Счетоводен въпрос?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Счетоводен въпрос?

Мнениеот emdless4 » Вто 09 сеп 2008 15:41

Колеги, един въпрос имам към разбиращите от счетоводство. За да ползвам ДДС кредит по фактури за гориво, трябва първо автомобилът да е регистриран на името на фирмата, нали така? Или поне да има такъв автомобил - а аз мога ли да си осчетоводявам фактурите, ако ги взимам когато си зареждам личната кола, все едно съм заредил фирмената? Предполагам трябва горивото да е едно и също поне - т.е. в случая бензин (т.е. фирмената баничарка да е на нафта, а пък аз да давам фактури за бензин - предполагам няма да стане?). И другото условие, освен колата да е на името на фирмата, че трябва да е товарна (1+1,2+1, 6+1 и т.н.) - прав ли съм? Или може и да е лека кола (4+1)? И трето, фирмата трябва ли да извършва транспортна дейност, за да се ползва този ДДС кредит в този случай или не, защото и това съм чувал? Т.е. конкретната фирма, за която говоря, има записана транспортна дейност в съд. решение (без лиценз - т.е. нали нали 3.5 т се изисква лиценз), макар че не се занимава в момента точно с това - проблем ли ще е, или ще стане по този начин, ако примерно се издатат някакви фактури за транпорт? Мерси на отзовалите се!

Потребителски аватар
arrougance
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Счетоводен въпрос?

Мнениеот arrougance » Вто 09 сеп 2008 16:39

1-во трябва в фирмата да имате регистрирани коли,които се водят собственост на фирмата,може да имате както дизелови така и бензинови двигатели,няма значение.Ако имате регистрирани само бензинов автомобил,ще трябва да се съобразиш с това,защото ако зареждаш дизел на личната ти кола фактурата няма да е валидна.Ако имате и дизелови и бензинови коли няма с какво да се съобразяваш,можеш да си пълниш каквото искаш
2-ро при нас всичките коли са 4+1,не съм сигурен ама май не е задължително да е 1+1 6+1 и т.н
А за 3-я ти въпрос не съм съвсем сигурен

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 09 сеп 2008 17:08

наскоро имаше тема - един колега питаше как да ползва ф-ри за гориво за разход и т.н.

Потърси

Потребителски аватар
okokore
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okokore » Вто 09 сеп 2008 17:41

1. За да теглиш ДДС - МПС не трябва да е лек автомобил (4+1) и трябва да е пряко свързано с дейността на фирмата.
2. Невъзможно е да отчиташ дизел а да нямаш дизелов автомобил, както и не е възможно да изписваш дебит на една или няколко бензиностанции за един автомобил. На фирмения автомобил се попълва пътен лист или пътна книжка с изминати километри по дати и дестинации. Разхода на гориво най-често се смята по средно претегления метод = общо стойността на всички фактури за заредено гориво за месеца (лева) / общото количество заредено гориво за месеца (литри). Разходната норма на почти всеки автомобил е посочена Държавен вестник (има я и в АПИС), като за водеща е "Разходната норма по данни на производителя". Ако нямаш официални разходни норми на автомобила - Технотест - София.
3. Незнам.
Надявам се съм бил полезен :wink:

Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот rainheart » Вто 09 сеп 2008 17:47

batmilko написа:наскоро имаше тема - един колега питаше как да ползва ф-ри за гориво за разход и т.н.

Потърси

Аз отдавна му го пуснах на ЛС, иначе това е темата:
http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t= ... highlight=

Пуснахме един договор със счетоводителката ми, за заемането на колата и чакаме да видиме, какво ще кажат данъчните :twisted:

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Вто 09 сеп 2008 20:16

Може и колата да не е на фирмата, а да е на частно лице и да се сключи договром между фирмата и частното лице, което от своя страна отдава личната си кола под наем. Ама лека кола не става или трябва да е без задни седалки.

Потребителски аватар
1.8i
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 1.8i » Вто 09 сеп 2008 21:12

Dan4ote написа:Може и колата да не е на фирмата, а да е на частно лице и да се сключи договром между фирмата и частното лице, което от своя страна отдава личната си кола под наем. Ама лека кола не става или трябва да е без задни седалки.

