здравейте,
попадал ли е някой на такъв - ел. ключ с реле за време.
За да ви ориентирам по-конкретно какво търся - предполагам повечето от вас са виждали ел. контактите с реле за време - включваш го в обикновен контакт настройваш го на определен режим на работа и в него самия включваш уреда който трябва да работи в дадения режим. Търся подобна фунцкия в ел. ключ - ако някои е попадал на такива нека даде инфо.
благодаря предварително

съседски миризми от отдушника в банята. Какво да правим?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- fichtenweg
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AHH
съседски миризми от отдушника в банята. Какво да правим?
Последна промяна от fichtenweg на Вто 03 фев 2009 11:45, променено общо 1 път.
- jijibs
- Автомобил:
- Двигател:
Re: ел. ключ с реле за време
Колега, аз използвам такъв програматор и съм много доволен. http://www.brilux.bg/gfx/instrukcje/081.pdf Виждам го в Практикер (или Бриколаж) да се предлага на около 25 лв. Ако управляваш по-мощен консуматор използвай контактор.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
за 220V, за кола , за яхта ????
- fichtenweg
за битовите става дума, за 220 V, но изглежда съвсем обикновен таймер контакт ще свърши работа
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
В Конрад има програмируеми релета и не са скъпи, нещо от сорта

