Windows XP като орязан "гардеробен" сървър - Как ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Windows XP като орязан "гардеробен" сървър - Как ?

Мнениеот juve » Пон 22 сеп 2008 19:28

Колеги , преди да задам моя проблем - въпрос искам да уточня нещо : Аз люто ненавиждам и безкрайно презирам всички отрочета на господин Били Гей и не бих искал да имам нищо общо с неговите производни , нито да науча нещо за тях , но ми се налага в службата да се занимавам с компоти и с такава ОС и затова имам следния проблем - въпрос :
Може ли да обособя един компир с ХР като сървър в гардероба , обаче целта на занятието е той да няма нито монитор , нито мишка , нито клавиатура - просто един кашон с кабел ... :D Искам да разбера ако няма тези неща как ще го поеме Виндовса и дали може с натискането на ресет или който и да е от бутоните на кутията виндовса да се рестартира и да заема работно положение без никаква намеса ..... знам , че след 30 дена максимум ( така се твърди не съм пробвал ) виндовса става нестабилен и искам всеки , който му трябва да натиска копчето и да ресетва системата , а аз да си спя сладко на бюрото .... :D
Благодаря предварително
П.С Въпроса ми е сериозен - моля въздържайте се от коментари несвързани с темата ..... :!:

Потребителски аватар
luciuz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот luciuz » Пон 22 сеп 2008 19:33

Пускаш му RDP и си го управляваш отдалечено.

http://en.wikipedia.org/wiki/Remote_Desktop_Protocol

За всякакви ОС съществува, ето ти линк и за windows

http://www.microsoft.com/windowsxp/usin ... intro.mspx

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 22 сеп 2008 19:39

Ми колега , аз и сега си управлявам всички ПЦ та в службата с VNC ...не това е въпроса ....
Значи знам , че ако няма разните му атрибути Виндовса не върви .... после най вече е интересно как да рестартирам безопасно бозата БЕЗ клавиатура .... искам да се "шитва " без да си проверява карантиите после .... целта е както казах вече като се наака ( а това той много добре го може ) да може всеки кавал да го ресетне с едно копче и да не ме занимава с глупости ....
Благодаря все пак ... :D

Потребителски аватар
luciuz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот luciuz » Пон 22 сеп 2008 19:49

какво ти пречи да го рестартираш отдалечено, вместо да му натискаш копчето?

иначе няма проблем да си стартира и работи без мишка, клавиатура и пр.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 22 сеп 2008 19:58

какво ти пречи да го рестартираш отдалечено, вместо да му натискаш копчето?

Де факто има една единствена причина : компютърната грамотност на работещите в вътрешната ни мрежа колежки е достатъчна да водят документацията на фирмата или да четат мейли , обаче ..... стига им да се забози нещо дребно и те изпадат в ужас .... а и аз , макар да пиша за бюро се налага да ходя по обекти включително да ме няма в фирмата с дни ..... сега при проблем в мрежата съм ги научил : измъкват жака на рутера , измъкват жаковете на суичовете , евентуално си рестартират Виндовсите и ако нямат нет - да звънят на съпорта , много бих се радвал да мога да им кажа : нямате връзка със сървъра - ми натиснете ей онова синкавото копче и чакайте 5 мин и сте готови , ако ли не - кажете ми ..... за това говорим ..... :oops:

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 22 сеп 2008 20:50

Значи за сървър с боза НЕ ти препоръчвам въобще рестарт от копчето.
Измисли вариант за отдалечен рестарт по някакъв метод. Дали ще е уеб-базирано или не - ти решаваш, но НЕ и рестарт от копчето! Такъв рестарт САМО в краен случай, като забие съвсем и няма оправия.
Един въпрос, който гаранция ще ти го зададе някой друг, ако не аз - защо държиш да е на windows?

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 22 сеп 2008 21:10

Хах ..защо ...аз лично не бих се и допрял до отвратителния Бозак , Slackware ми е напълно достатъчен и няма да го дам току така ..... проблема е , че става дума не за какъв да е сървър , а за " ТЪРГОВСКА СИСТЕМА Expecta" пфу , която имаме законно притежавана и за която има само Бозански вариант .... :twisted: Целта е да се раздели единият клиент и сървъра , понастоящем съжителставащи на една машина и да остане сам ( сървъра) на една машина далече от вируси и други гадове , които пъплят по активно работещите Бози ( когато разбира се бозата реши да работи и отпусне 20 % от ресурсите да се свърши нещо с тях ... ) че то .... иначе тя работи ;) само за себе си .... :wink: ...... все си мислех , че може да се имитира рестарт с някаква програмка ..... :x

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 22 сеп 2008 22:31

А защо не ползваш Сървър 2003?

Иначе по зададения по-горе въпрос - настройваш си биос-а на компа да не плаче за клавиатура и не би трябвало да имаш никакви ядове. Номера е, че е неприятно за прозореца да го резетваш от резета. По-добре го нагласяш да си прави рестарти примерно всяка вечер в 2 часа, когато със сигурност никой не бачка на сървъра...