Става, договор, пътни листа, разход на 100км ...
Няма значение с колко места е

Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот rainheart » Вто 09 сеп 2008 21:22

1.8i написа:
Dan4ote написа:Може и колата да не е на фирмата, а да е на частно лице и да се сключи договром между фирмата и частното лице, което от своя страна отдава личната си кола под наем. Ама лека кола не става или трябва да е без задни седалки.

Става, договор, пътни листа, разход на 100км ...
Няма значение с колко места е

Пътни листа още нямам :roll: Какво да пиша всеки скапан километър, като в натоварен ден в София правя по 120-150км и ходя на една дузина места... Разхода по някакви таблици ли се определя или сам си го пишеш, че аз съм талантлив /*като механиците ми*/и съм стигал от 8 до 15+/100 от 1.6mi само градско :roll: :twisted:

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Вто 09 сеп 2008 21:29

И аз исках да ги правя тия истории, но ми се стори много разправии и реших, че е по-добре да си пиша командировки всеки ден по 20 лв.
Ако искаш да ти е по-евтино горивото е друга работа, но ако ти трябват разходи става или е твора фимрата и този вариант.

Потребителски аватар
okokore
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okokore » Вто 09 сеп 2008 21:50

rainheart написа:Пътни листа още нямам :roll: Какво да пиша всеки скапан километър, като в натоварен ден в София правя по 120-150км и ходя на една дузина места... Разхода по някакви таблици ли се определя или сам си го пишеш, че аз съм талантлив /*като механиците ми*/и съм стигал от 8 до 15+/100 от 1.6mi само градско :roll: :twisted:

Golfl,3Kat 7.1 Sciroccol6VKatGTX 8.5S
Golfl,6Kat 7.6 Sciroccol,8GTKat 8.8
Golfl,8IKat 82 Corrado G 60 8.9S
Golf(до)83r.) 8.6 Passat 55 kW 8.4
GolfGTI(82-83r.) 8.0 S Passat 63 kW 9
GolfGTI(до 82r.) 8,8 S Passat 66 kW 8,8 S
GolfDiesel(до 83r.) 6,0 D Passat GL 6,0 D
GolfTfl (82-83 r.) 5,5 D Passat 1,6 Kat (Хетчбек) 5,5 D
Golf (83-89 r.) 6,9 Passat 2,2 Kat 6,9
GolfGTI 16 V 8,2 S Passat 1,6 Kat -yниверсал 8,2 S
GolfCabrio53kW 7,6 Passat 1,8 i Kat 7,6
GolfCabrio55kW 8 PassatGLl.8 8.0
GolfCabrio82kW 8,7S PassatCLl.8 8,7 S
GolfCabrioKat 9,4 Passat GL 2,0 9,4
GolfCLCincrol,8 9,0 Passat CL 2,0 9,0
GolfGLl,8 7,8 PassatGT16V2,0 7,8
GolfGTl,8 7,8 Passat GT Syncro G 60 7,8
GolfGtil,8 8,2 S PassatCLl,9D 8,2 S
GolfGtiG60 9,4 S Passat Variant CL 1,8 (до 93r.) 9,4 S
GolfCLKatD 5,4 D Passat Variant GT Syn. G 60 5.4 D
GolfGTDl,6TD 5,5 D PassatVariantCLl,9D 5.5 D
GolfGTD TD Intercookr 5,6 D Passat Variant TD 5.6 D
GolfCabriolet Qouartet 8,9 Passatl,6(до 90r.) 8,9
GolfCountry 10,6 Passat .1,8 Kat 10,6
GolfGTI16VKat. 8,68 PassatCLl,8 8,6 S
GolfDiesell,6 6,0 D Passat 2,0 Kat 6,0 D
GolfTD 1,6 5,5 D PaasatCLl,9TDI 5,5 D
GolfHIl,4 7,0 Passat Variant 1,6 Kat 7,0
GoHIIIl,6(до 93r.) 7,2 PassatVariant 1,8 7,2
Golfffll,6(cлед 93r.) 7,2 S Passat Variant CL 1,8 (след 93 r.) 7,2 S
Golf III 1,8 7,6 PassatVariantl6V 8.9 S
Golf III GTI 7,8 S Passat Variant VR 6 9,6 S
GolfVR 6 9,6 S Passat Variant CL 2,0 8,3 S
Golf III Kat D 5,8 D Passat Variant TD 6,0 D
Golf III CL 1,9 TDI 4,9 D Passat Variant CL 1,9 TDJ 5,4 D
Golf Variant CL 1,4 6,6 Passat Variant CL 1,9 5,22 D
Golf Variant CL 1,8 7,5 Sharan CL 2,0 9,1 S
Golf Variant CL TDI 5,0 D Sharan CL TDI 6,2S
Golf Variant TDI 5,2 D
Golf Cabriolet 1,8 7,8 S
Golf Cabriolet 2.0 8,1 S

