Евронаблюдателката от НДСВ Христина Христова: Нас ни избраха тиквеници!
Бившата социална министърка обиди българските избиратели, нито една медия не отрази думите и.
Не се заяждай с евродепутатите. Те са избрани от милиони европейци, докато нас ни избраха тиквеници. С тези думи евронаблюдателката от НДСВ и бивша социална министърка Христина Христова се обърна към колегата си от АТАКА Димитър Стоянов, който в сряда протестира срещу грубите клевети срещу АТАКА отправени от Елз де Гроен от микрофоните на европарламента. Свидетели на скандалното й изявлението станаха представители на почти всички български медии, но нито един не отрази думите на Христова.
Христина Христова от НДСВ -Нас ни избраха тиквеници!
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- NovobranecGT
- Автомобил:
- Двигател:
- CellNet ™
- Sheriff
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Христина Христова от НДСВ -Нас ни избраха тиквеници!
tyo написа:Евронаблюдателката от НДСВ Христина Христова: Нас ни избраха тиквеници!
Бившата социална министърка обиди българските избиратели, нито една медия не отрази думите и.
Не очаквах такава искреност.

- tyo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Maks написа:Сега се сещам за един министър ама не му помня името,преди Виденов беше ...та каза нещо от сорта на - егати държавата щом аз съм министър
"Егати държавата, щом аз съм и вицепремиер!"
Нейчо Неев вицепремиер при Димитър Попов
Ето едно "интересно" интервю с него от 2004 година:
- Господин Неев, как гледате на предстоящото влизане на България в ЕС?
- Най-сетне след 1200 години история ще бъдем в клуба на богатите.
- Бедна държава в клуба на богатите едва ли би се чувствала добре.
- Бедността не е порок. Ние сме бедни не по рождение. България излезе доста запазена и богата от Втората световна война. Но останахме в азиатския периметър на експерименти.
Такава беше съдбата на славянската част от Европа. Ако на 10 ноември 1989 г. бяхме осъзнали всичко...
- Кое всичко?
- Още през ноември тогава трябваше да се отиде на избори. Тогава обаче все още БКП управляваше. Тя остави властта на улицата и започна да се грижи за икономическите си интереси. Реформата не започна. А българският народ беше готов на всичко, за да премине на страната на богатите държави.
През първата-втората година държавата все още беше стабилна, след това всеки разбра, че няма никакъв контрол отгоре. И икономиката, и общественият живот бяха поети от кримоелементи.
- Какъв е изходът от тази ситуация според вас?
- Трудно е да се каже кой и как трябва да управлява. В момента политическите сили котерийно гледат към властта и за нея се борят жестоко помежду си.
- Задава ли се скорошно ново правителство?
- В мандата на това Народно събрание - не. Който мечтае за това, си играе със съдбата на нацията. Колкото и да е лошо това правителство, има си и положителните качества.
- Кои?
- Най-опасната част в управлението на България е външната й политика. НДСВ дойде на власт, но слава Богу, не я промени. Положителна е и твърдата икономическа политика, която водят жълтите.
Имаме блестящ финансов министър - Милен Велчев, който може в бъдеще да се използва и за премиер. Бизнесът не се атакува, не му се отнемат периметри на действие. Преди бяхме свидетели на разбиване на цели отрасли, за да се наместят някои хора в тях.
- Бихте ли се върнали във властта?
- И съветник да съм само, пак бих задвижил всичко със светкавична скорост.
- Да не би да е толкова лесно?
- Не ми казвайте на мен как се управлява държава. Това се прави по два начина: с пълномощия и с авторитет. Няма начин, ако формулираш задачите правилно, да не те слушат хората. И после, трябва да има контрол.
- Какъв контрол?
- Икономически и физически. По мое време около 30 предприятия даваха 30% от вътрешния продукт, 100 предприятия - почти 70%. Нямах никакъв проблем сутрин преди 7 часа да чуя всеки от шефовете им.
България е една средна фирма от европейски мащаб и не може министърът да нарежда, без лично да провери изпълнението. Докато стигнат до него, докладите добиват съвсем друг вид.
