За правомощията на полицайте

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Станислав
Автомобил:
Двигател:

За правомощията на полицайте

Мнениеот Станислав » Сря 15 апр 2009 9:39

Днеска случайно отидох в един чужд форум и попаднах на следната история от която ще копирам само една част понеже изникнаха някой правни въпроси в съзнанието ми (някой път измислям много глупави въпроси :banghead: )

"...Гледам го аз и тоя бесен ми маха с пръст да не тръгвам. Еми.. ОК. Включих аварийните и го изчаках да излезе от патрулката. Идва до колата и ми казва "Аз съм полицай ........ от 5 РПУ! Дай си документите, какво правиш бе момче! Щях да те ударя, къде тръгваш, аз съм с предимство, не даваш мигач!!!!" Убедително тръгна да ми се кара и аз извадих документите мислейки дали не съм сбъркал найстина.. Казах си добре.. най-много да ми напише акт за отнемане на предимство, ако това което говори е вярно... Реших да не се заяждам, за да си спестим проблемите, че и трябваше да вземем БМВ-то след 15ина минути затваряха сервиза.
Подавам си през стъклото документите и тръгвам да се извинявам и оправдавам, че е бил далеч, не съм преценил, не съм видял незнам си какво... И куката като се надъха ми вика "Сега ще ти напиша един хубав акт! 5-то РПУ се намира от тука на ляво, после там на дясно и втората в ляво.... отивай там и ме чакай!" Аз му викам "Ама как така! Пишете ми акт тук и да заминавам, какво РПУ..." Полицая ми каза, че в РПУ-то щял да ми пише акта и с моите документи в ръка влезе в патрулката и тръгна... Аз нито разбрах къде е РПУ-то, нито от какъв зор ще ходя там.
План Б. Ще си търся правата!
Тръгнах след куката и след 200 метра той спря и излязохме от колите. След което се разви долу горе следния диалог:
-Абе аз какво ти разпоредих на тебе бе! Заминавай в РПУ-то, аз отивам по работа!
-Какво РПУ бе? Кой си ти бе? Веднага ми върни документите и ми се легитимирай!
-Абе ти чуваш ли се какъв тон ми държиш бе?! Разпореждам ти да отидеш в РПУ-то!
-Кой си ти, че да ми разпореждаш бе! Легитимирай ми се веднага!
(В този момент куката замалко да ме блъсне)
-Абе момче я не ми дръж такъв тон да не запукам ей тука! Казах ти да ходиш в РПУ-то, аз ще дойда след малко! ..."

Интересува ме дали ако някой полицай (вероятно от охранителна полиция в случая, но не съм сигурен) ти вземе документите и ти каже нещо от сорта на отиди до РПУ-то да ти напиша акт трябва да отида от правна гледна точка (устно разпореждане от полицай което очевидно не ме кара да извършвам престъпление), или мога да подам писмена жалба/ сигнал на 112(166) за откраднати документи от длъжностно лице.

П.П. Ако темата не е за тук може да се премести в "Бисери".

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Re: За правомощията на полицайте

Мнениеот musura » Сря 15 апр 2009 9:52

има термин "Разпореждане на орган на реда" и това разпореждане си длъжен да изпълняваш иначе могат и за неизпълнение да те накажат. А в конкретния случая с колегата с БМВ-то, наистина не е спазил предимството на полицая.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Re: За правомощията на полицайте

Мнениеот vasstop » Сря 15 апр 2009 10:13

При всички случаи всеки един проверяващ полицай/орган на реда е длъжен да се легитимира преди да посика каквито и да е документи.

П.С. Защо е заключена тази тема?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”