както писах по-горе нормите са определени в Държавен вестник и АПИС. Ето това са някой примерни средни норми на разход за Голф. Пътни листи винаги може да си купиш от някоя специализирана книжарница, но ако сам си си шеф или имаш право на глас ти препоръчвам пътната книжка - доста по лесна е за попълване. Ако ти трябва официален документ за разходната норма: http://www.technotest.bg/bg/work.html. Със сигурност ще имат твоя вид автомобил. Пишеш им един email плащаш си таксата по банков път и чакаш официално писмо от тях потвърждаващо замерванията на същия модел автомобил и двигател с норми за градско, извънградско, с включен климатик и те така.
От там нататък винаги може да си сложиш някой друг процент (съобразен естествено с условията) в зависимост от натоварването на автомобила (извънгабаритен товар, градски, специален режим на работа, зимни условия и т.н.)

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Re: Счетоводен въпрос?

Мнениеот embi4a » Сря 10 сеп 2008 13:28

emdless4 написа:Колеги, един въпрос имам към разбиращите от счетоводство. За да ползвам ДДС кредит по фактури за гориво, трябва първо автомобилът да е регистриран на името на фирмата, нали така? Или поне да има такъв автомобил - а аз мога ли да си осчетоводявам фактурите, ако ги взимам когато си зареждам личната кола, все едно съм заредил фирмената? Предполагам трябва горивото да е едно и също поне - т.е. в случая бензин (т.е. фирмената баничарка да е на нафта, а пък аз да давам фактури за бензин - предполагам няма да стане?). И другото условие, освен колата да е на името на фирмата, че трябва да е товарна (1+1,2+1, 6+1 и т.н.) - прав ли съм? Или може и да е лека кола (4+1)? И трето, фирмата трябва ли да извършва транспортна дейност, за да се ползва този ДДС кредит в този случай или не, защото и това съм чувал? Т.е. конкретната фирма, за която говоря, има записана транспортна дейност в съд. решение (без лиценз - т.е. нали нали 3.5 т се изисква лиценз), макар че не се занимава в момента точно с това - проблем ли ще е, или ще стане по този начин, ако примерно се издатат някакви фактури за транпорт? Мерси на отзовалите се!

За да ползваш ДДС-то колата трябва да е товарна ил да е 6+1 места. В талона на баничарката трябва да пише каква е. Почти 100% съм сигурен, че на баничарките се признава данъчен кредит на горивата и резервните части. Така че с това проблем няма да имаш. Но трябва да отчиташ същото гориво като на баничарката и да си пишеш пътни листи. Все още не проверяват твърде строго за пътни листи, но в един момент може и да го правят. Ако започнеш да пишеш пътни листи ще ти бъде доста трудно да връзваш километража на служебната кола с изразходеното гориво по документи, в което ще влиза и разхода на твоята кола. Ако баничарката понякога се зарежда и не осчетоводявате фактурите тогава ти можеш да се вмъкнеш в тази дупка. Има един вариант, който става за тебе, но ако проявяваш интерес ми пиши на лични.

Потребителски аватар
BigTo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BigTo » Сря 10 сеп 2008 14:34

Колега, в момента имамаме 51бр ЛЕКИ автомобили на името на фирмата, които са и бензин и дизел. Няма значение какъв ще бъде автомобилът 1+1; 4+1; 6+1 и т.н, зареждаш си взимаш си фактура на фирмата и си гледаш работата.

