Турнах си Vista Ultimate.. SP1
шарено готино.. противно на всички очаквания не върви бавно...
Ноооо няколко забележки, които ще ме накарат да го махна...
-32 битовата виста не поддържа повече от 4 ГБ рам.. всъщност поддържа 3 работи с 3 но показва 4 т.е. 1 ГБ евентуално ви седи ей така за статистиката...
Ако искате 4 ГБ, отивате на виста 64 бит.. само чеее..е.е.е.
За да инсталирате драйвери, те трябва да са подписани от M$ респективно ще ви изкуца половината хардуер...
Някой ще кажат.. ми то къв е проблема има виртуално ПЦ.. пускаш ХП на него и си в джаза..
да ама това виртуално ПЦ.. не поддъуржа USB.. демек хардуер на USB .. ако няма специално драйвери х64 духаш..
Разлика в бързодействие 32 вс 64.. няма да намерите..
Какво липсва /установих за 5 дни/
-Publish to WEB - една много готина опция на XP която ти позволяваше да уплоадваш картинки на някъде.. /стига това някъде да го поддържа/, работи с coopermine, galery2, flickr, и де що се сетите..
Е всъщност има опция да го използваш като Print my photos но не ресайзва автоматично картинките... и при мен не тръгна...
-Windows Media Player - опцията да си избирате презь кой саунд девайс да свири.. - досадно.. особенно когато имате 3 саунд девайса.. и искате звуците на виндоза да излизат през монитора, а филми и музика през уредбата или слушалките или спдиф.. греда.. WMP пуска звука САМО през аудио девайса сетнат по подразбиране..
-Възможност да си пуснеш автоматично WMP когато плейва.. да минава в theater моде на телевизора.. демек да се максимизира..
просто или задавате ТВ като разширение на десктопа./и се чудите къде ви е мишката в определени моменти щото тя е отишла в десктопа на ТВ/ или сваляте резолюцията на монитора до тази на ТВ.. и тогава сте наред...
-User Account Control.- стартирва почти всички програми като обикновен узер.. ако искате да направите нещо с Админ права.. или ви излиза един тъп предупредителен джам дето ви пита дали искате да тръгнете с админ права.. или форсвате приложението да стартира така, пак след тъпият джам ;(
Всъщност може да пипннете и да кажете.. да ескалейтва права без да задава въпроси ако си администратор.. но с първият упдейт автоматичен и то се наглася пак да пита...
-Вече не върви старата опция ctrl+alt+del -> alt+t
по простата причина, че екрана след ctrl alt del e графичен.. и никой от M$ не си е направил труда да дефинира short key.
-Fast user switch -> изненада.. когато си в стандартно старт меню режим /не онова новаторското на XP/ няма опция Switch user..
Ако цъкнеш логоф.. директно логоффа.. не дава опция логов или суитч узер... Но за сметка на това ако набиеш ctrl alt del.. тогава имаш бутон да смениш узера.
С две думи.. Виста, която е изключително мултимедиино ориентирана, и така се рекламира.. как щяло да ти бъде по-лесно в това отношение... са сакапали основни функционалности в тази насока... и надали ще ги върнат.
За човек който основно гледа филми и броузва.. е досадно
Довечера се чудя дали да не я забърша.. и да възвърна старото боец ХП
някакви новости спрямо ХП не забелязах...
подобрения генерални също.. освен, че вистата работи по-добре с паметта, и кешира по-добре приложенията.. и след едно стартиране после не чакате...
има много подобрения по екраните.. и с две думи ако можеше да направиш нещо при
2000 -> с две кликвания
XP - > с три кликвания
Vista вече е на минимум 4 кликвания.
Полезна опция /но обезсмислена заради горните мултимедиийни работи/ е Windows Media Center но логиката показва, че ако ще даваш 300-400 кинта за виста и за този център.. по-добре остани на ХП и дай 100 лв за подобен софтуер който върви под ХП.
Несъвместимост с прогграми засега не намерих.......
Някой ако има да добави нещо, което да ме гътне окончателно да не минавам на Виста сега е момента...
и моля за конструктивност..
лафове от сорта на мания таз виста.. бъгава е .. много лапа.. бавна е не искам...
далече са от реалността...
ааа....
и да виндоза ми е легален.. дори с легално право за downgrade към ХП

Vista - или какво "забравиха" да сложат от M$
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Vizor
- Изгубена душа
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Контакти:
myrshavija написа:Аз няма да те агитирам за виста или хп, но много бих искал да чуя с какво вистата е по-добра или по-удобна от хп.
