Правен съвет | Даване на комисионна

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Правен съвет | Даване на комисионна

Мнениеот sebastianz55 » Пон 16 мар 2009 20:35

Привет,
налага ми се да се допитам до форумното съзнание по един съществен въпрос за мене.
Харесахме апартамент под наем чиито собственик е от провинцията.
В момента няма възможност да подпишем договора, защото няма път отново скоро насам. Тази вечер пътуват обратно към неговото вкъщи. Подписването ще стане като трето лице ще донесе подписан договора от страна на собственика и ще ни остави едното копие.

Въпросът обаче сега е, че ще даваме солидна за нас сума като депозит. Депозитът ще се предаде на третото лице, което ще ни даде ключа (детайл е, че ще ни предаде ключа, но няма да сме в самия апартамент (поради ред причини) т.е. няма как веднага да се уверя, че това е ключа). По този повод искам съвет как да съставя в писмен вид документ с двама свидетели от моя страна, че съм му предал тези пари по еди какъв си повод? Какво можете да ме посъветвате?

Благодаря много предварително.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Правен съвет | Даване на комисионна

Мнениеот myrshavija » Пон 16 мар 2009 21:06

Вдигаш си гъза утре сабаля и на крака при наемодателя да подпишете договор. Толкова е просто.
Иначе даваш кинти на доверие - не виждам причина да не те пусне по пързалката. Пък нека се е подписал, че му ги даваш за депозит за апартамент, с който той няма нищо общо. Ела утре - и аз ще подпиша договор, че ми даваш кинти за който си избереш апартамент в града. Все едно ми ги подаряваш. После ще можеш да ме съдиш за измама. Само дето аз няма да съм те измамил, че притежавам апартамента. Щото ти си напълно наясно и ще го напишеш на хартишката, която замисляш. Следователно ми ги подаряваш.

Последна промяна от myrshavija на Пон 16 мар 2009 21:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Пон 16 мар 2009 21:10

myrshavija написа:Вдигаш си гъза утре сабаля и на крака при наемодателя да подпишете договор. Толкова е просто.

Ако беше толкова просто нямаше да правя галимации и да пиша въпроси тук!?

Моля, колегиално за помощ.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 16 мар 2009 21:13

sebastianz55 написа:...Депозитът ще се предаде на третото лице...

Луд ли си?!? Какъв е той, че ще му даваш пари? Собственик? Упълмномощен от собственика?
Напълно съм наясно, че тонът ми не е учтив. Надявам се да се постреснеш малко. Щото се каниш да направиш глупост. Честните хора отдавна измряха.

Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Жоро » Пон 16 мар 2009 21:18

При тия обстоятелства бих потърсил друга квартира.Абсолютно!

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пон 16 мар 2009 21:21

в края на краищата в един момент всичко опира на доверието.
Щом собственика на апартамента казва, че човека му е доверен - що па не.
От друга страна е пълно с измамници.
Тъй че май е въпрос на лична преценка иначе трябва да искаш нотариално заверено пълномощно на представителя на собственика и т.н.и т.н....

Ама пък собственика ако не иска да даде такова пълномощно май му е по-лесно да даде квартирата на друг... и те така пак сичко опира до доверието.

И (не)Мършав, мисля, че е пълно с честни хора :wink:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 16 мар 2009 21:34

Не, не е пълно. Аз познавам поне 10, но те всички са идиоти.
И тва, че не съм мършав, е тайна - глоба 2 бири задето ме разобличи.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пон 16 мар 2009 21:54

sebastianz55 написа:Подписването ще стане като трето лице ще донесе подписан договора от страна на собственика и ще ни остави едното копие.....Депозитът ще се предаде на третото лице, което ще ни даде ключа (детайл е, че ще ни предаде ключа, но няма да сме в самия апартамент (поради ред причини) т.е. няма как веднага да се уверя, че това е ключа).