Към колегите които написаха, че трябва да е 6+1- Колеги, по закон на главният счетоводител на фирмата се полага автомобил за нуждите на дейността му. На дали главният счетоводстводител на фирмата ще се вози на 7-то място в ПЪТНИЧЕСКИЯ автомобил. Направете си сами изводите.

ПС: И не ти трябва лиценз, за това че имаш лек автомобил на фирмата.
Ако си забелязал на камионите има табелки "превоз за собствена сметка" и тогава не ти трябва лиценз, ако ще превозваш товари, собственост на някой друг тогава си вадиш лиценз на Общността

Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emdless4 » Сря 10 сеп 2008 16:07

Благодаря на всички за отговорите! Става въпрос повече за ДДС-то, отколкото за разходите.

Мерси на колегата rainheart
, пробвах с търсачката да намеря темата, добре че ми дадохте линк тук колеги.
rainheart регистриран ли си по ДДС?
на мен не ми трябват тези фактури толкова за разходите, колкото за ДДС-то, просто напоследък тръгна да се събира много ДДС за внасяне, и си сметнах че ако си взимам фактури за бензина, и ги давам към ежемесечната справка за ДДС, ще си намаля донякъде това внасяне (е 100-200 лв. ще му е ДДС-то на бензина, ама пак е нещо, с капка по капка - вир :D)

Dan4ote написа:Ако искаш да ти е по-евтино горивото е друга работа,.
да нещо такова, всъщност не че искам да мие по-евтино горивото просто искам да внасям по-малко ДДС

okokore написа:1. За да теглиш ДДС - МПС не трябва да е лек автомобил (4+1) и трябва да е пряко свързано с дейността на фирмата.
2. Невъзможно е да отчиташ дизел а да нямаш дизелов автомобил, както и не е възможно да изписваш дебит на една или няколко бензиностанции за един автомобил.

значи затвърждаваме по втория въпрос че горивото на личната кола трябва задължително да отговаря на това на служебната, дотук добре, значи остава да си регистрирам едно 1+1, 2+1 или 6+1 на фирмата, и да си свиркам? а за дейността, дали трябва да е "пряко свързано" или да е конкретно "транспортна дейност", примерно аз мога да я използвам тази кола за да си транспортирам стока из страната (нещо, което правя и в момента като за целта използвам куриери, но НАП и данъчните откъде ще знаят че не си карам стоката с тази кола?) А аки е конкретно "транпортна дейност", дали става като издам няколко фактури за транспорт от време на време примерно?

BigTo написа:ПС: И не ти трябва лиценз, за това че имаш лек автомобил на фирмата.
Ако си забелязал на камионите има табелки "превоз за собствена сметка" и тогава не ти трябва лиценз, ако ще превозваш товари, собственост на някой друг тогава си вадиш лиценз на Общността

Аз имах предвид че ти трябва лиценз ако извършваш превоз на товари с автомобил с общо тегло над 3.5 тона (ако не ме лъже паметта), а в случая нямам такива автомобили, и не извършвам такава дейност - въпреки че транпортната дейност е вписана като част от дейността на фирмата - тук намеквах да не би ДДС от горивото да се ползва само ако (1) извършваш транспортна дейност с фирмата или (2) извършваш транпротна дейност с лиценз (над 3.5 тона или колкото там)? А иначе че фактурите се осчетоводяват като разходи ясно, но ДДС-то дали се приспада само ако си превозвач или става и по принцип?

в петък имам среща със счетоводителя ми по този въпрос, и ще пиша какво е станало[/b]

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Сря 10 сеп 2008 16:16

За да ползваш ДДС-то - Трябват пътни листа, колата да не "лек автомобил", да не се ползва за управленски цели

Потребителски аватар
Tougi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tougi » Сря 10 сеп 2008 19:29

emdless4 написа:Благодаря на всички за отговорите! Става въпрос повече за ДДС-то, отколкото за разходите.

......

... А иначе че фактурите се осчетоводяват като разходи ясно, но ДДС-то дали се приспада само ако си превозвач или става и по принцип?

За служебна кола (лек автомобил независимо от местата, който не извършва превоз на трети лица, като примерно такси) ДДС-то се приспада ако си в командировка. Или работата е разносна търговия или подобна.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”