сега ще ти дам доста интересен пример
шефа ми е 44-ти набор
експито му беше тегаво.. просто винаги имаше проблеми някакви и не разбираше нещо
сега му купих нов лаптоп с виста
буквално: Супер е .. всичко е направено адски лесно! Много лесно се оправям сега!
направи си сметката сам

- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
myrshavija написа:Аз няма да те агитирам за виста или хп, но много бих искал да чуя с какво вистата е по-добра или по-удобна от хп.
шарена..
инсталира се бързо
за прост узер.. си е настроена добре..НЕ требе да цъкаш много за обикновенни таскове..но само за обикновен лузер..
ако искаш нещо по-адвансед.. че се счупиш от търсене първо де са го завряли.. и ще се съгласяваш на 200 съобщения
на практика като функционалност няма особенни разлики спрямо XP..
повечеко драйвери за различно хардуер има вградени в нея,
има драйвери за САТА.. доста.. за РАИД... демек няма да пъхаш дискетки.. по време на инсталация...
ми май.... май...
ШАрено.. да не говорим, че Аерото.. върви само с по-високите версии на Вистата... и обикновенното узер.. все го няма..
Мисля по-добра поддръжка на WiFi
- Angeljordan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Надявам се си по на ТИ с английският от мен, искам да хвърлиш един поглед тук:
http://badvista.fsf.org/what-s-wrong-wi ... dows-vista
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Adnan написа:wili98 написа:ако искаш нещо по-адвансед.. че се счупиш от търсене първо де са го завряли.. и ще се съгласяваш на 200 съобщения
Това с мненията и мене много яко ме дразнеше изключва се от контрол панел, усерс ( или акоунтс ли беше ).
Да ама аз не искам да го изключвам, тъй като го намирам за полезна опция..
+това като го изключиш, security center почва да вади едни иконки по таскбара... се един съобщения досадни.. кат че ли.. ейййй йся ша са счупи..
Има лек.. лекува се в group policy и ми казваш да делегира автоматично права за администраторите.. и да не задава въпроси..
но упдейтите си го ресторват обратното което е много странно..
требе се пипа из регистрите.. и да се забрани ключа за писане...
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Angeljordan написа:Надявам се си по на ТИ с английският от мен, искам да хвърлиш един поглед тук:
не... това са общи приказки...
същото беше и в ХП... не само във Виста...
На мен пък ми допада. По-човешка е някак в смисъл по за хора е правена. Вече не е нужно да си завършил компютърни науки в Харвард за да се оправяш с простотиите натворени от M$. Започва да се доближава до MacOS ... по човещина.
Иначе да - поради тая причина:
И с това тук
Лично на мен много ми липсва cascading-a на "Programs" групата, даже направо си ме дразни начина по който се показват "All Programs".
Мнението ми е, че ако преглътнем цената на хардуера (която след 6 до 12 месеца надали ще е толкова непоносима) VISTA-та е добра OS особенно в 64bit-овият и вариянт.
Иначе да - поради тая причина:
аз минах към 64, но с товаwili98 написа:...
Ако искате 4 ГБ, отивате на виста 64 бит.. само чеее..е.е.е.
категорично не съм съгласен. На две абсолютно еднакви машини (раликата е само в серийният номер на IBM) 64 битовата зарежда драстично по-бързо сама себе си, както и приложенията. 64 битовият IE направо ми завъртя главата със скоростта с която рендира страниците. Там (в 64 битовия IE) обаче има друга драма - половината (да не кажа всички) Adobe и други third-party plugin-и ги няма в 64bit версия. Обещават че ще станат ... някогаwili98 написа:...Разлика в бързодействие 32 вс 64.. няма да намерите...
И с това тук
не съм напълно съгласен. Повечето шир потреби (USB дискове, memory-stick, камери) си бачкат през виртуалната машина. Даже изгъзици като USB VAG-COM се "транслира" чудесно през 64bit VISTA през VMware към XP виртуална машина (която обаче сложих само и единствено защото кавалите от Cisco категорично отказват да си компилират VPN клиента за 64bit ... даже се заканват че няма да го направят)wili98 написа:да ама това виртуално ПЦ.. не поддъуржа USB.. демек хардуер на USB .. ако няма специално драйвери х64 духаш..
Лично на мен много ми липсва cascading-a на "Programs" групата, даже направо си ме дразни начина по който се показват "All Programs".
