Спор на "граматическа" основа, моля за мнение

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Спор на "граматическа" основа, моля за мнение

Мнениеот Haralampi » Пон 16 фев 2009 22:13

Здравейте колеги,

подхванах разгорещен спор относно едно изречение и по-конкретно дали то е граматически издържано. Държа да отбележа, че спора не е дали това е едиснтвения правилен начин или дали е добре звучащо, а единствено и само дали е граматически и словесно правилно! Моля за мнение!

"... има богат обит в търговията с, пускане в действие и поддръжка на апаратура"

Аз твърдя, че въпреки тромавото звучене, изречението е правилно заедно със съюза "с", тъй като граматически "търговията" върви със съюз "с", а "пускане в действие и поддръжка" - съюз "на"! По същия начин както би било правилно да се каже "богат опит в търговията с, както и поддръжката на компютърна техника".

Моля за обосновани мнения!?

Благодаря! :)

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Re: Спор на "граматическа" основа, моля за мнение

Мнениеот Matematiks » Пон 16 фев 2009 22:21

май трябва да има или тире или две точки а не запетайка...
иначе не виждам проблем :012:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 16 фев 2009 22:22

теоретично, тази запетайка след "С"-то не й е там мястото.

Отделно, че самото изречение трябва да е нещо от сорта:
"... има богат опит в търговията, пускане в действие и поддръжка на апаратура"

Както и това не би трябвало да е така
"богат опит в търговията с, както и поддръжката на компютърна техника".
а примерно:
"богат опит в търговията и поддръжката на компютърна техника".

не може да напишеш "има опит с" и след това да плеснеш една запетайка, а трябва да напишеш с какво има богат опит, примерно "има опит с търговията на компютърна техника" и след това пляскаш запетайката и поясняваш, че освен че с търговия, имаш опит и с ремонта на такава техника.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 16 фев 2009 22:27

musura написа:тази запетайка след "С"-то не й е там мястото.

Да уточня само че с-то се отнася към търговия .... търговия с нещо, а не към "с пускане в дейстиве".

т.е. раздробено изречението би било:

търговия С техника, пускане в действие НА техника, поддръжка НА техника.... това събрано заедно според мен дава моето изречение и това не е грешно!?

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Пон 16 фев 2009 22:30

Би трябвало да е: има богат опит в търговията, основно или най-вече с пускане в действие и поддръжка на апаратура :idea:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 16 фев 2009 22:31

Haralampi написа:Да уточня само че с-то се отнася към търговия .... търговия с нещо, а не към "с пускане в дейстиве".

Самия факт, че се налага да уточняваш за кое се отнася "с"-то, означава, че не си написал правилно граматически изречението ;) Отговори си сам на въпроса.

Това
Haralampi написа:търговия С техника, пускане в действие НА техника, поддръжка НА техника.... това събрано заедно според мен дава моето изречение и това не е грешно!?

дава събрано:
"търговия, пускане в действие и поддръжка на теника" - просто пропускаш думичката "техника" и я плясваш най-отзад ;) А това "С" е абсолютно не на мястото ;)

Потребителски аватар
jonn_krissy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jonn_krissy » Пон 16 фев 2009 22:32

Аз пак забелязах че ОПИТ е писано с Б.И сам сагласен че не трябва да има запетаика след С-то.

Инче това ли е форума на Волксваген :drunk

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 16 фев 2009 22:36

musura написа:
Haralampi написа:Да уточня само че с-то се отнася към търговия .... търговия с нещо, а не към "с пускане в дейстиве".

Самия факт, че се налага да уточняваш за кое се отнася "с"-то, означава, че не си написал правилно граматически изречението ;) Отговори си сам на въпроса.

Всичко написано от теб до тук касае кое звучи по-гладко и директно, но това не е непременно единственото правилно. пак казвам - спора не е кое звучи по-добре или по-"нормално", а дали написаното от мен е грешно.

Ако смяташ че е грешно, моля да посочиш защо мислиш така (и то по възможно различен начин от това че се налага да се пояснява - именно за това има запетайка там, за да отделя и пояснява).

за мен "търговия" върви с различен съюз от "пускане в действие" и "поддръжка" и не е грешно да запази съюза си, тъй като е нелогично да е "търговия на техника", макар и в Българския език такова изброяване с пропускане на съюзи да е допустимо, както и сам каза.

