Прехвърляне на кола в КАТ от фирма на фирма?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- emdless4
- Автомобил:
- Двигател:
Прехвърляне на кола в КАТ от фирма на фирма?
Колеги, имам следния казус - трябва да превхърлим една кола в КАТ. Дотук добре. Само че колата е на името на фирма, т.е. юридическо лице, и ще се прехвърли на купувач - също фирма, юридическо лице. Достатъчно ли е фирмата продавач да издаде фактура (данъчна, то вече нали само фактура се казва) на фирмата купувач, и с тази фактура да се ходи в КАТ, или трябва да се сключи и договор за покупко-продажба между двете фирми за въпросното МПС? Съответно, ако трябва договор, трябва ли да е нотариално заверен? Това донякъде ми звучи безмислено, понеже купуваме и продаваме доста по-скъпи машинарии, и го правим с договор между двете фирми, без нотариус (е, и с фактура разбира се), а за някои държавни инстанции е необходимо дори и само фактура. Автокъщите продават коли с фактура доколкото знам, и тя е достатъчна за КАТ, обаче там колите са т.нар. "нов внос", без номера, а въпросният автомобил е регистриран в БГ отдавна. Познат с връзки в КАТ ми каза че трябвало и нотариално заверен договор, освен фактурата, нищо че купувача и продавача са юридически лица, ама и той не е сигурен. Някой сблъсквал ли се е с подобен случай?
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Сблъсквал се е
Трябва си нотариално заверен договор за покупко-продажба на въпросното МПС между двете фирми. Т.нар. продажба на фактура е достатъчна само за стоки, които нямат характера на МПС, например нововнесените возила. Преди първата им регистрация, за българските власти те не са МПС по смисъла на закона и достатъчно за прехвърлянето им е наличието на фактура и писмен договор без нотариална заверка. Това, че има издадена само фактура при продажба на стоки, не означава, че няма договор. Има, но е устен, а не писмен.
В крайна сметка, нотариална заверка трябва.

В крайна сметка, нотариална заверка трябва.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Автомобилите са особен вид стока и за тях важат различни правила, това го казвам в смисъл, че фактурата няма никаква стойност за КАТ, искат договор от нотариус
Поне за колата която купувахме на нашата фирма от друга фирма беше така. Особено ако колата не е 7 места или товарна (демек не й се признава данъчен кредит) е безсмислено да се пишат фактури с реалната стойност на колата, защото се набутваш с ДДС-то от фактурата
П.П. Добрин ме е изпреварил

П.П. Добрин ме е изпреварил

Върни се в “ОФФ-Топик - други”