Към колегите с бюрократичен опит в строителството

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
One
Автомобил:
Двигател:

Към колегите с бюрократичен опит в строителството

Мнениеот One » Чет 04 сеп 2008 13:33

Обръщам се към колегите с бюрократичен опит в строителството с питане за следното :

Кой е номера по БДС и описанието му за качеството на бетонови замазки използвани за покриването на силно натоварени помещения - в случая подземни гаражи

Казуса е - настилката при нас се руши и разпрашава, което според мен не е редно за сграда на 2 години и още в гаранция и искам да гоня строителите да си оправят бакиите , а не да ми хитреят както досега !

предварително благодаря, на тези които няма да спамят

п.с. опитах с чичо гугъл ама не се справих та затова моля за помош

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 04 сеп 2008 14:46

БДС доколкото си спомням отдавна е само препоръчителен ,та според мен правата си ги търси по друг път.Иначе за гараж се прави замазка с шлайфан бетон.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 04 сеп 2008 14:48

Rabbit_TDI написа:БДС доколкото си спомням отдавна е само препоръчителен ,та според мен правата си ги търси по друг път.Иначе за гараж се прави замазка с шлайфан бетон.
то с такъв е направено,ама се разрушава вече от маневрите на колите :wink:

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Re: Към колегите с бюрократичен опит в строителството

Мнениеот connor cane » Пет 05 сеп 2008 9:22

One написа:Обръщам се към колегите с бюрократичен опит в строителството с питане за следното :

Кой е номера по БДС и описанието му за качеството на бетонови замазки използвани за покриването на силно натоварени помещения - в случая подземни гаражи

Казуса е - настилката при нас се руши и разпрашава, което според мен не е редно за сграда на 2 години и още в гаранция и искам да гоня строителите да си оправят бакиите , а не да ми хитреят както досега !

предварително благодаря, на тези които няма да спамят

п.с. опитах с чичо гугъл ама не се справих та затова моля за помош

По силата на кой договор ще ги гониш? Къде са се подписали те, че ти дават гаранция на каквото и да е?
В Булгаристан всичко е наопъки - в белите държави наистина я има тая екстра - няколко години пълна гаранция - за Финландия от опит знам, че са 10. Ако стане нещо - строителя идва и оправя на негови разноски. Ама там и общи части не се калкулират мошенически, както тук, и чистата квадратура не ти я смятат със стени, а само на светла площ, не прехвърлят на данъчна оценка като мишки (то там и няма такова нещо де), но това е много дълга тема. :evil:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 05 сеп 2008 9:56

По закон си има гаранционни срокове /вероятно са опоменати в договора-не че е нужно/.Темата обаче как ще си ги търсиш ми е непонятна.На твое място бих звъннал на телефоните на МРРБ и да искам да ме свържат с нещо от сорта на юристконсулт/само там мисля ще те насочат/.
P.S.От опит мога да кажа че това че се смята с общите части е едно от малкото добри неща дето се случиха в тоя бизнес - мързи ме да разяснявам защо.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пет 05 сеп 2008 10:01

connor cane написа:По силата на кой договор ще ги гониш? Къде са се подписали те, че ти дават гаранция на каквото и да е?
В Булгаристан всичко е наопъки - в белите държави наистина я има тая екстра - няколко години пълна гаранция - за Финландия от опит знам, че са 10. Ако стане нещо - строителя идва и оправя на негови разноски. Ама там и общи части не се калкулират мошенически, както тук, и чистата квадратура не ти я смятат със стени, а само на светла площ, не прехвърлят на данъчна оценка като мишки (то там и няма такова нещо де), но това е много дълга тема. :evil:

По силата на закона ще ги гоня и ги гоня и вършат работа !!!
има ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА - където са упоменати минималните гаранционни срокове на новопостроени сгради - 10 години !
има ЗАКОН за техническите изисквания към продуктите и Наредба за съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти
има ДНСК !
има СЪД !
и като ги попретиснем малко строителите идват и гаранциооно остраняват и поправят необходимото (или поне тези с които аз си имам работа)
Но искам да съм конкретен в исканията си
има стандарти които са задължени да спазват !
още повече фирмата от която е кооперацията е инвеститор работещ с подизпълнители
чрез строителен надзор те ги гонят да си оправят нещата за които те са им платили!
а тези подизпълнители в повечето случаи предпочитат да си поправят нещата отколкото да си загубят инвеститорите :)

обаче всичко е въпрос на нерви време и гонене
в случая в кооперация със 100 апартамента само аз гоня нещата
другите са некви пробити "баровци" и кукуват и чакат нещо свище да се случи (както повечето в таз държава).......

Последна промяна от One на Пет 05 сеп 2008 10:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Пет 05 сеп 2008 10:06

One написа:
connor cane написа:По силата на кой договор ще ги гониш? Къде са се подписали те, че ти дават гаранция на каквото и да е?

има ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА - където са упоменати минималните гаранционни срокове на новопостроени сгради - 10 години !
има ЗАКОН за техническите изисквания към продуктите и Наредба за съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти
има ДНСК !
има СЪД !
и като ги попретиснем малко строителите идват и гаранциооно остраняват и поправят необходимото (или поне тези с които аз си имам работа)
още повече фирмата от която е кооперацията е инвеститор работещ с подизпълнители
чрез строителен надзор те ги гонят да си оправят нещата за които те са им платили!

Готина тема. Чисто информативно по нещата по-горе. Ако не оправят проблема какви са им глобите?

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пет 05 сеп 2008 10:11

rosy написа:Готина тема. Чисто информативно по нещата по-горе. Ако не оправят проблема какви са им глобите?
достатъчно големи.Отделно се почва ходене по мъките ,отнемане на разрешителни и те така

по темата :arrow:

Потребителски аватар
RADO 8463
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот RADO 8463 » Пет 05 сеп 2008 10:14

Да започна така колега!!!
Независимо какво е опоменато в договора всяка сграда, или по точно всеки вид работа по нея има гаранционен срок по ЗУТ!!!Трябва да се види в ЗУТ за настилки колко беше гаранцията , че непомня на изуст.Друга е работата вече как ще се разберете със строителя!!!Ти обади ли се на фирмата, от там какво ти казаха?Каква е точно настилката?Потърси човек , който разбира ,че аз в момента съм в отпуска на вилата и нямам достъп до документациите си!!!След това се посъветвай и с юрист!!!Ако не ти е спешно в понеделник съм на работа и може да се свържеш на лични да ти разясня някои работи , които може да ти бъдат полезни!!!

П.П Забравих да ти кажа , че се занимавам със строителство, та ако мога да ти бъда полезен ще се радвам да ти помогна с каквото мога!!!

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Пет 05 сеп 2008 10:17

LILO&STICH написа:
rosy написа:Готина тема. Чисто информативно по нещата по-горе. Ако не оправят проблема какви са им глобите?
достатъчно големи.Отделно се почва ходене по мъките ,отнемане на разрешителни и те така

То си е по темата. Какво означава достатъчно големи :?: 5-10-15 хил :roll: Инвеститора/строителя като има печалба минимум 500 евро на квадрат тези цифри бълха го ухапала. Тях ги гонят срокове други обекти да завършват с гаража ще се занимават :roll: Отделно разрешително как се отнема- предполагам за повторно нарушение или друг по-тежък вариант.
One, успех, търси си правата. Това е правилния път.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 05 сеп 2008 10:22

rosy написа:
LILO&STICH написа:

То си е по темата. Какво означава достатъчно големи :?: 5-10-15 хил :roll: Инвеститора/строителя като има печалба минимум 500 евро на квадрат тези цифри бълха го ухапала. Тях ги гонят срокове други обекти да завършват с гаража ще се занимават :roll: Отделно разрешително как се отнема- предполагам за повторно нарушение или друг по-тежък вариант.
One, успех, търси си правата. Това е правилния път.