Мнението ми е, че ако преглътнем цената на хардуера (която след 6 до 12 месеца надали ще е толкова непоносима) VISTA-та е добра OS особенно в 64bit-овият и вариянт.
- Angeljordan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Тогава да споделя и моите наблюдения.
Като цяло ОС-а се държи много прилично. Успях да подкарам Nvidia Vanta 16 МB при всичките им забрани и рестрикции... Успешно пуснах ТВ тунер "Манли", при положение, че няма поддръжка за него. Обаче не успях да пусна нищо на 3Cоm, при всичките ми опити излизаше някакво глупаво съобщение, че Майкрософт не работили вече с тях и т.н. Не успях да подкарам Ulead Video Studio 9, че дори и 10 на 64-битовата версия, уж тръгва, обаче при опит за работа с програмата се затваря приложението ??? дори не оставят активни процеси...
Като цяло я препоръчвам на всеки нов потребител, понеже има превод и наистина трябва доста да се измъчиш, за да скапеш нещо.
А относно глупавите и съобщения вече свикнах, явно е въпрос на навик. Едно време не исках да видя XP-то...
Много важна подробност, не видях да има телнет клиент. Изобщо тази фукция съвсем са я махнали(поддръжката на телнет).
Като цяло ОС-а се държи много прилично. Успях да подкарам Nvidia Vanta 16 МB при всичките им забрани и рестрикции... Успешно пуснах ТВ тунер "Манли", при положение, че няма поддръжка за него. Обаче не успях да пусна нищо на 3Cоm, при всичките ми опити излизаше някакво глупаво съобщение, че Майкрософт не работили вече с тях и т.н. Не успях да подкарам Ulead Video Studio 9, че дори и 10 на 64-битовата версия, уж тръгва, обаче при опит за работа с програмата се затваря приложението ??? дори не оставят активни процеси...
Като цяло я препоръчвам на всеки нов потребител, понеже има превод и наистина трябва доста да се измъчиш, за да скапеш нещо.
А относно глупавите и съобщения вече свикнах, явно е въпрос на навик. Едно време не исках да видя XP-то...
Много важна подробност, не видях да има телнет клиент. Изобщо тази фукция съвсем са я махнали(поддръжката на телнет).
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Rumen написа:64 битовият IE направо ми завъртя главата със скоростта с която рендира страниците. Там (в 64 битовия IE) обаче има друга драма - половината (да не кажа всички) Adobe и други third-party plugin-и ги няма в 64bit версия. Обещават че ще станат ... някога
Дори и да си прав... това е достатъчен повод 64 битовите версии да се използват САМО за професионални цели, и там където е нужно много памет...
Според мен си с куад кор.. за това издва разликата... от виста + х64
От друга страна.. големите софтуерни производители все още не са си изпипали 64 битовите версии на продуктите..
И ти стига, да не можеш да си подкараш специфичният хардуер.. щото няма х64 битови драйвери...
Rumen написа:през VMware към XP виртуална машина (която обаче сложих само и единствено защото кавалите от Cisco категорично отказват да си компилират VPN клиента за 64bit ... даже се заканват че няма да го направят)
VMWare.. e кодовата думичка..
VMware Workstation 6 for Windows
Electronic Software Download - Start Using It Instantly $189
Разбираш ли, че вече вистата струва 500 долара.. и неудобството да рънваш виртуална машина /и предимството донякъде/
но все пак си остава проблема с 64 битови драйвери.. по-скоро с липсата им...
Virtual PC 2007 НЕ поддържа УСБ... туй то..
Rumen написа:Лично на мен много ми липсва cascading-a на "Programs" групата, даже направо си ме дразни начина по който се показват "All Programs".
Това пък да ти е проблема.. сетвай clasic start меню ... и ще си напълно задоволен

Rumen написа:Мнението ми е, че ако преглътнем цената на хардуера (която след 6 до 12 месеца надали ще е толкова непоносима) VISTA-та е добра OS особенно в 64bit-овият и вариянт.
Цената на хардуера вече съм я преглътнал...
в крайна сметка дадох над 1000 кинта за дъно, процесор, памет, кутия, слаба видео карта охлаждания и разни джаджи...
350 кинта за Вистата не е нещото което ще те бутне...
Всъщност самите M$ си казват...
че Vista x64 не е за всеки ;(
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
- Angeljordan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Върни се в “ОФФ-Топик - други”