Лично аз бих сложил Сървър 2003 - много по-стабилен, лесно се администрира отдалечено, общо взето пускаш и забравяш - не 30 дена, а 3000 може да бачка без грижа (е, ако не го "администрира" някой постоянно) :wink:

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 22 сеп 2008 22:57

А защо не ползваш Сървър 2003?

Това чудо съм чувал , че е дядото на ХР то и наистина било стабилно , ама никога не съм го ръчкал :wink: явно ще трябва все пак да се насиля и да понауча и поприпомня това онова за Windows :evil:

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 22 сеп 2008 23:46

Здрасти колега :)
Темата изключително много ме зарадва ;)
До колкото схващам се явяваш някакъв админ или съпорт в някоя фирма или подобно. Това което бих ти препоръчал аз е да седнеш и да си вършиш това за което ти плащат вместо да си спинкаш на бюрото. Ако ти бях началник сега щеше да си търсиш нова работа ;)

За да не ме разбираш погрешно ще споделя, че няма нищо нередно в това човек да търси алтернативи с които да си облекчи живота. Това което ми направи лошо впечатление е негативното ти отношение към работата...

Никога не съм харесвал колегите си които само се опитват да скатават... Може би това ме накара да пиша в темата.
Мързела е порок, но пък същевременно е двигател на прогреса. Ако човека не го мързеше да влачи на рамо то никога нямаше да измисли колелото ;)
Пожелавам ти и в твоя случай нещата да се развият в положителна посока :)

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 23 сеп 2008 7:11

хахахаха как го нахрани :) ... по темата ...може да се направи каквото пожелаеш с какъвто и да е компютър с каквато и да е ос ..стига да решиш какво точно искаш ....къде точно го искаш ..и как точко го искаш ... това за след 30 дни и нестабилността е голям мит който слъжи на некадърните люде да оправдават некъдърността си ;) аз имам и в момента рабтещ картов сървър със руски софтуер изискващ задължително 2000 или XP и за четири години има десет рестарта за по 8 минути защото се въртят едни допълнителни процедури ..... мисълта ми е ...ако е сглобен от кекави елементи машината ако ще с .... UNIX, BSD, Solaris, AIX, Nonstop OS,NT ...все тая :)

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Вто 23 сеп 2008 8:27

Не съм искал да храня никого :oops:
Просто изразих възмущение от отношението на колегата :)
В крайна сметка смятам, че човек трябва да харесва това с което се занимава, да се развива в дадената област, работата да му носи удовлетворение и не на последно място разбира се да се заплаща адекватно. В противен случай къде е смисъла да си губи времето с неща които най-малкото не му харесват...
Нормално един квалифициран кадър (какъвто явно е колегата) не би трябвало да страда от липса на алтернативи :)

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 23 сеп 2008 8:29

Абе незнам ама човека е писал, че е хладилен техник :)
Аре спрете да го нареждате преди да знаете и не се изказвайте така неподготвени, че ако случайно не сте прави се излагате много!
+ това по начина, който говори, силно ме съмнява да е свързан по какъвто и да е било начин с ИТ техниката.
Айде спрете се и ако имате отговор на въпросите му .. отговаряйте, а не да се правите на великите разбирачи-сисадмини, цернофизици и всякакви такива.

Потребителски аватар
Angeljordan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Angeljordan » Вто 23 сеп 2008 8:37

Аз имам същата програма. При мен решението е. Един обикновен компютър в моя случай PIII-1000MHz работи с Експекта Сървър версията. И е вързан към мрежата локално, без гейт и т.н. Отделно си има сървър който си върши неговите, че и други задължения. А рутирането става с рутер на Линксис и пренасочване на портовете за Експекта, ако шефа се сети да си пусне клиента от Нет-а. Това за мен беше най доброто решение. Така реално Експекта-Сървъра "Почти" няма връзка с нет-а... Помисли и за такъв вариант. Вече трета година работи, никога не съм го рестартирал, гаснал е само при липса на ток.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Вто 23 сеп 2008 8:43

Tyan написа: аз имам и в момента рабтещ картов сървър със руски софтуер изискващ задължително 2000 или XP и за четири години има десет рестарта за по 8 минути защото се въртят едни допълнителни процедури ..... мисълта ми е ...ако е сглобен от кекави елементи машината ако ще с .... UNIX, BSD, Solaris, AIX, Nonstop OS,NT ...все тая :)

Митовете, че серверите на МС са колко по добри надежни и т.н. са пълни бози. При нас 3'те сервера от които единствения е на Уникс не се рестартирал за 3 години. Другите има само и единствено инсталиран на него МС сервер и като се качат 100 % маймуните кой кой може да блокира. И става на кор топал хасан върлата вътре в сървера.

П.С. По темата тел нет протока не правише ли точно това което иска колегата. Въпреки че е стар си е много ефикасен. Но не съм сигурен дали не трявба да се заредят драйверите на мрежовата за да тръгне или ставаше и под ДОС :roll:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”