Съвети/относно форума

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
LiRiX
Автомобил: SEAT LEON
Двигател: AUS 2001

Съвети/относно форума

Мнениеот LiRiX » Пон 06 окт 2008 15:37

Здравейте колеги.
Форума като цяло ми харесва и го следя с интерес.
Но две неща не са ми ясни.
Защо всички(повечето по-скоро) почвате да се карате на някой потребител(колега), че не е ползвал търсачката? Това е много странна от Ваша страна. Едно на ум, че потребителят може да е на 60години и да не знае какво е търсачка? :? Пък може да не е много на "ти" с форумните системи и все още да не знае как се използва. Само не ми излизайте с това, че се ползвала много лесно :) защото не е чак толкова за някой от нас.

В други форуми които пиша се карата точно на тези които казват "Използвай търсачката" :!:

Въпросният потребител можеби е потърсил и не е открил конкретен отоговор. Друго на ум, че не е толкова голяма мъка да се бръкнете Вие(Ние) в търсачката и да му даде(м)те линк. По-живо по здраво и :drunk :drive

Бъдете малко толератни. Веднага му теглите ключа :(.

Второто което ми направи впечатление е че някой като получи отговора си, едвали не кара модераторите "да теглят ключа". Но защо?
Това е напълно безсмислено. Та нали примерно и аз, ако имам същия проблем ще се възползвам от темата на колегата, а няма да пускам нова и Вие да ми казвате да използвам търсачката.

Разбирам за ключовете за нечетени правила и спам. Но ключ за неизползване на търсачката и завършена тема ми се струва малко нелогично. :roll:

Поздрави.
С този пост не успорвам правилата, просто искам(ако може) да ги коментираме: )

Потребителски аватар
Cherepaha
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cherepaha » Пон 06 окт 2008 15:41

И пак опираме до търсачката... Са щи ударят темата и ще препратят в организационен (щот имало такава тема вече) ... mhihi

П.П. Иначе прав си човече ... Даже бих допълнил поста ти... mhihi

Последна промяна от Cherepaha на Пон 06 окт 2008 15:48, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Пон 06 окт 2008 15:43

Отзиви за работоспособността на форума.....
http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t=87631

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пон 06 окт 2008 15:43

Донякъде има смисъл в думите ти.
Това за потребителят, дето не знаел за търсачката и бил Интернет/компютърно неграмотен, не го приемам.
Как се е регистрирал тогава, а?
Тази тема също ще я последва съдбата на описаните от теб.
Това, че има свобода на словото и демокрация, не означава, че СЪЗДАТЕЛИТЕ и ОТГОВОРНИТЕ хора на сайта не могат да определят свои ПРАВИЛА за ползване на творението си. Тъкмо обратното. :wink:

Здраве и късмет!

Потребителски аватар
LiRiX
Автомобил: SEAT LEON
Двигател: AUS 2001

Мнениеот LiRiX » Пон 06 окт 2008 15:51

ChimeyJimmey написа:Донякъде има смисъл в думите ти.
Това за потребителят, дето не знаел за търсачката и бил Интернет/компютърно неграмотен, не го приемам.
Как се е регистрирал тогава, а?
Тази тема също ще я последва съдбата на описаните от теб.
Това, че има свобода на словото и демокрация, не означава, че СЪЗДАТЕЛИТЕ и ОТГОВОРНИТЕ хора на сайта не могат да определят правила за ползване на творението си. Тъкмо обратното. :wink:

Здраве и късмет!

Виж с малки букви под поста ми какво пише :) Не ги оспорвам. Нито протестирам. Просто искам, както казах, ако може да дискутираме тези 2 неща които съм посочил по-горе.
Поздрави.

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Пон 06 окт 2008 15:54

Когато темата е много повтаряна се тегли катинар. Когато е трудно откриваема, на потребителя се предоставят линкове, напомня му се за търсачката и тогава катанец. Това съм забелязал за сега.

Относно катинар на темите с отговор - след като проблема ти е същия, значи няма нужда от още писания. Ако е подобен, си пускаш нова тема с линкове към подобни такива и развиваш въпроса си. Ако пишеш в стара тема, по нов въпрос, отговора на проблема става по-трудно откриваем за търсачката. Тогава твоя проблем не е посочен в заглавието.

Толерантност има към новите потребители. Те могат да бъркат от незнание. Ако потребителя чете поне малко форума, ще знае, че трябва да използва коректно търсачката и няма да има нужда от катинари.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Пон 06 окт 2008 15:55

Добре, моите разсъждения съчетават опит като администратор/модератор на няколко сайта/форума и потребител на хиляди.
Правилата са доста либерални за потребителите.
Вратичката е "преценката на администратори и модератори".
С това просто трябва да се примириш или да отвориш дискусия срещу (изваждайки сериозни доказателства, които достатъчно потребители да подкрепят) нецелесъобразността и неразумността на действията на създателите/собствениците/отговорниците на сайта/форума.
Въпреки това, ножът си остава в тях. Което си е напълно нормално и това просто трябва да го приемете.