Инвеститорите отдавна не печелят по 500 евро на квадрат ,а суми 20-50к за никой не са бълха.Отделно правилния въпрос е кое е по-голямо - глобата ,или поправката :wink:

Потребителски аватар
RADO 8463
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот RADO 8463 » Пет 05 сеп 2008 10:22

One написа:

има ДНСК !
има СЪД !
а тези подизпълнители в повечето случаи предпочитат да си поправят нещата отколкото да си загубят инвеститорите :)

обаче всичко е въпрос на нерви време и гонене
в случая в кооперация със 100 апартамента само аз гоня нещата
другите са некви пробити "баровци" и кукуват и чакат нещо свище да се случи (както повечето в таз държава).......

Виждам че някои ти е разяснил нещата!!!Но не на цялата сграда е 10 год . гаранцията.А за сертификатите на които трябва да отговаря бетона за настилката , тои отговаря повярвай ми!!!Без тези сертификати неможе да се въведе в експлоатация от надзора!!!!Но за гаранцията си търси правата , макар да ти казвам че ще ти срува много нерви и разправии!!!
[/quote]
Инвеститорите отдавна не печелят по 500 евро на квадрат ,а суми 20-50к за никой не са бълха.Отделно правилния въпрос е кое е по-голямо - глобата ,или поправката :wink:[/quote]
Още няма глоба за гаранции само това да знаете!!!

Последна промяна от RADO 8463 на Пет 05 сеп 2008 10:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Пет 05 сеп 2008 10:22

Rabbit_TDI написа:По закон си има гаранционни срокове /вероятно са опоменати в договора-не че е нужно/.Темата обаче как ще си ги търсиш ми е непонятна.На твое място бих звъннал на телефоните на МРРБ и да искам да ме свържат с нещо от сорта на юристконсулт/само там мисля ще те насочат/.
P.S.От опит мога да кажа че това че се смята с общите части е едно от малкото добри неща дето се случиха в тоя бизнес - мързи ме да разяснявам защо.

Хм - то срокове има, ама кого да търсиш, как да си гониш правата и тн...де да знам.
Общите части (по начина, по който тука ги добавят оръфляците скапани) са най-гадната част от покупката на жилище.
Пример: Продава се апартамент 80 квадрата, нов, БДС. Убаво. 80 квадрата - бива. НО:
1. Общите части са сметнати като част от апартамента - те са 15% (даже е добре) - РЗП - 68 кв.м.
2. 68 кв.м. - обаче със стените. Като си премериш светлата площ (това, с което разполагаш от стена до стена)...ми то останаха 60 кв.м.

В белите страни общи части се калкулират в ценета, но не се добавят ашлашки както тук. Примерно, ако в Манхатън купуваш 60 кв.м (one-bedroom), това значи, че имаш 60 квадрата светла площ. Стени, общи части - всичко е сметнато и ти се дава крайна цена за реалното РЗП.
А тука тия 80 кв.м. в Люлин (да речем) по 1000 евро (примерно) не са 1000, а реално излизат 1333. И строителят лапа ли лапа. :evil:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пет 05 сеп 2008 10:27

колеги помолих без спам !!!!!!!!!!!

мисля задал съм си въпроса достатъчно коректно и човек навътре в нещата би ме разбрал и отговорил веднага

запознат съм със законите и нормите, знам как да си гоня правата и повярвайте ми - правя го непрекъснато
затова искам да съм конкретен в исканията си към инвеститора
като му кажа според бдс номер еди кой си и според еди кой си стандарт и закон нещата не са така, а трябва да са така - няма къде да мърда , а и на него ще му е далеч по лесно да си гони подизпълнителите чрез надзора (един вид му помагам да ми помогне )

ОК !!

още веднъж - благодаря

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 05 сеп 2008 10:30

Настилката не е носеща част и не отговаря на никви сертификати.Проблема вероятно е в технологията.Гаранционните срокове в ЗУТ пише само ,че се определят с наредба от министъра /за целта може да се потърси в сайта на http://www.mrrb.government.bg/ /.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”