За всички колеги, които биха искали да прекарат един уикенд извън София и едновременно с това да посетят изключително интересни места:
разстоянието от София до Мелник е точно 180 км - зависи откъде в София тръгваш де, ако си от Павлово или Кнжево примерно, ще излезе 170 км. Пътят е приятен (като за България - перфектен, даже и 30-тина км магистрала има), взема се за около 2-2.5 часа с почивка и без да настъпваш много - минава се през населени места, има ченгета по пътя на доста места и не си струва разправиите, ако те спрат.
В Мелнк отседнах в частна къща - хотелите бяха всичките резервирани за събота вечер - когато на мен ми трябваха 2 стаи (една за мен и приятелката ми и една за двама приятели). По интернет (някакъв сайт с обяви за частни квартири намерх телефона на човек, който пък ме препрати към комшията си) открих точно каквото ми трябваше - 2 стаи - едната с голямо легло, другата с две единични. Баня обща за двете стаи - по-добре е да има във всяка стая, ама не е болка за умиране. Цена - 15 лева на човек - 60 лева за двете стаи. Условията бяха перфектни - новички мебели, подновена баня, чисти и нови чаршафи, отпление с електрически печки. Като за една нощувка и за тези пари - перфектно.
За заинтересовани давам телефона на хазяина - много свестен възрастен човек - казва се Страхил - 0888 544 328.
Хазяите ни препоръчаха механа "Менчева къща". Беше много добре - перфектна кухня на нормални цени. На всички любители на гъбите препоръчвам да опитат гъбената салата - не съм ял другаде такава - умрях от кеф, а струваше само 3 лева и нещо - .аси комунизма. Винцето беше идеално - аз не съм много по вината, но в Мелник е грехота да не опиташ от местното.
Кордопуловата къша е най-популярната забележителност - входа за българи е само 1 лев. Има и винарна в мазето с безплатна дегустация. Бе хубаво си е мелнишкото вино - спор няма.
В неделя сутринта отидохме до Роженския манастир - на 6-7 км от Мелник е, струва си да се види.
По пътя на връщане спряхме (по препоръка от бащата на единия от пичовете) в Мурсалево, за да хапнем скара в едно крайпътно заведение. Супер вкусно и неприлично евтино беше - 80 стотинки кебапче в нормален ресторант като този скоро не бях виждал, а и едва ли ще видя някъде другаде. Заведението се пада от дясно на пътя в посока София, почти веднага след като влезеш в селото - има жълти надписи - "Магазин и скара" или нещо такова. Супер чисто и културно.
Та - ако искате да се поразходите с приятеля/ката за уикенда, Мелник е супер предложение.