Или просто да не го ползвате.
Създайте си свой, със собствени правила, както ви харесва. :wink:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 06 окт 2008 16:10

Нека отговоря за търсачката ;)
Странно, но когато се регистрирах имах опит единствено и само от един сайт за запознанства (даже не помня вече как се казва), нямащ нищо общо с начина на писане тук.
Само, че така и не можах да се науча да пиша на български с латински символи (пиша на фонетична, БДС не мога да ползвам!), та поне с кирилицата никога не съм имал грижи (пропускам символи на всякакъв вид езици! mhihi )
Така или иначе първата тема, в която съм писал е... за масло, разбира се! :lol: :lol:
http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?p= ... ht=#170899
Те са милиони във форума! Къде отвориш- там попадаш! :lol:
Втория ми постинг е в тема, която като гледам би трябвало да е била доста назад изпаднала.... :roll:
Значи - успял съм да се сетя да ползвам търсачка...
А защо да не се пусне нова тема, какво като има вече такава ли?
Ами много просто! Ако всеки си ползва вече създадената тема, то би се получило една такава, в която има множество съвети, разгледан е детайлно въпроса, който се разисква и след неизбежното разчистване, може да се получи един перфектен наръчник как да разрешиш проблема, ако се появи и при теб.
Разгледайте темата за зимните гуми в 'Основен', ако искате!
Обсъдени са много типове гуми, обсъждани са и ценовите категории, и предимства/недостатъци в различни аспекти..
Същото е и за летните!
Е, вече имам 2 двойки летни гуми и една двойка зимни, избрани изцяло и единствено по критерии и съвети, почерпени в тези 2 теми!
...И съм адски доволен от тези ми гуми! :да:
Та това е! :dontknow:
Относно заключването - понякога, дори автора да е предложил заключване, ако не е изяснено как точно е разрешен проблема или не е отговорено на въпрос на потребител с подобен проблем/двигател в същата тема- аз лично не заключвам ;)

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Пон 06 окт 2008 21:03

разрешете и аз да допълня нещо...
не на всеки е възможно да прекарва много време тук и не може да знае за всичко обсъждано. все пак сме тук за да си помогаме. в този ред на мисли не би трябвало човек да се чувства като нарушител, за това че не е намерил точно това, което го интересува в някоя от темите, показани от търсачката. От друга страна, колкото повече теми има за едно и също нещо, толкова по-трудно ще става отсяването на полезната информация от ненужната, така че, смятам, че форума се води чудесно.
Благодаря на всички помагащи това да е факт :)

p.s нека кой както може да удря по едно рамо на всеки, който е задал учтиво и коректно въпроса си, дори и да е разглеждано тук вече (едва ли всичко по дадена тема е обсъдено изчерпателно или не е претърпяло развитие с времето).

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 07 окт 2008 6:59

Тая сага с търсачката се приключва, просто когато "питащия" напише най-отдолу на поста си : "Търсих с търсачката, но неможах да намеря задоволителен отговор"...... :wink:
Всичко друго което ще се изпише е спам :wink:

ПП: :търсачкаа много ме кефи емотиконката mhihi

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 07 окт 2008 9:08

да допълня Радо и другите,

за търсачката

идеята е особено при техническите теми да няма дублаж, защото точно след това някой с проблем ще използва тая търсачка и няма да може да се ориентира. Основен форум и техническите форуми следим да са колкото може по-подредени, за да е прегледно и юзър френдли.

за заключването

В другите раздели си има правила, които гледаме да спазваме
Огромен форум с толкова много потребители и регнати и пишещи и онлайн, се поддържа в някакъв прегледен вид доста трудно, така че понякога и модераторите грешат като заключват прибързано. Всеки потребител обаче винаги може да пише ЛС на някой мод и да му обърне внимание на някое прибързано заключване

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 07 окт 2008 10:11

Pichaga написа:за заключването

В другите раздели си има правила, които гледаме да спазваме
Огромен форум с толкова много потребители и регнати и пишещи и онлайн, се поддържа в някакъв прегледен вид доста трудно, така че понякога и модераторите грешат като заключват прибързано. Всеки потребител обаче винаги може да пише ЛС на някой мод и да му обърне внимание на някое прибързано заключване

Точно за това апелирах модераторите като ключат да пишат по едно съобщение кой и защо ключи. Някои го правят, но повечето не. Щото хубаво, ще пишеш ЛС, ама дали на правилния? И този, на който пишеш дали ще е онлайн в момента?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Съвети/относно форума

Мнениеот Vlad777 » Вто 07 окт 2008 10:56

LiRiX написа:Разбирам за ключовете за нечетени правила и спам. Но ключ за неизползване на търсачката и завършена тема ми се струва малко нелогично. :roll:

Именно правилата са непрочетени :idea: Ползването на търсачката е част от тях:
точка 3 от правилата: Избягвайте дублирането на теми. Ползвайте ТЪРСАЧКАТА преди да пишете или проверявайте в темата FAQ в Основен раздел.

Който иска да използва форума, трябва да се съобразява с правилата.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 07 окт 2008 11:05

Търсачката - ми нали затова някои от нас вложиха часове за да се развиват FAQ темите. Даже тук в ОФФ бях пуснал тема (който иска да ползва търсачката за да я намери, защото бързо умря), в която отвправих апел към всички да помогнат с линкове и т.н. На копчетата на мишката ми се броят хората, които се отзоваха. Дори аз загубих ентусиазъм. Все пак има нещо, макар и малко, направено.
Да ама много често ми прави впечатление, че никой и тези теми не ползва.
И не само новорегнати ... Всякакви ...
Но често дори и повтаряна тема не се заключва, ако наитина има смисъл, добра формулировка и т.н.
Но теми тип "Песен на Софка", "Къде да отида на зъболекар", и т.н. няма да ги бъде!
Няма да иземваме функциите на google.com
:idea:

За заключването на изчерпани теми - ми да, естествено ще заключваме, за да си остане чиста, смислена, подрена.
А не разни субекти да решат, че е забавно да се питат и пишат глупости в нея ...
Всеки по-находчив потребител може да пише на който и да е модератор за да я отключи, при нужда.

Потребителски аватар
luciuz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот luciuz » Вто 07 окт 2008 11:47

Отчасти по въпроса - защо заключихте темата за Металика?

http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t=109955

На кое от правилата не отговаря?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”