Потребителски аватар
Winnie The Pooh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Winnie The Pooh » Пон 16 фев 2009 22:37

jonn_krissy написа:Аз пак забелязах че ОПИТ е писано с Б.И сам сагласен че не трябва да има запетаика след С-то.

Не се стърпях...
Колега, ти колко грешки допусна в твоя пост?
Относно въпросният "спор" musura според мен е прав.

Потребителски аватар
jonn_krissy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jonn_krissy » Пон 16 фев 2009 22:41

Winnie The Pooh написа:
jonn_krissy написа:Аз пак забелязах че ОПИТ е писано с Б.И сам сагласен че не трябва да има запетаика след С-то.

Не се стърпях...
Колега, ти колко грешки допусна в твоя пост?
Относно въпросният "спор" musura според мен е прав.

:drunk това не случаино стои на като заваршек на всичко колега. :wink:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 16 фев 2009 22:44

Haralampi написа:Всичко написано от теб до тук касае кое звучи по-гладко и директно, но това не е непременно единственото правилно. пак казвам - спора не е кое звучи по-добре или по-"нормално", а дали написаното от мен е грешно.

Ако смяташ че е грешно, моля да посочиш защо мислиш така (и то по възможно различен начин от това че се налага да се пояснява - именно за това има запетайка там, за да отделя и пояснява).

за мен "търговия" върви с различен съюз от "пускане в действие" и "поддръжка" и не е грешно да запази съюза си, тъй като е нелогично да е "търговия на техника", макар и в Българския език такова изброяване с пропускане на съюзи да е допустимо, както и сам каза.

Аз, като скаран с българския език и по-точно граматиката, мога единствено да ти гарантирам, че няма запетайка след "с"-то, от там на татък не ми се спори, но и само това е достатъчно, за да ти отговоря, че изречението ти не е граматически правилно. Ти сам си направи изводите, дали това твое "според теб" мнение, е правилно, след като не е благозвучно, не се разбира с един прочит и т.н. доводи ;)

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Пон 16 фев 2009 23:54

Haralampi написа:"... има богат обит в търговията с, пускане в действие и поддръжка на апаратура"

Колега според мен изречението става много тежко с тези 3 действия... Напомня ми на немския - километрични изречения, само че там глагола е в края :Mr Green Fun
Както и да е, мисля че трябва да го разделиш някак си, или ако държиш на този стил да е нещо от рода:

"има богат обит в търговията, пускането в действие и поддръжка на апаратура"

Членувал съм "пускането" и махнах ненужното "с" - мисля че звучи доста по-добре :)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 17 фев 2009 0:00

Haralampi написа:
"... има богат обит в търговията с, пускане в действие и поддръжка на апаратура"

За мен , това изречение е безсмислено... :shock и граматиката му произлиза от факултето или столипиново...

човека имал опит в търговията с пускане в действие... :screwy
абсолючно грешно...

според мен правилното е
"Има богат опит в търговия , пускане в действие и поддръжка" :idea:
Според мен :wink:

Последна промяна от hooligans на Вто 17 фев 2009 0:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
mr_bush
Автомобил: Vw Transporter T6
Двигател: 2016

Мнениеот mr_bush » Вто 17 фев 2009 0:01

Uneek написа:
Haralampi написа:"... има богат обит в търговията с, пускане в действие и поддръжка на апаратура"

Колега според мен изречението става много тежко с тези 3 действия... Напомня ми на немския - километрични изречения, само че там глагола е в края :Mr Green Fun
Както и да е, мисля че трябва да го разделиш някак си, или ако държиш на този стил да е нещо от рода:

"има богат опит в търговията, пускането в действие и поддръжка на апаратура"

Членувал съм "пускането" и махнах ненужното "с" - мисля че звучи доста по-добре :)

:beer

Потребителски аватар
The Red Guy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Red Guy » Вто 17 фев 2009 1:28

Uneek написа:

"има богат обит в търговията, пускането в действие и поддръжка на апаратура"

Е, тва е решението, по другия начин просто не върви речта. А, ако разделиш търговията и апаратурта в две прости изречения, ще стана още по-гладко.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”