При постъпване на работа съм подписал три декларации:
1. Нямам право две години след напускане да работя в конкурентн фирма или за своя сметка в същата област в която съм работил.
2. При доказано изнасяне на фирмена информация или злепоставяне на името на фирмата глоба от 10 000лв.
3. При напускане дължа на фирмата средствата които тя е вложила в моето обучение ....командировки семинари в чужбина и страната бе з упоменаване на каквато и да е давност.
Въпросът ми е....тези декларации не противоречат ли на трудовото право и въобще каква правна стойност имат....Особено първата и третата.... все пак не сме крепостни селяни....

Декларации при постъпване на работа.Имат ли правна стойност?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- PostMortem
- Автомобил:
- Двигател:
- pronobis
- Автомобил:
- Двигател:
За третата точка - мисля, че правно можеш да го обориш - за всеки тип обучение, в зависимост от цената му, би трябвало да подписваш отделно споразумение (нещо като договор, но не анекс към трудовия ти) и съответно в зависимост до колко е скъпо, да се уговаря определен срок, в който не можеш да напуснеш или ако напуснеш, дължиш неустойки.
Примерна схема:
1. Обучение до 3000 лева - 1 годишен срок
2. От 3001 - 7000 - 2 годишен
3. Над 7001 - 3 годишен
В твоя случай защо не потърсиш консултация с адвокат? Иначе може да напуснеш след 5 години и да ти търсят пари за обучение, което са ти направили в началото като си постъпвал... звучи гадно...
Успех!
Примерна схема:
1. Обучение до 3000 лева - 1 годишен срок
2. От 3001 - 7000 - 2 годишен
3. Над 7001 - 3 годишен
В твоя случай защо не потърсиш консултация с адвокат? Иначе може да напуснеш след 5 години и да ти търсят пари за обучение, което са ти направили в началото като си постъпвал... звучи гадно...
Успех!
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
По първа и втора точка могат да ти търсят някаква отговорност, но по третата е направо смешна. Те са инвестирали н твоето обучение, за да си вършиш добре работата при тях. Просто е абсурдно и не знам как си се съгладил да подпишеш подобно нещо. Но след като си сложил подписа не знам каква правна тежест има. Най-добре се консултирай с адвокат.
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Според мен 1 и 3 точка са абсолютно малоумни. 2 съм срещал по договори, но това НЯКОЙ, към който нямам вече никакви отношения, да ми казва, че нямам право да работя това, което искам, е напълно малоумно и комунистическо. Аз например ако съм добър в една област, и ако по една или друга причина не ми изнася да работя при тоя човек какво - ще седя 2 години без работа ли?! Само гледай...
За 2 точка не би трябвало глобата да е фиксирана, защото ти можеш да изнесеш информация, която да навреди на фирмата за много по-голяма сума.
3 точка също е малоумна - аз като започнах работа тук ми трябваше 1 месец за обучение не за друго, ами защото фирмата има собствен софтуер, цяла вътрешна терминология и няма начин да си върша работата без да я знам, въпреки, че съм работил с този език 2 години. По тая логика като напускам им дължа 1 работна заплата. Знаеш ли кога ще я видят
Командировки?!? WTF?!? Значи фирмата ти казва - утре заминаваш за канада, за да свършиш една работа за 2 седмици, плащаме ти хотел, самолет и всичко. След 4 години напускаш и ти искат парите за тая командировка?
ЛЕЛЕ
Аз не бих се подписал под тия глупости...
За 2 точка не би трябвало глобата да е фиксирана, защото ти можеш да изнесеш информация, която да навреди на фирмата за много по-голяма сума.
3 точка също е малоумна - аз като започнах работа тук ми трябваше 1 месец за обучение не за друго, ами защото фирмата има собствен софтуер, цяла вътрешна терминология и няма начин да си върша работата без да я знам, въпреки, че съм работил с този език 2 години. По тая логика като напускам им дължа 1 работна заплата. Знаеш ли кога ще я видят