- fichtenweg
Всъщност ето за какво става дума…
Опитвам се да измисля начин да включваме вентилатора в банята...да речем поне час, час и нещо преди прибиране. Причината е че благодарение на съседите когато се върнем от работа (а и не само в делничните дни) заварваме банята отвратително да мирише на цигари, до такава степен че дори при затворена врата на банята се усеща миризма на цигари даже в коридора.
Известно ми е че отдавна съществуват програмируеми контакти, не съм виждал обаче програмируеми ел. Ключове.
Миризмата съвсем определено идва от отдушника...лошото е че в случая не можем да направим нищо в посока причината, няма как да кажа на който и да е било как да си устрои дома, дори предполагам (не съм сигурен разбира се) че става дума за повече от 1 апартамент във входа които изтласкват цигарен дим през отдушника си.
Уплътняването на клапите гарантирано не помага, затова и исках да взема този последния вентилатор, който поне има предимството пред останалите че доста по бързо си върши работата. Мислех си по едно време дали да не измисля начин да запечатвам пространството около вентилатора за времето когато не го ползваме...или нещо такова... но определено не се очертава като удачна мярка.
По този ред на мисли все повече започва да се утвърждава идеята да се намери начин за пускане на вентилатора в аванс...или просто да се пуска на определени интервали от време през денонощието.
За да накараме вентилатора да работи само тогава когато има нужда са необходими наистина чувствителни датчици. Да се засече дим е едно, но съвсем друго е да може да реагира просто на наситен с миризма въздух. По скоро би свършил работа някакъв датчик който да реагира на въдушно течение, или поне на определена посока на такова, само че тогава пък остава въпросът - ще спира ли този вентилатор да се върти изобщо (ще е почти едно и също да не се спира) тъй като по тръбата по която се изтласква всичко навън непрекъснато има въдушен поток, дори когато няма работещи вентилатори.
Досега съм мислил в посока какво да сложа/инсталирам на стената на мястото на самият ключ. Изобщо не е необходимо обаче да правя каквито и да е промени по него, или да слагам на негово място каквото и да е било. Оставям го в позиция включено. Захранващия кабел за вентилатора е така и така изолиран на сухо в гипсокартонено заграждение което скрива тръбите в банята. Необходимо е само да разкача вентилатора и на изходния край на захранващия кабел да свържа най-обикновен контакт с таймер. Към кабела на вентилатора свързвам щепсел, който просто включвам към таймер-контакта. Всичко това си остава на съвършено сухо място (в гипсокартоненото заграждение) въпреки че все пак си е в самата баня. Отделно за всеки случай контакт-таймера може да се изолира допълнително. Ел. ключът си остава само прекъсвач на веригата.
Нямам желание да вграждам електронния дисплей с бутоните в стената така че да е постоянно видим/достъпен, достатъчно ми е че ще мога бързо и лесно да го достъпвам през ревизионния отвор за водомерите.
В този си вид обаче схемата ще функционира само в автоматичен режим и няма да има възможност за ръчно спиране/пускане. Поради което смятам от захранващия кабел да направя разклонение на двата проводника преди включването му в контакт-таймера, на която верига да сложа още един ключ/прекъсвач. Това разклонение ще отива директно на вентилатора като байпас на таймера. Когато този допълнителен прекъсвач е затворил вригата, командването си остава във външния ел. ключ на стената - демек manual override. Когато същият е отворил веригата ток към вентилатора може да постъпи единствено през таймера. За да не става много комплексна употребата на така създадената схема - ръчното командване на вентилатора може да става само от вътрешния допълнителен ключ/прекъсвач вътре в банята (външния просто го забравяме в положение "включено"). Когато изключим вътрешния прекъсвач байпас веригата остава отворена и отново само таймерът командва подаването на ток към вентилатора.
Пускането на вентилатора извън предварително зададените времеви интервали става само от вътрешния ключ, а прекъсването на автоматичния режим от външния.
Давайте коментари и предложения.
Опитвам се да измисля начин да включваме вентилатора в банята...да речем поне час, час и нещо преди прибиране. Причината е че благодарение на съседите когато се върнем от работа (а и не само в делничните дни) заварваме банята отвратително да мирише на цигари, до такава степен че дори при затворена врата на банята се усеща миризма на цигари даже в коридора.
Известно ми е че отдавна съществуват програмируеми контакти, не съм виждал обаче програмируеми ел. Ключове.
Миризмата съвсем определено идва от отдушника...лошото е че в случая не можем да направим нищо в посока причината, няма как да кажа на който и да е било как да си устрои дома, дори предполагам (не съм сигурен разбира се) че става дума за повече от 1 апартамент във входа които изтласкват цигарен дим през отдушника си.
Уплътняването на клапите гарантирано не помага, затова и исках да взема този последния вентилатор, който поне има предимството пред останалите че доста по бързо си върши работата. Мислех си по едно време дали да не измисля начин да запечатвам пространството около вентилатора за времето когато не го ползваме...или нещо такова... но определено не се очертава като удачна мярка.
По този ред на мисли все повече започва да се утвърждава идеята да се намери начин за пускане на вентилатора в аванс...или просто да се пуска на определени интервали от време през денонощието.
За да накараме вентилатора да работи само тогава когато има нужда са необходими наистина чувствителни датчици. Да се засече дим е едно, но съвсем друго е да може да реагира просто на наситен с миризма въздух. По скоро би свършил работа някакъв датчик който да реагира на въдушно течение, или поне на определена посока на такова, само че тогава пък остава въпросът - ще спира ли този вентилатор да се върти изобщо (ще е почти едно и също да не се спира) тъй като по тръбата по която се изтласква всичко навън непрекъснато има въдушен поток, дори когато няма работещи вентилатори.
Досега съм мислил в посока какво да сложа/инсталирам на стената на мястото на самият ключ. Изобщо не е необходимо обаче да правя каквито и да е промени по него, или да слагам на негово място каквото и да е било. Оставям го в позиция включено. Захранващия кабел за вентилатора е така и така изолиран на сухо в гипсокартонено заграждение което скрива тръбите в банята. Необходимо е само да разкача вентилатора и на изходния край на захранващия кабел да свържа най-обикновен контакт с таймер. Към кабела на вентилатора свързвам щепсел, който просто включвам към таймер-контакта. Всичко това си остава на съвършено сухо място (в гипсокартоненото заграждение) въпреки че все пак си е в самата баня. Отделно за всеки случай контакт-таймера може да се изолира допълнително. Ел. ключът си остава само прекъсвач на веригата.
Нямам желание да вграждам електронния дисплей с бутоните в стената така че да е постоянно видим/достъпен, достатъчно ми е че ще мога бързо и лесно да го достъпвам през ревизионния отвор за водомерите.
В този си вид обаче схемата ще функционира само в автоматичен режим и няма да има възможност за ръчно спиране/пускане. Поради което смятам от захранващия кабел да направя разклонение на двата проводника преди включването му в контакт-таймера, на която верига да сложа още един ключ/прекъсвач. Това разклонение ще отива директно на вентилатора като байпас на таймера. Когато този допълнителен прекъсвач е затворил вригата, командването си остава във външния ел. ключ на стената - демек manual override. Когато същият е отворил веригата ток към вентилатора може да постъпи единствено през таймера. За да не става много комплексна употребата на така създадената схема - ръчното командване на вентилатора може да става само от вътрешния допълнителен ключ/прекъсвач вътре в банята (външния просто го забравяме в положение "включено"). Когато изключим вътрешния прекъсвач байпас веригата остава отворена и отново само таймерът командва подаването на ток към вентилатора.
Пускането на вентилатора извън предварително зададените времеви интервали става само от вътрешния ключ, а прекъсването на автоматичния режим от външния.
Давайте коментари и предложения.
Последна промяна от fichtenweg на Вто 03 фев 2009 21:10, променено общо 2 пъти.
Re: съседски миризми от отдушника в банята. Какво да правим?
от какъв зор цялото това упражнение ?
пусни си вентилатора да си бачка нон-стоп ?
колко вата му е консумацията? дали ще ти похарчи повече пари от това което ще дадеш за доработки, време и т.н. ?
пускай си го да си вее
пусни си вентилатора да си бачка нон-стоп ?
колко вата му е консумацията? дали ще ти похарчи повече пари от това което ще дадеш за доработки, време и т.н. ?
пускай си го да си вее
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Или инвестирай в по-скъп вентилатор който когато не работи затваря плътно клапите и не влизат миризми ! Това с таймера ми се вижда малко екзотична идея 

