Въпрос към велосипедистите?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Въпрос към велосипедистите?

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 07 май 2009 10:22

Колеги ще си копувам колело да ходя на работа/живея в София/ - възможно най-евтино/да не ме е яд като го гепят/ и без амортисйори.Нузням обаче кобко голямо да си взема.Видок съм 1,76 м. и тежа почти 90 кила.Гледам има янкви размери в инчове на рамката и самото колело.Колко голямо да си взема за да ми е удобно.Моля не ми давайте съвета да ги пробвам ,щото ще ви партя в Практикер и Метро да пократае колело :lol: Също така коментарите за самоубийствената мисия да караш коело в София са излишни.

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос към велосипедистите?

Мнениеот Zoran » Чет 07 май 2009 10:38

жена ми работи в магазин за колелета, детски колички и тем подобни, ще я питам, какво ти трябва, но по спомени се гледаше цолажа на гумите. ако имаш интерс, мисля че цените ще са им по-ниски отколкото в метро, а и ще каже кое е най-здравото, за парите които си предвидил за колело :lol:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 07 май 2009 11:27

Ми по-принцип се надявам на до 200 лева/там са най-евтините/.Със сигурност искам да е без амортисйори и скоростите да са от въртеливет на дръжките ,а не с лостчета.Гледах ,че не е на гумите а дългина на рамката ,или на цяло колело ,ама колко инча трябва са зема :?:

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Чет 07 май 2009 11:31

Сори за въпроса, ама защо без амортесьори? Така е по-добре или по-ефтино???

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 07 май 2009 11:38

ефтинките хамортисьори се раздрънкват бързо и особено на предната вилка се кривят надолу :не: не е работа. Иначе аз доколкото знам качествено колелце минимум към 500-600 кинта и нагоре. И пак трябва да се гледа и внимава какво се взима...
Колегата иска нещо непретенциозно и доколкото е възможно здраво за минимум финанси. Според мен дори и да е по-скъпичко то пак в крайна сметка ще се изплати ако се кара редовно до работата да речем. Друг е въпроса какъв въздуха който се диша през това време...

Последна промяна от KingoftheROAD на Чет 07 май 2009 11:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 07 май 2009 11:41

Евтино защото му давам година - две перди да го откраднат/ако е скъпо му давам месец-два/ и файдата от здраво колело е никва.Да не говорим че в града няма как да го натоваря.Карал съм евтино с амортисйори - се едно ги янма даже по зле.Да не говорим че евтинет с амортисйори са от тези с малките рамки и е леко неудобно за каране.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 07 май 2009 11:59

Ако имаш къде да го държиш на работата - в заключено помещение ще е по-добре. Но ако е навън заключено за някой стълб или нещо такова - не е ясно кога точно ще хване крака... Колкото до хамортесьорите - по-добре без. Предполагам повечето от нас помнят какви колелета бяха балканчетата навремето. Класика в жанра. Моето още си седи в избата. А колкото до размер на рамката - защо не пробваш на място в някой магазин? аз съм 178см. и на мен ми трябва малко по-голяма рамка. Освен това ако ще се кара предимно по хасвалт, има и гуми с по-гладък грайфер от стандартните маунтънбайк...

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 07 май 2009 13:17

Прав си ама аз питах колко инча колело да взема???

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Чет 07 май 2009 13:33

Колега, идея си нямам какви са и колко инча са размерите на рамките. За колелата повечето маунтън байкове са с по 26 цола гуми, вероятно има и с по-големи, но трябва да се гледа на място. Освен това и на кормилата има едни стойки, с различни дължини, които могат да преместят кормилото по-напред или по-назад, така, че да ти прилегне по-удобно.

Моето е полубегач с 5 скорости, много подобен на руските "Турист" от едното време, но гумите ми са 27 цола, а на онези бяха 28 ако не се лъжа. Според мен колкото по-голям диаметър - толкова по-добре... По едно време в Пловдив имаше мода и колела втора употреба нов внос от Европата, и да ти кажа те повече си заслужаваха отколкото това което се продаваше в магазините тогава като ново...

Потребителски аватар
stanko_g
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanko_g » Чет 07 май 2009 13:38

Е като ще ходиш с него на работа вземи си нещо по-обикновенно за 150-60 лева все вярвам има нещо прилично

Потребителски аватар
onion
R.I.P
Автомобил: Passat B3 1800 mono
Двигател: ABS 92

Мнениеот onion » Чет 07 май 2009 13:38

18 инча , мери се седалковата тръба !

прочети тук:
http://mtb-bg.com/articles/ar068.htm как се мери рамката , а тук има таблица за размерите http://mtb-bg.com/articles/ar067.htm, ако имаш други въпроси питай смело :)

статиите са от сайта mtb-bg.com

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 07 май 2009 14:11

карам Крос, модела е Аризона, 21 скоростти с преден и заден амортисьор
вече 2 години, бая го ръчкам оффроуд
струваше 130 лева от Метро
нищо му няма

Потребителски аватар
stanko_g
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanko_g » Чет 07 май 2009 14:15

Pichaga написа:карам Крос, модела е Аризона, 21 скоростти с преден и заден амортисьор
вече 2 години, бая го ръчкам оффроуд
струваше 130 лева от Метро
нищо му няма

Това имах предвид :да: :да: Моето мисля,че беше Спринт Сафари и то беше някъде толкова и бая зор вижда и нищо му няма :beer

Jetta_CAT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jetta_CAT » Чет 07 май 2009 19:38

Според мен най-добре те устройва Drag Hacker, макар че е 265лв.
http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1154
друг вариант е Sprint leopard

Размера трябва да е L, но не помня това колко инча беше (18 или 19). Потърси в нета, имаше някъква таблица. това също може да помогне:
http://www.niko-bikes.com/frame.php

правилно си се ориентирал към този тип велосипеди, за съжаление шосейните са прекалено крехки за инфраструктурата в градовете ни.

Аз ходя от време на време на работа с колелото, разстоянието е 10км, когато няма трафик (в полунощ) и си давам зор - 35мин, когато не си давам зор 40-45мин. ( с колата за 15-20мин)
Когато има трафик (5p.m. или 8а.м.) от 40 до 50мин. (с колата 30-40мин; с градския за над 1ч)
Като пристигна в офиса съм 10пъти по-енергичен и свеж, отколкото ако съм с колата и около 100 пъти повече, отколкото ако съм с градския!!! Но все пак си е изморително.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Чет 07 май 2009 20:11

Зайче, като купуваш колело гледай и гумите да са с минимален размер на грайфера.
Ти дето са като на трактор ако го караш само по асвалт и тротоари ще въртиш повечко, защото страшно убивет инерцията.
А за размера на рамката - качи се, седни на колелото, врътни няколко метра около магазина (поне магазина на ДРАГ с/у Центъра по хигиена позволяват) и гледай следнато:
Като си нагласиш седалката, така че в долно положение на педала кракът ти да бъде почти изпънат (не напълно) да не си много приведен (изгърбен) напред.
Това е според мен.
Само не знам тия евтините колела дали можеш да избираш размер на рамката. За колелата от 1500+ лв го има, ама за тия от 200 :screwy

Върни се в “ОФФ-Топик - други”