ЛЕЛЕ
Аз не бих се подписал под тия глупости...
По т.1-масова практика и е нещо нормално в белия свят.
По т.2-опазването на фирмената тайна е нещо изключително важно за всеки работодател,независимо дали е "бай генчо с железарийка" или "Сименс".
За глобата вече не коментирам.Аз преди половин година уволних дисциплинарно служителка,която изнасяше фирмена тайна и правеше пари от това.Е кво от това-никой не ми възстанови щетите.
По т.3-тука работата малко мирише.Но примерно има програми за отпускане на пари от "незнам си къде" за обучение и квалификация и там връщането на парите за обучение при напускане е регламентирано доста сериозно,защото всичко е законно и т.н.
Може би е време да свикваме с тея работи.Лошото е че някой път за мизерна заплата и големи отговорности човек подписва документи като за постъпване в НАСА....
По т.2-опазването на фирмената тайна е нещо изключително важно за всеки работодател,независимо дали е "бай генчо с железарийка" или "Сименс".
За глобата вече не коментирам.Аз преди половин година уволних дисциплинарно служителка,която изнасяше фирмена тайна и правеше пари от това.Е кво от това-никой не ми възстанови щетите.
По т.3-тука работата малко мирише.Но примерно има програми за отпускане на пари от "незнам си къде" за обучение и квалификация и там връщането на парите за обучение при напускане е регламентирано доста сериозно,защото всичко е законно и т.н.
Може би е време да свикваме с тея работи.Лошото е че някой път за мизерна заплата и големи отговорности човек подписва документи като за постъпване в НАСА....
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
Re: Декларации при постъпване на работа.Имат ли правна стойн
silent написа:При постъпване на работа съм подписал три декларации:
1. Нямам право две години след напускане да работя в конкурентн фирма или за своя сметка в същата област в която съм работил.
2. При доказано изнасяне на фирмена информация или злепоставяне на името на фирмата глоба от 10 000лв.
3. При напускане дължа на фирмата средствата които тя е вложила в моето обучение ....командировки семинари в чужбина и страната бе з упоменаване на каквато и да е давност.
Въпросът ми е....тези декларации не противоречат ли на трудовото право и въобще каква правна стойност имат....Особено първата и третата.... все пак не сме крепостни селяни....
т. 1 дрън-дрън
т. 2 дрън-дрън, тука наказанието е дисцип уво най-много
т. 3 АКО имаш договор за обучение и напуснеш може да ти искат парата, дето са вложили в тебе, но за всяка отделна обучаваща схема, отделен договор-беше писано по-горе
Шенко, нот. заверка няма нищо общо

- pronobis
- Автомобил:
- Двигател:
И Пичага, и Pike - съгласен съм с вас.
ISRalien - точка 1 всъщност е опит да се предотврати да изтича ноу-хау към конкуренцията, друг е въпросът имат ли право (тук дори на конституцията може да се позове човек) да ти забраняват исконното право да имаш работа.
Тъкмо към това е тясно свързана и точка 3 и тук Pike е изключително прав - представи си, че въртиш бизнес и си инвестирал в сложна система примерно 100 000 евра. Наемаш работник и го пращаш 3 седмици специализиран трейнинг в Германия, (примерно конфигуриране и администриране на Genesys системи) - обучението е между 12 000 и 15 000 евро. Мислиш ли, че ще си щастлив, ако 1 месец след обучението работникът си бие капаците към конкуренцията?
Отново - това е за адвокат, трудовото право е дълбока и сложна материя... И винаги има повече от 1 гледна точка... Мен лично ме дразни, че са пре***ли човека да подпише декларация без конкретен срок.
EDIT: Допълнение - за първа точка даже тези 2 години са почти навсякъде в сферата на инженеринга и IT, тъй като се смята, че за две години технологиите толкова се развиват, че твоето ноу-хау вече пет пари не струва...
ISRalien - точка 1 всъщност е опит да се предотврати да изтича ноу-хау към конкуренцията, друг е въпросът имат ли право (тук дори на конституцията може да се позове човек) да ти забраняват исконното право да имаш работа.
Тъкмо към това е тясно свързана и точка 3 и тук Pike е изключително прав - представи си, че въртиш бизнес и си инвестирал в сложна система примерно 100 000 евра. Наемаш работник и го пращаш 3 седмици специализиран трейнинг в Германия, (примерно конфигуриране и администриране на Genesys системи) - обучението е между 12 000 и 15 000 евро. Мислиш ли, че ще си щастлив, ако 1 месец след обучението работникът си бие капаците към конкуренцията?
Отново - това е за адвокат, трудовото право е дълбока и сложна материя... И винаги има повече от 1 гледна точка... Мен лично ме дразни, че са пре***ли човека да подпише декларация без конкретен срок.

