излизане виждам куката с палката но съм си спокоен а тоя с фиестата тругна да ме изпреварва. И аз го засекох от солидарностза да не го спрат , защото там изпреварването е забранено. И вече като подминахме куките човека ме изпревари и ми махна в знак на благодарност. И гледам аз една Фиеста на не повече от година, CDTI, доста симпатична а вутре един възрастен човечец и една баба се залепили за предния джам натоварили бурканите от село и ми стана адски смешно.Та аз по принцип карам бавно но тогава викам я да тръгна след тях. И не мога да ви опиша как тази фиестичка набра с двете пенсии вътре, вече аз се движех със 170 а онея пред мене и понеже настигнаханякакъв камион а аз бях на близо и ги изпреварвах , та оня като и нададе газ и като се шмугна между мене и камиона и излетя с наи малко 200напред. аз вече се движех със 180 а тои почна да се отдалечава, та аз се отказах и пуснах газтаи мо0йе би някаде съм се движел със 160 и пред мене изкочи една огромна дупка, и аз набих рязко волана за да не се набия в нея за6тото там щях да си остана и не мога да ви опиша какво преживях. голфарата почна да се суче да се накланя , имахчувството че умирах вече.С триста зора узпях да я овладея за да не изтуркалям в поляните. Та от тогава по полека и внимавам, а си представям с тази скорост да спукаш гума, простот се надявам на никого да не се случва.по Пътища е нужно внимание и то голямо имайки впредвид кофти условиата на нашите пътища и имайки в предвид факта че повечето управляваме стари коли , пък били те добре поддържани и със хубави гумипак не се знае какво мойе да стане, недаи боже

Потребителски аватар
Jovany
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Jovany » Пет 22 юли 2005 11:16

Разбера се че на се знае. Аз преди време имах Mazda 323 много яка беше си с читави гуми и всичко както трябва. Настъпах я аз м/у Шумен и Варна на магистралата с около 160-170 всичко беше точно докато не спрях в Варна и погледнах гумите на 2 от тях бяха с цицини направо изпаднах в ужасна паника добре че са издържали до край без да се спукат или гръмнат голям късмет изкарах и от тогава с такива скорости не се движа.
А в германия където подобни случки има по рядко и намат ограничение по магистралите един път видях такава касапница че не мога да я опиша с думи 4 или 5 автомобела така се бяха размазали че дори и специалист трудно би познал марките на колите.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”