Въпрос за Прехвърляне на кола.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
russonera
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за Прехвърляне на кола.

Мнениеот russonera » Чет 28 май 2009 21:56

Здравейте колеги.Имам един въпрос към вас.Може да помогне всеки от форума дали било адвокат,нотариус или вече колега минал през това.Значи баща ми почина преди около един месец и половина.Значи колата се водеше на негово име.Обаче сега след смърта му - аз,майка ми и сестра ми се водим наследници.Колата във какъв срок трябва да се прехвърли на името на 3мата или на 1 лице? Защото аз навършвам годините НОЕМВРИ месец.Значи ако се отиде в КАТ колата може да се прехвърли на 3мата и тогава ако решим да я продаваме ще трябват подписите на всичките наследници.Значи ако решим да е прехвърляме само на 1 лице трябва да се отиде до НОТАРИУС и след това пак в КАТ.Искам да попитам как е най-добре дали да се отиде в КАТ или НОТАРИУС.Има ли някой глоби за срок или нещо подобно.Например да речем че не се прехвърли до Декември месец на мое име......ще има ли някоя глоба и т.н....

Приятна вечер.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Re: Въпрос за Прехвърляне на кола.

Мнениеот Pichaga » Чет 28 май 2009 21:59

съжалявам за баща ти...
не е нужно нищо да прехвърляш на ничие име, просто ако решите да продавате колата ще я продавате тримата+талона+удостоверение за наследници
вече в данъчното /НАП/ в 6 мес срок от смъртта се подава декларация в която се описва наследеното имущество-коли, имоти и т.н.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Чет 28 май 2009 22:01

бащати починал и сега дерта ти е пустия голф :banghead:

ако майкати и бащати имат градждански брак колата автоматично става нейна собственост(нали знеш как се разделя имущество при съпрузи),ако ти искаш да я притежаваш трябва да смените името в талона през нотариус и после в кат:)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 28 май 2009 22:02

аууу
като не сте сигурни в нещо не пишете...

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 28 май 2009 22:17

sportul написа:...

Няма ли най-накрая да се научите, когато не знаете нещо да си мълчите?! В България всеки от всичко разбира, затова сме на туй дередже ...
По-голяма глупост едва ли някой е писал до сега на тема собственост и наследствено право във форума.
П.П: Нека авторът да се придържа към написаното от Пичагата.

Потребителски аватар
russonera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот russonera » Съб 20 юни 2009 21:29

Здравейте колеги.
Значи въпроса е решен.Сега бяхме задължени да върнем Служебната на Колата която беше на името на баща ми.Колата сега се води на 3мата и Нотариуса е казал че за да се прехвърли на 1 човек трябва съдебно решение и т.н....(Излишни Пари)...
Въпроса ми е сега като навърша 18 и като взема книжка тази служебна като ходя да я изкарвам дали ще е само на мое име или на другите наследници...а има и нещо друго дали като отида да я изкарвам трябва да сменям регистрационният номер на колата.
Мерси много.

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Съб 20 юни 2009 22:15

Не трябва да сменяваш номерата.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 20 юни 2009 22:56

russonera написа:Здравейте колеги.Имам един въпрос към вас.Може да помогне всеки от форума дали било адвокат,нотариус или вече колега минал през това.Значи баща ми почина преди около един месец и половина.Значи колата се водеше на негово име.Обаче сега след смърта му - аз,майка ми и сестра ми се водим наследници.Колата във какъв срок трябва да се прехвърли на името на 3мата или на 1 лице? Защото аз навършвам годините НОЕМВРИ месец.Значи ако се отиде в КАТ колата може да се прехвърли на 3мата и тогава ако решим да я продаваме ще трябват подписите на всичките наследници.Значи ако решим да е прехвърляме само на 1 лице трябва да се отиде до НОТАРИУС и след това пак в КАТ.Искам да попитам как е най-добре дали да се отиде в КАТ или НОТАРИУС.Има ли някой глоби за срок или нещо подобно.Например да речем че не се прехвърли до Декември месец на мое име......ще има ли някоя глоба и т.н....

Приятна вечер.

Съжалявам колега, виждам че си получил отговор, но тъй като преди близо 2 години и мен ме сполетя същото нещо с баща ми, минах през това :( .

Няма никакъв проблем да караш колата и тя да се води на баща ти на името освен ако останалите наследници нямат нищо против. Предполагам приживе ти е направил пълномощно с което имаш право да управляваш автомобила? В момента в който решите да продадете автомобила се изважда удостоверение за наследници от съвета и се отива при нотариус. При него трябва да присъстват всички наследници упоменати в удостоверението.

Няма срокове в които си длъжен да прехвърлиш колата, съответно да бъдеш глобяван. Поне мен никой не ме глоби за тази една година в която карах колата и после решихме да я продадем.

Потребителски аватар
russonera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот russonera » Нед 21 юни 2009 10:42

Здравейте отново.
Значи колата си се води на името на наследниците...Имах в предвид служебната книжка на кой ще се води,а за пълномощното - майка ми го има и тя може да се разпорежда със цялото имущество и т.н.Това значи ли че като само тя има пълномощно аз няма да мога да карам колата.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 21 юни 2009 13:00

Какво ще рече служебна книжка колега?

Ако майка ти има пълномощно (предполагам е генерално пълномощно - безсрочно) няма никакъв проблем да те преупълномощи. Пълномощното ти тябва в случай, че те спрат полицаи или пък решиш да напуснеш пределите на страната.

Потребителски аватар
russonera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот russonera » Нед 21 юни 2009 21:40

Ясно разбирам.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”