EDIT: Допълнение - за първа точка даже тези 2 години са почти навсякъде в сферата на инженеринга и IT, тъй като се смята, че за две години технологиите толкова се развиват, че твоето ноу-хау вече пет пари не струва...
- T.Spark
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Декларации при постъпване на работа.Имат ли правна стойн
silent написа:При постъпване на работа съм подписал три декларации:
От т.3 излиза, че единственият ти начин да не плащаш, ако решиш да идеш другаде, е или да те уволнят, или да работиш там до пенсия. Пробвай да уговорите срок или се консултирай за правната сила на текста. На мен ми звучи смешно.
При т. 2 ... това "доказано изнасяне" е много "хлъзгаво" понятие. Кой ще го доказва, как ще се събират данните, в съда ли ще се ходи... За мен има много неясноти, т. е. място за своеволия от страна на работодателя. "...ми Петров имам доказателства, че изнасяш фирмена информация...уволнен си...и давай 10 хил. лв."
Т.1 ... същата работа. Моят брат беше управител в един офис и имаша такава точка в договора си. След 1г. напусна, зарада повече пари и отиде при конкурент. Там е вече 5 месеца. Аз също имам такава точка в договора, но ако ми предложат по-добри условия напускам. Как ще ме спрат да работя, това което съм учил, там където трудът ми е най-високо оценен.
Тея работи, когато се пишат и се подписват, трябва да се гледа да бъдат конкретни: срок от...до, пари от...до, кой ги дава, кой ги взема, кога става всичко, за какво точно се отнася, давност...
- Veso101
- Автомобил:
- Двигател:
Т1 :Takaaaa, значи хората се позовават на закона за защита на конкуренцията, но там става въпрос за това че не можеш да си акционер, член на управителен съвет или да имаш фирма с конкурентна дейност.
Това последното се заобикаля много лесно, фирмата на жената и готово.
Това е при положение че наистина са те обучавали.
Никой обаче не може да те спре да работиш за друга фирма с такава дейност.
Т2 : Това е много трудно доказуемо, само не подписвай запис на заповед, мен и това са ме карали, ама удариха на камък.
Т3 : Това може да те накарат но само ако има срок, примерно напусайки до 1 година от назначаването.
Това последното се заобикаля много лесно, фирмата на жената и готово.
Това е при положение че наистина са те обучавали.
Никой обаче не може да те спре да работиш за друга фирма с такава дейност.
Т2 : Това е много трудно доказуемо, само не подписвай запис на заповед, мен и това са ме карали, ама удариха на камък.
Т3 : Това може да те накарат но само ако има срок, примерно напусайки до 1 година от назначаването.
Подай си молбата за напускане , ако се интересуват защо напускаш кажи че отиваш в чужбина да береш портокали ,измисли си правдоподобно обяснение . Относно точките все още не съм срещнал някой да се заяде с тях най много да те орежат с последната заплата . За всеки случай се посъветвай с адвокат , тези трудови взимоотношения са си сложни 

- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Върни се в “ОФФ-Топик - други”