- fichtenweg

По въпроса с оставянето на вентилатора да работи без да спира, естествено това беше една от първите опции която пресметнах...Тук не вземам предвид изобщо колко ще харчи на месец, не ме бърка, не бих се съгласил обаче да живея на този постоянен шум. Да го пуснеш за малко...часове дори..както и да е...ама може ли някой да си помисли да живее с шума от постоянно пуснат вентилатор. Шумът може да е малък...но с времето нещата не изглеждат съвсем така, поне за мен.
...верно че се поувлякох по-горе с писането, но цялата тази схема е изпълнима за не повече от 10 лв. Прекъсвачи и кабели имам бол а цялото занимание надали ще е повече от половин час (аз поне не смятам да се бавя повече). Смятам все пак да пробвам как функционира и не бих съжалявал за загубени до 10 лв и половин час от времето си

Последна промяна от fichtenweg на Вто 03 фев 2009 12:57, променено общо 1 път.
- Dorian
- Автомобил: Golf 4 TDI
- Двигател: AHF
Купи си вентилатор на ''VENTS''мисля така се казваше,около 40лв. струва,доста е мощен,нее много шумен и клапата му затваря много добре.Един приятел си сложи такъв защото някой от апартаментите под него си е свързал там ширма и в банята миришеше постоянно на манджи
Като го сложи и спря да мирише.Предполагам има и други хубави вентилаторчета които ще ти свършат работа

Като го сложи и спря да мирише.Предполагам има и други хубави вентилаторчета които ще ти свършат работа
- fichtenweg
@Dorian
дано не прозвучи като голямо разочарование, но в момента съм с ТОЧНО ТАКЪВ на VENTS точно за 40 лв. Все пак го чувам обаче като е пуснат, изобщо не отричам че много добре си върши работата и изобщо не изключвам вероятността някъде по етажите в нашия вход да е направено точно така както при твоя приятел - някой да си е свързал ширма и да си пуши под него за да не трови всички околни. По специалното при тези вентилатори е че отделно електромеханично устройство се грижи за отваряне/затваряне на клапите. До минута след пускане се отварят от специален механизъм и същия ги затваря малко след като се спре...само че и това уникално произведение на вентилаторното изкуство не помага да спрем съседската атака 
...сега предполагам че постепенно започва да ви се изяснява защо започнах да търся алтернативни варианти.

...сега предполагам че постепенно започва да ви се изяснява защо започнах да търся алтернативни варианти.
Последна промяна от fichtenweg на Вто 03 фев 2009 13:36, променено общо 1 път.
- Dorian
- Автомобил: Golf 4 TDI
- Двигател: AHF
Да за същия вентилатор става въпрос
Ти като си го монтирал уплътни ли между него и плочките или стената хубаво със силикон.
Направо се учудвам че с този вентилатор пак ти мирише,да не би другаде да е проблема

Направо се учудвам че с този вентилатор пак ти мирише,да не би другаде да е проблема

- fichtenweg
да погрижих се да го уплътня, беше първото нещо което направих след като един ден след поставянето му усетихме че разлика от предишния няма, свръзката му с отдушната тръбата е възможно най-добрата, но все пак си мисля че клапите не могат толкова плътно да затворят все пак. Силата на вентилаторите си е най-вече в изтлаксването на въздуха, но не и във възпрепятстването на възратното движение на въздуха...поне аз така си мисля...начин да се уплътни херметически надали съществува.
...освен това изключвам вероятността да постъпва въздух от друго място освен от вентилатора. Минаващите през апартамента тръби сме изолирали с гипсокартонено заграждение изградено върху профили. После върху гипсокартона са наредени плочки по цялата повърхност. Дори тръбата да речем че има някъде пробив, няма вариант въздуха да излезе от това плътно ГК заграждение. А отделно аз съм се уверявал нееднократно, че докато в банята мирише, в заграденото пространство не. Предполагам че сме оградени от повече съседи-пушачи. А освен това миризмата на готвено в повечето случаи не е толкова натрапчива отколкото миризмата на цигари.
...освен това изключвам вероятността да постъпва въздух от друго място освен от вентилатора. Минаващите през апартамента тръби сме изолирали с гипсокартонено заграждение изградено върху профили. После върху гипсокартона са наредени плочки по цялата повърхност. Дори тръбата да речем че има някъде пробив, няма вариант въздуха да излезе от това плътно ГК заграждение. А отделно аз съм се уверявал нееднократно, че докато в банята мирише, в заграденото пространство не. Предполагам че сме оградени от повече съседи-пушачи. А освен това миризмата на готвено в повечето случаи не е толкова натрапчива отколкото миризмата на цигари.
добре де
сложете един вентилатор на тръата на покрива където излиза
така ще осигурява постоянен възухопоток и няма да го чувате
сложете един вентилатор на тръата на покрива където излиза
така ще осигурява постоянен възухопоток и няма да го чувате
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:

Леле, какви премеждия...
Абе що не сложиш една скрита камера в банята, аз да си сигурен, че жената не става нощно време да пафка в банята...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”