Как се схваща административната реформа? Като създаване на хиляди и хиляди отделни бюрокрации.
Може ли премиерът да изброи агенциите, които направи? А министерствата са почти изпразнени от съдържание. Може ли един министър да има 5 заместника? То няма работа за министъра, камо ли за заместниците му.
В другите страни министрите са умирали на работните си места. А нашите надебеляват, зачервяват бузките и основното им занимание са коктейлите.
Трудът им е неефективен - приел този, присъствал там, един коси трева, друг сади дръвченца...
- Но пък и вие предизвикахте навремето присмех с вашите обиколки по гарите.
- Но тогава от София до Бургас всички гари бяха сложени в ред. Не може да отидеш да видиш гарите, за да констатираш, че били мръсни. Когато инспектирам гара като министър, тя трябва да е чиста! Знаете ли, че преди да отида да огледам гара Пловдив, от нея извадиха 17 тира боклук, в който имаше билети от времето на цар Борис III?
Да ви кажа ли как мина първият ми работен ден като министър?
На 30 декември 1992 г. в 5 часа следобед се заклех. По това време Русия бе свила подаването на газ за България, имаше режим на тока 3 към 1, нямаше нафта за влаковете.
В 5,30 ч другите министри отидоха да се черпят, а аз се качих на колата и право в "Булгаргаз". Наредих да се ограничи подаването на газ за около 50 завода.
Пуснах горивото към "Топлофикация - София". Ако на 31 декември и 1 януари парното спреше, хората щяха да включат печките и да съборим електрическата система.
После отидох да видя какво става с АЕЦ-а. Защо при толкова много мощности има режим на тока? Отивам и гледам - нещата фатални - захранването гръмнало и го крият.
Наредих да се изгражда резервното захранване и до 10 дена да пуснат V блок, без да спират VI.
Тръгнах обратно за София, запрехвърча сняг. Вдигнах телефона на Митко Димов, шефа на Главното управление на пътищата, и му наредих: "Снегорини да срещам по магистралата." Обадих се и на Вилхелм Краус, който беше зам.-кмет на София: "Краус, да не ни изненада снегът, веднага тръгвайте да чистите." Пристигнах в София - не беше изкарал машините. Вдигнах ги.
Дойдох в министерството - беше около 11 ч вечерта.
Поисках счетоводните книги на БДЖ, за да видя защо няма пари за нафта. Обадих се на шефа му Атанас Тонев. Жена му вика: "Той спи." Казвам й: "Да е тук след 5 минути." Дойде. Питам го: "Я ми кажи, защо не купувате нафтата направо от "Нефтохима", а през посредници." Отговаря ми: "Иначе не дават." Обадих се в комбината и наредих 15 000 т да потеглят веднага към базите на БДЖ. След 10 дена платих горивото.
От търговската отстъпка, която даваше на други, БДЖ спестиха 20 млн. лв.
- Срещу вас има обвинение и текат съдебни дела, че сте нарушили югоембаргото. Какво ще кажете?
- Чрез мен просто прикриха нещата. Единствено аз участвах в уреждането на държавата, останалите тогава си седяха по кабинетите и естествено после прехвърлиха вината на мен. Впрочем отстраняването от политическия живот чрез разпространяването на компромати е нормално нещо в политиката.
- Защо е нормално?
- Има само три места на върха на властта - председател на парламента, премиер и президент. За всяко друго място има борба. Пък и не може да измислиш 5 президентски служби, за да уредиш всеки.
- Министрите сега се оплакват, че депутатите им пречат.
- Депутатите не могат да пречат. В ръцете на премиера и на Министерския съвет е вся и всьо. Кабинетът може да работи с поднормативни актове със силата на закон. Министърът разполага при упражняването на властта с 200-300 подчинени нему служители.
Не може ли премиерът да поиска разходните пера на 30 общини да види къде отиват парите? Не може ли да види, че превърнаха джипитата на писари? И че който излезе от Здравната каса, си прави фирма за печатане на документи? Държавник е онзи министър, на когото всяко нещо му прави впечатление. В крайна сметка всичко в България зависи от министър-председателя.
Screwy eyecrazy

Върни се в “ОФФ-Топик - други”