И в края на краищата, ако не е това ключа - просто влизаш и сменяш бравата, нали ще имаш подписан договор за наем на този апартамент от собственика

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 16 мар 2009 22:08

А как ще провериш дали апартамента е наистина на собственика? Искай да видиш нотариален акт!

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Пон 16 мар 2009 22:17

sebastianz55 написа:....По този повод искам съвет как да съставя в писмен вид документ с двама свидетели от моя страна, че съм му предал тези пари по еди какъв си повод? Какво можете да ме посъветвате?

Приемо-предавателен протокол?

Потребителски аватар
slance
Автомобил: Audi A6 3.0TDI
Двигател:

Мнениеот slance » Пон 16 мар 2009 22:19

според мен си тьрси друг апартамент и не се занимавай с такива сьмнителни сделки.ако бях на твое място бих избрал агенция.балдьзата има такава и мога да помагам.ако имаш интерес на ЛС.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 16 мар 2009 23:32

ще ти кажа аз какво бих направил

1. договор само със собственика/ците, и то да докажат, че са те с документ за собествоност-риск има и при неподписване едновременно на договора да се сменят клаузи в него.(
2. Депозита да е описан като размер в договора, да е описано при какви условия се задържа и как се връща и кога
3. Разписка подписана от наемодателя/лите, че са получли депозита
4. Прием на имота по опис-кво е имало, ква има и в какво състояние го получаваш.
5. Отделно бих заверил пходписите нотариално под договора и защо не да го впиша-тогава се гарантирам, че дори тоя да продаде имота мн и с танк няма да могат да ме мръднат
ама това бих го направил аз, повечето хора не мислят така

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 16 мар 2009 23:38

Четете какво е написал Пичагата и го правете, иначе лошо. Само едно допълнение - ако ще подписвате договор за наем с доверено лице на наемодателя, то нека довереното лице да има нотариално заверено пълномощно от наемодателя в негова полза, с право да отдава под наем, както и да получава плащания по такива договори. Иначе имате реален шанс да изгорите ...

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Пон 16 мар 2009 23:50

Благодаря на всички за мненията. Бяхте ми от голяма полза.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Вто 17 мар 2009 3:30

Колега, въпрос на доверие е. Миналата седмица точно така дадох апартамента си под наем - нямам време, дадох ключове на агенция за недвижими имоти. След два дни ми се обадиха - появил се клиент, капарирал жилището. Видяхме се след още два дни за да подпишем окончателния договор - разбира се, тогава получих и наема си и депозита. Но клиента беше оставил капарото на агенцията напълно на доверие. Вярно, че сумата е само половината от наема, но все пак... так че, прецени си ситуацията - с кого контактуваш, ако това е агенция за недвижими имоти - искай разписка за сумата. Но ако собственика не присъства лично на подписването на договора - искай нотариална заверка на договора, непременно, както и документ за това, че си дал сумата. В края на краищата - собственика има интерес да даде жилището под наем - значи ще си направи и труда да завери нотариално договора, след като не може да дойде до София. И да не те притеснява ако откаже - сега времената са такива, че наемите падат, народа масово напуска скъпите жилища и се изнася в крайните квартали на по-нисък наем. При мен се получи така - апартамента ми е хубав, заслужава си парите, но за по-малко от пет месеца се изнесе предишната наемателка - естествено в по-евтино жилище. След разговор с брокери се оказа че това е масово. Даже за моя гаранция получих документ от агенцията за недвижими имоти, че ако наемателят ми се изнесе преди изтичане на една година ще ми намерят клиенти без комисионна - започнали са да правят такива неща, защото практиката за напускане на желеща е голяма. До сега никой не се изнасяше, от страх, че наемите растат, знае ли се утре какво ще стане. Сега е обратното. Ти си в изгодната позиция да поставяш условията, а не собственика. И ако не се съгласи - не се притеснявай, ще си намериш друга квартира.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”