Дренаж на къща

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
perin
Автомобил:
Двигател:

Дренаж на къща

Мнениеот perin » Чет 13 окт 2005 10:47

Знам че тази тема е много off-topic, ама може пък да помогнете.
Значи идеята ми е около вилата да направя дренажен канал-копая на метър, метър и нещо, стената на канала откъм къщата го покривам с изолационна мушама, на дъното на канала пясък или чакъл, още не съм решил. После дренажните тръби, отгоре и догоре среден размер чакъл. Около самата къща има бетонни пътеки, така че аз ще копая точно до тях.
Сега въпроса ми е: Ако някой е правил такова нещо или е разбирач, да ми каже как му звучи идеята, нещо да не съм забравил или сбъркал. :?:

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Чет 13 окт 2005 10:56

.. споко .. така е .. копай .. :lol: ..

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Чет 13 окт 2005 11:58

По принцип, теоретически е правилно, остава и да направиш доброто изшълнение.:)
Успех!
п.п. И аз съм се занимавал с подобно нещо на вилата и затова съчуствам...

Потребителски аватар
teneketo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот teneketo » Чет 13 окт 2005 13:09

Бате е са това правя на къщата - голям гърч е да знаеш .
Са не съм разбирач обаче от това дето съм питал пък и по мое мнение ще ти кажа как се прави .
Знами копаеш до стената на къщата и по възможност по дълбоко или поне рова да е под нивото на плочата на етажа ти ( този приземния ) с поне 30 см. , а най-добре е да стигнеш почти при основите. Сега ако вилата ти е както при мен къщата - основите да са зидани с дялън камък трябва да измажеш стената щото като го закопаеш ако не е сравнително гладко от налягането на пръстта и камъните може да ти се скъса воалита или там каквато и да е мушама дето ще слагаш. След това слагаш или воалит на стената или има са една друга изолация която аз ползвах , но и забравих името ( стои като пластмасова ). Може да закривиш изолацията и даже е желателно в дъното на изкопа там където ще легне тръбата да се получи като вадичка. След това слагаш дренажната тръба като я фиксираш с едри камъни. Са ако искаш можеш да я увиеш в т.н. геотекстил който предпазва да не попада пясък във отволите и така след време да се запуши. И след това слагаш едри речни камъни т.е. обли като постепенно намаляваш диаметъра и най-накрая засипваш със земята . А хубаво е изолацията дето лепиш на стената да стърчи поне 20 - 30 см. над нивото на почвата като си зарил вече изкопа . Ми най-общо това е . А и е хубаво да го заустиш в нещо този дренаж да има на къде да се оттичат събралите се води иначе все едно нищо не си направил та трябва тръбата да ти има некакъв наклон .

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Съб 15 окт 2005 20:32

Ами един съвет ще ти дам.Ако има дървета наблизо може да се налижи да ги отсечеш.Защото корените търсят влагата ,проникват през дупките на дренажните тръби и след време ства голяма поразия.Не мога да го твърдя със сигорност просто са ми го казали и аз ти предавам.По добре попитай още някой преди да действаш.GL :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”